DynDNS: Gratis aanbieders in vergelijking

De webcam thuis controleren vanaf uw vakantie of de laatste snapshots opslaan op de homeserver? Met DynDNS heeft u via internet toegang tot de apparaten in uw thuisnetwerk zonder het huidige IP-adres te kennen. U …

DynDNS: Gratis aanbieders in vergelijking

DynDNS Symbolbild
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Internet
  6. »
  7. DynDNS: Gratis aanbieders in vergelijking

De webcam thuis controleren vanaf uw vakantie of de laatste snapshots opslaan op de homeserver? Met DynDNS heeft u via internet toegang tot de apparaten in uw thuisnetwerk zonder het huidige IP-adres te kennen. U hoeft alleen maar een domeinnaam in te voeren. Naast de diensten tegen betaling zijn er ook een hele reeks diensten met gratis pakketten. In dit artikel presenteren we een vergelijking van de beste gratis DynDNS providers.

  • DynDNS is een soort uitbreiding van het conventionele DNS waarmee diensten en apparaten via het internet kunnen functioneren zonder vast IP-adres.
  • Om DynDNS te gebruiken, moet u de ondersteuning voor de gelijknamige functie activeren in de instellingen van uw router.
  • Bezitters van een AVM FRITZ!Box hebben geen externe DynDNS-dienst nodig, maar kunnen de eigen dienst van de fabrikant gebruiken.

Wat is DynDNS?

Dynamic DNS (kortweg “DynDNS” of “DDNS”) is een procedure waarmee u de vaak veranderende IP-adressen van uw computer kunt doorsturen naar een vaste domeinnaam. De synchronisatie met de DNS-databases vindt automatisch plaats, waardoor wijzigingen van het IP worden herkend en de DNS-vermeldingen dienovereenkomstig worden bijgewerkt. Zo is de computer altijd onder dezelfde hostnaam bereikbaar, ook als u het huidige IP-adres niet kent.

Het principe is vrij eenvoudig: telkens wanneer het IP-adres van de router verandert, wordt het nieuwe adres gemeld aan de DDNS-dienst. Deze werkt dan de DNS-query onder zijn eigen domein bij en antwoordt op het IP-adres.

In de praktijk werkt het proces als volgt:

  1. De router geeft het geldige IP-adres door aan de DDNS-dienst. DynDNS wijst dit toe aan het opgegeven domein.
  2. Als het IP-adres wordt gewijzigd, ontvangt de DDNS-dienst automatisch een bericht. De server beantwoordt het verzoek en werkt het IP-adres bij onder de nieuwe domeinnaam.
  3. Wanneer u een verbinding met uw computer tot stand brengt (bijvoorbeeld via RDP), wordt een DNS-verzoek naar het geregistreerde domein gestuurd.
  4. De server stuurt automatisch het (huidige) IP-adres van de internetprovider terug dat onder deze naam is opgeslagen.

Typische toepassingsscenario’s voor DynDNS zijn bijvoorbeeld het aanbieden van streaming media of toegang tot de eigen mailserver via de bedrijfscomputer.

Goed om te weten: Vanwege de reeds heersende adressenschaarste en om veiligheidsredenen voeren internetproviders meestal elke 24 uur een zogenaamde “gedwongen verbreking” uit, waarbij de IP-adressen van de verbindingen worden verwisseld. Dit beschermt het dataverkeer tegen aanvallen van hackers en zorgt ook voor een zekere mate van anonimiteit.

2 De beste gratis DynDNS-providers in een vergelijking

De bekendste aanbieder van dynamische DNS-servers is de dienst dyndns.org (nu dyn.com van Oracle), die oorspronkelijk via een gratis account kon worden gebruikt. Deze werd echter in mei 2014 opgeheven. Ook de bekende DynDNS-provider tzo.com werd overgenomen en is daardoor helaas niet meer gratis. Gelukkig zijn er nog talrijke alternatieven, die wij u in deze rubriek graag nader voorstellen.

2.1 DynDNS-dienst

De Duitse provider DynDNS Service heeft ongeveer 65.000 gebruikers en staat tot vijf vrij te kiezen subdomeinen toe. Op verzoek kunnen deze zelfs gratis worden uitgebreid. De registratie bij de dienst is heel eenvoudig: na het invoeren van uw gegevens in het registratieformulier ontvangt u een e-mail die u moet bevestigen. Daarna kunt u DynDNS Service direct in zijn volle omvang gebruiken.

Anmeldung bei DynDNS-Service
Aanmelden bij DynDNS Service is in slechts enkele stappen gebeurd.

De dienst maakt het in totaal mogelijk om drie hosts in te stellen en is compatibel met IPv4 en IPv6. Daarnaast ondersteunt de dienst ook NS (voor een eigen DNS server), MX records (voor het ontvangen van e-mails) en wildcards (voor het gebruik van wildcard subdomeinen). Ook URL forwarding is mogelijk. DynDNS-updates zijn mogelijk via SSL en kunnen over het algemeen met of zonder router worden uitgevoerd.

Goed om te weten: Een groot voordeel van de DynDNS-dienst is dat u de IP-update niet verplicht binnen 30 dagen hoeft uit te voeren (zoals bij andere diensten). Dit betekent dat u de dienst volledig stressvrij kunt gebruiken.

2.2. Securepoint spDYN

Securepoint is de volgende Duitse aanbieder op dit gebied. Met de Dynamic DNS service spDYN heeft u in totaal tien domeinen tot uw beschikking, die u kunt gebruiken voor uw individuele hosts (maximaal vijf). Registratie is zo gebeurd; meer dan een gebruikersnaam, een mailadres en een wachtwoord heeft u niet nodig. Zelfs voor niet-Secure Point klanten is het gebruik van de DynDNS dienst volledig gratis.

Securepoint Dynamic DNS kostenlos
Securepoint spDYN ondersteunt zowel IPv4 als IPv6 en kan voor beide protocollen adresupdates uitvoeren.

spDYN ondersteunt IPv4 en IPv6 en kan updates van overeenkomstige adressen voor beide protocollen uitvoeren. Hiervoor wordt een zogenaamd update-token gebruikt, dat alleen de update toestaat van de host waarvoor het oorspronkelijk is aangemaakt. De aanpassing gebeurt idealiter via de router; in de FAQ vindt u talrijke instructies voor de configuratie van verschillende modellen.

Securepoint biedt geen eigen client aan, maar beveelt in plaats daarvan de commandoregeltool ddclient aan, waarvan de configuratie niet helemaal eenvoudig is.

2.3 MyFRITZ!

Als u een FRITZ!Box als router gebruikt, hoeft u zich niet eens bij een externe DynDNS-dienst aan te melden, maar kunt u gewoon gratis de “eigen” dienst gebruiken. Met behulp van de AVM-dienst “MyFRITZ!” kunt u aan uw Fritz!Box een vaste domeinnaam toewijzen en zo te allen tijde via internet toegang krijgen tot uw thuisnetwerk of een computer via Remote Desktop op afstand bedienen, ook als het publieke IP-adres regelmatig verandert.

MyFritz! kostenloses DynDNS
Gebruikers van een FRITZ!Box kunnen de DynDNS-service van de fabrikant AVM gebruiken.

U hoeft alleen maar een account aan te maken op de webinterface “MyFRITZ!”. De keuze aan domeinen is hier niet zo groot als bij de “grote” DynDNS-aanbieders, maar u kunt alle functies van uw FRITZ!Box (zoals het antwoordapparaat) op afstand gebruiken.

Let op: Dynamic DNS is niet beschikbaar op de FRITZ!Box als deze de internetverbinding van een andere router gebruikt (bijv. als mesh-repeater of IP-client). In dat geval moet u Dynamic DNS op de andere router instellen.

2.4 GoIP.nl

GoIP LogoEen andere Duitse aanbieder van dynamische DNS-diensten is de dienstverlener GOIP.de. Hier zijn één domein en maximaal 15 subdomeinen (in het formaat “name.goip.de”) per persoon toegestaan, waarop geen enkele reclame staat (de site zelf is echter helaas niet vrij van reclame).

Voorelk subdomein kan één A-record worden aangemaakt. Het IP-adres kan worden bijgewerkt met behulp van een update-URL of een gratis Java-client op basis van diverse scripts. Op de website van de provider staat uitgebreide informatie over de configuratie van de router.

2.5 ClickIP

Het ClickIP-aanbod is vooral gericht op DynDNS-beginners. De setup is eenvoudig, beheerders hoeven alleen het DNS-adres te selecteren na het aanmaken van een gebruikersaccount en dit vervolgens in te voeren in bijvoorbeeld de bedrijfsrouter.

De website van het bedrijf biedt ook een groot aantal tutorials (bijvoorbeeld voor het instellen van DynDNS op een Fritzbox, het gebruik van de NAS als web- of FTP-server of online toegang tot USB-harde schijven).

ClickIP WebApp
Naast een subdomein bevat de basisversie van ClickIP ook een webapp waarmee je overal bij je gegevens kunt.

Bij de basisversie van ClickIP zit een subdomein en kun je een gratis webapp gebruiken waarmee je overal bij je gegevens kunt. Er is ook een betaalde uitbreiding die ongeveer 2,50 per jaar kost. Daarvoor krijg je echter niet alleen meer subdomeinen, maar blijf je ook gespaard van vervelende reclame.

2.6 DNSHome.de

Met DNSHome.de kunt u meerdere gratis subdomeinen onder verschillende domeinnamen gebruiken. De dienst ondersteunt zowel “A” (voor IPv4) als “AAAA” (voor IPv6) records in de name server, maakt updates via SSL mogelijk en is compatibel met DynDNS v2. DNSSEC is standaard al geactiveerd voor de dienst. Het IP wordt bijgewerkt via een update-URL.

Startseite des kostenlosen DNSHome DynDNS Service
DNSSEC is standaard al geactiveerd voor de dienst DNSHome.

DNSHome.de is volledig reclamevrij en geschikt voor zowel Windows als Linux. Op de website van de aanbieder vindt u overeenkomstige configuratie-instructies voor de FRITZ!Box of de ddclient.

Gerelateerde berichten