Een code-editor hoort thuis in de gereedschapskist van elke ontwikkelaar, omdat hij het programmeren veel efficiënter en sneller maakt. Bovendien hebben veel tools praktische functies die het dagelijkse werk zo aangenaam mogelijk maken. Het is echter niet altijd gemakkelijk om de juiste code-editor te kiezen, want afhankelijk van het soort taken dat u ermee wilt uitvoeren, moet hij bepaalde functies hebben. In dit artikel laten we je kennismaken met verschillende programmeertools en bekijken we hun voor- en nadelen.
Code-editors behoren tot de standaard tools voor het programmeren en ontwerpen van webapplicaties.
In de regel hoeft u voor een code-editor niet al te diep in de buidel te tasten. Veel krachtige tools zijn zelfs gratis of open source software en dus volledig gratis voor u als gebruiker.
Gelukkig niet. De meeste code-editors zijn universeel inzetbaar en ondersteunen verschillende programmeertalen, zoals HTML, CSS, JavaScript, XML of het server-side PHP.
Inhoudsopgave
1. basisfuncties: Wat moet een goede redacteur kunnen?
Programmeurs en webdesigners brengen het grootste deel van hun dag door met hun code-editor, die op zijn minst Java Script, HTML en CSS-codes moet kunnen bewerken. Naast standaard teksteditors vallen hieronder ook WYSIWYG-editors en complete IDE’s (“Integrated Development Environments”).
Een echt goede code-editor geeft volledige controle over de gemaakte code en heeft “onafhankelijke” kennis van de syntaxis en mogelijkheden van de desbetreffende programmeertaal. Vooral frequente programmeurs gebruiken meestal dezelfde editor voor verschillende talen.
Idealiter heeft hij echter ook de volgende functies:
- diverse zoek- en vervangopties , waaronder reguliere expressies
- configureerbare syntax highlighting (bv. tags, sleutelwoorden en attributen) voor verschillende talen
- Code vouwen voor verschillende tabbladen en secties
- Macro-editor
- Intelligente code voltooiing en beheer van code snippets
- Git-integratie voor versiebeheer
- Flexibele aanpassingsopties voor voor- en achtergrondkleuren
Goed om te weten: Er zijn editors die speciaal zijn geoptimaliseerd voor webdesign en een ingebouwde WYSIWYG-modus bieden. Maar “on-the-fly” bewerken zonder direct met de onderliggende code bezig te zijn, levert vaak een inferieur resultaat op.
2 Overzicht van verschillende code-editors
2.1 Notepad++ – gratis complexe broncode-editor
Notepad++ is een gratis teksteditor die, naast de bovengenoemde “must-haves”, ook tal van andere nuttige functies heeft, zoals de“split view” voor het weergeven van meerdere bestanden in verschillende tabbladen, drag & drop ondersteuning of een macro recorder voor het automatiseren van vaak terugkerende opdrachten.
Het programma kent de syntaxis van alle gangbare programmeertalen en ondersteunt niet alleen ANSI, maar ook UTF8 en UCS-2. Bovendien is het zeer bescheiden in het gebruik van resources: met slechts 4 tot 6 MB heeft het relatief weinig geheugen nodig.

Notepad++ is beschikbaar als installeerbare of draagbare versie (voor Windows en ReactOS), voor gebruik onder Linux heb je Wine nodig. Inmiddels zijn er tal van plug-ins uitgebracht om de software verder aan te passen. U kunt deze direct tijdens de installatie selecteren of deselecteren. Een officiële lijst van beschikbare plug-ins vindt u hier.
Goed om te weten: Notepad++ kan ook tekstdocumenten in LaTeX-formaat maken.
- Compact en snel hulpmiddel
- Kan individueel worden uitgebreid met behulp van plug-ins
- wordt geleverd met talrijke nuttige tools
- vereist nauwelijks geheugen
- draagbaar gebruik mogelijk
- Gebruikersinterface niet erg intuïtief
2.2 Visual Studio Code – De specialist voor ASP.NET en Node toepassingen
Met Visual Studio Code biedt Microsoft ook een gratis, open-source code-editor voor ontwikkeling en debugging die onder Windows, Mac OS en Linux kan worden gebruikt. De tool is een uitloper van de Visual Studio ontwikkelingsomgeving en moet volgens de fabrikant vooral voor toepassingen met ASP.NET framework en Node tot snelle resultaten leiden.
Daarnaast ondersteunt Visual Studio Code gangbare talen zoals HTML, JSON, CSS, SASS, C#, C++, JavaScript of PHP en biedt het praktische functionaliteiten voor in totaal meer dan 30 programmeertalen (bijvoorbeeld bracket matching of individueel aanpasbare snelkoppelingen), die zorgen voor een beter overzicht bij het bewerken van complexe codes.

Visual Studio Code werkt volledig op map- en bestandsniveau en kan worden uitgebreid met extra functies (bijv. de G-code-syntaxis voor numerieke controles) met behulp van talrijke supports uit de Visual Studio Marketplace. Dankzij de draagbare modus kunt u het programma ook vanaf een USB-stick gebruiken of gegevens overbrengen naar verschillende omgevingen. De software is ook uitgerust met een geïntegreerde updatefunctie, waardoor u altijd up-to-date bent zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over handmatige updates.
- moderne GUI
- krachtige tool met veel functies
- ondersteunt meer dan 30 verschillende extensies
- talrijke extensies online beschikbaar
- draagbaar gebruik mogelijk
- initiële opzet enigszins omslachtig
- Voor het debuggen van talen die niet gebaseerd zijn op JavaScript, moeten eerst de juiste plug-ins worden geïnstalleerd.
2.3 Sublime Text – de racewagen onder de code-editors
Na de eerste installatie vereist Sublime Text bijna geen handmatige instellingen om te starten. Behalve met zijn uitstekende snelheid scoort de tool ook met zijn uitgebreide functies, die bijna niets te wensen overlaten.
Naast standaardfuncties als syntax highlighting of organisatie in tabbladen heeft Sublime Text een bijzonder praktische extra functie in de vorm van de zogenaamde minimap: desgewenst kunt u daarmee een miniatuur van het hele document weergeven, waarmee u snel en handig naar specifieke tekstpassages of bestanden kunt springen.

Voor grotere projecten heb je ook de mogelijkheid om niet alleen individuele bestanden te openen, maar direct de hele mappenboom. Het programma kan maximaal vier bestanden tegelijk weergeven en bewerken.
Een andere bijzonder interessante functie is de vi-modus, die gebaseerd is op de bediening van de gelijknamige Unix-editor. Sinds versie 3.1 (3170) ondersteunt Sublime Text ook aparte DPI-instellingen voor meerdere monitoren. Het downloaden van de testversie is gratis, maar u wordt er regelmatig aan herinnerd het programma voor 80 euro aan te schaffen.
- snel en stabiel
- ongecompliceerde set-up
- aanpasbaar
- talrijke functies
- geschikt voor Windows, Linux en Mac
- kan worden uitgebreid via de eigen console van het programma
- ondersteunt semantische syntax highlighting
- moderne interface
- relatief duur
2.4 Atom – De code editor voor creatieven
Atom is een cross-platform broncode editor van GitHub gebaseerd op Node.js. Je kunt de broncode van de editor gratis downloaden en zelf compileren voor het systeem dat je gebruikt.
Het programma is standaard al uitgerust met een aantal handige pakketten en biedt bijvoorbeeld (gekleurde) syntax highlighting alsmede auto-completie van getypte code. De tool herkent de gebruikte programmeertaal aan de hand van de bestandsextensie van het betreffende broncodebestand.
U kunt de gebruikersinterface naar eigen smaak inrichten. De editor wordt geleverd met een hele reeks voorgedefinieerde thema’s. Als geen van hen u aanspreekt, zijn er nog veel meer om uit te kiezen in de gemeenschap. Fine-tuning van de UI (user interface) is ook mogelijk met behulp van JavaScript, HTML en CSS.

Met Atom kun je meerdere bestanden parallel bewerken en zo code overnemen of vergelijkingen maken. Daartoe kan het venster worden gesplitst, waardoor je een beter zicht krijgt op de afzonderlijke bestanden. Met behulp van de extensie Teletype kunnen ontwikkelaars zelfs hun werkruimte delen en samen met anderen (in real time!) aan code werken.
Goed om te weten: Atom is nauw verbonden met het versiebeheersysteem van Git en GitHub, waardoor u direct vanuit de editor branches, commits, pushes en pulls kunt uitvoeren.
- Als open source kan het vrijwel onbeperkt worden aangepast.
- talrijke uitbreidingen beschikbaar
- mooie gebruikersinterface
- nogal traag in vergelijking met andere editors
- alleen beschikbaar in het Engels
In de volgende YouTube-video worden enkele andere editors gepresenteerd: