Elektrische piano’s aansluiten op de computer

Al met al zijn er verschillende redenen waarom het nodig is een elektrische piano op de PC aan te sluiten. Zij het gewoon om iets digitaal op te nemen of zelfs om de elektrische piano …

Elektrische piano’s aansluiten op de computer

MIDI Anschluss
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Hardware
 6. »
 7. Elektrische piano’s aansluiten op de computer

Al met al zijn er verschillende redenen waarom het nodig is een elektrische piano op de PC aan te sluiten. Zij het gewoon om iets digitaal op te nemen of zelfs om de elektrische piano in muziekproducties te gebruiken. Om de elektrische piano op de PC aan te sluiten heb je echter op zijn minst een geschikte kabel nodig en meestal ook de juiste software om het geheel op te nemen. Dus hoe sluit je je elektrische piano aan op een PC?

Welke aansluiting?

Het aansluiten van een elektrische piano op een computer is relatief eenvoudig. Het hangt er echter van af welke aansluitingen hij heeft. De huidige modellen hebben vaak een USB-aansluiting, wat de gemakkelijkste en handigste manier is om de pc met de elektrische piano te verbinden. Als u meer wilt weten over elektrische piano’s, kunt u dat doen door op bovenstaande link te klikken. Hier vindt u ook informatie over de aansluitmogelijkheden. Oudere modellen hebben vaak nog een MIDI aansluiting. Dit kan problematisch zijn als de PC geen MIDI interface heeft. Bijna elke elektrische piano heeft echter een kleine of grote jack-aansluiting, meestal voor een koptelefoon. Eventueel kan de elektrische piano ook via deze jack-aansluiting op de PC worden aangesloten.

Aansluiting via USB

Ongeacht of het een beginnerspiano of een professioneel model is, de meeste huidige piano’s hebben een USB-poort. Hiermee kunnen eenvoudig MIDI- en audiosignalen naar de PC worden gestuurd. Om de elektrische piano op deze manier aan te sluiten, gaat u als volgt te werk:

 1. Sommige elektrische piano’s hebben helemaal geen driver nodig, terwijl andere er een nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Installeer eerst de driver van de betreffende piano. Als het stuurprogramma niet bij de levering is inbegrepen, kunt u het meestal vinden op de website van de fabrikant. In geval van nood helpt de gratis Asio4all driver.
 2. Nu kan de elektrische piano met de USB-kabel op de PC worden aangesloten.
 3. Om MIDI geluiden te produceren, heb je de juiste software nodig. Gratis programma’s zoals MuLab geven een klein inzicht in de mogelijkheden. Wie iets verder wil gaan, kan een overzicht krijgen van de mogelijkheden van VST-instrumenten met gratis versies van bijvoorbeeld Steinberg Cubase.

Aansluiting via MIDI

Oudere modellen hebben vaak een MIDI-interface. Als je een MIDI-interface hebt, kun je die gemakkelijk aansluiten op de PC, anders heb je een speciale kabel en een aansluiting voor een game-poort op de PC nodig.

 1. 1. Ook hier moet u eerst de juiste driver installeren.
  2. vervolgens kunt u de elektrische piano op de PC aansluiten.
  3. als je via MIDI aansluit, heb je ook de juiste software nodig om de geluiden hoorbaar te maken.
MIDI Anschluss
MIDI aansluiting, image copyright: John R. Southern under CC BY 4.0

Aansluiting via jack

Dit is eigenlijk een provisorische oplossing; voor professionele muziekproducties is deze methode nauwelijks toereikend. Toch is het voldoende om een paar gespeelde melodieën digitaal op te nemen. Natuurlijk kunt u ze naderhand bewerken met de juiste software.

 1. De jack-uitgang van de elektrische piano kan via een jack-kabel worden aangesloten op de microfooningang van de geluidskaart van de PC.
 2. Met een eenvoudig opnameprogramma zoals Windows Audio Recorder kunnen nu opnamen worden gemaakt.
 3. Het kan nodig zijn de instellingen voor de opname-opties te wijzigen. Deze zijn te vinden onder de geluidsopties.

Intrografisch: Afbeelding copyright: Incase onder CC BY 4.0

Gerelateerde berichten