Internetproviders adverteren hun tarieven graag met een hoge bandbreedte voor het surfen op internet en prijzen daarmee hoge snelheden aan. Maar wat zegt de bandbreedte eigenlijk over de internetverbinding? En hoe snel moet het internet eigenlijk zijn voor jouw persoonlijke behoeften? Dat alles verduidelijken we in dit artikel.
Bandbreedte verwijst naar de maximaal mogelijke transmissiesnelheid van gegevens.
Hoe hoger de bandbreedte, hoe meer gegevens er binnen één seconde kunnen worden verzonden. Dit verhoogt de laadsnelheid van bijvoorbeeld homepages of video’s.
Dat hangt af van hoe je het internet gebruikt. Voor casual surfers is een lage bandbreedte voldoende, maar voor het streamen van films heb je wat meer nodig.
Inhoudsopgave
1. de bandbreedte geeft informatie over de internetsnelheid
Iedereen die te maken heeft met internetproviders stuit wel eens op informatie over de bandbreedte. Aangezien dit een aanzienlijke invloed heeft op de latere kosten, moet u zich van tevoren in dit onderwerp verdiepen. Maar overwegingen over bandbreedte zijn niet alleen interessant voor iemand die momenteel op zoek is naar een nieuw tarief. Het kan mogelijk zijn veel geld te besparen of zelfs traag internet te versnellen.
1.1 Definitie van internetbandbreedte
Internetbandbreedte is eigenlijk gewoon een indicator van hoe snel de internetverbinding is waarmee je op het wereldwijde web kunt surfen. Volgens deze definitie betekent een grotere bandbreedte dus een snellere gegevensoverdracht.
Dit wordt in de tarieven meestal aangegeven met een getal in duizendtallen, zoals DSL 6000 of DSL 50.000. Het getal bepaalt de bandbreedte, die eigenlijk in Mbits wordt aangegeven: Een tarief met DSL 6000 heeft dus een bandbreedte van 6 Mbps. Dit is de maximale hoeveelheid gegevens die per seconde kan worden verzonden. Inmiddels zijn met kabel en VDSL ook snelle transmissiesnelheden van 100 of 200 Mbit/s mogelijk.
2 Welke bandbreedte is geschikt om te internetten?
Welke bandbreedte zinvol is voor uw behoeften hangt in principe af van waarvoor u het internet gebruikt. De tariefinformatie heeft meestal betrekking op de download, dus hoe snel je met je verbinding gegevens kunt ophalen, bijvoorbeeld om een website op te roepen of een YouTube-video te bekijken. De uploadsnelheid is meestal veel lager, omdat slechts enkele gebruikers voortdurend zeer grote hoeveelheden gegevens uploaden.
2.1 Surfgedrag bepaalt uw internetbandbreedte
Internetpagina’s worden steeds groter omdat afbeeldingen een steeds hogere resolutie hebben, video’s in HD-kwaliteit beschikbaar zijn en animaties steeds uitgebreider worden. Daarom wordt ook de bandbreedtebehoefte voor internet steeds groter, omdat het anders erg lang duurt voordat de pagina’s geladen zijn.
Dit betekent echter niet dat je een bandbreedte van 100 Mbit of meer nodig hebt. Hier leest u welke internetsnelheid geschikt is voor uw surfgedrag:
- Incidenteel surfen: Om het nieuws te lezen, mails te checken en af en toe een Youtube-video te bekijken of muziek te streamen via Spotify, volstaat een bandbreedte van 2 of 6 Mbit/s perfect.
- Videostreaming: Als u tv wilt kijken via internet en vaak gebruik maakt van de diensten van Netflix, Amazon Prime & Co, is een wat hogere bandbreedte aan te raden. Hoe sneller het internet, hoe beter de videokwaliteit. Voor een goede HD-resolutie is minstens 6 Mbit/s nodig. In 4k-kwaliteit met hoge resolutie moet dat minstens 16 Mbit/s zijn.
- Online games: Als gamer hecht u natuurlijk veel waarde aan ongestoord speelplezier. Daarom mag u niet beknibbelen op de internetsnelheid. Wilt u vlot en ontspannen online gamen, dan is 16 Mbit/s het minimum. Voor een LAN-party met veel vrienden wordt soms 100 Mbit/s aanbevolen.
3. internetprovider: Bandbreedte in werkelijkheid
Helaas komt, zoals zo vaak het geval is, de in je contract beloofde bandbreedte niet altijd overeen met wat je uiteindelijk krijgt. Dat komt omdat de internetproviders het alleen hebben over de maximale bandbreedte die gehaald kan worden. Deze transmissiesnelheden worden pas echt gehaald onder optimale omstandigheden. Afhankelijk van waar je woont, welke lijnen daar zijn aangelegd en hoe ver je van de centrale verwijderd bent, daalt de maximale bandbreedte van je internet soms aanzienlijk.
Meestal wijzen providers klanten hier alleen op in de kleine lettertjes. Veel mensen betalen dus voor een contract dat een mogelijke bandbreedte van 16 Mbit/s belooft, maar uiteindelijk is het slechts 4 Mbit/s dat je realistisch gezien bereikt.
Tip: Als uw internetverbinding te traag is, probeer dan een LAN-kabel te gebruiken in plaats van te internetten via WLAN. Ook de keuze van de juiste browser of de positie van de WLAN-router kan soms wat helpen.
3.1 Een snelheidstest geeft informatie
Als u wilt weten welke snelheid uw internet daadwerkelijk haalt, kunt u dat online testen. Het Bundesnetzagentur biedt bijvoorbeeld een dergelijke snelheidstest aan op de website breitbandmessung.de. De gegevensoverdrachtsnelheid wordt direct in de browser gemeten en u krijgt onmiddellijk resultaten over de upload- en downloadsnelheid die u bij uw provider kunt bereiken. Als de snelheid voor u te laag is, moet u overwegen van provider of tenminste van tarief te veranderen.
3.2 LTE als alternatief voor DSL
In sommige gebieden, vaak in zeer landelijke gebieden, is snelle DSL helaas nog steeds een droom. Daar blijft de snelheid te laag, hoeveel geld u ook uitgeeft aan hoge bandbreedte.
In dit geval is LTE een mogelijk alternatief. Dit wordt meestal gebruikt als mobiel radionetwerk op de smartphone. Het is echter ook mogelijk om het als internettoegang thuis in te stellen.
3.3 Een providervergelijking is vaak nuttig
Heeft u een snelheidstest uitgevoerd en geconstateerd dat de bandbreedte niet overeenkomt met uw tarief? Dan is het verstandig om andere providers en tarieven te vergelijken. Vaak kunt u door uw postcode in te voeren direct testen welke maximale bandbreedte bij een provider in uw huis mogelijk is. Want afhankelijk van de provider zijn er soms aanzienlijke verschillen, zelfs binnen een postcodegebied.
Let op: Een te lage internetsnelheid hoeft natuurlijk niet alleen met de breedband te maken te hebben, maar ook met de hardware. Als u bijvoorbeeld een zeer oude computer gebruikt, is een zeer hoge internetsnelheid ook daaraan verspild.
De belangrijkste informatie is samengevat in de volgende video: