De nieuwe functies van Windows 8.1 Update 1

Windows 8.1 is nog geen half jaar oud en de volgende update is alweer uitgebracht. Windows 8.1 Update 1 is sinds 08.04.2014 beschikbaar via de Windows Update. We presenteren in deze tekst kort de nieuwe …

De nieuwe functies van Windows 8.1 Update 1

Windows 8.1 Update 1
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Windows
  6. »
  7. De nieuwe functies van Windows 8.1 Update 1

Windows 8.1 is nog geen half jaar oud en de volgende update is alweer uitgebracht. Windows 8.1 Update 1 is sinds 08.04.2014 beschikbaar via de Windows Update. We presenteren in deze tekst kort de nieuwe functies.

Gedwongen update

Een update via de Windows Store is – net als bij Windows 8.1 – niet mogelijk. Windows 8.1 Update 1 bestaat uit verschillende updates en patches, waaronder een cumulatieve beveiligingsupdate voor Windows 8.1, Windows RT 8.1 en Windows Server 2012 R2. De cumulatieve update KB2919355, die alle tot nu toe uitgebrachte beveiligingsupdates bevat, is 3 GB groot voor de 64-bits versie en 427,4 MB voor de 32-bits versie.

8.1-gebruikers moeten de update verplicht installeren om daarna verdere beveiligingsupdates te ontvangen. Toekomstige updates zouden deze status moeten vereisen. Dit verklaarde Microsoft-medewerker Michael Hildebrand in een blogbericht op TechNet.

02.WindowsUpdate-Win8.1x86
Windows Update – KB2919355

Met Windows 8.1 Update 1 (ook wel S14 = SpringUpdate2014 genoemd) verlaagt Microsoft de systeemeisen voor het besturingssysteem. Ze zijn verlaagd naar 1 GB RAM en 16 GB vrije ruimte op de harde schijf. Ook de ondersteuning voor Intels 64-bit Bay Trail-processoren is nieuw. De update gaat ook zuiniger om met de prestatiebronnen van de computer.

Gebruikers van touchscreens zullen nauwelijks verschillen merken, maar gebruikers van muis en toetsenbord zullen veel meer van de veranderingen merken. Tot nu toe waren gebruikers van touchscreens in het voordeel met de nieuwe Windows.

De taakbalk

De Store-app staat al demonstratief in de taakbalk, maar kan daar wel van losgemaakt worden. Dit is waarschijnlijk slechts een hint dat alle actieve Windows 8-apps nu in de taakbalk kunnen worden vastgepind.

03.Desktop-Taskleiste
Taakbalk met Store

Apps met titelbalk

De apps hebben een titelbalk met de bekende kruistoets voor afsluiten en de knop minimaliseren, maar starten zoals gewoonlijk in volledig scherm.

04.App-Schliess-Button
Apps met titelbalk

De titelbalk verdwijnt na korte tijd. Pas als je de muis weer helemaal omhoog beweegt, verschijnt de titelbalk met de knoppen weer. De apps kunnen nu heel gemakkelijk geminimaliseerd of gesloten worden. Gebruikers van een touchscreen zien geen titelbalk.

Innovaties rond Moderne UI

Als een aangesloten toetsenbord en muis worden herkend, start de computer direct op in de desktopomgeving. Alleen op tablets blijft Windows 8.1 opstarten naar de tegelstartinterface.

De taakbalk kan ook hier op het startvlak worden weergegeven zodra u de muis helemaal naar beneden beweegt. De touchscreen gebruiker ziet de taakbalk niet. De touchpad-gebruiker moet eerst dubbel naar beneden vegen om de taakbalk te zien. De aanwijsstokgebruiker moet de stick iets langer naar beneden drukken.

05.Taskleiste-ModernUI
Moderne UI met taakbalk

Op het startscherm hebben de tegels nu een contextmenu dat met de rechtermuisknop kan worden opgeroepen, net als op het bureaublad. Via het contextmenu heb je toegang tot functies als het vastzetten in de taakbalk, het verwijderen van de app of het wijzigen van de tegelgrootte, evenals de live tile-functie. Als u de [Ctrl]-toets ingedrukt houdt, kunt u meerdere tegels na elkaar selecteren en vervolgens de geselecteerde actie op alle apps uitvoeren.

Het gebruik van een digitizerpen (stylus) geeft een contextmenu weer. Als de gebruiker met een vinger of een capacitieve stylus op een tegel tikt, verschijnt er geen contextmenu. Op de desktop daarentegen gedragen beide pennen zich weer op dezelfde manier wat betreft het contextmenu.

06.Kontext-Kacheln
Tile contextmenu

De nieuwe en bijgewerkte apps zijn nu gemarkeerd. Het “All Apps Screen” is nu standaard alfabetisch gesorteerd. Voor een beter overzicht benadrukt Microsoft de beginletters als kop.

Direct op het startscherm naast het profiel is een speciale zoek- en aan/uit-knop toegevoegd: met vergrootglaspictogram en aan/uit-pictogram. Voor afsluiten en opnieuw opstarten was de omleiding via de Charmbar in de “Instellingen” voorheen geassocieerd met te veel klikken voor gebruikers, zodat zij de voorkeur gaven aan een desktop startmenu programma. Het tikken op de startinterface om te zoeken, wat overigens nog steeds werkt, was ook niet erg populair.

07.Such.EinAus-Button
Aan/uit-knop en zoekknop

De update brengt het contextmenu van WLAN-verbindingen terug

In Windows 8.0 had je een contextmenu van aangesloten WLAN-verbindingen als je met de rechtermuisknop op de betreffende verbinding in de lijst met weergegeven netwerken in de Charmbar klikte. In Windows 8.1 veranderde Microsoft vervolgens het beheer van WLAN-profielen volledig. Rechtsklikken in de verbindingen werd uitgeschakeld.

In de startinterface in de Charmbar via “Instellingen” – “PC-instellingen wijzigen” – “Netwerk” – “Verbindingen” onder “WiFi” en “Bekende netwerken beheren” kunt u nu weer de opgeslagen WLAN-profielen beheren.

Alleen bij een actieve of bekende WLAN-verbinding en de WWAN-verbinding is er weer een contextmenu van netwerken. Voor andere SSID’s blijft de contextklik buiten werking.

08.Netzwerk-Verbindungen
Netwerk – Verbindingen
09.Bekannte.Netzwerke
Bekende netwerken beheren

Ga naar de tip “WLAN-verbindingen verwijderen onder Windows 8.1”.

Configuratiescherm ook toegankelijk via de Charmbar

Het configuratiescherm is nu ook toegankelijk via de startinterface en de Charmbar onder “Instellingen” – “PC-instellingen wijzigen” – een nieuwe link is linksonder te vinden.

10.Systemsteuerung
Bedieningspaneel via de Charmbar

De reden hiervoor was het gebrek aan functionaliteit van de startinterface, waardoor de gebruiker altijd terug moest naar de klassieke interface.

Internet Explorer 11

Er is een nieuwe ondernemingsmodus ingebouwd, die vooral bedoeld is voor bedrijven en minder interessant is voor thuisgebruikers. Met deze uitgebreide achterwaartse compatibiliteit van IE11 kunnen bedrijven hun pagina’s of webapplicaties die voor Internet Explorer 7 en Internet Explorer 8 zijn ontworpen, ook in de nieuwste versie van Internet Explorer draaien. Enterprise Mode (EMIE) moet eerst zichtbaar worden gemaakt via een registervermelding. EMIE zal ook beschikbaar zijn voor Windows 7. Meer details zijn te vinden op de MSDN IE blog.

11.Enterprise-Modus-Manager
Beheerstool voor de Enterprise Mode van Internet Explorer 11; Beeldbron: Microsoft
12.Enterprise-Modus-Anpassung
Internet Explorer 11 past zijn weergave aan het betreffende apparaat aan; beeldbron: Microsoft

En het startmenu?

Microsoft kondigt aan dat het een nieuw startmenu zal leveren. Het desktop startmenu wordt waarschijnlijk pas met de volgende update geïntroduceerd, zoals tijdens Build 2014 werd aangekondigd. Als speciale functie zal het naast de vermeldingen voor programma’s ook live tegels van Windows 8-apps bieden. Deze tegels zullen dan verdere informatie tonen wanneer het startmenu wordt geopend, zoals gebruikers die kennen van het startscherm van Windows Phone.

Gerelateerde berichten