De beste fietscomputer-apps voor Android

Tegenwoordig vergezelt de smartphone ons overal en is sport niet meer weg te denken. Of het nu gaat om hardlopen, zwemmen of fietsen: Met de juiste app maak je er een universeel analyseapparaat van, waarmee …

De beste fietscomputer-apps voor Android

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Mobiel
 6. »
 7. De beste fietscomputer-apps voor Android

Tegenwoordig vergezelt de smartphone ons overal en is sport niet meer weg te denken. Of het nu gaat om hardlopen, zwemmen of fietsen: Met de juiste app maak je er een universeel analyseapparaat van, waarmee je bijvoorbeeld de afgelegde afstand, je huidige snelheid en vele andere gegevens kunt bijhouden. En het beste van alles: de praktische hulpmiddelen navigeren u desgewenst zelfs door middel van gesproken instructies. In dit artikel laten we je kennismaken met verschillende fietscomputer-apps en laten we je zien wat je ermee kunt doen.

Welke functies moet een goede fietscomputer app hebben?

Naast de verplichte snelheidsmeting moet de app in ieder geval een kilometerteller, een stopwatch en een afstandsmeting bevatten.

Kan een fietsapp een volwaardige fietscomputer vervangen?

Veel tools bieden een breed scala aan functies en bieden ook een goede ondersteuning voor ambitieuze fietsers. Ze zijn echter meestal niet geschikt als volwaardige vervanging van een fietscomputer.

Zijn de apps alleen geschikt voor fietsen?

Nee. Sommige van de hier gepresenteerde tools (bijv. Komoot & Cyclemeter GPS) zijn multifunctioneel en kunnen bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor hardlopen, wandelen of fitnesstraining.

Digital Dashboard GPS: De snelheidsmeter app met extra functies

Screenshot der Digital Dashboard GPS Rad App
De app haalt zijn gegevens van de satelliet, waardoor je een zeer nauwkeurige snelheidsweergave krijgt.

Digital Dashboard GPS is een snelheidsmeter-app van een klasse apart. Terwijl de weergave van andere tools vaak afwijkt van de werkelijke snelheid, haalt Digital Dashboard zijn gegevens van satellieten. Deze worden geëvalueerd en omgezet in de gereden snelheid, waardoor je een zeer nauwkeurig resultaat krijgt. Niet in de laatste plaats daardoor is de app ook uitstekend geschikt als fietssnelheidsmeter, omdat het volgprofiel via GPS desgewenst kan worden gewijzigd van auto naar fiets en omgekeerd.

Maar Digital Dashboard kan veel meer dan alleen de snelheid meten. Het toont bijvoorbeeld ook de hemelrichtingen en de hoogte boven zeeniveau of berekent de gemiddelde snelheid. De huidige snelheid wordt weergegeven op het grote digitale display in het midden. Desgewenst kan de weergave ook worden gewijzigd van kilometers per uur naar mijlen per uur.

Desgewenst kunt u de afgelegde afstand, inclusief duur en gemiddelde snelheid, samen met de huidige locatie direct in Google Maps weergeven en vervolgens exporteren als GPX-bestand. Digital Dashboard GPS is gratis te downloaden voor Android in de Google Play Store. Het enige nadeel: de app is vervelend met vervelende advertenties.

 • Zeer nauwkeurige snelheidsweergave op basis van satellietgegevens
 • gratis
 • verschillende meeteenheden (kmh/mph) kunnen worden ingesteld
 • kan worden gebruikt in de auto en op de fiets
 • hoog batterijverbruik
 • bevat reclame

2. komoot: de fiets, wandel & mountainbike navi

Komoot is een routeplanner en navigatie-app speciaal voor wandel- en fietstochten, die tochten voorstelt op basis van parameters die je zelf kiest. Voer bijvoorbeeld het gewenste type sport in, het vertrekpunt en de bestemming, uw fysieke conditie, de hoogtemeters, de moeilijkheidsgraad of de gewenste duur en afstand, en u krijgt verschillende routesuggesties berekend op basis van uw ideeën. In de “Highlights” vindt u ook aanbevelingen van andere gebruikers, terwijl de “Collecties” zelfgekozen tochten of attracties bevatten. Dankzij gesproken instructies hoeft u niet steeds te stoppen om op de kaart te kijken.

Het kaartmateriaal in Komoot bestaat uit topografische overzichten met tal van wandel- en fietsroutes onderverdeeld per regio. Bij registratie kun je één regio gratis downloaden op je toestel, maar alle andere regio’s moet je afzonderlijk kopen voor 3,99 euro per stuk. Je kunt ook grotere regio’s in één keer vrijspelen met het Regiopakket (voor ongeveer 9 euro) of het Wereldpakket (voor net geen 30 euro).

Desgewenst kun je ook routes opnemen en er zelfs opmerkingen, tips en foto’s over opslaan, die je vervolgens kunt delen met de Komoot-community. De app is voor Android en iOS te downloaden in de betreffende store.

 • Ook offline te gebruiken
 • praktische stemnavigatie
 • compatibel met tal van smartwatches
 • kaartmateriaal relatief duur
 • niet geschikt als volledige vervanging van een fietscomputer

3 BikeBrain Pro: de fietscomputer app voor de iPhone

Met de gratis BikeBrain Pro app verander je je iPhone in een handomdraai in een gebruiksvriendelijke maar krachtige fietscomputer. De tool biedt een hele reeks praktische functies, waaronder bijvoorbeeld een live tracking-functie die niet alleen de huidige snelheid weergeeft, maar ook de afgelegde afstand, het aantal omwentelingen per minuut en de hoogtemeters.

Dankzij GPS kunt u tegelijkertijd uw huidige positie op de route volgen via Google Maps. Na afloop van een tocht worden alle gegevens en feiten daarover in exacte cijfers en als diagram ter beschikking gesteld.

Screenshot der BikeBrain Pro Fahrrad Apps
BikeBrain is volledig ontworpen voor gebruik tijdens het rijden en toont niet alleen de snelheid, maar ook het aantal omwentelingen en de hoogtemeters.

De interface is volledig ontworpen voor gebruik tijdens het rijden. Bevestig de smartphone gewoon aan de voorkant van het stuur om je actuele gegevens altijd in beeld te hebben. Het scala aan functies van de gratis app kan worden uitgebreid via een in-app aankoop, waaronder een data-exportfunctie. Hiermee kunt u uw ritten per e-mail exporteren in KML-, GPX- of CSV-formaat en vervolgens delen met vrienden of andere gebruikers.

BikeBrain is gratis te downloaden in de App Store, de upgrade naar BikeBrain Plus kost eenmalig 1,59 euro. In ruil daarvoor kun je je routes publiceren op Facebook, Google Maps of Twitter en een onbeperkt aantal ritten, trainingsprofielen en andere trainingsgegevens opslaan en beheren.

 • live tracking geeft het gevoel van een echte snelheidsmeter
 • duidelijke interface
 • hoog batterijverbruik
 • bevat geen voorgedefinieerde routes of intervaltrainingen

4 Cyclemeter GPS: het multifunctionele instrument

Cyclemeter GPS Screenshot
De kaartweergave toont zowel de afgelegde afstand als de huidige locatie op een online kaart.

Cyclemeter GPS is een van de meest geavanceerde hulpmiddelen voor fietsers. De naam is echter enigszins misleidend, want de iPhone-app is niet uitsluitend voor fietsers ontwikkeld, maar kan in principe voor vrijwel elke sportactiviteit worden gebruikt. Het biedt talloze mogelijkheden voor uitgebreide registratie en analyse, waaronder kaarten, intervallen, splits, diagrammen, ronden en zelfs complete trainingsplannen.

Om tijdens het fietsen niet voortdurend op het display te hoeven kijken, kunt u kiezen uit meer dan 120 vrij configureerbare meldingen en wordt u (automatisch met tijds- of afstandsintervallen) geïnformeerd over bijvoorbeeld afstand, snelheid of tijd. Er zijn al voorgedefinieerde trainingsplannen beschikbaar voor verschillende activiteiten, maar je kunt natuurlijk ook je eigen plannen ontwikkelen.

De geschiedenis geeft u toegang tot al uw eerdere activiteiten. Een tabelweergave, een groepering naar activiteit en tijdsperiode en verschillende diagrammen zijn beschikbaar. Behalve de lijstweergave kunt u alle weergaven aanpassen aan uw individuele voorkeuren. Voor analyse kunt u de gegevens uit de geschiedenis laden in de stopwatchweergave.

Uitgebreide import- en exportfuncties

Vermeldenswaard is ook de uitgebreide import-/exportfunctie. Hiermee kunt u bijvoorbeeld routes of virtuele tegenstanders in Cyclemeter GPS importeren via browser of e-mail, of diagrammen en kaarten exporteren voor gebruik in sociale fitnessnetwerken. Ondersteunde formaten zijn GPX, TCX, FIT en KML.

U kunt de basisversie van de app gratis downloaden van Google Play of de App Store. Om alle functies te gebruiken, moet je upgraden naar de “Elite”-versie, die iets minder dan 10 euro per jaar kost.

 • Uitgebreide functies voor het weergeven van gegevens
 • Vrij configureerbare gesproken aanwijzingen
 • Praktische stopwatch
 • geen offline gebruik mogelijk
 • geen liggend formaat of zoom mogelijk
 • veel functies alleen te gebruiken in de “Elite”-versie

Goed om te weten: Tot eind 2019 bestond de Runtastic-app in de versies“Roadbike” en“Mountainbike Pro“, een andere fietscomputer-app die specifiek gericht was op weg- en off-roadfietsers en onder meer een betere fietsroutefunctie bevatte. De ontwikkeling werd echter gestaakt na de overname door Adidas en de app is sindsdien verwijderd uit de betreffende winkels.

In de volgende video een praktijktest van verschillende fietsapps:

Gerelateerde berichten