Lijst van cryptocurrencies: Overzicht van huidige cryptocurrencies

Cryptocurrencies worden steeds populairder en er worden er inmiddels meer dan 5.000 openbaar verhandeld en verhandeld. Vaak zitten er zeer interessante projecten achter, maar er zitten ook enkele dubieuze zwarte schapen tussen die alleen maar …

Lijst van cryptocurrencies: Overzicht van huidige cryptocurrencies

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Lijst van cryptocurrencies: Overzicht van huidige cryptocurrencies

Cryptocurrencies worden steeds populairder en er worden er inmiddels meer dan 5.000 openbaar verhandeld en verhandeld. Vaak zitten er zeer interessante projecten achter, maar er zitten ook enkele dubieuze zwarte schapen tussen die alleen maar hun welverdiende geld uit de zakken van beleggers willen trekken die bereid zijn te investeren.

Om het overzicht in de cryptocurrency jungle niet te verliezen, hebben wij de belangrijkste informatie over bekende digitale valuta, hun oorsprong, marktkapitalisatie en huidige marktwaarden voor u gebundeld in de volgende lijst.

Wat is een cryptocurrency?

Cryptocurrencies zijn digitale activa die niet fysiek worden gedrukt en kunnen worden gebruikt voor betalingstransacties zonder centrale instellingen (bv. banken). De individuele toekenning van activa wordt vastgelegd in een gedecentraliseerde database (bv. een blockchain).

Hoe ontstaat de waarde van een cryptocurrency?

De waarde van een cryptocurrency hangt – net als bij andere markten en financiële producten (bijvoorbeeld goud) – af van vraag en aanbod. Neemt bijvoorbeeld de vraag naar Bitcoins of Ethereum toe, dan schiet de prijs ook omhoog. Als minder mensen munten willen kopen, daalt de prijs. De vraag wordt sterk beïnvloed door politieke en wereldwijde economische gebeurtenissen.

Wat is een blockchain?

Een blockchain is een gedistribueerde, openbare database die in de context van cryptocurrencies wordt gebruikt om transacties van activa te beheren. Daarin worden de verschillende Bitcoin-transacties van over de hele wereld verzameld in blokken. Elk blok wordt beschreven door een header en bevat een bepaald aantal transacties.

1. bitcoin (BTC)

Kryptowährungen Liste: Bitcoin-Münze auf Tastatur
De zogenaamde miners (leden in het gedecentraliseerde netwerk), die de transacties van de ene portemonnee naar de andere bevestigen, zijn verantwoordelijk voor de totstandkoming en validatie van de Bitcoin-transactie.

Bitcoin is ’s werelds eerste en met een marktkapitalisatie van ongeveer 885,4 miljard dollar ook de sterkste cryptocurrency op de markt. De cryptocurrency werd in 2008 gecreëerd door Satoshi Nakamoto (een pseudoniem), die in oktober 2008 de Bitcoin whitepaper publiceerde en in januari van het volgende jaar de eerste versie van de Bitcoin Core.

Bitcoin is een P2P (peer-to-peer) netwerk op basis van blockchain-technologie in een wereldwijd, gedecentraliseerd betalingssysteem. Dit betekent dat transacties volledig digitaal versleuteld en zonder tussenliggende banken of andere financiële instellingen (intermediairs) plaatsvinden. Elke betaling wordt opgeslagen in de blockchain en is dus traceerbaar. De zogenaamde miners (leden in het gedecentraliseerde netwerk), die de transacties van de ene portemonnee naar de andere bevestigen, zijn verantwoordelijk voor het creëren en valideren van de Bitcoin-transactie.

Ook Bitcoin wordt sinds 2009 openbaar verhandeld. De prijs schommelde lange tijd rond de 100 dollar en staat vandaag (per 24.08.2021) op een recordwaarde van 47.377,10 USD (ca. 39.986,51 euro). Volgens het Bitcoin-protocol kunnen er wereldwijd maximaal 21 miljoen Bitcoins in omloop zijn, waarvan al meer dan 80 procent is bereikt.

Goed om te weten: Het U.S. Treasury’s Office of Foreign Assets Control (OFAC) houdt een zwarte lijst (“Blacklist”) bij om transacties uit bepaalde bronnen zichtbaar te maken. Daartoe worden Bitcoin-adressen gekoppeld aan de namen van verdachte personen. Doelstellingen van het Amerikaanse buitenlandse beleid en de nationale veiligheid dienen als basis voor de maatregel. De maatregel is ook bedoeld om drugs- en wapenhandel in binnen- en buitenland tegen te gaan.

Ethereum (ETH)

Kryptowährungen Liste: Ethereum-Münze
Ethereum gebruikt de interne cryptocurrency Ether (ETH) als betaalmiddel voor het verwerken van transacties. Naast handel maakt het netwerk het ook mogelijk om contracten of diensten te storten.

Ethereum werd voor het eerst geïntroduceerd in januari 2014 op de TNABC (The North American Bitcoin Conference) in Miami en is momenteel de op één na grootste cryptocurrency met een marktkapitalisatie van ongeveer 380 miljard dollar. Net als Bitcoin is Ethereum gebaseerd op blockchaintechnologie, maar in tegenstelling tot Bitcoin is het geen pure cryptocurrency, maar een gedistribueerde datastructuur die de creatie, uitvoering en het beheer van zogenaamde DApps (“Decentralised Applications”) in zijn eigen blockchain mogelijk maakt.

Ethereum gebruikt de interne cryptocurrency Ether (ETH) als betaalmiddel voor het verwerken van transacties. Naast handel kan het netwerk ook contracten of diensten opslaan. Zogenaamde“smart contracts” zijn self-fulfilling (fraudebestendig en doorgaans verifieerbaar) als aan de vooraf in de code gedefinieerde voorwaarden is voldaan. In de regel gaat het om een vooraf bepaalde hoeveelheid Ether die moet worden betaald om het contract te vervullen. Met Ethereum wilden medeoprichter en ontwikkelaar Vitalik Buterin en zijn team vooral de oorspronkelijke zwakke punten van de Bitcoin-blockchain wegwerken.

Ethereum verwerkt ongeveer een half miljoen transacties per dag – meer dan alle andere cryptocurrencies samen. Het platform is inflatoir en biedt een onbeperkt aanbod, maar er kunnen jaarlijks slechts 18 miljoen ETH worden gemijnd. Na lange tijd rond de $1 te hebben gedobberd, wordt Ether momenteel verhandeld tegen $3.538,42 (€2.986,44) per ETH (per 07.09.2021).

Goed om te weten: De som van de marktkapitalisatie van Bitcoin en Ethereum is meer dan 80 procent van de marktkapitalisatie van alle cryptocurrencies.

3. litecoin (LTC)

Litecoin is een van de oudste cryptocurrencies op de markt en lijkt qua ontwerp sterk op Bitcoin. Litecoin probeert het systeem echter iets lichter en slanker te maken en realiseert daardoor aanzienlijke verbeteringen, vooral op het gebied van verwerkingssnelheid. Het Litecoin-netwerk werd opgericht door voormalig Google-medewerker Charlie Lee en uitgebracht op 13 oktober 2011.

Litecoin gebruikt het minder rekenintensieve hash-algoritme Scrypt voor de proof of work, dat cryptanalytisch kwetsbaarder is dan het SHA-256 van Bitcoin, maar voldoende is om de integriteit van de blockchain te garanderen. Vanuit het oogpunt van de gebruiker biedt Litecoin dus nog een ander doorslaggevend voordeel: de transactiekosten zijn aanzienlijk lager dan bij Bitcoin. De miners zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van de blockchain en ontvangen 12,5 nieuwe Litecoins voor elk nieuw blok. Momenteel zijn er wereldwijd ongeveer 65 miljoen Litecoins, met een maximum van 84 miljoen munten.

Velen zien Litecoin als een soort “testnet” voor Bitcoin, omdat innovaties op het gebied van architectuur, prestaties en schaalbaarheid sneller kunnen worden geïmplementeerd en getest. Als implementaties succesvol zijn, worden deze vervolgens vaak ook toegepast in het Bitcoin-netwerk. Litecoin wordt momenteel verhandeld tegen USD 179,84 (EUR 152,18) per LTC (per 08.09.2021).

4 Dogecoin (DOGE)

Dogecoin is een peer-to-peer cryptocurrency afgeleid van Litecoin en de uitvinding van twee Amerikaanse softwareontwikkelaars, Billy Marcus en Jackson Palmer, die in 2021 in één klap populair werd. De cryptocurrency dankt zijn naam aan een populaire meme uit 2013 met het (opzettelijk verkeerd gespelde) woord “Doge” en een hond van het Shiba Inu-ras. Dogecoin was oorspronkelijk bedoeld als een parodie op Bitcoin en was aanvankelijk ontworpen voor een volume van 100 miljard munten. De limiet werd echter op 2 februari 2014 opgeheven, en sindsdien is Dogecoin inflatoir.

Ondertussen is Dogecoin echter geen grap meer. In 2021 steeg de waarde met meer dan 5.000%, de all-time high van bijna 60 cent werd bereikt op 8 mei 2021. Momenteel (per 07.09.2021) staat de Dogecoin op 0,31 USD (ca. 0,26 euro). De marktkapitalisatie bedraagt momenteel meer dan 40,9 USD.

Goed om te weten: In het verleden heeft een groep cryptosupporters meerdere malen geprobeerd de aandacht te vestigen op Dogecoin met verschillende publieke campagnes. Er werden bijvoorbeeld donaties ingezameld om het Jamaicaanse bobsleeteam naar de Winterspelen van 2014 in Sochi te sturen. Een van de meest prominente Dogecoin-supporters is Tesla CEO Elon Musk.

Hoewel Dogecoin, net als Bitcoin, gebaseerd is op blockchaintechnologie, zijn er toch enkele belangrijke verschillen. Zo kunnen de wiskundige vergelijkingen sneller worden opgelost en is het voor miners gemakkelijker om transacties op te slaan. Dogecoin kan een overdracht tot tien keer sneller uitvoeren dan Bitcoin. Bitcoin stopt ook bij 21 miljoen munten, terwijl Dogecoin geen limiet heeft.

5 XRP/Ripple (XRP)

Kryptowährungen Liste: Ripple-Münze mit Tabelle
XRP slaat transacties op in de XRP-blockchain, een soort versleutelde indexkaartreeks. Daarin staat een lijst van vertrouwde gebruikers wiens taak het is om de transacties te controleren.

Ripple werd in 2012 opgericht door de drie ontwikkelaars Jed McCaleb, Arthur Britto en David Schwartz en heeft momenteel een marktkapitalisatie van 61,6 miljard USD.

Het Ripple geldtransfersysteem bestaat uit verschillende producten (bijvoorbeeld xRapid, xVia of xCurrent), waarvan de ontwikkeling en het onderzoek plaatsvindt in de zogenaamde Ripple Labs. De bijbehorende cryptocurrency heet XRP. De huidige marktwaarde (per 08.09.2021) is 1,12 dollar (ca. 0,95 euro). In zijn laatste ontwikkelingsfase zal XRP niet langer alleen functioneren als een gedistribueerd P2P-netwerk, maar ook als een valutamarkt. In tegenstelling tot andere cryptocurrencies die een volledig nieuw geldsysteem willen creëren dat vrij is van staatscontrole, werkt Ripple samen met meer dan 100 klanten uit de financiële sector, waaronder bijvoorbeeld Santander, UniCredit of UBS.

XRP slaat de transacties op in de XRP-blockchain, een soort versleutelde indexkaartreeks. Daarin staat een lijst van vertrouwde gebruikers wiens taak het is om de transacties te verifiëren. Ripple bepaalt wie er op de lijst staat. Bij een nieuwe transactie vergelijken de verificateurs de op uw computer opgeslagen blockchain (ook wel “ledger” of grootboek genoemd) met de versie in de andere grootboeken. Als er discrepanties of inconsistenties zijn, stoppen de verificateurs de blockchain. Op deze manier kunnen transacties veel sneller worden geverifieerd dan bijvoorbeeld bij Bitcoin het geval is.

Goed om te weten: In december 2020 spande de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een rechtszaak aan tegen Ripple omdat het ongeregistreerde security tokens met XRP zou hebben verkocht. Het juridische geschil loopt nog steeds. (Vanaf 08.09. 2021)

Dash (DASH)

Dash (Digital Cash) is een cryptocurrency gebaseerd op open-source code die begin 2014 werd gelanceerd als een Litecoin fork genaamd XCoin, maar kort daarna werd omgedoopt tot Darkcoin en later weer tot Dash. De bedenker van Dash, Evan Duffield, zette daarmee het werk van Bitcoin-uitvinder Satoshi Nakamoto voort. Naast de code komen ook veel ontwikkelaars uit de omgeving van Litecoin, maar Dash ziet zichzelf als een verbetering ten opzichte van Bitcoin, zowel conceptueel als technisch. Zo richt de ontwikkeling zich vooral op snelle transactieverwerking en gegevensbescherming.

Hoewel Dash ook vertrouwt op het klassieke proof of work voor het valideren van transacties, vermindert het de benodigde middelen door het X11 hash-algoritme te gebruiken. De naam zegt het al: de procedure bestaat uit 11 aaneengeregen hash-algoritmen, waarvan de opeenvolgende uitvoering veel energie-efficiënter is dan Bitcoin’s SHA-256.

Het maximum aantal Dash-munten dat kan worden gemined is 18 miljoen. De jaarlijkse productie daalt echter met 7,1 procent, zodat de laatste munt waarschijnlijk in 2150 is gemijnd. De huidige marktwaarde (per 09.09.2021) van Dash is 201,15 dollar (ca. 170,07 euro) met een marktkapitalisatie van 2,1 miljard dollar.

7 EOS (EOS)

EOS (genoemd naar de Griekse godin van de dageraad) is – vergelijkbaar met Ripple – niet alleen een pure cryptocurrency, maar een compleet platform voor op blockchain gebaseerde toepassingen . Het netwerk werd in juni 2018 gelanceerd door het bedrijf Block.one en zijn directeuren Dan Larimer en Brendan Blumer.

De EOS token (een besturingssoftware voor dApps), die nodig is om toegang te krijgen tot het netwerk, werd echter al een jaar eerder beschikbaar gesteld aan het publiek. De EOS staat momenteel (per 09.09.2021) op 4,80 dollar (ca. 3,98 euro); het token bereikte eind april 2018 zijn vorige hoogtepunt met een prijs van 22,89 dollar. De marktkapitalisatie bedraagt ongeveer 6,35 miljard dollar.

Goed om te weten: EOS-bedenker en cryptocurrency-specialist Dan Larimer was al aanzienlijk betrokken bij de oprichting van BitShares en Steem voordat het EOS-project begon. Hij hielp ook bij de ontwikkeling van het concept voor DPoS (Delegated Proof of Stake).

EOS werkt onder de consensus van Delegated Proof of State, waarbij de gemeenschap dagelijks 21 validators voor transacties selecteert. Het inflatiepercentage van de EOS-voorraad is 5%, waarvan 1% aan het eind van het jaar naar de validators gaat. Dankzij het DPoS-protocol wordt EOS gekenmerkt door een hoog schaalbaarheidspotentieel. Door de validators te belonen met EOS zijn bovendien geen transactiekosten nodig.

Gerelateerde berichten