De beste downloadmanagers voor Windows 10

Het downloaden van films, series, muziek en games is een onmisbaar onderdeel van het moderne leven geworden. Hoewel elke webbrowser zijn eigen downloadmanager heeft, beschikt deze meestal slechts over (beperkte) basisfuncties die niet berekend zijn …

De beste downloadmanagers voor Windows 10

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Software
 6. »
 7. De beste downloadmanagers voor Windows 10

Het downloaden van films, series, muziek en games is een onmisbaar onderdeel van het moderne leven geworden. Hoewel elke webbrowser zijn eigen downloadmanager heeft, beschikt deze meestal slechts over (beperkte) basisfuncties die niet berekend zijn op hoge downloadsnelheden en grote bestanden. Bovendien is er altijd een zeker risico op onverwachte beëindiging. De oplossing is een professionele downloadmanager. In dit artikel hebben we enkele van de beste tools met hun voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Welke voordelen bieden professionele oplossingen ten opzichte van een geïntegreerde downloadmanager?

De meeste programma’s bieden functies die niet zijn opgenomen in de geïntegreerde beheercomponenten van Microsoft Windows 10 en zorgen dus voor een aanzienlijke verhoging van de downloadsnelheid.

Wat kost een goede downloadmanager?

De prijzen voor commerciële tools beginnen bij ongeveer 10 euro voor een licentie van 1 jaar. In dit artikel laten we u echter ook kennismaken met enkele open-source alternatieven waarvan het scala aan functies meestal volledig volstaat voor thuisgebruik.

Kan ik de downloadmanager ook in mijn browser gebruiken?

Ja, voor elke tool is er altijd een geschikte extensie waarmee hij naadloos in de browser kan worden geïntegreerd.

1. een download manager vereenvoudigt het downloaden enorm

Een downloadmanager versnelt het downloaden van bestanden door ze parallel in brokjes te downloaden. Daarom wordt het ook vaak een “downloadversneller” genoemd. De meeste downloadmanagers hebben functies die niet zijn opgenomen in de geïntegreerde beheercomponenten van Windows 10. Dit zijn bijvoorbeeld hulpmiddelen voor het plannen van downloads, het exporteren van lijsten of de mogelijkheid om websites te spideren (d.w.z. websites downloaden om ze later offline te bekijken).

Bovendien is er voor elk programma van dit type altijd een geschikte browserextensie, waarmee u downloadlinks rechtstreeks via de webbrowser kunt activeren.

2 De beste downloadmanagers voor Windows 10 op een rij

2.1 Free Download Manager (FDM)

De Free Download Manager (kortweg FDM) is een van de populairste tools in zijn soort en is beschikbaar voor zowel Windows als MacOS. Volgens de ontwikkelaars kun je het gebruiken om de overdrachtssnelheid tot 600 procent te versnellen en ook onderbroken downloadprocessen automatisch te hervatten.

Screenshot des Free Download Manager Scheduler
De Free Download Manager heeft een geïntegreerde planner waarmee downloadprocessen handig kunnen worden ingepland.

De FDM heeft ook een hele reeks praktische extra functies. Deze omvatten ondersteuning voor BitTorrent en FLV en verschillende modi voor het downloaden (gemakkelijk, gemiddeld of moeilijk). Naast http, HTTPS en FTP maakt de tool ook het downloaden van RTSP/MMS mogelijk.

De URL’s worden eenvoudig geïmporteerd in de FDM gebruikersinterface via drag & drop of het klembord, van waaruit de download automatisch start. Nadat het werk is gedaan, wordt u door een geluidssignaal op de hoogte gebracht van de succesvolle (of mislukte) voltooiing.

Screenshot des Free Download Manager Main Window
De download URL’s worden eenvoudig via drag & drop of het klembord geïmporteerd in de FDM gebruikersinterface.

De Free Download Manager integreert naadloos in alle gangbare webbrowsers (bijv. Google Chrome of Mozilla Firefox) en kan ook als draagbare versie worden gebruikt. De standaardtaal is Engels, maar er is ook een Duitstalig bestand beschikbaar.

Goed om te weten: Dankzij de geïntegreerde BitTorrent-client kan de Free Download Manager ook worden gebruikt voor het delen van bestanden. Hier is echter uiterste voorzichtigheid geboden, aangezien de aangeboden inhoud meestal auteursrechtelijk beschermde bestanden zijn.

 • Uitbreidbaar via plug-ins
 • open bron
 • BitTorrent ondersteuning
 • ook draagbaar
 • versnelde downloads
 • geïntegreerde tijdsplanning
 • preview functie voor video downloads
 • sommige virusscanners identificeren de FDM als malware

2.2 Internet Download Manager (IDM)

U kunt ook de Internet Download Manager (IDM) gebruiken om uw downloads te optimaliseren en gemakkelijker te coördineren. Terwijl de meeste andere tools zich beperken tot pauzeren en hervatten en het beheren van een wachtrij, biedt de IDM zelfs een geïntegreerde planning waarmee u op vaste tijden van de dag verbinding kunt maken en de verbinding weer kunt verbreken.

De intelligente downloadmanager zou bestanden tot vijf keer sneller laden. Verantwoordelijk voor de turbo is de zogenaamde “Smart Download Logic”, die de te downloaden inhoud opdeelt in verschillende kleine delen en deze parallel van het internet haalt. Een andere zeer praktische functie is de“site grabber“, waarmee webpagina’s gedeeltelijk of volledig kunnen worden gedownload voor offline lezen. Het is ook mogelijk om automatisch alle downloads te starten die aan een website gekoppeld zijn.

Screenshot des Internet Download Manager
De “Smart Download Logic” van de Internet Download Manager verdeelt de te downloaden inhoud in meerdere kleine delen en haalt ze parallel van het internet.

Ook aan de beveiliging is gedacht, want de Internet Download Manager kan desgewenst ook een antiviruscontrole uitvoeren. Daarnaast biedt het ook ondersteuning voor downloadquota en een preview voor ZIP-bestanden. De software kan eenvoudig worden geïntegreerd in alle gangbare webbrowsers, maar kan ook worden opgeroepen in een apart venster of via de opdrachtregel. Bovendien ondersteunt de IDM alle belangrijke servers en laat zich niet afschrikken door obstakels als firewalls.

Aan het programma zijn kosten verbonden; de 1-jarige licentie voor één PC kost momenteel net geen 10 euro.

 • Hoge downloadsnelheid
 • talrijke nuttige hulpmiddelen
 • geïntegreerde planning
 • ondersteuning voor downloadquota, VPN, proxyserver en FTP /HTTPS
 • geïntegreerde antivirusbescherming
 • preview-functie voor ZIP-bestanden
 • ook beschikbaar voor Android
 • Optiek van de gebruikersinterface kan worden verbeterd
 • Na 30 dagen proefperiode, aankoop vereist voor verder gebruik

2.3 Ninja Download Manager (NDM)

De Ninja Download Manager verdeelt de te downloaden inhoud in logische blokken en downloadt elk daarvan via een andere serververbinding. Op deze manier wordt niet alleen de downloadsnelheid drastisch verhoogd, maar kun je ook gepauzeerde of onderbroken downloads hervatten of opnieuw starten.

Ninja Download Manager Herunterladen fortsetzen
Ninja Internet Downloader kan gepauzeerde of onderbroken downloads automatisch hervatten of opnieuw starten.

Hoewel de tool vooral een beheersoftware is, ontworpen om je te helpen je downloads bij te houden, komt het ook met een verscheidenheid aan andere handige functies, waaronder een versnipperingsfunctie om je te helpen je sporen op het web uit te wissen. Naast de krachtige downloadversneller heeft Ninja Internet Download Manager ook een geïntegreerde mediaconverter die streaming video’s met een resolutie tot 1080 pixels kan trekken.

Je kopieert gewoon de links naar de inhoud via het klembord naar de geactiveerde manager. De manager detecteert automatisch de download en opent een venster waarin u verschillende instellingen kunt maken (bijvoorbeeld de categorie).

https://www.youtube.com/watch?v=ke_kbHqXRO8

Naast de regulier beschikbare configuraties kun je in de Ninja Internet Download Manager ook bepalen hoeveel downloads tegelijkertijd moeten worden uitgevoerd en welke proxy-verbindingen daarvoor moeten worden gebruikt. Je kunt ook verschillende wachtrijen aanmaken en er downloads aan toewijzen, die vervolgens worden verwerkt op basis van hun respectieve prioriteit.

De Ninja Download Manager is gratis en kan op een willekeurig aantal computers worden gebruikt.

 • Duidelijke en intuïtieve gebruikersinterface
 • gratis te gebruiken op een willekeurig aantal pc’s
 • geïntegreerde mediaconverter
 • veel beperkingen in de gratis versie

2.4 JDownloader

JDownloader is een gratis open-source downloadmanager die het werk uit grote downloads haalt en, als Java-applicatie, specifiek de inhoud van One-Click-Hosters onder handen neemt. Het programma ondersteunt alle grote One-Click-Hosters (bijv. cloudZer, Uploaded, Share-Online of MEGA) en alle gangbare containerformaten zoals DLC (Download Link Container) en CCF (Cryptload Container Format). U kunt premium accounts aanmaken voor uw favoriete provider, wat de downloadsnelheid nog aanzienlijk kan verhogen.

Screenshot JDownloader MP3 Download
JDownloader is speciaal ontworpen voor de inhoud van one-click hosts en kan zelfs zelfstandig ZIP- en RAR-archieven uitpakken.

JDownloader biedt standaard al een groot aantal functies, waaronder functies voor het regelen van de downloadsnelheid of het automatisch uitpakken van RAR- en ZIP-archieven. Het bevat ook optische karakterherkenning, waardoor het alleen captcha-controles kan oplossen die normaal gesproken op downloadpagina’s voorkomen. Met behulp van de geïntegreerde link grabber kunt u alle downloadlinks van een pagina in één keer ophalen en ze vervolgens groeperen, prioriteren of combineren.

https://www.youtube.com/watch?v=H4oplRMxk_Q

Bovendien kan de tool verder worden uitgebreid met behulp van plug-ins (bijvoorbeeld voor het downloaden van video’s van YouTube en dergelijke). In dit verband blijkt de mogelijkheid om JDownloader te bedienen via een smartphone of een ander voor internet geschikt apparaat bijzonder praktisch te zijn.

 • compatibel met vele downloadplatforms
 • Afstandsbediening mogelijk
 • ondersteunt
 • veel uitbreidingsmogelijkheden via plug-ins
 • Gebruikersinterface enigszins verwarrend
 • Installatiepakket bevat adware

In de volgende video vindt u nog enkele download managers:

https://www.youtube.com/watch?v=rba9er26vMI

Gerelateerde berichten