Site pictogram computerhulpentips.nl

Herstel vergeten Windows-wachtwoorden met Rescatux

Rescatux

Op WinTotal hebben we al verschillende artikelen en presentaties gehad van tools over het onderwerp “vergeten Windows-wachtwoorden resetten”. Deze keer presenteren we Rescatux, een eenvoudige Linux-oplossing die ook werkt onder Windows 10 als u een lokaal account gebruikt.

Hulp uit de Linux-wereld

Rescatux, gebaseerd op Debian, is een hulptool voor zowel Linux- als Windows-gebruikers, maar de focus ligt duidelijk op hulp voor Linux-gebruikers. De tool helpt bijvoorbeeld bij problemen met de grub bootloader of het bestandssysteem. Gedetailleerde documentatie is te vinden in de Rescatux Wiki. Voor ons artikel richten we ons echter op de speciale Windows-functies.

Het resetten van Windows-wachtwoorden is het onderwerp van herhaalde vragen van wanhopige Windows-gebruikers, voor wie wij het artikel “Gebruikerswachtwoord vergeten om in te loggen op Windows 7, 8x of 10” hebben gepubliceerd, dat verschillende, soms niet geheel triviale, benaderingen biedt om het probleem op te lossen. Voor de onervaren gebruiker zijn ze soms te ingewikkeld, dus Rescatux zou DE oplossing kunnen zijn.

Opstarten vanaf CD, DVD of USB

Rescatux wordt als download aangeboden als een ISO-bestand, dat op CD/DVD kan worden gebrand of met speciale tools zoals de Universal USB Installer naar een USB-datadrager kan worden overgebracht om van daaruit op te starten.

Bij het booten verschijnt een keuzemenu. Selecteer amd64 voor 64-bits systemen, 586 voor 32-bits systemen. Als de Linux-distributie niet opstart na de selectie, probeer dan de respectievelijke failsafe-optie.

Rescatux boots

Achter “Advanced Options” vindt u de memtest86+ bekend van bijna alle Linux distributies en een hardware detectie tool.

Rescatux Tools

Voordat Rescatux klaar is met laden, kun je de taalinstellingen nog aanpassen, maar dit geldt alleen voor de toetsenbordinstellingen en het Debian systeem zelf, niet voor de helpteksten en beschrijvingen van Rescatux.

Taalaanpassing

Na de selectie start het Debian-systeem vervolgens op het bureaublad.

Rescatux op het bureaublad

Rescatux gebruikt Rescapp en toont zijn mogelijkheden buiten de software toevoegingen van Debian in een saai venster dat, zoals in ons geval, niet helemaal op het bureaublad past en zelfs essentiële functies verbergt.

Rescatux met Rescapp

De reden is dat de resolutie-instelling van het bureaublad te laag is, maar die kun je eenvoudig met de muis aanpassen via de instellingen van het Linux-systeem.

Pas dan ziet u in één oogopslag alle mogelijkheden van Rescatux.

Voor Windows gebruikers zijn de gebieden “Windows” en “Expert Tools” van belang.

Achter “Expert Tools” vindt u Boot-Repair, dat een defect Windows Master Boot Record herschrijft, GParted voor het aanmaken en beheren van partities, en de bekende programma’s voor gegevensherstel Photorec en Testdisk.

Admin en wachtwoorden

Als u op een knop klikt, in ons geval “Windows MBR herstellen”, opent een venster met informatieteksten en een knop Uitvoeren, waarmee de eigenlijke functie wordt gestart.

MBR herschrijven

Het Windows gedeelte biedt vijf functies: Windows Master Boot Record repareren, Wachtwoord van een Windows-gebruiker verwijderen, Windows-account tot admin promoveren, Windows-gebruiker ontgrendelen, en de “Easy Windows Admin” die de drie accountfuncties combineert en

EasyAdmin

Hiervoor moet u eerst aangeven op welke partitie de Windows installatie staat. Rescatux scant vervolgens het register op gevonden accounts en maakt er een lijst van. Selecteer het account waarop de actie betrekking moet hebben (delen, promotie, wachtwoord reset of alle drie via EasyAdmin).

Accountselectie

De tool voert vervolgens de gewenste actie uit en informeert over het resultaat

In ons geval zou de gebruiker “Michael” weer direct als beheerder op het systeem moeten kunnen inloggen zonder wachtwoord.

En Microsoft account?

Helaas werkt de procedure niet als u een Microsoft-account gebruikt in plaats van een lokaal account, dat Windows al tijdens de installatie wil instellen. In ons artikel Windows en het Microsoft-account beschrijven we de verschillen en hoe u vooraf kunt overschakelen op een lokaal account.

Mobiele versie afsluiten