Audio bewerken: de beste editors voor audiobestanden in vergelijking

Als muzikant, YouTuber of videograaf ontkom je er meestal niet aan om een audio-editor te gebruiken. Daarmee neemt u geluidssignalen op (bijvoorbeeld via een microfoon) of voegt u bestaande geluidsbestanden in, die u vervolgens naar …

Audio bewerken: de beste editors voor audiobestanden in vergelijking

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Audio bewerken: de beste editors voor audiobestanden in vergelijking

Als muzikant, YouTuber of videograaf ontkom je er meestal niet aan om een audio-editor te gebruiken. Daarmee neemt u geluidssignalen op (bijvoorbeeld via een microfoon) of voegt u bestaande geluidsbestanden in, die u vervolgens naar wens kunt aanpassen en bewerken. Afhankelijk van de software varieert het spectrum van functies van eenvoudige conversies tot complexe bewerkingen met meerdere geluidssporen. In dit artikel laten we u kennismaken met de beste programma’s voor het bewerken van audiobestanden onder Windows en laten we u zien welke functies ze bieden.

Wat is precies een audio-editor?

Een audio- of geluidseditor is software waarmee u digitaal geluidsmateriaal kunt bewerken. In de regel hebben dergelijke programma’s ook functies voor het opnemen, converteren of branden van geluidsbestanden.

Kunnen audio-editors ook op een smartphone of tablet worden gebruikt?

De in dit artikel beschreven programma’s zijn uitsluitend bedoeld voor gebruik onder Windows of macOS. Er zijn echter ook speciale apps zoals iMovie of Lexis Audio Editor waarmee je ook op iOS en Android audiobestanden kunt bewerken.

Zijn goede audio-editors niet vrij duur?

Nee. Er is ook veel freeware waarmee je audiobestanden kunt bewerken. In dit artikel presenteren we bijvoorbeeld Audacity, een gratis programma op professioneel niveau.

1. audacity – de topklasse opnamestudio software

De open-source multi-track audio-editor Audacity biedt alle functies voor het professioneel opnemen, afspelen, knippen, bewerken en optimaliseren van audiobestanden. Naast uitgebreide effecten (zoals individueel configureerbare echo’s, verschillende toonhoogtes of cross-fades) omvat dit ook dynamische compressie, geïntegreerde ruisonderdrukking en een equalizer.

U kunt ook de afspeelsnelheid flexibel aanpassen aan uw voorkeuren. Bovendien wordt het gereedschap standaard geleverd met meer dan 30 verschillende filters. Zijn deze echter niet voldoende voor uw doeleinden, dan kunt u er nog veel meer gratis online downloaden op de homepage van de fabrikant.

Musik schneiden mit Audacity
Audio bewerken: Met de gratis studiosoftware Audacity kunt u zoveel audiotracks bewerken als u wilt
.

Met Audacity kun je zoveel audiotracks bewerken als je wilt. Hiervoor uploadt u bestaande bestanden naar het programma of neemt u de muziek rechtstreeks op via het line-in kanaal van uw geluidskaart. Alle gangbare bestandsformaten (waaronder WAV, MP3, MIDI of AIFF) met een resolutie tot 32 bits worden ondersteund. Daarnaast kunt u met Audacity ook bestanden in het gratis Ogg Vorbis-formaat bewerken. Het programma wordt automatisch in het Engels geïnstalleerd, maar u kunt de taal te allen tijde wijzigen in Duits.

Audacity isook beschikbaar als draagbare app. U kunt deze rechtstreeks vanaf een USB-stick, een externe harde schijf of zelfs een iPod gebruiken zonder deze te installeren.

Goed om te weten: Om met Audacity bestanden naar MP3-formaat te kunnen exporteren, moet je de Lame-encoder op je computer installeren. Download hiervoor het bestand en kopieer het naar de programmamap.

2 Steinberg WaveLab Elements – De essentiële bewerkingstool

Het in Hamburg gevestigde Steinberg Media Technologies zet met zijn software voor audiobewerking en mastering al meer dan twee decennia nieuwe maatstaven op het gebied van digitale geluidsbewerking. WaveLab Elements is gebaseerd op het professionele WaveLab-platform en is een betaalbare tool voor ambitieuze hobbymuzikanten en eigenaars van een thuisstudio. Naast drie stereosporen en een groot aantal professionele bewerkingsfuncties bevat het ook meer dan 25 verschillende effectplug-ins (bijvoorbeeld de Tube Compressor of de Brickwall Limiter) om de opnamekwaliteit te optimaliseren.

Screenshot von Steinberg WaveLab Elements
WaveLab Elements is gebaseerd op de professionele software WaveLab en hoeft zich qua functieaanbod niet achter zijn grote broer te verschuilen.

Daarnaast biedt WaveLab Elements ook ruisonderdrukkingsfuncties en een praktische functie voor batchverwerking waarmee u meerdere audiobestanden in één stap kunt converteren. Met behulp van de metadata-ondersteuning kunt u ook informatie zoals naam, datum of copyright aan uw werken toevoegen. Met de globale audioanalyse kunt u fouten en niveaupieken opsporen, terwijl gereedschappen als de spectroscoop, oscilloscoop, VU-weergave en 3D-spectrumanalyse u gedetailleerde feedback geven over de kwaliteit van uw materiaal.

Der Equalizer von WaveLab Elements
Gebruik de equalizer om overbelaste frequenties te egaliseren en het beste uit je creaties te halen.

Dewerkruimte van WaveLab Elements is zeer intuïtief ontworpen en kan perfect aan uw persoonlijke behoeften worden aangepast. De overzichtelijke gebruikersinterface is gebaseerd op een centraal menulint, dat alleen de belangrijkste functies en de golf zelf weergeeft. Het programma ondersteunt alle gangbare formaten zoals WAV, AAC, WMA, AIFF of MPEG. Daarnaast kan het ook omgaan met “exoten” zoals ADPCM, PAF of A-LAW.

Een volledige lijst van ondersteunde formaten vindt u online op de ondersteuningspagina van de fabrikant. WaveLab Elements maakt ook directe uitwisseling van audiomateriaal met Cubase (momenteel alleen compatibel met Cubase versie 8.5.10 of hoger) of Nuendo mogelijk. Het heeft ook een geïntegreerde brander engine waarmee u uw ideeën direct op CD of DVD kunt zetten.

3. audio bewerken met Adobe Audition: veel kracht voor een trotse prijs

Met Adobe Audition kunt u een van de beste programma’s voor professionele audiobewerking verwachten. Hiervoor staat een uitgebreide gereedschapsset met functies tot uw beschikking waarmee u audio-inhoud kunt maken, bewerken, mixen of herstellen.

Het bewerken van materiaal in Adobe Audition kan in principe op twee manieren:

  • Met behulp van de waveform editor kun je ook individuele audiotracks naar wens bewerken.
  • In de multitrack editor daarentegen pakt u meerdere sporen op elkaar en knipt u uw bestanden. Uiteindelijk kunt u er zelfs complete muziekstukken van maken.

Adobe Audition kan audiobestanden maken met 24 of 32 bits bij hoge resolutie en bemonsteringsfrequenties tot 192 kHz . Meer dan 50 verschillende effecten zijn al standaard in het programma geïntegreerd, waaronder fading, equalizers, reverb en echo, limiters en compressors.

Bovendien kunt u de toonhoogte en het tempo van uw opnamen naar wens aanpassen, de stemkleur veranderen en zelfs uw stukken opnieuw samplen met behulp van de “Remix”-functie. Bewerken en produceren in 5.1 surround sound is ook mogelijk met de tool. Alle gangbare formaten worden ondersteund, maar ook tal van ongebruikelijke formaten. Een bijbehorende lijst vindt u hier.

Screenshot Audio bearbeiten mit Adobe Audition
Adobe Audition kan veel, maar heeft in vergelijking met andere tools ook een nogal trotse prijs.

De volledige versie van Adobe Audition is onderdeel van de Adobe Creative Cloud en kost ongeveer 24 euro per maand als abonnement op één product. Wil je in plaats daarvan alle toepassingen gebruiken, dan moet je ongeveer 60 euro betalen, wat aanzienlijk meer is.

4 Acoustica – Uitbreidbaar naar believen dankzij DirectX

Acoustica is ook een complete oplossing voor het bewerken, masteren en restaureren van audiobestanden. Het programma is sinds versie 7.X ook beschikbaar voor macOS en heeft bovendien een volledig herziene gebruikersinterface.

De software heeft ook een reeks real-time meetinstrumenten, evenals multi-track editing met talrijke master- en send-effecten, cross-fades en een automatiseringscurve. Daarnaast biedt Acoustica ook hulpmiddelen voor restauratie en kwaliteitsverbetering. Hiertoe behoren bijvoorbeeld de twee dynamiekgereedschappen “Limit” en “Dynamic”. Deze beschikken onder meer over geavanceerde algoritmen die individueel configureerbare preview-tijden en tot viervoudige oversampling mogelijk maken.

Screenshot Audio bearbeiten mit Acoustica
Naast een reeks real-time meetinstrumenten biedt de nieuwe versie van Acoustica ook multi-track processing met talrijke master- en send-effecten.

Acoustica ondersteunt alle gangbare formaten met een resolutie tot 32 bits en 384 kHz en kan ook meerkanaals bewerken en opnemen in 5.1. en 7.1. surround sound. Een krachtige functie voor batchverwerking is ook al in het programma geïntegreerd. Hiermee kunt u gemakkelijk meerdere bestanden in één stap converteren. Daarnaast biedt het professionele analysefuncties (bijv. FFT-analyse en een fasecorrelatiemeter) en opties voor sample rate-conversie.

De Pro-versie van Acoustica bevat al de Restoration Suite, Equalize 2 en Verberate en kan via DirectX en VST vrijwel naar believen worden uitgebreid. Daarnaast worden ook VST-, VST3- en AU-plugins (voor de Mac) ondersteund.

Tip: Een bijzonder hoogtepunt in Acoustica is de automatische restauratiefunctie, waarmee u platen of cassettes naar uw harde schijf kunt overzetten of direct op cd of dvd kunt branden.

Hoe audiobewerking met Acoustica eruit kan zien ziet u in de volgende video:

Gerelateerde berichten