Gratis e-mail aanbieders: De beste e-maildiensten in vergelijking

E-mail is een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven geworden en het aanbod van gratis e-mailaanbieders is inmiddels enorm. Het is niet zo eenvoudig om het juiste aanbod voor professioneel of privégebruik uit te kiezen, …

Gratis e-mail aanbieders: De beste e-maildiensten in vergelijking

E-Mail Nachricht auf Laptop
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Internet
  6. »
  7. Gratis e-mail aanbieders: De beste e-maildiensten in vergelijking

E-mail is een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven geworden en het aanbod van gratis e-mailaanbieders is inmiddels enorm. Het is niet zo eenvoudig om het juiste aanbod voor professioneel of privégebruik uit te kiezen, want naast verschillende gratis extra functies adverteren veel diensten bijvoorbeeld ook met onbeperkte opslagruimte of reclamevrijheid. Voor onze vergelijking hebben wij een overzichtslijst van de 5 beste freemailers samengesteld en laten wij u gedetailleerd zien welke extra’s zij bieden.

Wat is een gratis e-maildienst?

Dit is het aanbod van een e-mailprovider (meestal bestaande uit een mailadres en een mailbox) waarmee u gratis e-mails kunt versturen en ontvangen. De meeste van deze diensten worden gefinancierd door reclame of extra functies waarvoor een vergoeding wordt gevraagd.

Zijn mijn gegevens in een freemailbox echt veilig?

In principe wel, maar het hangt ervan af of de servers van uw provider zich binnen of buiten de EU bevinden. Als dat laatste het geval is, zijn de beperkende regels voor gegevensbescherming die in dit land gelden, helaas niet van toepassing.

Kan ik mijn gratis mailbox ook op mijn mobiele apparaat gebruiken?

Ja, dat kan. Alle in dit artikel genoemde diensten zijn ook beschikbaar als apps voor iOS en Android, waarmee u via uw smartphone of tablet verbinding kunt maken met uw mailbox. Als alternatief kunnen alle mailboxen ook via een gewone browser worden geopend.

1. 5 beste gratis e-mailproviders in vergelijking

GMX

Outlook.com

freenetMail

Gmail

WEB.com

Server locatie

Duitsland

USA

Duitsland

USA

Duitsland

Mailbox grootte

1 GB (uitbreidbaar tot 1,5 GB)

15 GB

1 GB

15 GB (gedeeld met Google Drive en Google Photos)

1 GB

Maximale grootte bijlage

(verzenden)

20 MB

25 MB

20 MB

25 MB

20 MB

Grootte cloudopslag

2 GB (uitbreidbaar tot 8 GB)

15 GB (via OneDrive)

2 GB

15 GB (gedeeld met mailbox)

2 GB (uitbreidbaar tot 8 GB)

IMAP/POP3

[ja]

[ja]

[ja]

[ja]

[ja]

Mobiele apps

Android, iOS, Windows

Android, iOS, Windows

Android, iOS

Android, iOS

Android, iOS, Windows

Authenticatie met twee factoren

[ja]

[ja]

[nee]

[ja]

[ja]

E-mail alias mogelijk

[ja]

[ja]

[ja]

[ja]

[nee]

SPAM-filter geïntegreerd

[ja]

[ja]

[ja]

[ja]

[ja]

Advertentievrij

[nee]

[nee]

[nee]

[nee]

[nee]

Website

gmx.net

outlook.live.com

email.freenet.de

mail.google.com

web.com

2. GMX – Veilig en populair

Statistisch gezien heeft elke vierde e-mailgebruiker in Duitsland een account bij GMX. Daarmee is de website, die behoort tot 1&1, een van de providers met het grootste marktaandeel. Naast verschillende betaalde abonnementen biedt GMX ook een gratis account aan in de vorm van freemail.

Standaard krijg je met Freemail 1 GB mailboxopslag. Als u besluit de add-on “GMX Mailcheck” te installeren, krijgt u er nog eens 500 MB bij. Aan de mailboxopslag is een cloudopslag van 2 GB gekoppeld (in de basisversie), genaamd “GMX Mediacenter”, die gratis kan worden uitgebreid tot maximaal 8 GB.

Bijlagen kunnen worden verstuurd tot een grootte van 20 MB; grotere bestanden worden door GMX Freemail automatisch opgeslagen in het mediacenter. Als je meer opslagruimte nodig hebt, kun je gebruik maken van het premiumaanbod waarvoor je 2,99 euro of 4,99 euro per maand moet betalen (afhankelijk van de hoeveelheid).

2.1 De geïntegreerde SPAM-filter detecteert phishing e-mails

SPAM-Ordern im Mail-Postfach
Een geïntegreerde SPAM-filter zou al lang tot de standaarduitrusting van elke goede e-mailprovider moeten behoren.

U kunt uw GMX mailbox via POP3 of IMAP integreren in een mailprogramma naar keuze. Zoals bijna altijd het geval is, kun je op de homepage van de provider instructies vinden hoe je dit doet. GMX Freemail biedt ook een geavanceerde SPAM-filter die uw berichten analyseert aan de hand van parameters die wijzen op spam of phishingmails.

GMX heeft ook voorzorgsmaatregelen genomen als het gaat om beveiliging en biedt, naast standaard encryptie met SSL/TLS, de mogelijkheid om uw berichten extra te beveiligen met end-to-end encryptie via OpenPGP. Toegang tot de inhoud van uw e-mails is dan alleen mogelijk met behulp van een viercijferig wachtwoord. Daarnaast kunt u desgewenst ook uw cloudopslag versleutelen met GMX Tresor.

GMX Freemail is ook beschikbaar als mobiele app voor Windows, iOS en Android en biedt ook een gratis verhuisservice waarmee u alle e-mails uit andere mailboxen kunt ophalen via de POP3 ophaalservice .

Goed om te weten: GMX is lid van Internet Made in Germany, een initiatief van United Internet AG , dat zich inzet voor veiligheid op internet en een betrouwbare omgang met persoonsgegevens. Net als WEB.de en Telekom slaat het bedrijf alle gegevens op in Duitse datacenters.

3 Outlook.com – Gratis e-mailprovider Made in USA

Outlook.com is een gratis e-mailbox van Microsoft met dezelfde naam als de bekende mailclient. De dienst stond vroeger bekend als “Hotmail” en is sindsdien vervangen door een nieuwe infrastructuur. Daarom kunt u bij de registratie nog steeds kiezen tussen de afsluitingen “@outlook.com” of “@hotmail.com”.

Auswahl der Email-Endung beim kostenlosen E-Mail-Anbieter Outlook.com
Outlook.com is de opvolger van de Hotmail-dienst, dus u kunt bij de registratie nog steeds kiezen tussen de afsluitingen “@outlook.com” of “@hotmail.com”.

De mailbox is maar liefst 15 GB groot, dus het biedt ook op lange termijn genoeg ruimte voor je berichten. Het heeft ook een directe verbinding met OneDrive, waarvan de opslagruimte apart wordt gemeten. U kunt bijlagen met een grootte tot 25 MB rechtstreeks vanuit de mailbox versturen; Outlook.com slaat grotere gegevens automatisch op in de cloud. In principe is er geen limiet voor de grootte van het verzenden.

3.1 Documenten direct vanuit de mailbox openen dankzij de Office-verbinding

De verbinding met Microsoft Office is heel praktisch: met één klik opent u Word, Excel & Co. in de webversies. Het delen van documenten per e-mail vanuit de Office-toepassingen is net zo eenvoudig. Bent u Skype-gebruiker, dan worden uw contacten automatisch samengevoegd met die van Outlook. Het programma sorteert vervelende reclamemails direct in de geïntegreerde SPAM-map.

Via IMAP en POP3 kunt u snel en eenvoudig uw Outlook.com-mailbox instellen in een mailprogramma naar keuze. Er zijn ook gratis apps voor iOS, Windows en Android.

Naast een versleutelde login in de webmailer-interface (inclusief de versleutelde gegevensoverdracht daar), zijn uw berichten tijdens het verzenden en ophalen beveiligd met TLS Forward Secrecy. Merk echter op dat dit niet versleuteld is wanneer het wordt opgeslagen op de Microsoft-servers zelf, aangezien hiervoor buiten de EU geen overeenkomstige gegevensbeschermingsvoorschriften bestaan.

Bijzonder lovenswaardig: in tegenstelling tot de concurrentie doet Microsoft het volledig zonder reclame. Zowel op de website als in de mailbox zelf wordt u niet geconfronteerd met vervelende advertenties.

4. freenetMail – De reclamekoning

Freenet AG biedt ook freenetMail Basic aan, een gratis e-mailbox met cloudopslagverbinding. Het bedrijf beroept zich vooral op de (beperkende) Duitse normen voor gegevensbescherming. Naar eigen zeggen slaat Freenet alle gegevens uitsluitend op in Duitsland gevestigde servers op.

Naast de eigenlijke mailboxopslag met een grootte van 1 GB krijgt u ook een cloudopslag van 2 GB. Ook mag u maandelijks drie gratis sms’jes versturen. Uw e-mails worden beveiligd door SSL/TLS-encryptie bij het verzenden en ophalen.

Posteingang mit Nachrichten-Liste des kostenlosen E-Mail-Anbieter FreenetMail
Reclame zover het oog reikt: Van alle providers in onze vergelijking was Freenet degene met de meeste advertenties en reclamemails.

De maximale e-mailgrootte bij freenetMail is beperkt tot 20 MB voor verzenden en 100 MB voor ontvangen. Indien nodig kun je echter eenvoudig grotere bijlagen delen via een link in de cloudopslag.

4.1 Te grote bestanden komen niet automatisch in de cloud terecht

In tegenstelling tot concurrenten als Gmail is er echter geen functie waarmee u overgrote bestanden automatisch naar de cloud kunt uploaden (inclusief het kopiëren van de bijbehorende link in een e-mail). In plaats daarvan is er een ophaaldienst die uw e-mails uit andere mailboxen verzamelt (bijvoorbeeld via POP3 of IMAP). Op deze manier kunt u in totaal drie mailboxen van andere providers integreren in freenetMail. Ook doorsturen kan met een paar muisklikken worden ingesteld.

U kunt uw freenetMail Basic account ook via IMAP of POP3 in een e-mail client naar keuze integreren. De bijbehorende configuratie-instructies vindt u op de website van de provider. U beschikt bovendien over maximaal 10 alias-adressen, die u steeds weer kunt wissen en aanmaken.

Wat bij freenetMail Basic echter op den duur echt storend is, is de hoeveelheid reclame. Of het nu in de vorm van banners, verborgen upgrade-oproepen of reclamemail direct in je inbox is – de grote hoeveelheid maakt het werken met de tool op een gegeven moment behoorlijk verwarrend. Helaas kun je alleen van de reclame afkomen door te kiezen voor een betaald tarief.

freenetMail is ook beschikbaar als app voor iOS en Android, die je gratis kunt downloaden in de betreffende store.

5 Gmail – Gigantische mailboxopslag en vele functies

Met Gmail heeft Google ook een gratis maildienst gelanceerd die met zijn 15 GB mailboxopslag al zijn concurrenten in de schaduw stelt. Wat op het eerste gezicht veel lijkt, moet echter broederlijk en zusterlijk gedeeld worden met Google Drive en Google Photos. Registratie bij Gmail vereist gelijktijdige registratie bij andere Google-diensten (waaronder YouTube).

5.1 Duitse datacenters worden gepland

Gmail is daarentegen in het nadeel als het gaat om veiligheid: de servers van de provider staan niet in Duitsland, zodat de strenge veiligheidsrichtlijnen van de Duitse gegevensbeschermingsautoriteiten niet van toepassing zijn. Aangezien de “Safe Harbour”-overeenkomst met de VS echter niet meer geldig is, is Google van plan hier op middellange termijn eigen datacenters in te richten.

Anderzijds biedt de dienst een hele reeks praktische functies, zoals een geïntegreerde agenda en een afsprakenplanner. Bijgevoegde documenten, spreadsheets of presentaties kun je direct via Google Drive openen en bekijken en ook direct van daaruit bijlagen toevoegen. Het is ook prettig dat er bij Gmail slechts één (gratis) dienst is waarmee u alle beschikbare functies kunt gebruiken. Alleen de hotline voor ondersteuning is betalend, maar die is ook de klok rond beschikbaar voor uw zorgen.

Net als de aanmelding is ook de mailbox standaard beveiligd met HTTPS, en worden berichten versleuteld met SSL. Als alternatief wordt ook een optionele tweefactorauthenticatie aangeboden.

Het versturen van bijlagen is bij Gmail beperkt tot 25 MB. Maar door het te combineren met Google Drive en de bijbehorende deelkoppeling op te nemen, is zelfs tot 10 GB en meer mogelijk.

Einstellungen für das kostenlose Emailpostfach von Gmail
Je kunt ook externe mailboxen via POP3 en IMAP in Gmail integreren via de functie “Accounts en importeren”.

Heel praktisch is ook de directe verbinding met Google Hangouts, via welke je wereldwijd gratis of bijzonder goedkoop kunt bellen naar vaste en mobiele telefoons.

6. WEB.de – Alles voor de club

Net als GMX behoort ook WEB.de tot United Internet. Naast de eigenlijke e-maildienst krijgt u bij uw gratis mailbox een hele reeks handige clouddiensten, zoals online opslag met een geïntegreerd fotoalbum of het online kantoor voor het werken met tabellen, teksten en presentaties. Het pakket wordt aangevuld met een adresboek voor uw contacten en een agenda waarin u al uw afspraken en taken kunt invoeren.

De FreeMail mailbox biedt 1 GB opslagruimte, plus 2 GB cloudopslag. Door de browserplug-in “WEB.de MailCheck” te installeren, kunt u de omvang van uw mailbox echter permanent (en gratis) vergroten tot 10 GB. Kiest u bovendien voor de “WEB.de Online Speicher App” en de “Online Speicher für Windows”, dan kunt u de beschikbare cloud-opslag eveneens uitbreiden tot 8 GB. Helaas mist WEB.de een functie voor het automatisch opslaan van grote bestanden in de cloud.

Login-Seite des Web.de-Club
Web.de Clubleden profiteren van diverse voordeelaanbiedingen en van aliasadressen en grotere bijlagen.

6.1 Volledige reeks functies alleen beschikbaar tegen meerprijs

Als dat nog niet genoeg is, kunt u een WEB.de Club-lidmaatschap activeren voor 5 euro per maand. Daarmee vervalt niet alleen de opslagruimtebeperking, maar krijgt u ook een aantal andere voordelen. U kunt bijvoorbeeld bijlagen met 50 MB versturen (in plaats van de gebruikelijke 20 MB) en naast de normale “@web.de” ook individuele eindes zoals “@caipirinha-party.ms” of “@tischtennis.ms” gebruiken. Bovendien profiteert u met de WEB.de Club van diverse voordeelaanbiedingen en krijgt u korting op diverse producten.

De integratie in uw e-mailsoftware vindt zoals gebruikelijk plaats via POP3 of IMAP. Omgekeerd bespaart de collectieve dienst u het tijdrovende inloggen op uw verschillende accounts. Uw berichten worden bij verzending en ontvangst beschermd door SSL/TLS-encryptie; bovendien kan end-to-end-encryptie als optie worden geactiveerd.

WEB.de FreeMail is ook beschikbaar als app voor iOS, Windows en Android. Via de cloud kunt u alle beschikbare diensten (mailbox, agenda, adresboek of online opslag) eenvoudig synchroniseren met alle mobiele apparaten.

In de volgende video vindt u nog een lijst met gratis e-mailproviders:

Gerelateerde berichten