Kinderen komen tegenwoordig al vroeg in aanraking met de digitale wereld. Zo belanden de smartphones van hun ouders steeds vaker in de handen van de kleintjes en staan de populaire online winkels vol met speciaal voor kinderen ontwikkelde apps. Het is niet eenvoudig om tussen de vele spelletjes, leer-apps en puzzels het beste tijdverdrijf voor uw kroost uit te kiezen. Om het overzicht niet te verliezen, hebben we de beste kinderapps voor verschillende leeftijdsgroepen op een rijtje gezet.
Apps die geschikt zijn voor kinderen moeten zo gebruiksvriendelijk mogelijk zijn en op de desbetreffende leeftijd zijn afgestemd. Verder moeten ze een leereffect bieden, geen speeldruk creëren en zo min mogelijk gegevens vereisen.
De app stores staan vol met kinderapps. Ouders moeten echter altijd nagaan of de inhoud echt leeftijdsgeschikt is en welke toestemmingen vereist zijn. Om zeker te zijn, kun je de app het beste eerst zelf spelen.
Kinderen gebruiken computers, smartphones en internet op verschillende manieren, afhankelijk van hun ontwikkelingsfase, leeftijd en interesses. Aan het einde van dit artikel vindt u een tabel met tijdspecificaties, maar dit zijn slechts ruwe richtlijnen.
Inhoudsopgave
1. de mooiste kinderapps voor verschillende leeftijdsgroepen
1.1 Vang de Wally: zoek de spin
De nachtelijke spin “Wally” woont in een oud fabrieksgebouw en speelt graag verstoppertje achter bakstenen muren. Op zoek naar Wally valt er achter elke baksteen veel te ontdekken. Want de muur blijkt een habitat te zijn voor allerlei beestjes, waaronder muizen, insecten en tal van andere griezelige beestjes. Wanneer je kind een van de dieren tegenkomt, wordt er een grappig animatiefilmpje afgespeeld. Waar Wally zich verstopt kan niet worden geraden en zijn verblijfplaats kan op geen enkele manier worden berekend.
![Catch the Wally Kinderspiele-App Screenshot](https://computerhulpentips.nl/wp-content/uploads/2023/04/catch-the-wally.jpg)
Kinderen kijken nieuwsgierig naar de wereld en het is precies deze ontdekkingsdrang die “Catch the Wally” wil aanmoedigen. Het spel volgt geen ingewikkelde regels en snelheid is niet belangrijk. Er worden verschillende rondes achter elkaar gespeeld en een scoreteller geeft na elke ronde de actuele score aan. Uw kind mag per ronde 20 stenen van de muur verwijderen. Als Wally zich achter geen enkele steen verstopt, wint de spin. Als er een bom achter een steen verschijnt, worden alle 20 stenen in één keer weggeblazen en is het gelijkspel.
“Catch the Wally” is geschikt voor kinderen van 3 tot 8 jaar en kan gratis worden gedownload voor iPhone en iPad in de Apple Store.
1.2 Het kleine bos: op het spoor van flora en fauna
“Die kleine Waldfibel” is de app voor alle natuurliefhebbers, jong en oud. De app is ontwikkeld door het Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft (BMEL) en is bedoeld om kinderen op speelse wijze kennis te laten maken met de flora en fauna van het bos.
Goed om te weten: “Die kleine Waldfibel” is de multimediaversie van de gelijknamige brochure, die gratis kan worden besteld via de website van het ministerie van Landbouw. Een overeenkomstige link is ook opgenomen in de app.
De structuur van de gratis app doet enigszins denken aan een e-book. Op een panoramakaart maak je een wandeling door het bos en speur je onderweg naar de meest uiteenlopende bewoners. Door op de verschillende planten en dieren te klikken, verschijnt er informatie over hen. Je kunt ook ontdekken hoe onze bossen worden onderhouden en verzorgd, je kennis testen in de bosquiz of verschillende boomsoorten herkennen in het boomspel. Met behulp van de geïntegreerde boomhoogtemeting kun je nagaan hoe hoog de bomen bij jou in de buurt eigenlijk zijn. Met behulp van de tijdlijn kun je ook meer te weten komen over de geschiedenis van het bos.
![Screenshot der "Die kleine Waldfibel" Kinder-App](https://computerhulpentips.nl/wp-content/uploads/2023/04/die-kleine-waldfibel.jpg)
“Die kleine Waldfibel” is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en beschikbaar voor iOS en Android.
1.3 De Muis App: Het programma met de muis voor iOS en Android
In de officiële app voor “Die Sendung mit der Maus” kunnen kinderen vanaf 3 jaar op interactieve wijze de wereld van de muis verkennen. Het vrolijke speellandschap bevat allerlei interactieve content, muziek en video’s met de populairste lach- en weetjesverhalen. Laat de muis bijvoorbeeld zijn vaardigheden bewijzen op een skateboard of zet koers op een papieren schip. Alle animaties zijn geschikt voor kinderen, maar ook leuk voor volwassenen.
Hoewel de app ook offline kan worden gebruikt, komen de mogelijkheden pas volledig tot hun recht als er een internetverbinding is. Naast de actuele muisprogramma’s (ook in gebarentaal) en leuke minigames, waarbij ook de olifant betrokken is, is er ook een fotohokje en veel nieuws over de “Sendung mit der Maus”. De app wordt volgens de ontwikkelaars voortdurend uitgebreid en verbeterd en biedt educatief zinvol vermaak op de smartphone en tablet. Praktisch: Via de message in a bottle kun je zelfs rechtstreeks contact opnemen met het Mausteam met vragen of suggesties.
Goed om te weten: De Maus-app werd in 2017 bekroond met de “German Design Award” en in 2015 met de “MobileTech Award”.
1.4 Lindbergh: Avontuurlijke reis met een muis
Erzijn nog meer muizen in de boek-app “Lindbergh” voor iOS en Android, die gebaseerdis op het gelijknamige kinderboek vanTorben Kuhlmann. Centraal staat Lindbergh, een kleine muis uit Hamburg die zijn bestaan bedreigd ziet door de uitvinding van de muizenval. Wanneer ook steeds meer van zijn vrienden verdwijnen, besluit Lindbergh de avontuurlijke reis over de Atlantische Oceaan (waar hij ze vermoedt) te ondernemen. Maar zal hij erin slagen de benodigde vliegmachine te voltooien?
Ouders (of de kinderen zelf) kunnen het verhaal van het muisje voorlezen of laten voorlezen door verteller Peter Kaempfe. Dankzij meer dan 200 interactieve elementen en talrijke sfeergeluiden worden u en uw kroost volledig ondergedompeld in het verhaal en beleven ze het verloop ervan “van dichtbij” in de app. De woorden worden bij het voorlezen afzonderlijk gemarkeerd, maar de tekst kan desgewenst ook worden verborgen.
“Lindbergh” is geschikt voor kleine kinderen vanaf 4 jaar en kost eenmalig 3,99 euro. Daar staat wel tegenover dat de app het doet zonder reclame en in-app aankopen.
1.5 Pettersson’s uitvindingen: Puzzel ingenieuze uitvindingen bij elkaar
In de puzzel-app “Pettersson’s uitvindingen” (voor kinderen van 6 tot 8 jaar) is het de bedoeling dat je Petterson (bekend van de Zweedse kinderboekenserie “Pettersson en Findus”) helpt met het in elkaar zetten van zijn lastige uitvindingen. Daartoe krijgt uw kind een onvolledige “creatie” te zien die hij of zij met behulp van verschillende onderdelen moet voltooien.
![Screenshot von "Pettersons Erfindungen"](https://computerhulpentips.nl/wp-content/uploads/2023/04/pettersons-erfindungen.jpg)
Hierbij geldt: The proof of the pudding is in the eating! Reeds verworven kennis in de natuurkunde en mechanica kan niet altijd worden overgedragen op de experimenten. Je moet de voorwerpen eerst leren kennen, want veel ervan onthullen hun werkelijke functie of vorm pas als je ze selecteert. Bovendien bevatten sommige ook verrassingen, zoals slapende monsters.
Of de uitvinding uiteindelijk ook echt werkt, kun je te allen tijde controleren door een grote schakelaar om te zetten. Als de machine tot leven komt, krijg je per uitdaging een tandwiel als beloning. Als je alle tandwielen hebt verzameld, is er een heel bijzondere bonus.
![Screenshot von "Pettersons Erfindungen"](https://computerhulpentips.nl/wp-content/uploads/2023/04/pettersons-erfindungen2.jpg)
In totaal speel je in “Pettersson’s Inventions” 27 verschillende levels door, die steeds moeilijker worden. Er is ook de mogelijkheid om verkeerde onderdelen “in te mengen”, waardoor de moeilijkheidsgraad nog hoger wordt.
“Pettersson’s Inventions” is beschikbaar als Duitse, Zweedse en Engelse versie (inclusief ondertiteling in 11 andere talen). De prijs voor Android, iOS en de Windows app is ongeveer 5 euro per stuk.
2. aanbevolen schermtijd voor kinderen
Hoe lang kinderen voor een scherm moeten zitten, wordt door deskundigen betwist. De volgende tijden kunnen echter worden afgeleid uit de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en klicksafe.de (het EU-initiatief voor de omgang met internet) als leidraad:
Leeftijd |
Schermtijd |
Kinderen jonger dan 2 jaar |
geen |
Kinderen tot 3 jaar |
5 minuten |
Kinderen van 4 tot 6 jaar |
20 minuten (niet dagelijks) |
Kinderen van 7 tot 10 jaar |
30 tot 45 minuten (dagelijks) |
Kinderen van 10 jaar en ouder |
60 minuten (dagelijks) |
Goed om te weten: Bij fragfinn.de is er zelfs een aparte kinderzoekmachine, waarmee kinderen tot 12 jaar alleen leeftijdsgeschikte websites kunnen vinden die zijn gecontroleerd door mediaopvoeders.