Wat is een Hackintosh en hoe bouw je er zelf een?

Hoewel een Mac de droom is van elke snijder en ontwerper, overstijgen de aanschafkosten vaak het beschikbare budget. Veel gebruikers nemen daarom hun toevlucht tot een alternatief in de vorm van een Windows PC, die …

Wat is een Hackintosh en hoe bouw je er zelf een?

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Wat is een Hackintosh en hoe bouw je er zelf een?

Hoewel een Mac de droom is van elke snijder en ontwerper, overstijgen de aanschafkosten vaak het beschikbare budget. Veel gebruikers nemen daarom hun toevlucht tot een alternatief in de vorm van een Windows PC, die veel goedkoper is voor dezelfde prestaties. Maar wat veel mensen niet weten: Met een beetje handigheid kan ook een MacOS op een zelfgemaakte computer worden geïnstalleerd. In dit artikel laten we je zien hoe je zelf zo’n “Hackintosh” kunt bouwen. Je leert ook waar je op moet letten bij het kiezen van componenten en wat de voor- en nadelen van de replica zijn in vergelijking met een conventionele Mac.

Kan een Hackintosh gebruikt worden als een volwaardige Mac?

Een Hackintosh scoort punten qua prijs, maar de prestaties en de stabiliteit van het systeem zijn niet vergelijkbaar met die van een “echte” Mac. Bovendien kan de computer weigeren te werken na een systeemupdate. Daarom is een Hackintosh over het algemeen niet geschikt voor productief gebruik.

Hoe zit het met de Hackintosh met betrekking tot de migratie van gegevens (bijvoorbeeld van de eerder gebruikte Mac)?

Hoewel u de migratiewizard kunt gebruiken om een nieuwe Mac in te stellen, kan het zijn dat u uw mappen en programma’s van de broncomputer via een extern medium naar de Hackmac moet kopiëren. Al het andere gebeurt met behulp van de iCloud-, iTunes- en App Store-synchronisaties (via Apple ID).

Is een Hackintosh legaal?

Volgens haar licentievoorwaarden staat Apple het gebruik van OS X alleen toe op haar eigen computers. Tot nu toe zijn er echter geen gevallen bekend waarin het bedrijf actie onderneemt tegen particulieren die zich niet aan deze voorwaarde hebben gehouden.

1. wat is een hackintosh?

Desktop-PC mit Schnittsoftware
In principe is een Hackintosh niets meer dan een computer met in de handel verkrijgbare pc-hardware waarop macOS draait in plaats van Windows.
.

Een Hackintosh of Hackmac is een computer met commercieel verkrijgbare pc-hardware die niet door Apple wordt gedistribueerd, maar toch MacOS draait. Zo kun je zelf bepalen welke componenten je tegen welk budget wilt gebruiken.

Welke componenten zijn geschikt voor een Hackmac?

MacOS ondersteunt standaard geen AMD processoren, dus je moet een Intel CPU gebruiken voor je Hackintosh project. Het is mogelijk om AMD processoren te laten werken met MacOS, maar dit vereist uitgebreide aanpassingen aan het besturingssysteem. Met een Intel CPU daarentegen werkt het probleemloos zonder aanpassingen.

Het kiezen van het juiste moederbord is echter wat lastiger. Over het algemeen werken de Gigabyte-modellen vrij goed, omdat ze ook in de “echte” Macs worden gebruikt. Veel borden die AHCI ondersteunen zijn echter ook geschikt. Over de behuizing, de voeding, het RAM, de grafische kaart en de harde schijven hoeft u zich geen zorgen te maken – die zijn voor de werking van de Hackintosh volstrekt irrelevant. Bovendien kunnen deze componenten natuurlijk ook achteraf zonder problemen worden opgewaardeerd.

Goed om te weten: Op internet zijn allerlei lijsten te vinden die een overzicht geven van de hardware die in aanmerking komt voor een Hackmac. Deze worden regelmatig bijgewerkt en zijn meestal gesorteerd op de verschillende niveaus van geavanceerdheid, zodat u elk denkbaar apparaat als basis kunt kiezen, van instapcomputers tot high-end systemen zoals de MacBook Pro.

3. een hackintosh in elkaar zetten

Na het selecteren van de hardware, is het eerste wat u moet doen deze in elkaar zetten tot een computer. Het assemblageproces is analoog aan dat van elke andere zelf geconfigureerde PC, dus u kunt hier gemakkelijk een van de vele handleidingen op internet raadplegen. Let er bij de installatie van de componenten echter altijd op dat u ze in de juiste richting monteert om een optimale ventilatie en toegang tot de stekkerverbindingen te garanderen.

Als je eenmaal klaar bent met het in elkaar zetten van je computer, is het tijd om tot de kern van de zaak te komen, namelijk het installeren van het besturingssysteem. De bootloader van een “normale” PC verschilt aanzienlijk van die van een Mac. Daarom kun je het installatiemedium van Mac OS X niet gemakkelijk starten op je Hackintosh, maar moet je je toevlucht nemen tot software van derden.

3.1 MacOS installeren

Op het Hackmac-portaal tonymacx86 is de gratis tool Unibeast te downloaden (na voorafgaande registratie). Hiermee kunt u een bootable USB boot medium maken voor installatie op een standaard PC op basis van de originele versie van uw OS X Mavericks, Sierra of Catalina gekocht in de Apple Store. Deze bevat ook talrijke stuurprogramma’s, bijvoorbeeld voor verschillende grafische kaarten en USB-poorten.

Goed om te weten: Om Unibeast te gebruiken moet Engels als systeemtaal van macOS geactiveerd zijn en moet de installatieversie van macOS 10.13 uit de Mac App Store volledig beschikbaar zijn op het systeem. Bovendien moet de gebruikte USB-stick minstens 8 GB opslagcapaciteit hebben.

Na het starten van het programma krijgt u een korte beschrijving in het Engels te zien en moet u de licentievoorwaarden accepteren. In de volgende stap specificeert u het doelmedium en selecteert u uw OS X-versie. Tot slot vraagt Unibeast of het om een UEFI of legacy bootstick gaat en toont een samenvatting van uw geselecteerde configuratie. Klik op“Continue” en voer het admin-wachtwoord in om de installatie te starten.

Goed om te weten: Als het installatieproces afbreekt, is uw systeem hoogstwaarschijnlijk niet compatibel met de geselecteerde OS X-versie. Als echter slechts enkele componenten (bijv. graphics, netwerk of geluid) niet worden ondersteund, kunt u deze installeren met behulp van het driverpakket “Multibeast”. Houd er echter rekening mee dat niet alle PC-componenten onder MacOS kunnen worden gebruikt.

4. hackintosh notebooks

Aufgeklappter Laptop
In principe kunnen laptops ook worden omgebouwd tot een Hackintosh, maar door de beperkte ruimte is de uitvoering veel ingewikkelder dan bij een desktop-pc.

Inprincipe kunnen notebooks ook worden omgebouwd tot een Hackintosh, maar de implementatie is veel moeilijker in vergelijking met de desktop. Dit komt vooral door de beperkte ruimte, waardoor het moeilijk of zelfs onmogelijk is om de bijbehorende hardware te installeren.

Laptopmodellen die geschikt zijn voor gebruik als Hackintosh zijn onder meer de HP ProBook 4540s en de Lenovo Ideapad U310. Op beide apparaten moet u echter de WiFi-kaart vervangen voordat u ze installeert, omdat ze niet met OS X kunnen worden bediend.

Tip: Onder How to build a do-it-yourself Mac Mini vindt u bijvoorbeeld gedetailleerde instructies voor het bouwen van een doe-het-zelf Mac Mini. Een andere goede plek om te beginnen is het Hackintosh forum.

5 De voor- en nadelen van een Hackmac op een rijtje

Er zijn een aantal redenen om een Hackintosh te bouwen. Een van de meest overtuigende argumenten is zeker dat je een vrije keuze hebt van hardware (met beperkingen). Dit betekent dat je precies kunt bouwen wat je nodig hebt, van een draagbare PC tot een high-end computer, zonder op enigerlei wijze afhankelijk te zijn van Apple.

Frau mit Mini-PC
Of high-end systeem of draagbare mini-pc: Dankzij een vrije keuze van hardware is zowat alles mogelijk met de Hackintosh
.

Dit heeft ook een positief effect op de kosten. Een Hackintosh complete computer inclusief beeldscherm kost doorgaans slechts een fractie van een Mac met vergelijkbare prestaties. Een ander voordeel: als de prestaties van uw Hackintosh na verloop van tijd niet meer aan uw eisen voldoen, kunt u afzonderlijke componenten eenvoudig vervangen door nieuwere.

5.1 Een Hackintosh heeft niet alleen voordelen

Zoals bij alle projecten zijn er ook bij de Hackintosh enkele negatieve kanten. Een daarvan is het ontbreken van een allesomvattende garantie. Hoewel de afzonderlijke componenten elk hun eigen garantie en waarborg hebben, bestaat deze niet voor het systeem als geheel. Bijgevolg is ondersteuning alleen beschikbaar bij de afzonderlijke fabrikanten.

Bovendien moet u natuurlijk over een zekere handigheid beschikken. Als u nog nooit zelf een PC hebt geassembleerd, zult u waarschijnlijk overweldigd worden door het project. Naast de assemblage vormt ook de configuratie voor veel gebruikers een uitdaging. Zo vereist audio via HDMI speciale instellingen en moet slechte WiFi-ontvangst soms zelfs worden verbeterd met alternatieve antennes.

Hackintosh Update auf einem Notebook
Updates zijn op een Hackintosh niet zo eenvoudig uit te voeren als op een “echte” Mac, en soms slaat je computer daarna zelfs helemaal af.

Een van de grootste problemen is echter de instabiliteit die optreedt. De oorzaak is niet de hardware, maar de software zelf. Updates zijn niet zo gemakkelijk uit te voeren als op een “echte” Mac en je computer kan daarna zelfs helemaal stoppen met werken. Je kunt echter niet helemaal zonder vanwege mogelijke beveiligingslekken of nieuwe functies. Bovendien werken FaceTime, iMessage en de Berichten-app mogelijk niet zoals gewenst op het gerepliceerde systeem.

En last but not least is tijd natuurlijk een niet te onderschatten factor. Sommige gebruikers melden dat vele uren werk op de MacOS-terminal en soms zelfs meerdere installaties nodig waren om de Hackmac succesvol aan de praat te krijgen. Als u dit niet vanaf het begin wilt doen, kunt u het daarom beter laten voor wat het is.

Gerelateerde berichten