Muziekstreaming: luister gratis naar uw favoriete nummers

Er zijn talloze aanbiedingen op internet om gratis muziek te streamen – vaak zelfs zonder registratie. In onze vergelijking laten we je zien welke opties je hier hebt en welke voor- en nadelen er zijn …

Muziekstreaming: luister gratis naar uw favoriete nummers

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Muziekstreaming: luister gratis naar uw favoriete nummers

Er zijn talloze aanbiedingen op internet om gratis muziek te streamen – vaak zelfs zonder registratie. In onze vergelijking laten we je zien welke opties je hier hebt en welke voor- en nadelen er zijn ten opzichte van betaalde abonnementen.

Welke opties zijn er om legaal en gratis muziek te streamen?

Er zijn verschillende aanbieders zoals Spotify of Amazon. Daarnaast kun je ook gebruik maken van webradio’s en videoportalen.

Is het ook mogelijk om muziek te downloaden?

Het is meestal niet mogelijk om legaal offline muziek te beluisteren als je de gratis dienst gebruikt. Hiervoor is meestal een betaald lidmaatschap nodig.

Kan ik de platforms gratis testen?

Elke streamingdienst biedt gratis proefweken aan.

1. is muziek streamen wel gratis?

musik streaming kostenlos android iphone
Muziek streamen is flexibel en gemakkelijk te gebruiken op je tablet, smartphone of laptop.

Uitgebreide platencollecties op de plank zijn tegenwoordig alleen nog iets voor nostalgische vinyl- en cd-fans. Ook digitale mappen vol mp3’s op de harde schijf zijn allang passé. Sinds muziekstreamingdiensten het internet hebben veroverd, is het nog nooit zo makkelijk en handig geweest om altijd en overal naar je favoriete nummers te luisteren op je laptop of smartphone.

De meeste van deze aanbieders, zoals Spotify, Amazon of Apple, verleiden je met leuke aanbiedingen, maar meestal gaan ze gepaard met een betaald abonnement. Toch zijn er veel manieren waarop je gratis en legaal naar muziek op internet kunt luisteren.

1.1 Streaming, radio of videoportalen

Er zijn in totaal drie categorieën streamingdiensten waarmee je gratis en soms zonder registratie kunt genieten van een uitgebreid muziekaanbod:

  • Streamingdiensten
  • Webradio’s
  • Videoportalen

Afhankelijk van wat u zoekt, zijn er voor- en nadelen aan verbonden. Streaming providers zoals Spotify hebben meestal enkele beperkingen in de gratis versie. Videoportalen worden meestal gefinancierd door reclame-inkomsten en zijn meestal minder geschikt om onderweg van muziek te genieten. Online radio’s zijn ook meestal gekoppeld aan reclame en minder flexibel wat betreft individuele muzieksamenstelling.

1.2 Muziekstreaming biedt vele voordelen

Sinds de introductie van legale streaming is het nog nooit zo eenvoudig geweest om mobiel en flexibel naar muziek te luisteren. Het aanbod is niet alleen praktisch in gebruik, maar ook divers en vereist geen opslagruimte. Last but not least heeft dit grote voordelen in de strijd tegen illegale downloads en muziekpiraterij.

Met alle streamingdiensten is muziek in principe altijd en overal beschikbaar – het enige wat je nodig hebt is een stabiele internetverbinding. Als je echter offline legaal naar muziek wilt luisteren, zijn de mogelijkheden vrij beperkt. In de regel moet je een betaald abonnement afsluiten bij een muziekstreamingaanbieder.

2. streaming providers op een rij

Muziek streamen was nog nooit zo eenvoudig als bij Spotify & Co. Hier zijn databases met miljoenen liedjes, audioboeken en podcasts beschikbaar. De diensten worden grotendeels gefinancierd door reclame en inkomsten uit abonnementen. In de regel kun je de diensten een paar weken gratis testen voordat je besluit een abonnement te nemen. Sommige diensten kunt u zelfs helemaal gratis gebruiken. Hieronder stellen we kort de populairste aanbieders voor.

2.1 Spotify

musik streaming online testen 3 monate kostenlos
Spotify is een van de bekendste en populairste streamingdiensten.

Spotify is zeker een van de bekendste aanbieders die gratis muziekstreaming aanbiedt. Je hoeft je alleen maar te registreren en je kunt aan de slag. Je hebt toegang tot alle 40 miljoen nummers en kunt ook je eigen afspeellijsten maken. Op de laptop of tablet kunnen deze ook vrij worden afgespeeld en overgeslagen. Deze functie is beperkt op de smartphone, waar alleen de shuffle-modus beschikbaar is.

Het nadeel van Spotify Free is dat na enkele nummers advertenties verschijnen en er geen offline modus beschikbaar is. Wil je onderweg muziek luisteren, dan kan dit behoorlijk wat data verbruiken. Daarnaast is de kwaliteit van de nummers in de gratis versie slechter.

Je hebt de mogelijkheid om Spotify Premium 3 maanden gratis en zonder beperkingen te testen. Daarna kost het gebruik 9,99 euro per maand als je niet tijdig opzegt.

2.2 Amazon Prime en Music Unlimited

ohne werbung euro
Amazon biedt naast winkelen en video’s ook een streamingdienst aan.

Deze optie is vooral interessant voor Amazon Prime-klanten, omdat muziekstreaming hier al inbegrepen is. Toegegeven, dit is geen gratis model, maar veel klanten maken toch gebruik van een Prime-lidmaatschap (69 euro per jaar).

Ongeveer 2 miljoen nummers zijn beschikbaar via de Amazon Music-app, waar je zonder extra kosten en zonder reclame toegang toe hebt. Je kunt zelfs nummers downloaden om ze offline af te spelen.

Wil je echter een groter – en vooral actueler – muziekaanbod, dan moet je ook een abonnement nemen op Music Unlimited. Voor Prime-leden is dat 7,99 euro per maand, Amazon Echo-bezitters betalen zelfs maar 3,99 euro per maand. Voor alle anderen kost het plezier 9,99 euro. Je kunt 30 dagen lang een gratis proefabonnement testen.

2.3 Deezer

downloaden ohne werbung
Om offline muziek te gebruiken tijdens het rijden, biedt Deezer een betaald lidmaatschap aan.

Deezer werkt op een vergelijkbare manier als Spotify. Je kunt de muziekstreamingdienst gratis gebruiken, maar met vergelijkbare beperkingen: Advertenties, geen offline beschikbaarheid evenals slechtere kwaliteit. Je moet je ook registreren om de dienst te gebruiken.

Wil je Deezer volledig gebruiken, dan kost de dienst na een gratis proefperiode van 30 dagen ook 9,99 euro per maand. Daarbij hoort ook de mogelijkheid om zelf je eigen MP3’s, die je niet in de database kunt vinden, in je afspeellijsten te importeren.

2.4 Youtube Muziek

Vergleich musik streaming kostenlos
Youtube is niet alleen een videoplatform, het heeft nu ook een eigen muziekstreamingdienst.

Youtube Music is eigenlijk niet alleen een videoplatform, maar een eigen muziekstreamingdienst. Deze is gratis beschikbaar met reclame als mobiele app of desktopspeler. Je kunt eenvoudig zoeken naar nummers, albums en afspeellijsten en zelfs muziekvideo’s. In de mobiele versie is afspelen echter alleen mogelijk als de app op de voorgrond staat met het scherm ontgrendeld.

Wil je ook op de achtergrond afspelen, dan is de premium versie beschikbaar voor 9,99 euro per maand. Een gratis proefversie voor 30 dagen is hier ook bij inbegrepen.

Tip: Een voordeel speciaal voor Android-gebruikers: met de Premium-versie krijg je ook toegang tot Google Play Music.

2.5 Soundcloud

Millionen songs gratis
De Soundcloud-app op het smartphonescherm biedt snel toegang tot het beluisteren van muziek.

Hoewel Soundcloud enigszins wordt overschaduwd door de andere streaminggiganten, is het een echte aanrader voor gratis muziekstreaming. Dat komt omdat de streamingdienst veruit de grootste selectie muziek biedt, met ongeveer 120 miljoen nummers. Soundcloud is echter meer een muziekplatform dan een streamingdienst en is ook vooral gericht op artiesten zodat zij hun muziek kunnen presenteren en verspreiden.

Daarom vind je op Soundcloud minder grote namen dan kleinere en minder bekende artiesten. Toch zijn er ook veel bekende sterren die remixen of onuitgebrachte tracks uploaden. Het zoeken werkt minder op nummer of artiest en meer op genre, maar dat zorgt voor veel interessante nieuwe ontdekkingen.

In de gratis versie kun je muziek streamen en afspeellijsten maken, maar wel met advertenties. Met Soundcloud Go voor95,99 euro per maand gebruik je de dienst reclamevrij, kun je nummers downloaden voor offline gebruik en zijn er naast de 120 miljoen nummers nog eens 30 miljoen titels beschikbaar.

3. online radio’s: gratis alternatief voor muziekstreaming

musik streaming kostenlos
Naast streamingdiensten zijn ook webradio’s een praktische muziekbron.

Webradio’s zijn een alternatief voor streamingdiensten. Er zijn hier talloze aanbiedingen: Of je gaat specifiek naar de homepage van je favoriete radiostation en start daar de live weergave of je gebruikt een radioportaal. De bekendste website hiervoor is radio.de, waar je toegang hebt tot duizenden verschillende stations. Het gebruik is volledig gratis en zonder registratie.

Net als bij gewone radio heb je echter meestal geen keuze uit individuele nummers, maar luister je naar wat de zender als playlist afspeelt. Bij webradio ben je echter altijd afhankelijk van een internetverbinding.

Tip: Veel smartphones hebben een FM-ontvanger. Met een geschikte radio-app kunt u ook offline naar muziek luisteren. 4.

4 Muziek luisteren op videoportalen

Naast de bovengenoemde opties voor het gratis streamen van muziek bieden ook YouTube of Vimeo een enorm aanbod aan muziek. U kunt zoeken naar individuele nummers en artiesten of zelfs hele afspeellijsten – meestal met de bijbehorende muziekvideo. Deze optie wordt echter alleen aanbevolen met een wifi-verbinding, omdat de video’s veel bandbreedte vergen. Videoportalen zijn daarom niet per se geschikt voor onderweg, maar eerder voor een gezellig feestje thuis.

Het voordeel: de diensten zijn te gebruiken in de browser of als app, zijn gratis, kunnen zonder registratie gebruikt worden (Youtube) en bieden een rijke selectie aan muziek. Er zijn echter ook reclameonderbrekingen tussendoor.

5 Conclusie over gratis muziek streamen

Van de vele mogelijkheden om gratis muziek streaming te gebruiken hangt de beslissing vooral af van hoe en waar je muziek wilt luisteren: Online op het werk of offline onderweg? Wil je je eigen muziek samenstellen of heb je genoeg aan kant-en-klare afspeellijsten? Houdt u van muziekvideo’s of audioboeken?

Alle bovenstaande opties zijn volledig gratis of bieden een gratis proefperiode. Bovendien zijn ze allemaal beschikbaar voor Windows, Apple, Android en iPhone.

Als u legaal offline naar muziek wilt luisteren, kunt u er bijna niet omheen om wat geld uit te geven aan een abonnement. De meeste diensten kosten rond de 10 euro en bieden ongeveer 40 miljoen nummers aan. Op videoportalen en Soundcloud zijn er nog een paar meer.

Bekijk voor een andere opsomming van gratis muziekapps de onderstaande video:

https://www.youtube.com/watch?v=eTZlt–KXwI

Gerelateerde berichten