CPU cores: Hoeveel CPU cores heeft het echt nodig?

De huidige processoren zijn overwegend uitgerust met meerdere CPU-kernen. Het aantal kernen varieert echter aanzienlijk. In onze gids vindt u welke processor geschikt is voor uw toepassingsgebied en welke betekenis het aantal CPU-kernen heeft. We …

CPU cores: Hoeveel CPU cores heeft het echt nodig?

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Hardware
 6. »
 7. CPU cores: Hoeveel CPU cores heeft het echt nodig?

De huidige processoren zijn overwegend uitgerust met meerdere CPU-kernen. Het aantal kernen varieert echter aanzienlijk. In onze gids vindt u welke processor geschikt is voor uw toepassingsgebied en welke betekenis het aantal CPU-kernen heeft.

We geven u ook enkele tips over hoe u informatie over uw huidige processor kunt bekijken en de competentie van de afzonderlijke kernen kunt instellen.

 • Baseer uw beslissing niet alleen op het aantal CPU-kernen. Hoe krachtig een processor is, hangt af van vele factoren.
 • Bench tests zijn een goede manier om de prestaties van een CPU te controleren.
 • Een goede processor alleen heeft weinig nut. Zorg voor een evenwichtige keuze van componenten in uw computer.

Hoe beïnvloedt het aantal kernen de prestaties van de processor?

Omdat het vanwege de warmteontwikkeling niet mogelijk is de klokfrequentie van een processor naar believen te verhogen, werden CPU-fabrikanten vanaf 2005 steeds meer gedwongen multicore-processoren te ontwikkelen. Sindsdien worden meerdere kernen in één chip ingebouwd; single-core oplossingen zijn grotendeels uit de markt gedrukt.

CPU mit mehreren Kernen auf Mainbaord
De CPU van een pc bevindt zich op het moederbord.

Het feit dat er meerdere processorkernen op één chip zitten, betekent dat de rekenbewerkingen verdeeld kunnen worden. Computers met meerdere CPU-kernen zijn meestal sneller en worden minder snel overbelast.

Toch is het aantal kernen alleen geen indicator voor een goede processor. Het is dus goed mogelijk dat een dual-core processor betere prestaties levert dan een quad-core processor. Naast het aantal kernen en de klokfrequentie, die wordt aangegeven in gigaherz (GHz), speelt ook de architectuur van de CPU een essentiële rol. Om deze parameters te begrijpen, moet u goed weten hoe een processor werkt. Een korte en begrijpelijke uitleg vindt u hier of in deze YouTube-video:

Voor leken zijn deze processen door hun complexiteit moeilijk te begrijpen. Het vinden van de juiste processor vereist echter geen precieze expertise. Bij het kiezen van de juiste CPU moet u zich vooral oriënteren op de prestaties en het toepassingsgebied van de processor.

Tip: Oriënteer u niet alleen op het aantal processorkernen, maar vergelijk de werkelijke prestaties van de CPU’s.

1.1 Afhankelijk van de toepassing kunt u kiezen tussen verschillende processoren

In het algemeen kunt u kiezen uit deze processortypen:

 • Enkele kern
 • Dubbele kern
 • Quad-kern
 • Hexa- en Octa-kern
 • Meer dan 8 processorkernen

Processoren met één of twee kernen worden steeds zeldzamer in moderne computers. Het is niet raadzaam een dergelijke CPU te kopen, vooral niet voor complexere programma’s. Voor eenvoudige kantoortoepassingen is een dual core processor echter voldoende.

Quad core processoren komen tegenwoordig veel vaker voor. Ze vormen een goed compromis tussen prijs en prestaties en bieden meestal alles wat een normale gebruiker nodig heeft. Veel programma’s en spelletjes kunnen ook maar maximaal 4 kernen gebruiken. Dit is echter slechts de huidige stand van zaken, daarom kun je met een hexa of octa core zeker voorzieningen treffen voor de toekomst. Meerdere CPU-kernen zijn vooral geschikt voor gebruikers die veel applicaties tegelijk open hebben staan. Ook als u vaak video- of geluidsbewerkingen uitvoert, is het raadzaam om voor een oplossing met meer dan vier kernen te gaan.

Sinds kort bieden de marktleiders Intel en AMD ook processoren aan met meer dan 8 kernen. Dit zijn momenteel de beste processoren op de markt. Hun prijs is echter ook navenant hoog. U kunt dus beter nog even wachten met de aanschaf van een dergelijke processor.

Of je kiest voor een Intel of AMD CPU is uiteindelijk een kwestie van smaak. AMD heeft zijn concurrent Intel de laatste jaren ingehaald. In hun prestatiecategorieën zijn beide fabrikanten ongeveer vergelijkbaar. Vergelijkbare CPU’s van Intel zijn echter vaak iets duurder dan die van concurrent AMD.

Hoe kunnen CPU’s met elkaar vergeleken worden?

Omdat het moeilijk is processoren te vergelijken door op de datasheet te kijken, moet u, net als bij grafische kaarten, gebruik maken van zogenaamde benchmark tests. In deze tests worden de prestaties van de hardware geëvalueerd met punten. Hoe hoger de score, hoe beter de CPU in de PC.

De Only4gamers processor ranking is bijzonder interessant voor gamers. Hier kunnen de verschillende processoren met elkaar vergeleken worden zonder dat men zich met de architectuur van de CPU’s bezig hoeft te houden. Wat in dit geval telt zijn de prestaties. Benchmarkresultaten kunnen worden omgezet naar gamingprestaties.

3. Let op een evenwichtige combinatie van PC-componenten.

Prozessor Lüfter verhindert Überhitzen der CPU Kerne
Een ventilator op de processor moet oververhitting voorkomen.

Alleen investeren in een goede processor heeft weinig zin. Als je veeleisende software gebruikt, heb je niet alleen de processor nodig, maar ook een geschikt moederbord en een krachtige grafische kaart. Hoewel de CPU het hart van de pc is, kunnen oudere hardwarecomponenten verhinderen dat de processor zijn volledige potentieel ontwikkelt. Een bijzonder veel voorkomend zwak punt van oudere computers zijn harde schijven. Als uw besturingssysteem op een dergelijke harde schijf draait, is het de moeite waard om over te schakelen op een SSD, die de reactietijd aanzienlijk verkort.

Voordat u een nieuwe processor koopt, moet u ervoor zorgen dat de CPU op het moederbord of zijn socket past. Vooral bij oudere sockets kan het gebeuren dat de nieuwe CPU niet geschikt is. Voor nieuwere processoren moet u ook een up-to-date besturingssysteem gebruiken. Voor oudere Windows-versies zoals 8.1 of 7 biedt Microsoft geen ondersteuning voor nieuwe processortypes. Dit betekent dat u mogelijk niet alle prestaties van de nieuwe hardware kunt benutten. Daarom is het aan te raden om Windows 10 te gebruiken voor de nieuwe processorgeneratie.

Door een processor te overklokken, kunt u ook meer prestaties uit oude CPU’s halen. U moet wel goed in de gaten houden of uw CPU-ventilator nog steeds kan voorkomen dat uw processor oververhit raakt. Een lichte verhoging van de klokfrequentie is meestal mogelijk zonder een nieuwe CPU-koeler te installeren.

4 Hoe weet u hoeveel kernen uw huidige processor heeft?

De eenvoudigste manier om je processor onder Windows 10 te achterhalen is door onder Instellingen “Systeem” te selecteren en vervolgens op “Info” te klikken. U kunt ook“PC info” invoeren in de zoekbalk. Onder de weergegeven apparaatspecificaties vindt u ook het exacte processortype.

Anzahl der CPU Kerne im Taskmanager

Dit vertelt u echter niet hoeveel kernen uw processor heeft. U kunt dit in Windows 10 zien in het taakbeheer onder het tabblad “Prestaties”. U kunt ook de “Opdrachtprompt” (“cmd”) openen via de zoekbalk. Als u “wmic cpu get numberofcores,numberoflogicalprocessors” invoert en met Enter bevestigt, wordt onder “NumberofCores” het aantal fysieke cores weergegeven. Onder “NumberOfLogicalProcessors” vindt u de logische processoren die met behulp van Hyper-Threading zijn gegenereerd.

4.1 Toewijzen van specifieke CPU-kernen aan programma’s

Programme Prozessorkernen zuweisen
Onder Windows kunt u ook programma’s toewijzen aan specifieke CPU-kernen.

Windows biedt u ook de mogelijkheid om individuele CPU-kernen toe te wijzen aan programma’s. Open hiervoor het tabblad “Details” in het taakbeheer. Door met de rechtermuisknop op het betreffende programma te klikken, kunt u “de aansluiting instellen”. Dit is zinvol als rekenintensieve programma’s andere toepassingen vertragen. Standaard verdeelt Windows de rekentaken gelijkmatig over alle kernen. Het is ook zinvol om het gebruik van cores te beperken voor games die voor minder dan de beschikbare cores zijn ontworpen.

4.2 Het aantal cores beperken

U kunt Windows ook zo instellen dat slechts een bepaald aantal processoren wordt gebruikt. Open hiervoor de “Systeemconfiguratie” met de zoekfunctie. Onder het tabblad “Start” selecteert u “Geavanceerde opties…”. U kunt dan aangeven hoeveel kernen Windows moet gebruiken. De wijzigingen worden van kracht zodra het systeem opnieuw is opgestart.

De energiebesparende modus van laptops beperkt de prestaties van de processoren. Als u maximale CPU-prestaties nodig hebt, kunt u het “Energiebesparingsplan” (ook toegankelijk via de zoekbalk) op “Maximale prestaties” zetten.

Gerelateerde berichten