Google Play Store-alternatief: de beste apps in vergelijking

Als u op zoek bent naar een nieuwe app voor uw Android-smartphone, is de Google Play Store meestal de eerste plaats om naartoe te gaan. Het is echter niet de enige plek om apps te …

Google Play Store-alternatief: de beste apps in vergelijking

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Mobiel
  6. »
  7. Google Play Store-alternatief: de beste apps in vergelijking

Als u op zoek bent naar een nieuwe app voor uw Android-smartphone, is de Google Play Store meestal de eerste plaats om naartoe te gaan. Het is echter niet de enige plek om apps te vinden. Hoewel Google Play zelf geen alternatieve winkels aanbiedt om te downloaden, betekent dat niet dat ze niet bestaan. In dit artikel laten we je kennismaken met vier Google Play Store-alternatieven en laten we je zien voor wie ze in principe de moeite waard zijn.

Wat zijn de redenen om een Play Store-alternatief te kiezen?

Sommige diensten bieden apps aan die niet beschikbaar zijn in de Google Play Store. Bovendien zullen vooral gebruikers van Huawei-smartphones in de toekomst op zoek moeten naar een alternatief.

Wat is een app store?

Een app store is een distributieplatform waar je programma’s (meestal voor smartphones en tablets) kunt kopen en downloaden.

Hoe veilig zijn de alternatieve apps?

Terwijl aanbieders zoals Google Play of Amazon uw inhoud controleren op virussen en andere malware, moet u bij andere diensten vertrouwen op de eerlijkheid van de ontwikkelaars. Daarom is voorzichtigheid altijd geboden bij alternatieve aanbieders.

1. aptoïden: kwantiteit is niet gelijk aan kwaliteit

Aptoide is momenteel waarschijnlijk het bekendste alternatief voor de Google Play Store en ook een van de meest geavanceerde. De winkel is gebaseerd op een gedistribueerd netwerk van verschillende winkelaanbieders en combineert hun inhoud op een gemeenschappelijk platform. De app kan rechtstreeks als apk-bestand worden gedownload van de site van de fabrikant.

Ontwikkelaars en gebruikers kunnen hun eigen app stores maken en deze vullen met gratis content en beheren. Ook apps die niet meer via de officiële app stores te verkrijgen zijn, zijn opgenomen (bijvoorbeeld Adobe Flash Player), net als bètaversies van WhatsApp of de Nova Launcher . Verder kent Aptoide geen country locks, dus geen content die alleen voor bepaalde landen of regio’s is gereserveerd.

Dit brengt echter ook risico’s met zich mee. Aangezien de geüploade apps niet door Aptoide worden gecontroleerd, kunnen ze malware bevatten of afkomstig zijn van dubieuze bronnen of zelfs illegaal zijn (vooral met betrekking tot apps die elders geld kosten).

Tip: De Google Play Store is ook beschikbaar in een zogenaamde“Modded Version“, waarin u onder andere de DPI kunt veranderen, in-app betalingen kunt activeren of de Self Update kunt uitschakelen. De gemodificeerde versie kan echter alleen worden geïnstalleerd op een geroot mobieltje, bijvoorbeeld met behulp van Lucky Patcher.

Google Play Store-alternatief F-Droid: gefinancierd door donaties

Google Play Store Alternative F-Droid 2019
F-Droid biedt vooral gratis apps aan onder GNU-, GPL- of Apache-licentie. Dat maakt het vooral interessant voor ontwikkelaars die toegang willen tot de broncode.

De repository van F-Droid bevat momenteel meer dan 500 open source apps, gesorteerd in duidelijke categorieën, die je allemaal gratis kunt downloaden. Veel ervan worden ondersteund door vrijwillige initiatieven, waardoor ze qua functionaliteit meestal achterblijven bij de commerciële programma’s. Naast talloze onbekende apps biedt F-Droid ook bekende programma’s zoals de Firefox-browser, Gibberbot of K-9-Mail.

De tool wordt gefinancierd door donaties en doet het zonder beoordelingen. Het F-Droid team controleert de (meestal) reclamevrije apps en zorgt ervoor dat er geen nare verrassingen zoals virussen of Trojaanse paarden achter schuilgaan. Als er al spionagefuncties in de broncode aanwezig zijn, worden ze verwijderd.

Het downloaden met F-Droid werkt vergelijkbaar met de Google Play Store. Daarnaast beheert de tool ook de gedownloade inhoud en waarschuwt je bij een update.

3 Uptodown: de veilige oplossing

Bij Uptodown vindt u niet alleen Android apps. Het portaal biedt ook talrijke programma’s voor andere besturingssystemen, zoals Windows, iPhone, Mac of Ubuntu. In totaal zijn er momenteel ongeveer 2,5 miljoen apps beschikbaar (de Android sectie bevat ongeveer 30.000 apps) die u kunt downloaden zonder voorafgaande registratie (met uitzondering van betaalde content). De versies zijn echter meestal wat ouder dan bijvoorbeeld bij Aptoide.

Uptodown Webseite mit apks
De installatiepakketten voor de betreffende apps zijn ook te downloaden op de website van Uptodown.

De bijbehorende installatiepakketten zijn ook te downloaden op de website van Uptodown, maar je moet toch eerst de app installeren. Volgens de aanbieder wordt alle inhoud gecontroleerd op virussen en malware. Het gaat vooral om freeware of gratis demoversies, die je alleen via de betreffende in-app aankopen kunt omzetten in een volledige versie. Uptodown biedt hiervoor geen eigen betaalsysteem aan.

U bepaalt zelf of en in welke mate (altijd, dagelijks of wekelijks) u notificaties wilt ontvangen. Indien gewenst informeert Uptodown u over app updates of stuurt u suggesties voor de beste gratis programma’s.

4 GetJar: klein maar machtig

Ook de app-winkel GetJar heeft naam gemaakt op het internet. Je vindt er niet alleen veel van de bekende Android-apps, maar ook talloze applicaties voor platforms als Symbian, Java ME, Blackberry of Windows Mobile. Met “slechts” zo’n 150.000 apps komt GetJar niet in de buurt van de Google Play Store, maar ze zijn wel allemaal gratis.

Een gebruikersaccount is niet nodig voor de download. GetJar neemt het echter niet zo nauw met de controle. De aangeboden inhoud wordt niet gecontroleerd en veel ervan ziet er op het eerste gezicht niet erg betrouwbaar uit, en er kunnen best illegale downloads tussen zitten. Ook het risico om een virus of Trojan op te lopen is hier relatief groot. Maar een gratis app store is natuurlijk altijd een goede gelegenheid voor nieuwe ontwikkelaars om hun apps gratis aan een groter publiek te presenteren.

In tegenstelling tot andere programma’s werkt GetJar zichzelf niet bij. Dit betekent dat u helaas altijd handmatig een update voor winkels moet activeren.

Goed om te weten: Uptodown was vroeger een app-winkel via welke je betaalde programma’s kon krijgen door mee te doen aan wedstrijden of promotionele apps te installeren. Na een verandering van eigenaar wordt de dienst nu beheerd door een Litouws bedrijf, en sindsdien worden er alleen nog maar gratis apps uit de doos aangeboden.

SlideMe Marketplace: Het Google Play Store-alternatief voor tablets

Wanneer u door de SlideMe Marketplace bladert, wordt het snel duidelijk dat deze voornamelijk voor tablets is geoptimaliseerd. De interface is gebaseerd op tegels, die bijzonder effectief zijn op grote schermen. De dienst biedt zowel betaalde als gratis Android-apps, maar de nadruk ligt vooral op games, waarbij de ontwikkelaars niches (bijv. indie) niet links laten liggen. De inhoud is verdeeld in verschillende categorieën en kan gemakkelijk direct vanuit de app worden gedownload. Wel is registratie bij de aanbieder vereist.

Startseite des SlideMe Marketplace De gebruikersinterface van SlideMe is gebaseerd op tegels, die vooral op grote beeldschermen goed tot hun recht komen.

Door bepaalde apps aan te bevelen aan vrienden en familie kun je credits ontvangen, maar directe stortingen voor de aankoop van betaalde apps zijn niet mogelijk. Hiervoor heeft SlideMe een prepaidsysteem dat je moet opwaarderen via PayPal, creditcard of je mobiele telefoonrekening. Dit tegoed kun je vervolgens gebruiken om betaalde content aan te schaffen.

De selectie van apps is bij SlideMe echter ook aanzienlijk kleiner dan bij de Play Store. Bovendien is de applicatie hinderlijk met advertenties op regelmatige tijdstippen.

Goed om te weten: Tot 2017 was Amazon Underground, de officiële app van de Amazon App Store, een ander alternatief voor de Google Play Store met meer dan 1,3 miljoen beschikbare downloads. In de winkel bood het bedrijf anders betaalde apps gratis aan gebruikers van Android- en Fire-tablets aan, en de ontwikkelaars kregen in ruil daarvoor geld van Amazon. De dienst is inmiddels opgeheven, maar het Amazon App Store-aanbod is nog steeds toegankelijk via de winkelapp of de website.

Nog enkele alternatieven voor de Google Play Store vindt u in de volgende video:

Gerelateerde berichten