Recycling van mobiele telefoons: Hoe problematisch zijn smartphones voor ons milieu?

Duitsers kopen jaarlijks 23 miljoen smartphones. De meeste worden ongeveer 2 tot 3 jaar gebruikt. En daarna? De meeste belanden in een la en raken in de vergetelheid – en daarmee waardevolle grondstoffen. Daarom is …

Recycling van mobiele telefoons: Hoe problematisch zijn smartphones voor ons milieu?

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Mobiel
  6. »
  7. Recycling van mobiele telefoons: Hoe problematisch zijn smartphones voor ons milieu?

Duitsers kopen jaarlijks 23 miljoen smartphones. De meeste worden ongeveer 2 tot 3 jaar gebruikt. En daarna? De meeste belanden in een la en raken in de vergetelheid – en daarmee waardevolle grondstoffen. Daarom is het beter om oude mobiele telefoons te recyclen. Wij leggen de voordelen van het recyclen van mobiele telefoons uit.

Waarom zou je een gsm recycleren?

Elke smartphone bevat veel waardevolle grondstoffen die opnieuw kunnen worden gebruikt bij de productie van nieuwe mobiele telefoons. Daarnaast kunnen ongebruikte mobiele telefoons vaak worden doorverkocht.

Wat zijn de opties voor het recyclen van mobiele telefoons?

Je kunt je mobiele telefoon naar een recyclingcentrum brengen, inleveren bij elektronicawinkels of inzamelstations, of per post opsturen naar de aanbieder van de mobiele telefoon of speciale organisaties.

Wat zijn de voordelen van recycling?

Het is duurzaam omdat natuurlijke hulpbronnen door recycling behouden blijven.

1. recycling van mobiele telefoons spaart zeldzame hulpbronnen

Alte Handys in Schubalde
124 miljoen mobiele telefoons liggen ongebruikt opgeslagen in Duitse lades.

Smartphones zijn technische wonderapparaten: ze combineren tal van nuttige functies op een minimum aan ruimte. Dit wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van verschillende grondstoffen zoals koper, aluminium, goud of kobalt. Alleen al voor de productie van mobiele telefoons zijn in Duitsland jaarlijks 720 kilogram goud en meer dan 7000 kilogram zilver nodig.

Voor de winning van deze grondstoffen moeten echter veel mensen – vaak ook kinderen – onder soms afschuwelijke omstandigheden werken. Dat komt omdat de meeste van deze zeldzame en waardevolle grondstoffen worden gewonnen in arme landen in Afrika of Azië. Bovendien is de grondstoffenwinning in deze landen vaak zeer schadelijk voor het milieu, omdat giftige stoffen ongehinderd in de natuur terechtkomen.

1.1 Te veel ongebruikte mobiele telefoons

Volgens een onderzoek van de digitale vereniging Bitkom liggen in Duitsland ongeveer 124 miljoen ongebruikte smartphones in huis. Veel consumenten bewaren hun oude mobieltjes, vaak twee of drie.

Dat levert een heleboel grondstoffen op die gerecycled en hergebruikt zouden kunnen worden. In plaats daarvan moeten voor elke nieuw geproduceerde smartphone opnieuw grondstoffen worden gewonnen, terwijl die eigenlijk in de oude toestellen beschikbaar zouden zijn.

Het is dus beter om bij te dragen door je mobiele telefoon te recyclen. Om je mobiele telefoon op een verstandige en vooral milieuvriendelijke manier weg te gooien, zijn er verschillende mogelijkheden die we je hieronder willen presenteren.

2 Ongecompliceerde gsm-recycling met deze 4 tips

Zodra een mobiele telefoon niet meer gebruikt wordt omdat hij kapot is of niet meer actueel is, moet hij op de juiste manier gerecycled worden. Een smartphone bevat immers niet alleen waardevolle grondstoffen, maar ook schadelijke stoffen die op een milieuvriendelijke manier moeten worden verwijderd.

Ingeleverde mobiele telefoons worden ofwel opnieuw verwerkt om daarna als tweedehands goederen te worden verkocht, ofwel gerecycled. Ongeveer 80 tot 90 procent van de oude mobiele telefoons valt onder dit laatste proces. Slechts een klein deel van de toestellen is in zo’n goede staat dat verder gebruik mogelijk is.

Opgelet: een gsm hoort nooit bij het huishoudelijk afval! Het is zelfs officieel verboden om smartphones en ander elektronisch afval zomaar bij het afval te gooien. Er gaan niet alleen grondstoffen verloren, maar er komen ook schadelijke stoffen vrij.

2.1 Kringloopmateriaal/ kringloopcentra

In elke stad en gemeente zijn er speciale recyclingcentra waar je oude elektrische apparaten kunt inleveren. Het is vooral de moeite waard om daarheen te gaan als u thuis ander technisch afval, grofvuil of ander schroot heeft opgeslagen waar u vanaf wilt.

Op de werven wordt bijna alles geaccepteerd. Maar omdat de werven meestal verder weg liggen, zijn ze vaak moeilijk bereikbaar zonder auto. Voor een enkele gsm is de reis dus meestal niet de moeite waard.

2.2 Gsm-recycling bij gsm-exploitanten of elektronicawinkels

Elke elektronicafabrikant is verplicht om oude mobiele telefoons terug te nemen en op de juiste manier te verwerken. In de regel kunt u de oude gsm per post naar de fabrikant of netwerkexploitant sturen.

Vaak worden hiervoor zelfs portvrije retourenveloppen aangeboden. Maar meestal kunt u uw oude gsm ook inleveren voor recyclage bij de filialen van gsm-operatoren of in elektronicawinkels.

2.3 Geld verdienen aan automaten

In de VS zijn projecten zoals ecoATM al lang wijdverspreid, waarbij je zelfs geld kunt verdienen met oude mobiele telefoons. De automaten zien eruit als een geldautomaat waarin je je mobiele telefoon kunt stoppen.

Daar wordt hij gescand en wordt de restwaarde geschat. Vervolgens krijg je het bedrag uitbetaald. In Duitsland worden soortgelijke machines sinds 2019 getest met “Sell&Go” bij de consumentenelektronicawinkel Saturn.

2.4 Recycling via inzamelpunten

recyclebare Handys in einer Handysammlung
Ook milieuorganisaties bieden een manier om mobiele telefoons op de juiste manier weg te gooien.

Vooral online zijn tal van organisaties te vinden waaraan je je oude toestellen kunt doneren. Kijk wel uit naar organisaties die zich inzetten voor de bescherming van het milieu. NABU biedt bijvoorbeeld inzamelpunten waar je je mobiele telefoon kunt inleveren.

Op hun homepage vind je een overzicht van de dichtstbijzijnde inzamelpunten in jouw stad. NABU aanvaardt ook mobiele telefoons die per post worden opgestuurd. Je kunt oude smartphones ook inleveren bij handysfuerdieumwelt.de van de Deutsche Umwelthilfe. De mobile-box biedt in veel grote steden nog meer inzamelpunten.

Tip: Voordat u uw mobiele telefoon voor recycling inlevert, moet u natuurlijk alle gegevens wissen. De eenvoudigste methode is zeker het terugzetten van uw mobiele telefoon naar de fabrieksinstellingen. Echter, bestanden die op deze manier worden verwijderd, kunnen mogelijk worden hersteld met een hersteltool. Daarom zijn er talloze wistools voor zowel Android als iPhone.

3. wat consumenten ook kunnen doen

Zijn er eerlijke arbeidsvoorwaarden?

In feite slechts zeer zelden. De meeste mijnen bevinden zich in zeer arme landen met veel corruptie, waar mensen worden uitgebuit. De Fairphone bijvoorbeeld is een project dat hier iets aan wil doen. De productie is hierdoor echter zeer beperkt en de mobieltjes zijn dan ook meestal zeer beperkt.

Naast het recyclen van mobiele telefoons zijn er natuurlijk ook andere duurzame maatregelen die je zelf kunt uitvoeren met je eigen gedrag.

  • Stel het kopen van een nieuwe uit: verleng het gebruik van je mobiele telefoon en koop pas een nieuw toestel als de oude echt de geest heeft gegeven. Met een gsm-hoesje en displayfolie kan de levensduur vaak aanzienlijk worden verlengd.
  • Reparaties: Veel onderdelen van een smartphone, zoals de batterij, het display of de camera, kunnen relatief eenvoudig en goedkoop worden vervangen. Er zijn tegenwoordig veel winkels die reparaties van mobiele telefoons aanbieden.
  • Koop tweedehands: Als je een nieuwe mobiele telefoon nodig hebt, overweeg dan om de volgende keer een tweedehands te kopen. Ze zijn meestal in zeer goede staat en veel goedkoper dan het kopen van een nieuwe.
  • Maak je mobiele telefoon schoon: Regelmatig schoonmaken kan de levensduur van uw smartphone aanzienlijk verlengen.

3.1 Wat moet er in het algemeen veranderen?

In het algemeen zou het productieproces van mobiele telefoons meer in overeenstemming moeten zijn met ecologische criteria. Niet alleen wat betreft het gebruik van hulpbronnen, maar ook en vooral wat betreft de levensduur van de toestellen zelf. Afzonderlijke onderdelen moeten gemakkelijker kunnen worden vervangen, zodat er in het algemeen minder elektronisch afval wordt geproduceerd.

Er zijn al de eerste mobiele telefoons met een modulair ontwerp. De Fairphone en de Shiftphone bijvoorbeeld zijn pioniers op dit gebied. Andere fabrikanten zoals LG of Motorola hebben ook geëxperimenteerd met modulaire smartphones, maar hebben tot dusver nauwelijks levensvatbare alternatieven op de markt gebracht.

Gerelateerde berichten