Skype is een van de bekendste software voor videotelefonie en internetchats. Vooral in de zakelijke sector is Skype nog steeds de nummer één. Maar is de messenger echt de beste? Wij presenteren 5 providers als Skype-alternatieven die ook goede diensten leveren.
Elke messenger biedt verschillende functies. Uw eisen aan de dienst zijn doorslaggevend bij de keuze.
Vooral de beveiliging en gegevensbescherming zijn bij sommige chatdiensten veel beter geregeld dan bij Skype.
Alle gepresenteerde diensten zijn gratis voor particuliere gebruikers. Sommige aanbieders bieden ook betaalde versies voor bedrijven of met een uitgebreidere reeks functies.
Inhoudsopgave
1. skype biedt veel praktische functies
Zodra internettelefonie wordt genoemd, denken de meeste mensen waarschijnlijk aan Skype. Geen wonder, de VoIP-dienst was immers lange tijd ongeslagen op dit gebied. Het biedt niet alleen gratis telefoongesprekken, maar ook chatfuncties, videotelefonie, schermtransmissie tijdens gesprekken en videoconferenties. Skype is beschikbaar op alle besturingssystemen, zowel op de pc als op mobiele toestellen.
Skype is volledig gratis voor particuliere gebruikers zolang u met een ander Skype-account communiceert. Het biedt ook de mogelijkheid om naar vaste en mobiele nummers te bellen, maar daar betaal je voor.
1.1 Veiligheid is niet Skype’s sterkste punt
Een messenger waarmee je privé of zakelijke gesprekken voert, moet natuurlijk in de eerste plaats veilig zijn. Skype is echter vaak negatief in het nieuws geweest, vooral op het gebied van gegevensbescherming. De dienst is al meerdere malen bekritiseerd dat gesprekken door derden werden onderschept.
Skype biedt pas sinds 2018 end-to-end encryptie aan, wat een erg late beveiligingsupgrade is voor zo’n veelgebruikte dienst. En ook hier zijn er verschillende berichten dat het hiaten vertoont. Dus als je aan de veilige kant wilt zitten, moet je op zoek gaan naar een Skype-alternatief.
1.2 Een Skype-alternatief moet voldoen aan uw behoeften
Niet elke gebruiker stelt dezelfde eisen aan chats, VoIP-telefonie of gegevensbescherming. Sommigen richten zich meer op messengerfuncties, anderen hechten veel waarde aan videoconferenties. Voordat u op zoek gaat naar een alternatief voor Skype, is het dus nooit verkeerd om eerst na te denken over wat u eigenlijk wilt van de applicatie.
Ben je enkel op zoek naar videotelefonie omdat je je berichten toch al afhandelt met WhatsApp of andere messengers? Dan staan alle deuren voor je open. Wil je daarentegen videoconferenties houden met tal van deelnemers, dan wordt het wat lastiger. Zelfs met Skype is het aantal deelnemers beperkt tot 25.
Het is dus zinvol om verschillende aanbieders te vergelijken. We geven je een kort overzicht van populaire Skype-alternatieven.
Heb je de messenger vooral nodig voor voicechat, dan kan de volgende video je helpen, waarin Discord, TeamSpeak, Mumble en Skype worden vergeleken:
2 Google Hangouts: praktisch en veelzijdig
Google biedt Hangouts, waarmee je videotelefonie, groepschats en zelfs een sms-dienst kunt gebruiken. Videoconferenties zijn in de gratis versie beperkt tot 10 deelnemers. Chats zijn mogelijk met maximaal 150 personen.
Het voordeel van Hangouts is dat het makkelijk te gebruiken is. Je hebt alleen een Google-account nodig en je kunt de messenger starten via de browser of als mobiele app voor Android of iOS. Ook schermoverdracht en het versturen van foto’s en bestanden is probleemloos mogelijk.
Zoals bij elke Google-dienst moet ook bij Hangouts echter altijd kritisch gekeken worden naar gegevensbescherming. Want zoals iedereen weet is Google erg gul in het verzamelen van onze gegevens.
3 ICQ: een eenvoudige dienst voor het hoognodige
Vroeger was het de instant messenger bij uitstek. Maar met de komst van Skype als alternatief zijn de gebruikersaantallen gekelderd. Toch is de gratis dienst nog steeds beschikbaar. Inmiddels is ICQ naast live chats ook voorzien van videotelefonie. Het grote voordeel hierbij is dat alle gesprekken standaard volledig end-to-end versleuteld zijn.
Toch is de gemeenschap rond de kleine messenger sterk afgenomen. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat het nog steeds gericht is op een zeer jong publiek dat vooral met vrienden wil chatten. ICQ wordt geleverd met talrijke stickers en emoji’s om zich aan te passen aan de moderne chatgewoonten.
Afgezien daarvan heeft de messenger echter niet veel te bieden. Videoconferenties met meerdere deelnemers zijn ook niet mogelijk.
4 Jitsi: Veilig bellen zonder registratie
De software Jitsi legt veel nadruk op veiligheid. De software is open source, gesprekken en chats zijn volledig versleuteld en je hoeft niet eens een account aan te maken.
Om Jitsi te gebruiken, roept u gewoon de homepage in uw browser op en begint u een gesprek. Daar krijg je een link die je per e-mail kunt doorsturen naar andere gespreksdeelnemers. Met een simpele klik daarop nemen zij deel aan het gesprek. Er is geen bovengrens aan het aantal deelnemers.
Jitsi is ook te downloaden voor Windows, Apple en Linux, evenals een mobiele versie voor Android en iOS.
5 Tox: Anoniem Skype-alternatief
Een ander Skype-alternatief met veilige end-to-end encryptie is Tox, dat alle functies biedt zoals chats, videogesprekken, het versturen van foto’s en bestanden en het delen van het bureaublad .
In tegenstelling tot andere messengers is Tox echter gebaseerd op een peer-to-peer netwerk, wat betekent dat het het zonder centrale server doet. Dit moet zorgen voor anonimiteit en een veilige gegevensoverdracht. Tox is gratis en open source.
Opgelet: Tox is momenteel nog in ontwikkeling. Fouten en veiligheidsleemten kunnen daarom niet worden uitgesloten.
6 Wire: de veiligste communicatie
Ook Wire vertrouwt op veilige communicatie. Het Europese bedrijf biedt ook open source software met end-to-end encryptie voor gesprekken, chats en het versturen van bestanden. Er kan ook een versleuteld gastgedeelte worden ingericht voor mensen die Wire niet gebruiken. Deelnemers nodig je uit via een link.
Wire geeft naar eigen zeggen geen gegevens door aan derden, maakt geen profielen aan en heeft zijn servers in Duitsland en Ierland staan. De chat wordt gefinancierd via de betaalde pro-versie voor bedrijven.
7 Conclusie over de Skype-alternatieven
Naast de gepresenteerde Skype-alternatieven zijn er natuurlijk tal van andere messengers, waaronder bekende toepassingen als WhatsApp, Facebook of Apple’s Facetime. Helaas moeten ook deze toepassingen met voorzichtigheid worden bekeken wat betreft de beveiliging van gegevens.
Onze gepresenteerde alternatieven vervullen allemaal hun doel als het gaat om het voeren van gesprekken en het voeren van videogesprekken via pc of smartphone. Sommige met een uitgebreide reeks functies, andere met speciale aandacht voor beveiliging. De beste manier om erachter te komen wat voor u het beste is, is door het persoonlijk uit te proberen.