De beste fietsnavigatie-app voor je smartphone – een overzicht

Als je veel met de fiets reist en graag lange tochten maakt, moet je een navigatie-app voor je fiets aanschaffen. Wij laten je kennismaken met de beste apps. . 1. navigatie op de fiets met …

De beste fietsnavigatie-app voor je smartphone – een overzicht

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Mobiel
  6. »
  7. De beste fietsnavigatie-app voor je smartphone – een overzicht

Als je veel met de fiets reist en graag lange tochten maakt, moet je een navigatie-app voor je fiets aanschaffen. Wij laten je kennismaken met de beste apps.

Wat moet een fietsnavigatie-app kunnen?

Hij moet vooral gebruiksvriendelijk zijn, uitgebreide kaarten hebben en een spraakfunctie om je weg te navigeren.

Zijn er ook gratis aanbiedingen?

De meeste apps zijn beschikbaar als gratis basisversie. Extra functies kosten echter meestal extra.

Zijn de apps ook geschikt voor verschillende soorten fietsen?

Met bijna alle navigatie-apps kun je routes selecteren op toerfiets, mountainbike of racefiets en zoeken naar verschillende vereisten.

.

1. navigatie op de fiets met GPS en smartphone

gpx test beste fahrrad navi app
Papieren kaarten hebben hun langste tijd gehad: met GPS en apps is navigeren heel eenvoudig.

Fietsen is niet alleen goed voor je conditie, het is ook uiterst milieuvriendelijk. Wat is er mooier dan van de eerste warme dagen te genieten met een lange fietstocht? Gewoon de natuur in, de dagelijkse sleur achter je laten en genieten van de vrijheid op het zadel. Over bergen, door dalen, langs de oever van een meer of over landweggetjes van plaats naar plaats – met een fiets kunt u gemakkelijk zelf uw favoriete tochten bepalen.

Om ervoor te zorgen dat je niet verdwaalt, zijn er steeds meer navigatie-apps voor fietsen die je de weg wijzen. Dat maakt je fietservaring nog relaxter, want je hoeft geen omslachtige vouwkaarten meer te bestuderen of dure fietsgidsen te kopen. Alles wat je nodig hebt is een smartphone met GPS en de juiste fiets-app om te navigeren.

1.1 Welke functies heeft een fietsnavigatie-app nodig?

Allereerst moet een fietsnavigatie-app gemakkelijk te gebruiken zijn en een duidelijk display hebben, zodat je tijdens het fietsen gemakkelijk je weg kunt vinden. Zodat je niet de hele tijd op het display hoeft te kijken tijdens het navigeren, is het altijd praktisch als de navigatie app wordt geleverd met spraakuitvoer.

Ook moet het mogelijk zijn om het kaartmateriaal te downloaden naar de smartphone, zodat de routebegeleiding ook offline werkt. Want zeker als je op verborgen bospaden zit of in de bergen aan het mountainbiken bent, is de ontvangst vaak erg slecht. Bovendien vergt navigatie veel mobiele data, dus is het praktischer om de kaarten vooraf via WLAN op te slaan.

1.2 Nadelen van de navigatie-app voor fietsen

fahrrad navi app mit sprachausgabe fürs smartphone
Sommige fietsers gebruiken liever een extern navigatieapparaat dan een smartphone-app.

In tegenstelling tot een extern navigatiesysteem heeft de smartphone natuurlijk het nadeel dat de batterij vaak minder lang meegaat, omdat andere functies nog steeds via de mobiele telefoon lopen. Het is dus verstandig om een opgeladen powerbank bij je te hebben, zodat de accu niet op een gegeven moment de geest geeft.

Afhankelijk van waar je de fiets-app als navigatiesysteem wilt gebruiken, kan het zijn grenzen bereiken. Als je graag echt off-road gaat, zijn topografische kaarten en hoogteprofielen en andere geografische informatie een goede optie. Veel aanbiedingen, vooral gratis, bereiken hier snel hun grenzen.

1.3 Voordelen van een navigatie-app

In plaats van talloze boeken met uitgebreide fietstochten te kopen, hoef je alleen maar de app store op je smartphone te openen en de bijbehorende app voor Android, iOS of Windows Phone te downloaden. Veel apps zijn bovendien gratis en bieden praktische extra functies voor het bijhouden en evalueren van verdere gegevens zoals afstand of snelheid.

In het volgende laten we je kennismaken met verschillende fiets-apps voor je smartphone waar je in de toekomst niet meer zonder wilt. Een overzicht en andere praktische fietsapps vind je ook in deze video:

2 Komoot: populairste navigatie-app voor Android en iOS

komoot fitness tourenDe Komoot toer-app is gratis in de basisversie en is ideaal om de perfecte tocht te plannen. Je kunt verschillende moeilijkheidsgraden, afstanden of zelfs hoogteafstanden instellen. Komoot navigeert je vervolgens naar je bestemming met spraakuitvoer. Door de vele route-opties is de app even geschikt voor toerfietsers, mountainbikers of racefietsers van beginners tot professionals.

Natuurlijk werkt Komoot ook met offline kaarten, maar die moet je vooraf aanschaffen. De gratis versie bevat één regio, elke extra kost ongeveer €7. Om alle kaarten tegelijk vrij te spelen, moet je 30€ betalen. In ruil daarvoor komt Komoot met een grote gemeenschap waarmee je ideeën kunt uitwisselen, tips kunt krijgen en je kunt laten inspireren door geteste routes.

3 Naviki: Goede app voor fietsers

naviki android ios windows phoneOok Naviki biedt uitgebreide routeplanning inclusief stemnavigatie. De basisversie is gratis, maar extra offline kaarten moet je downloaden tegen betaling van €4,49. Daar staan verschillende kaartweergaven tegenover. In ruil daarvoor zijn er verschillende kaartweergaven, kun je je fitnessapparatuur koppelen aan de app en speciale routes selecteren op fietstype.

Daarnaast biedt Naviki een abonnement voor pech- en ongevallenhulp vanaf 46 cent per dag. De app is ook beschikbaar voor Android, iOS en zelfs Windows Phone. Met zijn professionele functies komen zelfs veeleisende fietsers aan hun trekken.

4 Google Maps: De klassieke navigatie-app

fahrrad navi app google radfahren testToegegeven, Google Maps klinkt niet echt als een insider-tip, maar als navigatie-app voor fietsen is hij helemaal niet slecht. Het grote voordeel: de app is helemaal gratis en biedt talloze offline kaarten om te downloaden. Hij werkt ook via spraakbesturing en geeft zelfs real-time informatie over wegafsluitingen en verkeersomstandigheden als de mobiele data actief is. Het nadeel? Google Maps is vooral geschikt als navigatiesysteem voor auto’s. Hoewel je ook een fietsmodus kunt instellen, zijn er nauwelijks echte fietsroutes opgenomen. Bovendien werkt de spraakbesturing alleen echt goed als je verbonden bent met internet.

Voor fietsers die vooral tochten maken over landwegen of ontwikkelde paden is Google Maps een eenvoudig en praktisch alternatief. Maar als je echte tochten off-road en door prachtige natuur wilt maken, kun je waarschijnlijk beter overstappen op een goede fietsnavigatie-app.

5 Outdooractive: Uitgebreide navigatie-app

Outdooractivegpx waldwege mountainbike is een groot outdoorportaal dat niet alleen voor fietsers, maar ook voor wandelen of bergbeklimmen veel aanbiedingen biedt. Met de app kunnen tochten worden gepland op de smartphone, geleid door stemnavigatie en aangevuld met track recordings.

De gratis versie van Outdooractive is echter ook zeer beperkt bruikbaar. Een Pro-versie (2,50€/maand) en een Pro+ versie (5€/maand) bieden tal van extra’s, zoals verschillende topografische offline kaarten of een 3D-planning van de route. Er is hier iets voor al uw behoeften. De app is beschikbaar in de Android en Apple stores.

6. conclusie

Afhankelijk van wat je zoekt, kun je met alle gepresenteerde apps goed navigeren op de fiets. Wie echter betrouwbaar tochten wil plannen die ook wat gevarieerder kunnen zijn, zal wat geld moeten investeren. In ruil daarvoor krijg je een breed scala aan mogelijkheden om je fietstocht te plannen.

In de gratis versie zijn de apps slechts beperkt bruikbaar en waarschijnlijk meer geschikt voor kleine dagtochten naar de volgende boskroeg. Het praktische is echter dat je alle apps eerst gratis kunt uitproberen en dan de beste kunt kiezen.

Gerelateerde berichten