Smartphones en tablets zijn onze constante metgezellen in het moderne leven. Dus wat is er natuurlijker dan ze te gebruiken om te leren? Er zijn nu een groot aantal programma’s die leerlingen en studenten actief ondersteunen en het blokken sneller en effectiever maken. In dit artikel laten we je kennismaken met verschillende leer-apps die woordenschat, wiskunde en dergelijke tot kinderspel maken.
Naast talloze flashcard-tools zijn vooral taal- en woordenschattrainers, kennisquizzen en wiskunde-apps populair bij leerlingen en studenten.
Leer-apps zijn een uitstekende ondersteuning van klassieke leermethoden, maar kunnen deze (nog) niet volledig vervangen.
De hier gepresenteerde programma’s kunnen allemaal gratis worden gedownload, maar voor inhoud en uitgebreide functies worden meestal kosten in rekening gebracht.
Inhoudsopgave
1. flashcards deluxe: zelf flashcards maken

Flashcards Deluxe is een flashcard-app voor iOS en Android die een hoog niveau van functionaliteit heeft en waarmee je ook zelf flashcards kunt maken (direct vanuit de app of op je pc). De tool is geschikt voor het leren van elke inhoud en maakt kaarten met maximaal vijf pagina’s mogelijk, evenals de integratie van afbeeldingen en audiobestanden.
De kaarten kunnen willekeurig geschud of gesorteerd op volgorde van opmaak worden weergegeven. Er zijn drie verschillende antwoordniveaus (“Juist”, “Onjuist” en “Zeer zeker”). Daarnaast biedt Flashcards Deluxe ook twee intelligente leermodi:
- “Kortetermijndoel” met focus op de recent verkeerd beantwoorde vragen.
- “Gespreide herhalingen” (een soort supermemo).
Goed om te weten: Een upgrade naar de volledige versie van Flashcards Deluxe is vereist om bestaande kaarten van de openbare bibliotheek te gebruiken.
2. duolingo: talen leren met je mobiele telefoon

Met de gratis taalleer-app Duolingo leer je in korte tijd de basiswoordenschat voor de belangrijkste Europese talen. In totaal kun je er 10 talen mee leren, waaronder natuurlijk Engels, Spaans, Italiaans en Frans. Via een soort stamboom ga je van oefening naar oefening en leer je ook hele zinnen en uitdrukkingen waarmee je je woordenschat meteen in de juiste context kunt plaatsen.
Duolingo bevat talrijke lees-, luister-, grammatica- en spreekoefeningen. Elk onderdeel bestaat uit 5 soortgelijke vragen die je correct moet beantwoorden om verder te kunnen. Foute antwoorden kosten je een hartje, als ze alle drie opgebruikt zijn moet je het blok weer van voren af aan beginnen.
Als in een oefening een nieuw of onbekend woord voorkomt, krijg je via een dropdownveld mogelijke verklaringen te zien. Daarna kun je de woordenschat gewoon laten voorlezen via de geïntegreerde uitspraakmodule. Duolingo is nu zelfs beschikbaar in een versie die kan worden aangepast voor schoollessen.
3. leer-app Chegg Math Solver: de wiskunde-allrounder voor alle leeftijden
Chegg Math Solver is de opvolger van de bekende app MATH-42. De tool kan worden gebruikt voor het oplossen van complexe wiskundige opgaven over verschillende onderwerpen (bijvoorbeeld breuken, vergelijkingen, functies, matrices of afgeleiden). Met gedetailleerde stapsgewijze instructies en gedetailleerde uitleg van de rekenmethoden brengt de app je stap voor stap dichter bij het resultaat. Dankzij automatisch gegenereerde toetsen en oefeningen kun je je nieuw verworven kennis meteen daarna op de proef stellen.
Je hebt ook de mogelijkheid om wiskundeproblemen te fotograferen met de camera van je smartphone en ze in te lezen in de app. De Chegg Math Solver herkent ze dan als zodanig en biedt passende oplossingen. De app is beschikbaar voor iOS en Android, maar kan alleen als betaald abonnement worden aangeschaft voor ongeveer 10 euro per maand.
Fase6: vocabulaire oefenen zoals in een leerboek

Nog steeds leren met een woordenboek? Dankzij de woordenschattrainer van Phase6 kun je die nu veilig in de prullenbak gooien. Met de app train je systematisch je woordenschat in meer dan 20 talen op je smartphone, tablet of computer op basis van verschillende tekstboeken.
Daarvoor kun je een van de aangepaste woordenschatpakketten gebruiken (bijvoorbeeld van Klett) of zelf de gewenste termen invoeren. De tool zorgt zelfs automatisch voor een soundtrack bij inhoud die u zelf hebt gemaakt. De sequenties tijdens het leren worden voortdurend gevarieerd en de inhoud wordt gemengd, zodat je de betekenis van elk vocabulaireitem op zichzelf begrijpt en niet in een sequentie. Phase6 herhaalt termen die je moeilijk kunt onthouden vaker dan termen die je al goed kent.
De tool kan ook offline worden gebruikt: Zodra de inhoud is overgebracht naar de mobiele app, kun je er ook zonder internetverbinding mee leren. Gedetailleerde rapporten documenteren uw leersucces. Het pakket wordt gecompleteerd door geïntegreerde woordenboeken van PONS, waarvan u de woordenschat met één klik kunt overbrengen naar het oefengedeelte van Phase6.
Naast de verplichte apps voor iOS en Android is Phase6 ook beschikbaar als webapplicatie voor de browser. De woordenschattrainer kan gratis worden gedownload in de Google Play Store of de Apple Store. De kosten voor de kant-en-klare leerinhoud variëren echter per aanbieder.
Goed om te weten: Tot de samenwerkingspartners van Phase6 behoren naast Klett en PONS ook andere grote namen zoals Langenscheidt, Cornelsen, Oldenbourg, C.C. Buchner, Hueber en nog veel meer.
5 Memorado: Hersentraining met minigames
De leer-app Memorado biedt een succesvolle mix van minigames voor geheugentraining, waarbij zelfs ervaren hersenkrakers af en toe tegen hun mentale grenzen aanlopen. Na het starten van de applicatie stel je individuele doelen en verbeter je bijvoorbeeld je vermogen om met stressvolle situaties om te gaan, mentaal rekenen of je geheugen voor namen. Volgens de fabrikant zijn de geheugenspelletjes en concentratieoefeningen speciaal ontwikkeld om specifiek IQ en cognitieve vaardigheden te trainen.
De moeilijkheidsgraad neemt toe naarmate je speelt en motiveert je om je eigen records opnieuw te verslaan. In de duelstand kun je het zelfs opnemen tegen je vrienden of andere gebruikers in Memorado. Er zijn in totaal 15 verschillende spellen met talrijke niveaus beschikbaar. Memorado berekent statistieken van de resultaten, die je kunt gebruiken om je eigen vooruitgang bij te houden.
Drie oefeningen per dag zijn gratis, de rest (maximaal 10) is alleen beschikbaar in combinatie met een premium abonnement. Voor net geen 8 euro per maand is dit echt geen koopje.
6. kennistraining: algemene kennis verbeteren via puzzels

“Kennistraining – de quiz-app” is precies het ding voor iedereen die zijn algemene kennis een handje wil helpen. Per les beantwoord je 10 vragen uit 10 kennisgebieden, waaronder bijvoorbeeld politiek, techniek of sport. De moeilijkheidsgraad is gebaseerd op uw prestaties: op goede antwoorden volgen moeilijkere vragen, op foute antwoorden volgen makkelijkere vragen. Bij de juiste antwoorden staan tips en een uitgebreide uitleg.
Het kennistrainingsprogramma telt in totaal 4200 vragen in 5 moeilijkheidsgraden en maakt gebruik van verschillende vragencatalogi voor Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. In uw persoonlijke statistieken kunt u bijhouden in welke categorieën u de beste bent en op welke gebieden u nog een inhaalslag moet maken.
Eén ronde van 10 vragen per dag is gratis. Als optie is er ook een premium service waarmee u toegang krijgt tot alle vragen en u niet voortdurend wordt onderbroken door vervelende advertenties.
Goed om te weten: De kennistraining bevat ook een eigen “Apple-quiz”, waarin u uw kennis van het bedrijf en zijn producten kunt testen.
Het volgende artikel van Galileo gaat ook over leer-apps:
Naast de hierboven genoemde programma’s zijn er natuurlijk nog tal van andere leer-apps op internet te vinden (ook geschikt voor kinderen ), zoals “Stell die Uhr” (om de tijd te leren) of diverse hulpmiddelen om notities te leren.