Er zijn nu veel gekke sites op het internet en een van de bekendste daarvan is zeker elgooG, dat al jaren altijd goed is voor een lach. Wat bij eerste lezing klinkt als een grappig fantasiewoord is eigenlijk een spiegelsite van de bekende zoekmachine Google. Ooit dachten de ontwikkelaars dat het een grap was, maar nu heeft het (onbedoeld) ook een diepere betekenis. In dit artikel belichten we de duisternis van elgooG en laten we zien welke functies de site biedt in vergelijking met Google.
Nee. De beheerders van de spiegel hebben geen enkele relatie met het “echte” Google.
In principe kunt u met elgooG precies dezelfde zoekopdrachten uitvoeren als met Google. De pagina-omgekeerde weergave maakt het geheel echter op den duur een beetje vervelend.
De eerste versie van de spiegelsite is niet meer online, maar elgooG wordt nog steeds onderhouden op verschillende spiegelservers.
Inhoudsopgave
1. wat is elgooG en hoe is het ontstaan?
Als een website bijzonder druk bezocht wordt, kan het gebeuren dat de server waarop hij gehost wordt de drukte niet meer aankan. In dat geval schakelen de beheerders vaak over op zogenaamde spiegelsites op andere servers, waarop de inhoud van de oorspronkelijke site wordt gespiegeld. Bezoekers worden daar dan heen geleid, waardoor de eigenlijke site wordt ontlast.
In het geval van elgooG moet de term “gespiegeld” zelfs letterlijk worden genomen, want de pagina ziet eruit alsof men door een spiegel naar het scherm kijkt. Niet alleen het logo, het lettertype en de afbeeldingen, maar ook de zoekopdrachten worden omgekeerd weergegeven (d.w.z. van rechts naar links). Als u bijvoorbeeld zoekt naar de term “reclame”, typt u het woord “gnubreW” in.
Ook de zoekresultaten verschijnen als een gespiegelde pagina en worden van rechts naar links gelezen. En bij elgooG vind je de schuifbalk ook niet zoals gebruikelijk aan de rechterkant, maar aan de linkerrand van het scherm.
Elgoog is geen officiële Easter Egg van Google en wordt niet ondersteund door het bedrijf. De spiegelsite werd begin jaren 2000 gelanceerd door het satireportaal “All Too Flat” en wordt nog steeds door dat portaal beheerd.
Goed om te weten:“All Too Flat” werd begin jaren 2000 opgericht door drie studenten (Ton, KennyB en Ben) van de Cornell University.
De eerste versie van elgooG is niet meer online. Er zijn echter verschillende onofficiële mirrors die de gespiegelde Google-versie aanbieden (bijv. www.elgoog.im of www.elgoog.info). U kunt de spiegelsite ook bereiken door de term“elgooG” in te voeren in de zoekbalk van Google en op de knop“On the off chance!” te klikken.
1.1. elgooG bedriegt internetcensuur
elgooG werd voor het eerst bekend in 2002, toen de Chinese overheid besloot de toegang tot Google te blokkeren in het kader van uitgebreide censuurmaatregelen. De autoriteiten van de staatscensuur merkten echter lange tijd het bestaan van elgooG niet op, waardoor Google toegankelijk bleef. Zo leverde en levert het achterlijke Google een nogal onbedoelde bijdrage aan het internationale begrip.
Goed om te weten: Helaas ondersteunt Google zelf de spiegelsite op geen enkele manier. Ook het verzoek van “All Too Flat” om T-shirts met elgooG opdruk te mogen produceren en verkopen om de exploitatiekosten te dekken werd categorisch afgewezen.
2. plezier en spelletjes in elgooG
In tegenstelling tot de “echte” homepage van Google, die nogal spartaans is, vind je bij het oproepen van elgooG een hele reeks knoppen waarmee je functies of spelletjes kunt starten. Dit zijn eigenlijk verborgen Easter Eggs die je in de officiële versie met behulp van bepaalde commando’s via de zoekbalk moet ontgrendelen.
De knop “Onderwater” start bijvoorbeeld een soort “oceaan zoeken” die de zoekresultaten in de vorm van vissen teruggeeft.
2.1 Zet alles op zijn kop met Google Gravity
“Gravity” daarentegen zet je hele Google-zoekopdracht op zijn kop. Zodra u de muis voor de eerste keer beweegt, valt de hele pagina uit elkaar. Telkens als u een zoekopdracht probeert te starten, komen er nieuwe fragmenten bij.
De links en de zoekbalk blijven volledig functioneel, maar ook de resultaten vallen als bouwstenen op hun plaats (en gespiegeld natuurlijk). Als dit nog niet genoeg chaos voor je is, kun je gewoon op een vrije plek op het scherm klikken en met de muis alles weer door elkaar gooien. Nuttig? Niet echt – maar het blijft leuk!
Goed om te weten: De effecten van “Google Gravity” zijn uitsluitend voorbehouden aan gebruikers van de Chrome-browser.
2.2 Voor casual gamers: T-Rex Game en Snake
elgooG heeft ook een paar leuke gimmicks voor spelletjesliefhebbers. In “T-Rex Game” stuur je bijvoorbeeld een gepixelde dinosaurus door een niet minder gepixeld woestijnlandschap, waarbij je over zoveel mogelijk cactussen en pterosaurussen springt. Inde arcadeklassieker “Pacman” daarentegen gaat het, net als in het eerste mobiele telefoonspel “Snake”, vooral om het verzamelen van punten door te eten.
2.3 Raak de snaren met gitaar
Met “Gitaar” kun je je muzikale creativiteit de vrije loop laten. De krabbel simuleert een volledig functionele elektrische gitaar, inclusief alle snaren. U kunt zelfs uw melodieën opnemen en later afspelen. “Guitar” werkt echter alleen onder Mozilla Firefox en Internet Explorer zonder beperkingen.
2.4 IP-Location weet precies waar je op dat moment bent
IP-Location bepaalt uw IP-adres en de lengte- en breedtegraad en geeft uw locatie weer op Google Maps.
2.5 Directe verbinding met de Bing Mirror
En last but not least: Als de omgekeerde Google op een gegeven moment niet meer genoeg voor u is, brengt de knop “Bing Mirror” u rechtstreeks naar de spiegelpagina van de gelijknamige zoekmachine.
Naast de reeds genoemde trucs en spelletjes zijn er nog tal van andere grappige (verborgen) gimmicks in elgooG. Daartoe behoren bijvoorbeeld de “Zipper”, die je zoekmachinevenster door een rits verdeelt, of “Zerg Rush”, waarbij de zoekresultaten worden vernietigd als je er niet zo snel mogelijk met de muisaanwijzer op klikt.
.
Een overzicht van leuke casual games vind je ook in de volgende video: