Dragon spraakherkenning: een portret van de dicteersoftware

Met Dragon spraakherkenning (voorheen Dragon NaturallySpeaking) kunnen gebruikers hun dagelijkse werk gemakkelijker maken en tegelijkertijd hun productiviteit verhogen. De software vertaalt spraak in schermtekst of bedieningscommando’s voor uw pc. Zo verspilt u minder tijd aan …

Dragon spraakherkenning: een portret van de dicteersoftware

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Software
 6. »
 7. Dragon spraakherkenning: een portret van de dicteersoftware
Met Dragon spraakherkenning (voorheen Dragon NaturallySpeaking) kunnen gebruikers hun dagelijkse werk gemakkelijker maken en tegelijkertijd hun productiviteit verhogen. De software vertaalt spraak in schermtekst of bedieningscommando’s voor uw pc. Zo verspilt u minder tijd aan vervelend typewerk en kunt u zich concentreren op belangrijkere taken. In dit artikel presenteren we de belangrijkste kenmerken en functies van de verschillende versies. We vertellen u ook welke systeemvereisten nodig zijn om Dragon spraakherkenning te installeren en hoe u de nauwkeurigheid van uw dictaat kunt verbeteren.
Hoe werkt Dragon-spraakherkenning?

Dragon Speech Recognition zet spraak om in tekst op het scherm of in opdrachten voor de computer. Hiervoor gebruikt de software intelligente deep-learning technologie om zich aan te passen aan uw stem en veranderingen in de omgeving. De transcriptie van documenten is drie keer zo snel als typen.

Welke versies van Dragon spraakherkenning zijn beschikbaar?

De dicteersoftware van Nuance is verkrijgbaar in de versies Home, Professional, Medical en Legal. Onze ervaring is dat de Home-versie voldoende is voor privégebruik. Helaas biedt de fabrikant geen studenten- of onderwijsversie. Met Dragon Anywhere kunnen de functies ook op een mobiel apparaat worden gebruikt.

Heb ik een licentie nodig om Dragon spraakherkenning te gebruiken?

Voor alle versies van Dragon Spraakherkenning is een licentie per spreker nodig, die zowel een enkele als een volumelicentie kan zijn. Een gratis proefversie is alleen beschikbaar voor Dragon Anywhere.

1. spraakherkenning van draken: de belangrijkste kenmerken en functies

De spraakherkenningssoftware Dragon wordt gedistribueerd door het Amerikaanse bedrijf Nuance en is verkrijgbaar in verschillende versies die verschillen wat betreft het aantal functies. Voor particuliere gebruikers is er naast Dragon Speech Recognition Home met zijn rudimentaire functies ook een versie Professional en een versie Professional Individual.

Deze laatste is het meest uitgebreide spraakherkenningsprogramma in de serie, die naast het complete scala aan functies van de Home- en Premium-versies ook de volgende functies bevat:

 • Spraakgestuurde bewerking en opmaak van documenten.
 • Surfen, online onderzoek en bediening van social media platforms via spraakbesturing.
 • E-mails samenstellen en agenda’s beheren via spraakbesturing.
 • Dicteerfunctie (Duits en Engels).
 • (Automatisch) invullen van formulieren.
 • Importeren en exporteren van gebruikersprofielen en eigen woordenlijsten.
 • Aanmaken van individuele spraakcommando’s voor het invoegen van afbeeldingen en tekstmodules.
Arzt benutzt Dragon Spracherkennung
Naast de standaardversies is Dargon spraakherkenning ook beschikbaar in twee speciale versies met respectievelijk juridische en medische woordenschat, die bedoeld zijn voor de juridische sector en zorginstellingen.

1.1 Functies voor verschillende eisen

Welke versie u kiest is vaak een kwestie van prijs. Onze ervaring is dat de Home-versie over het algemeen volstaat voor particuliere gebruikers. Wie echter naast teksten ook spreadsheets in Excel wil maken of geluidsopnamen automatisch in tekst wil omzetten, ontkomt niet aan de aanschaf van de Professional-versie. Ook upgrades en de integratie van digitale audiobronnen zijn voorbehouden aan gebruikers van Dragon Professional.

Anderzijds bevatten beide versies Dragon Anywhere, waarmee u de functies van de spraakherkenningssoftware ook op een mobiel apparaat kunt gebruiken. Door synchronisatie met de desktopapplicatie kunt u ook onderweg naadloos aan uw documenten blijven werken.

Voor de juridische sector (advocatuur) en zorginstellingen is de software ook beschikbaar in twee speciale versies met juridisch en medisch specialistisch vocabulaire en bijbehorende opmaak.

Goed om te weten: Helaas biedt Nuance voor de nieuwste versie geen echte Dragon spraakherkenningsstudent meer aan. Als alternatief kunt u echter gebruikmaken van zogenaamde NPO-licenties (Not for Profit), die momenteel beschikbaar zijn voor Dragon spraakherkenning Professional en Legal 15. Als student kunt u deze ook aanschaffen en zo tot 250 euro op de prijs besparen.

In de volgende tabel worden de functies van de verschillende versies in detail weergegeven:

Functie

Home

Professioneel

Juridisch

Medisch

Algemene spraakherkenning

Gepersonaliseerde commando’s

Transcriptie voor audiobestanden

Export van het gebruikersprofiel

Dictaten in Excel

Dictaten in het Engels

Algemene woordenschat

Juridische woordenschat

Medische woordenschat

2. Dragon spraakherkenning installeren: systeemvereisten en licenties

Om Dragon Spraakherkenning te installeren, heeft uw computer ten minste 4 GB RAM, 8 GB vrije ruimte op de harde schijf, een 16-bits geluidskaart en een Intel Dual Core of vergelijkbare AMD-processor nodig. Uw systeem moet ook een internetverbinding en een browser hebben. De software ondersteunt Windows 7, 8.1 en 10 (32- en 64-bit), Windows Server 2008 R2 en 2012 R2. Helaas is er geen versie meer voor de Mac – deze is eind 2018 stopgezet.

Dragon Anywhere für iOS
Hoewel Nuance de Mac-versie van Dragon spraakherkenning eind 2018 stopzette, kun je de functies in ieder geval wel gebruiken op je iOS-apparaat met Dragon Anywhere.

Voor alle versies van Dragon spraakherkenning is één licentie per spreker nodig. Voor Dragon Home en Dragon Professional Individual zijn dit losse licenties. Voor bedrijven biedt Nuance ook een flexibel volumelicentieprogramma en de optie van netwerkgebaseerd licentiebeheer.

3. spraak en nauwkeurigheid verbeteren: Tips en trucs voor het werken met Dragon spraakherkenning

Dicteren in spraaksoftware is aanzienlijk anders dan spreken met andere mensen. Het is belangrijk dat u zo duidelijk mogelijk en met een constante snelheid en volume spreekt, zodat de spraakherkenning de tekst kan onderscheiden van andere geluiden. Pauzeer indien mogelijk ook niet tijdens een zin en dicteer alleen volledige zinnen, zodat het programma de context kan begrijpen.

Wil Dragon u goed verstaan, dan moet de microfoon dicht genoeg bij uw mond staan. Een vuistregel is een afstand van ongeveer 2,5 cm. U kunt ook een headset gebruiken, waarbij u niet op de afstand hoeft te letten en waarmee u ook ergonomischer kunt werken.

Gerelateerde berichten