Site pictogram computerhulpentips.nl

Meer gegevensbeveiliging met RAID-systemen

Festplatte

'@ blickpixel - Fotolia.com

RAID-systemen zijn enerzijds bedoeld om harde schijven te beschermen tegen storingen, maar anderzijds kunnen ze onder bepaalde omstandigheden het systeem ook versnellen. Dit is vooral belangrijk voor bedrijven, maar ook particuliere gebruikers kunnen van de RAID-technologie profiteren. In ieder geval is het belangrijk om eerst een overzicht te krijgen van de verschillende configuratiemogelijkheden en uw systeem dienovereenkomstig optimaal te configureren.

Wat betekent RAID eigenlijk?

RAID is de afkorting voor “Redundant Arrays of Independent Discs”, dat wil zeggen een redundante opstelling van onafhankelijke harde schijven. De gebruiker heeft toegang tot deze logische eenheid van meerdere harde schijven alsof het één enkele schijf is. De lees- en schrijfprocessen verlopen in bepaalde configuraties aanzienlijk sneller dan in een systeem met slechts één enkele harde schijf. Mocht een schijf uitvallen of een technisch defect vertonen, dan is het systeem nog steeds toegankelijk, mits een passend beveiligingsniveau wordt gekozen. Gegevensbeveiliging is de focus van de meeste gebruikers van RAID-systemen.

Hardware of software?

Er kan dus worden gesteld dat een RAID-systeem de gebruiker de mogelijkheid biedt meerdere harde schijven in een bundel aan te spreken. Een RAID-controller zorgt voor de administratie en het beheer van de gegevens. Verder wordt onderscheid gemaakt tussen hardware en software RAID. Bij hardware RAID neemt een externe controller alle organisatorische taken op zich, terwijl bij software RAID de computer deze taak op zich neemt. Een hardware RAID ontlast het systeem en is daarom aanzienlijk performanter dan een software RAID.

Typische NAS met RAID: ds1515+, Synology, Diskstation

Overzicht van de verschillende RAID-niveaus

In totaal zijn er meer dan een dozijn verschillende RAID-niveaus, die allemaal verschillende procedures vertegenwoordigen. Afhankelijk van wat u als één niveau rekent en wat uw RAID-controller kan, varieert de som van de mogelijkheden. De meest voorkomende RAID-niveaus worden hier alleen genoemd:

Er zijn ook andere RAID-niveaus, sommige voor zeer speciale of beperkte doeleinden.

Geen vervanging voor regelmatige back-ups

Hoewel een RAID-systeem de gegevensbeveiliging aanzienlijk verhoogt, biedt zelfs een RAID-systeem geen honderd procent bescherming en moet u het niet zonder back-ups stellen. Hoewel de kans op gegevensverlies geminimaliseerd of bijna volledig uitgesloten is, kan het toch gebeuren dat gegevens bijvoorbeeld per ongeluk gewist worden. Alleen een back-up kan bescherming bieden tegen een dergelijk ongeluk. Informatie over wat u moet doen als een RAID-systeem uitvalt, vindt u hier.

Naast bedrijven met servers die gevoelige en belangrijke informatie bevatten, kunnen ook particuliere gebruikers RAID-systemen gebruiken. In tegenstelling tot vroeger zijn dergelijke systemen tegenwoordig zeer betaalbaar.

Intrografisch: @ blickpixel – Fotolia.com

Mobiele versie afsluiten