In het tijdperk van smartphones en dergelijke hebben speciale navigatiesystemen het behoorlijk moeilijk. Want wie heeft er tegenwoordig nog een navigatiesysteem nodig als dankzij de lage kosten van mobiel internet en de toenemende prestaties van de huidige mobiele telefoons deze ook voor routebegeleiding kunnen worden gebruikt? Bij het zoeken naar een goede navigatieoplossing wordt men echter bijna overweldigd door het enorme aanbod en is het helemaal niet eenvoudig om de juiste app voor de individuele behoeften te vinden. Hoewel de programma’s qua functies meestal op elkaar lijken, zijn er toch grote verschillen. In dit artikel presenteren we de beste navigatie-apps voor Android en iOS.
Naast standaardfuncties zoals routebegeleiding en real-time verkeersinformatie moet de tool ook over spraakbesturing beschikken. Idealiter moet hij ook zowel online als offline kunnen worden gebruikt.
De gratis apps die in dit artikel worden gepresenteerd, hebben bijna dezelfde diensten als de commerciële programma’s en sommige hebben zelfs praktische extra functies die niet beschikbaar zijn in de betaalde apps.
Ja, dit is mogelijk met onder andere Google Maps of Here WeGo, die we beide verderop in dit artikel in detail aan u voorstellen.
Inhoudsopgave
1. google maps: De klassieke navigatie app
Google Maps is waarschijnlijk de bekendste en meest gebruikte navigatie-app. Dat is zeker te danken aan het feit dat de tool op bijna elk Android-toestel is voorgeïnstalleerd. Maar ook Apple-gebruikers hoeven het niet zonder de kaartendienst te stellen: De iOS-versie voor de iPhone of iPad kan gewoon worden gedownload in de Apple Store. Google Maps werkt ook in combinatie met populaire smartwatches (zoals de Apple Watch).
Goed om te weten: Google Maps werkt ook zonder internet. Je hoeft alleen maar het betreffende kaartgedeelte te downloaden en dan kun je er zelfs GPS in gebruiken. De kaart zelf kan dan weer zonder problemen worden verplaatst naar een SD-opslagmedium. Deze optie is echter uitsluitend voorbehouden aan Android-gebruikers.
Bij de navigatie richt de app zich vooral op duidelijkheid. De weergave is zeer duidelijk vormgegeven en je kunt desgewenst ook overschakelen naar satelliet- of terreinbeelden. Je kunt ervoor kiezen om per auto, fiets, te voet of met behulp van het openbaar vervoer naar je bestemming te worden geleid. Google Maps informeert bestuurders bijvoorbeeld in real time over de actuele verkeerssituatie en stelt bij een file een geschikte alternatieve route voor.
Ook is er stembesturing en een rijbaanassistent die afhankelijk van de route de ideale rijbaan bepaalt. Daarnaast biedt de app een proximity search, waarmee je onder meer restaurants, bioscopen, snackbars of andere locaties kunt zoeken. En zelfs taxidiensten (via FreeNow) en e-scooters kunnen ermee worden weergegeven.
- gratis wereldwijde navigatie
- duidelijk en intuïtief
- al voorgeïnstalleerd op Android-toestellen
- ook beschikbaar voor Windows 10 en Mac
- exacte filevoorspellingen
- gedetailleerde kaarten
- hoog energieverbruik
- Geen download van kaartmateriaal mogelijk in de iOS-versie
2 Waze: de gemeenschap erachter
Waze is zoiets als het Facebook van de navigatie-apps. Door de tool te gebruiken word je actief lid van een enorme community waarin je in realtime informatie kunt delen met andere gebruikers. Het gaat bijvoorbeeld om file- en ongevallenmeldingen, flitspalen, prijzen van tankstations en zelfs politiecontroles. Als je een bestaande internetverbinding hebt, ontvang je pushberichten met de laatste updates over de genoemde onderwerpen. In het hoofdmenu heb je ook de mogelijkheid om een vriendenlijst aan te maken en deze te verbinden met Facebook of Twitter.
Goed om te weten: De GPS-navigatie-app van de Israëlische start-up Waze werd in 2013 eigendom van Google. Waze levert echter nog steeds de gegevens voor Google Maps en niet andersom.
Waze registreert automatisch nieuwe wegen, zodat je altijd up-to-date bent qua wegennet. Naast navigatie biedt de app ook een hele reeks andere praktische functies, zoals een snelheidswaarschuwing of de kinderherinnering, die ouders waarschuwt dat hun kroost misschien nog slaapt op de achterbank. Die laatste kan ook worden gebruikt als herinneringsfunctie voor dieren of boodschappen. Waze is gratis te downloaden in de Google Play Store (Android) en de Apple Store (iPhone).
- grote gemeenschap
- real-time uitwisseling van verkeersinformatie
- Kinderherinnering
- Incognito modus
- geen offline modus
- geen rijbaanassistent
- Locatiegegevens worden permanent opgeslagen
3. TomTom Go Mobile: het zwaargewicht voor offline gebruik
TomTom Go Mobile is met zijn gebruiksgemak en vele slimme functies een van de topapplicaties op het gebied van navigatie-apps. Voor wie minder dan 75 kilometer per maand rijdt, is het gebruik helemaal gratis. Daarboven moet je echter een betaald abonnement nemen voor 5,99 euro per maand of 19,99 euro per jaar. De app is voor iOS en Android te downloaden in de betreffende store.
In ruil daarvoor krijg je zeer nauwkeurige verkeersvoorspellingen en een uitgebreide weergave van files, flitspalen, ongevallen of andere belemmeringen (bijvoorbeeld permanente wegwerkzaamheden of wegafsluitingen) en gedetailleerde 3D-kaarten. Je moet deze echter downloaden en offline gebruiken, want er zijn geen online kaarten in TomTom Go Mobile. De kaarten voor alle continenten zijn direct na het openen van de app beschikbaar.
Andere functies zijn points of interest (POI) zoals tankstations, restaurants of parkeerplaatsen, en een geïntegreerde spraakweergave die kan worden gebruikt via Bluetooth of de luidspreker van de mobiele telefoon. Standaard is een mannelijke stem ingesteld, maar dit kan eenvoudig worden aangepast via de instellingen van de app.
- Gratis gebruik tot 75 kilometer
- Gebruiksvriendelijk en aantrekkelijk design
- live verkeersinformatie
- geen extra kosten voor extra kaarten
- navigatie volledig offline mogelijk
- geen online kaarten beschikbaar
- Rijbaanassistent soms wat onrealistisch
- kaarten kunnen niet afzonderlijk worden gedownload (bv. voor BeNeLux)
4 Here WeGo: Het gemeenschapsproject met veel functies
Here WeGo wordt gesteund door verschillende grote autofabrikanten, waaronder BMW, Audi en Daimler. De gratis app werkt zowel online als offline en biedt naast talrijke instelmogelijkheden ook geavanceerde functies zoals een rijbaanassistent en diverse verkeers- en snelheidswaarschuwingen. Bovendien kunt u de actuele verkeerssituatie, de infrastructuur van het openbaar vervoer en desgewenst zelfs de vertrektijden van afzonderlijke treinen en trams weergeven.
De bediening van Here WeGo wijst zichzelf door de duidelijke vormgeving. Naast een “normale” kaartweergave is het ook mogelijk om over te schakelen naar een satellietkaart. Via de gebiedszoekfunctie kun je onder meer winkelvoorzieningen, restaurants, parkeergarages, tankstations en geldautomaten vinden. Indien beschikbaar toont de app ook adressen en telefoonnummers van alle locaties en voorzieningen.
Goed om te weten: Here WeGo heeft ook een zeer handige functie voor mensen met beperkte mobiliteit – de tool toont ook trappen.
Here WeGo biedt verschillende navigatiemogelijkheden: je kunt je bestemming bereiken met de auto, de fiets, het openbaar vervoer, te voet of met een taxi of autodelen. Voor dat laatste geeft de app ook een overzicht van de geschatte kosten. Een andere coole functie is indoornavigatie, waarmee je bijvoorbeeld in winkelcentra naar specifieke winkels kunt zoeken. De functie is echter nog in opbouw, dus er is tot nu toe slechts een paar inhoudsstoffen beschikbaar.
- Offline kaarten beschikbaar
- Ondersteunt openbaar vervoer
- Navigatie binnenshuis
- geen reclame
- Bruikbaar met slimme horloges
- veel geheugen nodig (offline optie)
Een beoordeling van de in het artikel genoemde apps vindt u ook in de volgende video: