Site pictogram computerhulpentips.nl

ESD-licenties zijn het alternatief voor kopen in de winkel

De traditionele detailhandel wordt steeds meer vervangen door de digitale verkoop van licenties via internet. Ons artikel legt uit waar u rekening mee moet houden.

Wat betekent de term ESD-software?

De term ESD software staat voor “electronic software delivery”. ESD-software is dus de tegenhanger van de versie in doos. De koper ontvangt noch een CD, noch een handleiding, noch een verpakking. Hij moet dus zowel de software als de handleiding van internet downloaden – zoiets als in ons software-archief.

De voordelen van ESD-licenties

De voordelen van ESD-licenties liggen voor de hand. De gebruiker hoeft niet meer naar een winkel om een doosversie te kopen. En ook in vergelijking met boxversies van online retailers hebben ESD-licenties een duidelijke voorsprong: de koper hoeft niet te wachten tot de fysieke levering van de box, maar kan zijn licentiesleutel onmiddellijk ontvangen op een manier naar keuze. Dit elimineert vervelende wachttijden. Ten slotte zijn ESED-versies over het algemeen iets goedkoper.

Welke procedure houdt ESD-software in?

Natuurlijk verschillen de procedures bij de verschillende online retailers een beetje, maar in principe hebben ze enkele parallellen. Eerst selecteert de klant zijn product op de website van de handelaar. Vervolgens vindt de betaling plaats via een betaalmethode naar keuze. Betaling met kredietkaart, PayPal of Sofortüberweisung is voordelig, omdat de handelaar daarmee onmiddellijk de bevestiging ontvangt. Zodra de handelaar de bevestiging heeft ontvangen, duurt het slechts enkele minuten tot de klant zijn productsleutel per e-mail ontvangt. Bovendien bevat de e-mail ook een downloadlink waarmee de klant de software kan verkrijgen als hij deze nog niet heeft gedownload. Zodra de download is voltooid, hoeft de klant alleen nog maar de software te installeren en zijn licentiesleutel in te voeren.

Pas op voor dubieuze aanbieders van ESD-software

Zoals overal het geval is, zijn er helaas enkele zwarte schapen bij de verkoop van ESD-software. De soorten fraude zijn vaak talrijk en gevarieerd, maar door te kopen bij een gerenommeerde handelaar is de koper meestal aan de veilige kant. Bij het kopen van particuliere verkopers op platforms zoals ebay of ebay classifieds is echter voorzichtigheid geboden. Hier bestaat namelijk het risico dat het gaat om licenties die de verkoper zich niet op legale wijze heeft toegeëigend. Van gestolen creditcards tot vervalste licenties, alles is mogelijk. En zoals uit dit artikel blijkt, zijn ook testlicenties een groot probleem.

Om deze gevaren uit te sluiten kunnen klanten beter hun software kopen bij bijvoorbeeld Lizengo, want bij Lizengo krijgt de klant originele licenties. Dat bewijzen ook de meer dan 250.000 tevreden klanten van de winkel.

Gegevensbescherming – een probleem bij ESD-software?

Natuurlijk is gegevensbescherming ook bij ESD-licenties een belangrijk punt. Want afhankelijk van de uitgever van de software verschillen natuurlijk ook de gegevens die over de gebruiker worden verzameld. Bij sommige aanbieders is slechts eenmalig een internetverbinding nodig om de licentie te activeren. Andere aanbieders vereisen een permanente verbinding met de server van het bedrijf. In dit geval heeft de gebruiker nauwelijks mogelijkheden om te controleren welke gegevens daadwerkelijk worden verzameld. Uiteraard hangt dit af van de software en niet van de vraag of deze als boxversie of ESD-licentie is aangeschaft.

Bovendien bestaat bij de tweede versie ook het gevaar dat de servers van het bedrijf op een gegeven moment worden uitgeschakeld. Bij de grote uitgevers zal dit waarschijnlijk niet binnen afzienbare tijd gebeuren, maar bij moderne licentiemodellen moet dit gevaar natuurlijk ook in het oog worden gehouden.

Mobiele versie afsluiten