Darknet: toegang, interessante sites en onderscheid van het Deep Web

Das Darknet ist für viele Nutzer ein Mysterium. In dem folgenden Artikel erklären wir Ihnen, was sich hinter dem dunklen Internet verbirgt, wie man ins Darknet kommt und was Sie dort erwartet.

Darknet: toegang, interessante sites en onderscheid van het Deep Web

Das ist das Darknet
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Internet
  6. »
  7. Darknet: toegang, interessante sites en onderscheid van het Deep Web

Het darknet komt regelmatig in de pers alleen met criminele zaken: Wapens, drugs, huurmoordenaars en nog veel meer zouden in het darknet te vinden zijn op een van de vele darknet sites. In het volgende artikel leggen we je uit wat het darknet is, hoe je op het darknet komt, wat je er kunt vinden en of het gebruik ervan illegaal is of niet.

  • De term darknet verwijst meestal naar het Tor-netwerk.
  • Met de Tor-browser kun je zowel op het darknet als op het zichtbare internet surfen en zo profiteren van de grotere anonimiteit die het Tor-netwerk biedt.
  • Het bezoeken van het darknet is niet illegaal, maar sommige aanbiedingen zijn er wel.

1. het darknet is een van de vele netwerken op het diepe web

Slechts een deel van het internetverkeer is zichtbaar voor de meeste gebruikers en bekend als wat wij kennen als het internet. Zoekmachines zoals Bing of Google kunnen daarom alleen indexeren wat ook als onderdeel van het zichtbare internet kan worden bereikt en geïndexeerd via de conventionele diensten en protocollen.

Via de infrastructuur van het internet worden echter ook andere netwerken in kaart gebracht als “overlay-netwerken”, die het internet alleen als transportlaag gebruiken. Het grotere, niet-zichtbare deel van het internet wordt daarom ook wel het Deep Web genoemd. Dit is waar speciale onderzoeksnetwerken, peer-to-peer netwerken voor het delen van bestanden zoals BitTorrent en ook het Tor-netwerk, dat gewoonlijk het“darknet” of “dark internet” wordt genoemd, rondhangen. De reikwijdte van het deep web is veel groter dan die van het zichtbare internet.

Größe des Deep Webs
Het Deep Web is het grotere deel in het diagram. Het omvat ook het Darknet.

2. toegang tot het darknet is via de Tor browser

Het Tor-netwerk, oorspronkelijk een afkorting voor “The Onion Routing” is vaak het netwerk wanneer het darknet in de media wordt genoemd. Het is niet toegankelijk via het normale internet en de domeinen eindigen op .onion. Deze domeinen zijn geen echte top-level domeinen van ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) en zijn dus niet bereikbaar via het “normale” internet.

De verbinding in het Tor-netwerk wordt anoniem gemaakt via de onion-routing waaraan het zijn naam te danken heeft. De Tor-browser, waarmee je toegang krijgt tot het Tor-netwerk, downloadt een lijst van alle beschikbare Tor-servers en kiest een willekeurige route naar de server. Deze server maakt verbinding met een andere server, enzovoort, totdat uiteindelijk de bestemming is bereikt.

Het bijzondere van het Tor-netwerk is dat elke server alleen de voorganger en de opvolger kent, maar niet de eigenlijke bron (de pc van de gebruiker) of de bestemming, het zogenaamde exit-knooppunt. Dit maakt in principe anoniem internetgebruik in het Tor-netwerk mogelijk, omdat het exit node (server van de aanbieder van een aanbod) nooit het IP-adres van de gebruiker te weten komt.

Arbeitsweise vom Tor-Netzwerk
Hoe het Tor-netwerk werkt, bron: Wikipedia

2.1 Geen absolute anonimiteit

Ook hetTor-netwerk biedt geen absolute anonimiteit. Fouten in de werking of beveiligingslekken in het Tor-netwerk kunnen je anonimiteit wegnemen. Bovendien moet je altijd interactie hebben met de “echte” wereld om bestellingen te plaatsen of betalingen te doen. Dit is overigens de manier waarop de meeste criminelen worden onderzocht in verband met criminaliteit op het Darknet.

Voor volledig anoniem gebruik raden wij u aan verbinding te maken met het Tor-netwerk via een VPN-toegang, die via verschillende anonieme proxyservers verbinding maakt met het internet. Dit is de enige manier waarop je echte IP adres niet bekend is in het Tor netwerk.

Is het Darknet illegaal?

Vooral in de roddelpers, maar ook in de politiek, wordt anonieme communicatie herhaaldelijk gelijkgesteld met strafbare feiten. Maar er zijn veel goede redenen om een anonieme communicatiemogelijkheid te gebruiken. Vooral in landen met censuur en inperking van de persoonlijke rechten van burgers is bijvoorbeeld vrije informatievergaring en communicatie ondenkbaar. Een van de populairste sites in het Darknet is daarom Facebook over Tor, dat te bereiken is via het Tor-adres https://www.facebookcorewwwi.onion/. Ook veel kranten, zoals de New York Times, bieden hun informatie aan in het Tor-netwerk op http://grams7ebnju7gwjl.onion/.

Hoewel de situatie in Duitsland gelukkig anders is, is het Tor-netwerk ook hier voor veel gebruikers interessant omdat het hen in staat stelt zowel in het darknet als op het normale internet bijna anoniem te surfen zonder opsporingssporen of VPN-oplossingen . Bovendien is via het Tor-netwerk inhoud toegankelijk die anders in Duitsland zou worden geblokkeerd, bijvoorbeeld veel YouTube-video’s om licentieredenen.

Natuurlijk wordt anonimiteit ook gebruikt voor strafbare feiten, zoals de illegale marktplaatsen “Wall Street Market” of “Silk Road”. Hier werd alles aangeboden, van drugs tot creditcardgegevens en van vals geld tot wapens. Er wordt zelfs gezegd dat huurmoordenaars via het Darknet kunnen worden ingehuurd. In de regel wordt betaald met een van de digitale valuta zoals Bitcoins.

De zoekmachine Grams, een deep web zoekmachine voor content op diverse darknet marktplaatsen, is inmiddels offline gehaald.

4 Met de Tor Browser kun je gemakkelijk toegang krijgen tot het Darknet.

De gemakkelijkste manier om toegang te krijgen tot het darknet is met het Tor-browserpakket, dat je gratis kunt downloaden. De software is beschikbaar voor installatie en ook in een draagbare versie.

Tor Browser starten
Start Tor Browser

De Tor Browser is gebaseerd op Mozilla Firefox en verschilt dus niet van andere browsers. De Tor Browser isoleert internetpagina’s echter afzonderlijk, zodat tracking elementen en cookies van providers de gebruiker niet kunnen volgen tijdens het surfen. Cookies en browsergeschiedenis worden ook verwijderd wanneer de Tor Browser wordt afgesloten. Na het installeren en starten van de browser maakt deze verbinding met het Tor netwerk en toont een overzichtspagina met de verbindingsstatus.

Tor Browser Startseite ist bereit für das Darknet
Tor Browser homepage

Een Duitse handleiding voor de Tor Browser legt de werking en reikwijdte ervan uit.

Je kunt nu pagina’s in het Tor-netwerk oproepen, maar dit duurt iets langer dan normale internetsessies. De reden hiervoor is de technologie achter het Tor-netwerk, die we onder punt 2 hebben beschreven, die er gewoon langer over doet om de internetpagina’s via de verschillende servers te laden.

U kunt met de Tor Browser ook “normale” websites buiten het Tor-netwerk bezoeken en profiteren van de verhoogde veiligheidsinstellingen van de Tor Browser. Veel sites staan echter geen toegang toe vanuit het Tor-netwerk.

Bovendien is de snelheid in het Tor-netwerk aanzienlijk lager dan bij een VPN-verbinding. Als u alleen geïnteresseerd bent in anonimiteit, kunt u ook vertrouwen op klassieke VPN-verbindingen en browsers in privémodus. NordVPN is bijvoorbeeld een aanrader, evenals vele gratis VPN-diensten.

4.1 Tor Browser voor mobiele telefoons en andere platforms

Het Tor browser pakket is ook beschikbaar voor MacOS. Er is ook een Tor-pakket voor Darknet-toegang met Android. Voor de iPhone of iPad wordt de gratis Onion Browser aanbevolen.

Onion Browser für iPhone und Zugang zum Darknet
Onion Browser voor iPhone

5. hoe te zoeken op het darknet

De URL’s voor .ui-domeinen zijn vaak erg lang en bestaan uit cryptische letters en strings die niet gemakkelijk te onthouden zijn. U kunt veel domeinen gemakkelijker vinden via Google en de naam van de TOR-pagina aangevuld met de zoekterm onion, want Google haalt deze op zijn beurt uit documenten van het zichtbare internet zoals de Hidden Wiki.

Hiden Wiki kennt viele Seiten aus dem Darknet
Hiden Wiki vermeldt veel pagina’s van het Darknet

In het Tor-netwerk zijn er verschillende linklijsten, bijvoorbeeld “The Unternet Directory”, waarin ook Duitse inhoud is opgenomen.

The Unternet directory listet Inhalte im Darknet auf
The Unternet directory lists content on the Darknet

OnionDir is ook een goede linklijst voor sites op het Darknet, terwijl DuckDuckGo of Torch zoekmachines zijn voor sites op het Darknet. Maildiensten zijn ook te vinden op het Darknet, bijvoorbeeld Confidant Mail of TorBox. De laatste kan alleen mails versturen binnen het darknet.

6 Er is noch een recht op retour, noch consumentenbescherming op het Darknet.

Wanneer u zich op het Darknet bevindt, moet u voorzichtig zijn. U moet niet verwachten dat alles soepel verloopt bij mogelijke aankopen, anders zou de handelaar niet de bescherming van de anonimiteit zoeken. De mystery box van het Darknet wordt door vindingrijke verkopers gebruikt om uw geld te krijgen. Geloof de vele nepvideo’s op het internet niet. Niemand stuurt u vingers of andere onsmakelijke, schokkende zaken.

7 Hebben we het Darknet nodig?

In principe is het darknet voor de meeste gebruikers niet nodig. Met moderne browsers en VPN-oplossingen krijgt u dezelfde anonimiteit op het zichtbare internet, en u zult op het darknet niets legaals vinden dat u op het normale internet niet kunt vinden.

Gerelateerde berichten