Budget boek software: De beste gratis tools in vergelijking

Als er aan het eind van de maand regelmatig te veel geld overblijft, kan een nauwkeurige analyse van uw financiële situatie licht werpen op de oorzaak. De eenvoudigste manier om een gedetailleerd overzicht van uw …

Budget boek software: De beste gratis tools in vergelijking

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Budget boek software: De beste gratis tools in vergelijking

Als er aan het eind van de maand regelmatig te veel geld overblijft, kan een nauwkeurige analyse van uw financiële situatie licht werpen op de oorzaak. De eenvoudigste manier om een gedetailleerd overzicht van uw financiën te krijgen is het bijhouden van een budgetboek. Vroeger gebeurde dat nog met papier en potlood, maar tegenwoordig is er speciale budgetboeksoftware voor dit doel. In dit artikel presenteren we de beste gratis alternatieven voor WISO, Softwarenetz & Co. en laten we zien wat ze in detail doen.

Waarom heb ik een budget boek software nodig?

Door een digitaal budgetboek bij te houden, kunt u uw financiën gemakkelijker bijhouden en meestal ook geld besparen.

Wat moet een goede budgetboek software kunnen?

Een goede budgetboek software moet u op een verstandige en zo eenvoudig mogelijke manier ondersteunen bij het vastleggen, analyseren en beheren van uw inkomsten en uitgaven.

Hebben freeware programma’s hetzelfde scala aan functies als de betaalde budget boek software?

Zelfs gratis programma’s bieden tegenwoordig een groot aantal functies die meestal voldoende zijn voor huishoudelijk gebruik. In vergelijking hebben ze echter vaak tekortkomingen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en veiligheid van internetbankieren.

1 MyMicroBalance

MyMicroBalance is een gratis begrotingsboeksoftware waarmee u uw financiën kunt evalueren en uw spaargeld kunt beheren. Voer gewoon de inkomsten en uitgaven van uw lopende rekeningen, het huishoudbudget of de reservebedragen in op de overzichtelijke gebruikersinterface en evalueer uw huidige financiële status met slechts enkele muisklikken. De tool vergelijkt de afzonderlijke gebieden en berekent vervolgens automatisch het saldo.

U kunt een opmerking toevoegen aan elke invoer of deze toewijzen aan een specifieke categorie. Desgewenst geeft het programma ook alle transacties en de afzonderlijke categorieën in een overzichtelijk schema weer.

Zo kunt u goed in de gaten houden waar u de laatste tijd het meeste geld aan hebt uitgegeven. Terugkerende betalingen zoals huur of salaris kunnen worden geautomatiseerd, zodat u ze niet telkens hoeft in te typen.

Totde overige functies van MyMicroBalance behoort een wachtwoordbeveiliging, waarmee u al uw gegevens kunt beveiligen tegen onbevoegde toegang. Daarnaast is er een praktische functie voor import en export, een uitgebreide zoekfunctie en een afdrukmogelijkheid voor grafieken en balansen.

MyMicroBalance is ook beschikbaar als betaalde versie, met uitgebreide functies zoals 3D-grafieken, extra weergaven of synchronisatie van boekingen (tussen smartphones, tablets of meerdere computers). Deze versie verwijdert ook het reclamevenster dat in de gratis versie verplicht is.

2. aquamarijn huishoudboekje

De freeware financiële beheertool Aquamarin Haushaltsbuch doet het bewust zonder al te veel toeters en bellen, het scala aan functies is beperkt tot het essentiële. Om een overzicht te krijgen van uw inkomsten en uitgaven, hoeft u deze alleen maar in te voeren op de gebruikersinterface. Het Aquamarin budgetboek bepaalt vervolgens automatisch uw actuele financiële status.

Screenshot des Aquamarin-Haushattsbuches
Om een overzicht van je inkomsten en uitgaven te krijgen, hoef je ze alleen maar in te voeren op de gebruikersinterface.

Op die manier kunt u bijvoorbeeld ook meerdere rekeningen tegelijk beheren. Bovendien beschikt het programma over talrijke sjablonen waarmee u aan elke boeking een bepaalde categorie kunt toekennen (bijvoorbeeld flat, boodschappen, verzekering, auto of vrije tijd). De tool voert regelmatige betalingen en inkomsten (bijvoorbeeld huur, telefoon en internet of loon/salaris) automatisch in op maand-, tweewekelijkse of jaarlijkse basis.

Daarnaast beschikt het Aquamarin budgetboek ook over een hele reeks praktische statistische functies waarmee u onder andere de evaluaties van afzonderlijke categorieën kunt weergeven en grafisch kunt weergeven. Desgewenst kan de software zelfs financiële prognoses voor u maken.

Gebruikers van internetbankieren hebben bovendien de mogelijkheid om hun rekeningafschriften rechtstreeks in het programma te importeren. Hierdoor is er geen vervelende handmatige invoer nodig.

Het Aquamarin Budgetboek kan voor onbeperkte tijd gratis worden gebruikt, maar van tijd tot tijd wordt u via een pop-up gevraagd een bedrag te doneren.

3. spaartip budgetboek

Het Spartipp Budgetboek bestaat uit één enkel Excel-bestand (in XLS-formaat) dat naast de begroting ook een kostencalculator voor verwarming en elektriciteit en diverse balansdiagrammen bevat. De tool is bewust eenvoudig gehouden en werkt volgens een eenvoudige maar zeer effectieve methode: u voert alle inkomsten, uitgaven en vaste kosten in en het Spartipp budgetboek zorgt voor de berekening van de beschikbare financiële middelen.

Het houdt er ook rekening mee of het om vaste of flexibele kosten gaat. Een andere praktische functie is de geïntegreerde energiekostencalculator, die u behoedt voor een hartaanval wanneer de volgende servicekosten moeten worden betaald.

Die Jahresübersicht im Spartipp-Haushaltsbuch
In de jaarbalans kunt u de ontwikkeling van uw financiën van de afgelopen maanden volgen.

Hiervoor zijn verschillende tabbladen beschikbaar, die elk een maandoverzicht vertegenwoordigen waarop alle posten gedetailleerd staan vermeld. De gegevensbladen kunnen desgewenst ook afzonderlijk worden afgedrukt. Daarnaast is het ook mogelijk om voor elk item in de lijst bespaartips te krijgen van de website van de fabrikant.

Met het Spartipp budgetboek kunt u uw jaarbalans als een duidelijk schema weergeven en zo de ontwikkeling van uw financiën van de afgelopen maanden volgen.

Tip: Een ander gratis sjabloon voor Excel is het SmartTools Finance Plan, dat vanaf versie 2007 kan worden gebruikt en in tegenstelling tot het Spartipp begrotingsboek helemaal geen gebruik maakt van macro’s.

4 Geldmanager Ex

Met de open source financiële software Money Manager Ex kunt u altijd uw inkomsten en uitgaven in de gaten houden. De tool biedt een reeks functies waarmee u uw rekeningen, transacties en bezittingen kunt controleren en vastleggen.

Uw financiële gegevens worden gepresenteerd in gedetailleerde statistieken en tabellen. Zo kunt u altijd precies zien waar uw geld naartoe gaat en hoeveel u hebt uitgegeven aan bijvoorbeeld verzekeringen of uw huisdieren.

Naast het bedrag, de rekeninginformatie en de datum kunt u ook categorieën aan uw rekeningtransacties toewijzen, notities maken of documenten zoals facturen of kwitanties bijvoegen. Daarnaast biedt Money Manager Ex ook de mogelijkheid om een maandelijks of jaarlijks budget in te stellen.

Zo kunt u eenvoudig uw geplande uitgaven vergelijken met het geld dat u daadwerkelijk heeft uitgegeven. Het programma slaat de financiële informatie op in een database met de extensie *.mmb, die u desgewenst kunt omzetten in het gecodeerde bestandsformaat *.emb (“Encrypted MMB files”).

Money Manager Ex is compatibel met Windows en Linux (32- en 64-bit) en is ook beschikbaar in het Duits. De vertaling is echter niet volledig, dus wees niet verbaasd als u af en toe geconfronteerd wordt met Engelse termen.

Goed om te weten: Money Manager Ex biedt geen directe verbinding met online bankieren. U hebt echter de mogelijkheid om de toegangsgegevens tot uw rekeningen in de toepassing op te slaan. Aangezien deze echter in platte tekst worden opgeslagen, raden wij dit om veiligheidsredenen niet aan.

Gerelateerde berichten