De smartphone als constante metgezel is de ideale plaats om ook onze afspraken te organiseren. Daarom hebben de meeste mobiele telefoons al een agenda-app voorgeïnstalleerd. Maar die voldoet niet altijd aan zijn doel. Wij presenteren verschillende alternatieven voor Android en iPhone.
Dat hangt natuurlijk af van je behoeften, maar naast een afsprakenoverzicht mogen een herinneringsfunctie en verschillende weergaven niet ontbreken.
De meeste van de hier gepresenteerde agenda-apps zijn ofwel helemaal gratis, ofwel op zijn minst te gebruiken als gratis versie (meestal met reclame).
Helaas niet. Veel kleinere aanbieders zijn alleen beschikbaar voor Android of iPhone. Maar natuurlijk zijn er ook cross-platform aanbiedingen.
Inhoudsopgave
1. een agenda-app brengt veel voordelen met zich mee
Een pen en een notitieboekje voldoen prima als het gaat om het noteren van een afspraak, maar meer ook niet. Digitale kalenders kunnen veel meer bieden. Bovendien hebben de meeste mensen tegenwoordig toch altijd hun smartphone bij de hand, dus is het heel logisch om afspraken in een agenda-app te organiseren.
De voordelen van een agenda-app liggen dan ook voor de hand: je hebt geen aparte agenda meer nodig die je altijd bij je moet dragen. Bovendien bieden de digitale alternatieven tal van praktische functies zoals herinneringen, verschillende markeringen of automatische synchronisatie met andere apparaten.
1.1 Blijf georganiseerd met digitale organizers
Elke smartphone heeft standaard een agenda voorgeïnstalleerd in het Android- of iOS-systeem. Voor veel gebruikers voldoen deze prima. Sommigen missen echter bepaalde functies of vinden het uiterlijk niet mooi en zijn daarom op zoek naar een alternatief.
Vooral gezinnen en stellen willen vaak een kalender die meerdere mensen samen kunnen gebruiken om hun afspraken te coördineren. Het aanbod van digitale kalenders in de app stores is echter enorm. Daarom gingen wij voor u op zoek en presenteren wij u enkele praktische afsprakenplanners voor Android en Apple iPhone.
2 Voor het downloaden: welke functies heeft een agenda-app nodig?
Voordat je een agenda-app in huis haalt, moet je natuurlijk eerst bedenken welke extra’s je nodig hebt. Er zijn gratis en betaalde organisers, kalenders voor speciale gelegenheden, voor gezinnen, met eenvoudige functies of juist veel extra’s. Ook het ontwerp speelt een grote rol: als je niet houdt van de manier waarop de afspraken in de app worden weergegeven, zijn zelfs de beste functies nutteloos. Daarom kun je bij veel aanbieders verschillende weergaven instellen.
Je moet zelf uitzoeken welke app het beste bij je past. Vaak is het een goed idee om uit meerdere organisatoren te kiezen en ze eerst te testen en te vergelijken.
2.1 Gegevensbescherming
Als je een agenda-app gebruikt, moet je er ook rekening mee houden dat deze toegang heeft tot veel persoonlijke gegevens. Hoewel sommige apps de gegevens uitsluitend op de smartphone opslaan, komen ze in de meeste gevallen op een externe server terecht. Dat heeft als voordeel dat je ook op andere apparaten afspraken kunt maken en bewerken of bijvoorbeeld taken uit je mailaccount automatisch kunt synchroniseren met de app. Ook het overzetten van afspraken naar een nieuwe smartphone is geen enkel probleem.
Het nadeel is echter dat de provider ook toegang heeft tot je gegevens. Zeker bij gratis aanbiedingen is het dus goed mogelijk dat de informatie wordt doorverkocht aan derden om hen gepersonaliseerde reclame te tonen. Er zijn echter ook aanbieders met een goede gegevensbescherming voor wie waarde hecht aan wat er met zijn gegevens gebeurt.
3. de paradepaardjes: Google Calendar en Microsoft Outlook
De meeste mensen hebben al een account bij Google, en Android-gebruikers sowieso. Ook Outlook wordt door veel mensen zowel privé als zakelijk gebruikt. Wat dat betreft zijn deze twee apps geen insider tips, maar mogen ze vanwege hun frequentie niet onvermeld blijven. Het praktische van beide agenda’s is natuurlijk dat ze zowel privé als zakelijk heel goed te gebruiken zijn.
Het voordeel van de Google agenda is dat de meeste mensen toch al een account hebben. Ze hoeven dus alleen maar in te loggen en ze kunnen de kalender direct gebruiken. De agenda is overzichtelijk vormgegeven, de synchronisatie werkt uitstekend en afspraken kunnen heel gemakkelijk worden toegevoegd. Ook de koppeling met het e-mailaccount is praktisch, zodat afspraken automatisch aan de agenda worden toegevoegd.
3.1 Outlook als onderdeel van het Office-pakket
De Outlook app dient vooral als mobiele aanvulling als je Outlook al op je PC gebruikt. Zo heb je altijd je mails en afspraken in beeld en kun je ze overal bijwerken. Daarnaast kun je er to-do-lijsten in maken en Excel-, Word- of PowerPoint-bestanden in openen en bewerken. Hiervoor heb je wel een betaald Office-abonnement nodig. Heb je dat echter al, dan is de app erg handig.
4 Praktische alternatieven voor Android en iPhone
Cross-platform aanbiedingen zijn vooral beschikbaar bij de grote aanbieders. Veel kleinere alternatieven zijn echter alleen beschikbaar voor een van de twee besturingssystemen. Hier zijn vooral aCalendar en Business Calendar 2 voor Android en Fantastical 2 voor iPhone populair.
4.1. aCalendar – de juiste weergave voor iedereen
De aCalendar-app voor Android wordt vooral geprezen om zijn vele praktische weergaveformaten. U kunt kiezen tussen wekelijkse, maandelijkse en dagelijkse weergaven. Invoer wordt ofwel volledig weergegeven met alle benodigde details of alleen in een beknopte preview. U kunt ook de kleur veranderen voor verschillende afspraken zoals verjaardagen, zakelijke taken en privé-afspraken. Het is niet de mooiste app qua ontwerp, maar het is beschikbaar als gratis versie (met advertenties), maar kan worden opgewaardeerd met extra functies in een betaalde versie.
4.2 Business Calendar 2 – agenda-app voor individualisten
Als u op zoek bent naar een bijzonder groot aantal praktische functies, is Business Calendar 2 voor Android waarschijnlijk precies goed voor u: met extra’s zoals weersvoorspelling, reistijdinformatie en diverse widgets kan de kalender individueel aan uw behoeften worden aangepast. Bijzonder praktisch is ook dat u afspraken anders kunt structureren en voorrang kunt geven. Veel is echter alleen inbegrepen in de Pro-versie, maar de app is ook in beperkte mate gratis beschikbaar met reclame.
4.3 Fantastical 2 – effectief met spraakinvoer
De app Fantastical 2 voor iPhone biedt alles wat je nodig hebt in een agenda: verschillende weergaven voor dagen, weken of zelfs verjaardagen, herinneringen en eenvoudig toevoegen van nieuwe afspraken. Bovenal overtuigt de kalender met één functie: de praktische spraakinvoer van afspraken en taken. Vooral als je veel onderweg bent, is het vervelende typen vaak vervelend. Met de app kun je afspraken eenvoudig met je stem invoeren en wordt er automatisch een vermelding voor je gegenereerd. Met een prijs van 5,49€ is Fantastical 2 echter niet per se een koopje.
5. agenda-app voor koppels, gezinnen en vrienden
Veel mensen willen een kalender die ze met anderen kunnen delen. Vooral voor koppels of gezinnen is dit natuurlijk een zeer praktische optie: je hoeft alleen maar een afspraak toe te voegen en deze wordt automatisch gesynchroniseerd met iedereen met wie je de vermelding wilt delen.
5.1 Looping – Alleskunner met gegevensbescherming
Looping is speciaal ontworpen voor gebruik in allerlei soorten groepen. Of het nu gaat om familie, vrienden of een muziekclub, u kunt zoveel groepen aanmaken als u wilt en er gemakkelijk deelnemers voor uitnodigen. Het ontwerp is helder en de bediening intuïtief. Naast afspraken kunnen ook to-do- en boodschappenlijstjes worden gemaakt en gedeeld. Een bijzonder pluspunt is dat het een Duitse provider is met servers in Duitsland. Alle gegevens zijn hier dus versleuteld en vallen onder de Duitse wetgeving inzake gegevensbescherming. De app is gratis beschikbaar voor Android en iOS, maar registratie met Facebook of via e-mail is noodzakelijk.
5.2 Famanice – de gezinsagenda-app
Een kalender speciaal voor gezinnen: met Famanice voor Android en iPhone organiseert u eenvoudig de afspraken van alle gezinsleden. Talrijke functies maken deze app tot een uitgebreide helper met een chatfunctie, pushberichten en gedeelde to-do-lijsten. Helaas is de app grafisch wat ouderwets en wordt hij beschreven als iets te onoverzichtelijk, vooral voor kinderen. De meeste functies zijn alleen beschikbaar in de Pro-versie, die 29,99€ per jaar kost.
5.3 TimeTree – ontworpen voor koppels en vrienden
TimeTree richt zich op communicatie en samen tijd doorbrengen. Privé, zakelijke en sociale afspraken kunnen eenvoudig worden georganiseerd en gedeeld. Het ontwerp is modern en de bediening ongecompliceerd. Verschillende kleuren en een communicatieveld voor opmerkingen maken het organiseren van afspraken en taken heel eenvoudig. U kunt eenvoudig contacten uitnodigen via Facebook, WhatsApp of SMS. Er is ook een geïntegreerde chat. De app is gratis beschikbaar met registratie voor Android en iPhone. Wel zijn er advertenties.
Een ander overzicht met nog meer agenda-apps vind je in de volgende video: