Google Alternatief: Vier zoekmachines in portret

Het vinden van een goed Google-alternatief is veel gemakkelijker dan sommige internetgebruikers misschien denken. Want de concurrentie van zoekmachines is enorm en bovendien werken ze vaak zonder gegevensopslag en zonder censuur. Wij presenteren vier interessante …

Google Alternatief: Vier zoekmachines in portret

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Internet
 6. »
 7. Google Alternatief: Vier zoekmachines in portret

Het vinden van een goed Google-alternatief is veel gemakkelijker dan sommige internetgebruikers misschien denken. Want de concurrentie van zoekmachines is enorm en bovendien werken ze vaak zonder gegevensopslag en zonder censuur. Wij presenteren vier interessante alternatieven die het uitproberen waard zijn.

 • Als je op zoek bent naar een Google-alternatief, heb je keuze te over: want concurrenten zijn inmiddels een dubbeltje in een dozijn.
 • Wij hebben vier aanbieders geselecteerd die wij graag aan u voorstellen.
 • Vooral als het om gegevensbescherming gaat, lopen alle concurrenten voor op Google.

1. waarom een Google-alternatief?

Google is en blijft de nummer één zoekmachine: Met een marktaandeel van meer dan 90 % komt bijna geen enkel alternatief echt uit de schaduw van de internetgigant. Bing en Yahoo volgen op de tweede en derde plaats en delen de resterende 10 % met tal van kleinere concurrenten.

China Seo google alternative
Zonder bescherming worden uw persoonlijke gegevens voortdurend in de gaten gehouden.

Dus waarom zou je je afkeren van de marktleider? Google levert immers uitstekende zoekresultaten, combineert ook diverse andere diensten zoals Google Drive of Google Docs en is bovendien zeer gebruiksvriendelijk. Geen wonder dus dat “googelen” zelfs officieel is geaccepteerd als werkwoord en synoniem voor een zoekopdracht op het internet.

1.1 Google is uit op uw gegevens

Zoals elk bedrijf doet Google natuurlijk niets puur voor het algemeen belang. Ook al is het gebruik over het algemeen gratis, u betaalt indirect met uw gegevens. Google slaat al uw activiteiten op en maakt een profiel aan om u op basis daarvan gepersonaliseerde reclame te tonen. Daarnaast filtert het inhoud specifiek op basis van uw interesses en opvattingen om u zoekresultaten op maat te presenteren.

Opmerking: Deze filterbel is natuurlijk erg handig, maar beperkt je evenzeer. Je mist veel interessante resultaten. Want geen enkel algoritme kan uw hele persoonlijkheid berekenen en vastleggen.

1.2 Google-alternatieven bieden betere gegevensbescherming

In de huidige vergelijking van Stiftung Warentest uit maart 2019 belandt Google op de tweede plaats. Hoewel de test certificeert dat Google de beste zoekresultaten levert, zijn er vooral op het gebied van gegevensbescherming zeer sterke aftrekposten. De meeste van de tien geteste zoekmachines presteren aanzienlijk beter op het gebied van veiligheid en privacy.

Het resultaat is interessant omdat met de concurrent Startpage op de eerste plaats en Ecosia op de derde plaats twee relatief onbekende aanbieders de topposities met Google delen. Bijna alle andere zoekmachines hechten veel belang aan gegevensbescherming.

Wie dus een zoekmachine wil die het zonder censuur in de vorm van een filterbel en zonder dataopslag doet, kan in ons overzicht lezen welke voor- en nadelen onze Google alternatieven bieden.

2 DuckDuckGo: gegevensbescherming met een grappige naam

Een nu al zeer populair Google-alternatief is de Amerikaanse zoekmachine DuckDuckGo. Hoewel de eerste indruk sterk aan Google doet denken, belooft DuckDuckGo geen persoonlijke gegevens op te slaan. Als Amerikaans bedrijf valt het echter onder de Patriot Act en moet het autoriteiten toegang verlenen tot zijn servers – ook zonder gerechtelijk bevel. In hoeverre dit zal gebeuren en welke gegevens gevaar lopen is echter moeilijk te zeggen, en moet iedereen voor zichzelf beoordelen. Er is altijd meer gegevensbescherming dan bij Google.

De zoekmachine wordt gefinancierd door donaties en advertenties die aansluiten bij het gezochte onderwerp. Voor de resultaten worden verschillende zoekmachines, een eigen webcrawler en andere bronnen zoals Wikipedia gebruikt. In veel browsers staat DuckDuckGo al bij het zoekmachinebeheer in de instellingen en kan daar als standaard zoekmachine worden geselecteerd.

google alternative
DuckDuckGo werd in 2008 opgericht en zet zich sterk in voor online veiligheid.

2.1 Zoeken in sociale media is kinderspel

Naast informatie biedt DuckDuckGo ook foto’s, video’s en nieuws. Een bijzonder interessante functie zijn ook de DuckDuckGo Bangs: als je een uitroepteken zet voor een dienst als Twitter, Spiegel Online of Instagram, kun je direct op de pagina naar specifieke trefwoorden zoeken. Zo levert de zoekopdracht “!twitter wintotal” direct een overzicht op met alle tweets die hierover gaan.

 • Verzamelt geen persoonsgegevens
 • Wordt gefinancierd door donaties en onafhankelijke advertenties
 • Zoekresultaten worden niet gefilterd, maar kunnen worden beperkt tot uitsluitend Duitse hits
 • Onderworpen aan US Patriot Act

3. ecosia – het groene Google-alternatief

De in Berlijn gevestigde zoekmachine Ecosia heeft vooral een ecologische missie: een groot deel van de inkomsten wordt gedoneerd aan natuurbeschermingsorganisaties en gebruikt voor wereldwijde herbebossing door het planten van bomen. De inkomsten komen uit advertenties. Bijzonder lovenswaardig is hier de transparantie, want Ecosia publiceert elke maand een financieel verslag op zijn blog.

Tip: Bovendien worden de servers van Ecosia aangedreven door 100 % hernieuwbare energie. De geplante bomen binden bovendien CO2 uit de atmosfeer.

Ecosia
Op de homepage laat Ecosia zien hoeveel bomen er al geplant zijn
.

3.1 Privacy wordt niet verwaarloosd

Naast natuurbehoud wordt veel belang gehecht aan gegevensbescherming. Escosia maakt geen gebruikersprofielen aan, verkoopt geen gegevens en maakt geen gebruik van tracking tools. Zoekopdrachten worden binnen een week geanonimiseerd. De verzamelde gegevens worden gebruikt voor optimalisatie en probleemoplossing.

Ecosia levert zoekresultaten door Yahoo en Bing te bevragen. De presentatie is zeer duidelijk en er worden extra functies zoals nieuws, foto’s, video’s en kaarten aangeboden.

 • Ecosia zoekmachine: voordelen voor klimaatbescherming
 • transparante financiële rapporten
 • duidelijke presentatie en veel functies
 • gegevens worden pas na een week volledig geanonimiseerd

4. metaGer: resultaten uit vele bronnen

MetaGer is een zogenaamde meta-zoekmachine. Dit betekent dat het zelf verschillende zoekmachines doorzoekt en de resultaten daarvan verzamelt. U kunt zelf kiezen welke bronnen u wilt gebruiken voor uw zoekopdracht. Naast afbeeldingen en nieuws kunt u ook zoeken naar producten en wetenschappelijke artikelen. MetaGer heeft ook een eigen kaartfunctie.

google alternative MetaGer
De non-profit vereniging SuMa.ev exploiteert de zoekmachine MetaGer.

MetaGer is een project van de Universiteit van Hannover met servers in Duitsland. Er worden geen gegevens opgeslagen en er worden geen persoonlijke cookies bewaard. Bovendien kunt u elk zoekresultaat anoniem openen, zodat de beheerder van de website geen gegevens van u ontvangt. Deze functie kan echter bij sommige websites tot problemen leiden. MetaGer wordt gefinancierd door advertenties aan het zoekbegrip te koppelen.

 • Anonieme zoekmachine
 • geschikt voor wetenschappelijke zoekopdrachten
 • Zoekt in verschillende bronnen
 • Onduidelijke presentatie van zoekresultaten
 • Soms alleen bevredigende resultaten

5. startpagina – zoals Google, maar dan anoniem

Het Nederlandse bedrijf Startpage beschrijft zichzelf als “de meest discrete zoekmachine ter wereld” en haalde daarmee de eerste plaats als Google-alternatief bij Stiftung Warentest. Startpage slaat ook geen persoonlijke informatie of IP adressen op. Dit betekent dat zoekopdrachten niet worden beïnvloed door eerdere zoekopdrachten en dat er geen gegevens worden doorgegeven aan derden.

Vooral wat betreft de zoekresultaten doet Startpage niet onder voor Google. Dit komt doordat Startpage uw zoekopdracht anoniem doorstuurt naar Google en vervolgens de resultaten toont. De zoekmachine werkt in feite als een buffer tussen uw persoonlijke gegevens en Google. Het wordt gefinancierd door niet-gepersonaliseerde advertenties.

Startpage
De Nederlandse zoekmachine Startpage zet zich in voor gegevensbescherming.

4.1 Eenvoudig ontwerp

Startpage zelf is heel eenvoudig en dus ook overzichtelijk. Behalve foto’s en video’s zoeken heeft Startpage verder geen bijzondere functies. Als u naar een plaats zoekt, verschijnt er een klein kaartfragment van OpenStreetMap, waarin u anoniem kunt in- en uitzoomen. Daarnaast is er ook een proxy service om uw privacy extra te beschermen via een anonieme weergave.

Startpage gebruikt zowel servers in de EU als in de USA. U kunt echter eenvoudig in de instellingen aangeven welke servers u wilt gebruiken.

 • Anonieme zoekmachine
 • Zeer goede zoekresultaten zoals Google
 • Hoge dataprotectie richtlijnen
 • Laag aanbod van functies
 • Lange laadtijd bij anonieme weergave

6. conclusie: vind uw favoriete Google-alternatief

Vooral op het gebied van gegevensbescherming staan de meeste concurrenten van Google er veel beter voor. Zij hebben namelijk allemaal ingezien dat de kwestie van gegevensbescherming de Duitse internetgebruikers bijzonder na aan het hart ligt. Waarom blijven zovelen toch trouw aan de gegevensoctopus? Heel eenvoudig: gemak is een niet te onderschatten factor. De meeste Google-gebruikers stellen het op prijs zoekresultaten te ontvangen die aansluiten bij hun interesses en behoeften. Dat kan natuurlijk alleen met tracking, cookies en internetprofielen.

Elk Google-alternatief dat wij u hebben voorgesteld, biedt vooral voordelen op het gebied van gegevensbescherming. Bovendien werken ze allemaal probleemloos voor algemene zoekopdrachten. Ze bieden ook verschillende accenten en functies. Het beste is om de concurrenten gewoon uit te proberen en zelf te ontdekken welk Google-alternatief u het meest aanspreekt.

Tip: In alle moderne browsers is het heel eenvoudig om te wisselen tussen verschillende zoekmachines. U kunt dan de zoekmachine gebruiken die het beste bij u past.

Gerelateerde berichten