Maak de perfecte vakantievideo op uw eigen PC

Het is voor de absolute amateur nog nooit zo eenvoudig geweest om professionele video’s te maken en te bewerken. Professioneel betekent in dit verband dat je bij het bekijken van de video niet per se …

Maak de perfecte vakantievideo op uw eigen PC

Movavi Video Editor
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Maak de perfecte vakantievideo op uw eigen PC

Het is voor de absolute amateur nog nooit zo eenvoudig geweest om professionele video’s te maken en te bewerken. Professioneel betekent in dit verband dat je bij het bekijken van de video niet per se ziet dat hij door een amateur is gemaakt. Als je een paar tips en trucs ter harte neemt, kan bijna iedereen zo’n video maken, zelfs als hij of zij absoluut geen ervaring heeft op het gebied van videofilmen.

Aan de hand van het voorbeeld van een vakantievideo leggen we hier uit welke stappen nodig zijn en waar je op moet letten bij het filmen en monteren. U moet wel vertrouwd zijn met de functies van uw camera. Voor de montage is een geschikte PC met videosoftware nodig.

Filmen

Er zijn een paar dingen waar u op moet letten bij het filmen, zodat de beelden naar tevredenheid kunnen worden vastgelegd.

Witbalans

Een witbalans is onmisbaar als het gaat om de juiste kleurweergave. Deze witbalans kun je het beste handmatig doen. Richt hiervoor de camera op een wit vel papier en voer de witbalans uit. Telkens wanneer de lichtomstandigheden veranderen, moet een nieuwe witbalans worden gemaakt. Zonder witbalans wordt de kleurweergave vertekend. Vooral bij video’s waarin veel verschillende locaties worden gefilmd, ontstaat al snel een onprofessionele indruk.

Rustige camerabeweging

Vooral beginners hebben de neiging om zo veel mogelijk dingen op te willen nemen. Schokkerige camerabewegingen en trillende beelden zijn vooral voor hobbyfotografen een zwak punt. Voor professionele fotografie daarentegen moet de nadruk worden gelegd op een rustige, langzame camerabeweging. Om dergelijke camerabewegingen onder de knie te krijgen, is enige trainingstijd nodig. Als je de mogelijkheid hebt, moet je zeker een statief gebruiken. Niet noodzakelijk een must, maar in dit geval zeer nuttig is ook een zwevend statief. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen en uitvoeringen en zijn zeker de moeite waard om in te investeren.

Het loont de moeite om iets vroeger dan nodig met fotograferen te beginnen en iets later dan nodig te eindigen. Dit geeft u meer speelruimte bij de montage en voorkomt ook schokken die optreden als u te snel begint met opnemen.

Locatie

Afhankelijk van waar je wilt filmen, is het de moeite waard om het juiste tijdstip te kiezen. Kijk daarvoor wanneer de licht- en schaduwcondities op de betreffende locatie het meest indrukwekkend zijn. Een en dezelfde locatie kan op verschillende momenten van de dag totaal verschillende indrukken oproepen. Het is de moeite waard hier de tijd voor te nemen om zo zinvol mogelijke foto’s voor familie en kennissen thuis vast te leggen.

Nabewerking

Als alle opnamen zijn gemaakt, is het tijd voor de nabewerking. Hiervoor heb je een videobewerkingsprogramma nodig dat gemakkelijk en intuïtief te gebruiken is. Er is een breed scala aan programma’s op de markt en de meeste camera’s worden geleverd met een gratis proefversie van een bepaald programma. Het komt erop neer dat de meeste programma’s verschillen in hun gebruikersinterface en functieaanbod. Als u nog op zoek bent naar een geschikt videobewerkingsprogramma, moet u eens kijken naar de video-editor van Movavi. Het is duidelijk, gemakkelijk te gebruiken en uitgerust met de meest noodzakelijke functies.

Movavi Video Editor
Movavi Video Editor

Materiaal bekijken

Eerst en vooral moet u zich ontdoen van materiaal dat niet optimaal is gebleken. Bewogen of onscherpe beelden horen niet thuis in een perfecte vakantievideo en moeten dus worden weggegooid. Je moet je echt beperken tot de meest indrukwekkende shots, ook om te voorkomen dat de video saai wordt.

Creëer spanning

Ook al gaat het niet om een misdaadfilm, een zekere spanning moet gedurende de hele film behouden blijven. Daartoe is het belangrijk geen te lange scènes in de video te laten zitten en de cuts en overgangen interessant te maken. Je moet echter terughoudend zijn met te veel effecten, want die leiden de aandacht af van het eigenlijke materiaal. De belangrijkste focus moet altijd de shots zijn. Het is nuttig gebleken voor een goede spanning om bepaalde hoogtepunten aan het begin, in het midden en aan het eind te plaatsen. De video moet ook niet te lang zijn. 10-15 minuten is een goede oriëntatie. Als je meer materiaal hebt, kun je proberen het te sorteren en er verschillende thematische video’s van maken.

De afwerking

Zodra het videomateriaal op de juiste manier is geordend, is het tijd voor de afwerking. Een perfecte vakantievideo moet een titel en aftiteling hebben, evenals achtergrondmuziek en bovendien hier en daar commentaar voor een beter begrip. De muziek mag nooit afleiden van de beelden en vooral niet te theatraal zijn. Het commentaar moet met zorg worden gestrooid – het is nuttig een vooraf geschreven tekst als leidraad te gebruiken en belang te hechten aan de uitspraak. Helemaal aan het eind kan een kleurgradatie worden uitgevoerd om het beeld compleet te maken. Daarna staat niets een onderhoudende videoavond meer in de weg.

Intrografisch: © vschlichting – Fotolia.com

Gerelateerde berichten