Bijna iedereen kent Microsoft Outlook. Vooral op kantoor behoort het mailprogramma tot de standaardsoftware voor het versturen van e-mails. Er zijn echter ook enkele goede en vooral gratis Outlook-alternatieven. Wij presenteren de vier populairste.
- Microsoft Outlook combineert veel functies en diensten in één praktisch programma. Als onderdeel van de Office-suite is het echter erg duur.
- Er is een breed scala aan gratis of goedkope mailprogramma’s die een goed alternatief zijn voor Outlook.
- Veel aanbieders bieden enkele praktische extra functies.
Inhoudsopgave
1. waarom een Outlook-alternatief?
Outlook en Hotmail
Microsoft brengt een gratis webmaildienst op de markt onder het domein www.outlook.com. Oorspronkelijk werd dit op de markt gebracht onder de naam Hotmail. Dit is echter niet het mailprogramma van Microsoft Office, maar een app die je in de browser gebruikt zoals Googlemail of GMX. Hotmail is dus geen echt software-alternatief voor Outlook, maar biedt ook functies als agenda, Word, Excel en Skype.
Outlook is een populaire software voor het verzenden, ontvangen en beheren van e-mails en contacten. Daarnaast heeft het programma een praktische kalenderfunctie waarmee u afspraken en taken kunt organiseren. Het is eenvoudig en overzichtelijk in gebruik, u kunt meerdere e-mailaccounts tegelijk beheren en bovendien is de mailclient, als onderdeel van het Office-pakket, compatibel met tal van andere softwareoplossingen, zowel onder Windows als Mac.
Daarom is Outlook nog steeds het nummer één e-mailprogramma, vooral in de zakelijke sector. Dit gemak heeft echter ook zijn prijs: particuliere gebruikers betalen minimaal 69 euro per jaar voor Office 365. Als bedrijf moet je al 105,60 euro per gebruiker per jaar uitgeven. (vanaf 2019)
Als dat te duur is en je op zoek bent naar een Outlook-vervanger, vind je gelukkig een aantal goede mailprogramma’s. We presenteren je een vergelijking van de beste Outlook-alternatieven.
2. Thunderbird: veelgebruikt alternatief voor Outlook
Een van de populairste Outlook-alternatieven is Mozilla Thunderbird. Dit is een open source project van dezelfde organisatie die de Firefox webbrowser aanbiedt. Thunderbird biedt veel functies en talrijke add-ons. Het mailprogramma is gratis en biedt u in de basisversie alles wat u nodig hebt: Encryptie van mails volgens S/MIME, beheer van meerdere e-mailaccounts en een overzichtelijke weergave in grote tabbladen. Lightning biedt u ook een kalenderfunctie.

Het instellen is eenvoudig: na de installatie hoeft u alleen uw e-mailadres en wachtwoord van GMX, Freemail of Co. in te voeren en Thunderbird stelt verder alles zelf in. U kunt ook RSS-feeds toevoegen en kiezen tussen IMAP en POP3.
Tip: Als u bij het instellen van Thunderbird IMAP kiest, blijven uw e-mails op de server staan, zodat u ook vanaf uw smartphone, tablet of een andere computer bij uw berichten kunt. Waar u nog meer rekening mee moet houden als u besluit Thunderbird te gebruiken, leest u in onze tip over het instellen van Thunderbird.
- Gratis en open source
- Beheer meerdere accounts
- Add-ons voor uitgebreide functionaliteit
- De ontwikkeling van Thunderbird werd in 2012 door het bedrijf stopgezet en lag dus lange tijd stil. In 2019 werd de verdere ontwikkeling echter hervat.
3 SeaMonkey: gratis compleet pakket
Ook de gratis software SeaMonkey is afkomstig van Mozilla. Hier krijgt u niet alleen een e-mailprogramma, maar ook een browser, een chat en een HTML-editor. Dit bespaart ook opslagruimte op uw computer, want in plaats van alle programma’s afzonderlijk te installeren, worden alle onderdelen als een gemeenschappelijk programmabestand gedownload.

Qua functionaliteit is het open-source project vergelijkbaar met Thunderbird: het beheer van meerdere e-mailaccounts alsmede encryptie volgens S/MIME maakt de Outlook-vervanger ook bruikbaar in het bedrijfsleven. SeaMonkey heeft ook een geïntegreerde spamfilter die u naar eigen behoefte kunt trainen. Berichten kunnen van kleur worden voorzien en individueel worden gesorteerd, en er zijn diverse extensies beschikbaar.
- Verschillende programma’s in één suite die goed samenwerken
- gratis en open source
- werkt stabiel en snel
- Updates komen slechts zeer onregelmatig
4. eM Client: Duidelijk en uitgebreid
eM Client is een Outlook-vervanger die vooral punten scoort door zijn aantrekkelijke uiterlijk en gebruiksgemak. Het heeft een agenda voor het beheer van afspraken, taken en to-do lijsten en een praktische chatfunctie. De overstap is ook heel eenvoudig dankzij de uitgebreide synchronisatie met Gmail, Thunderbird en andere mailprogramma’s. Versleutelde berichten versturen is ook mogelijk dankzij PGP-codering.

eM Client is alleen beschikbaar als gratis versie voor particuliere gebruikers en is beperkt tot het beheer van twee accounts. Wie meer accounts wil gebruiken of eM Client als bedrijf wil integreren, moet de Pro-versie aanschaffen voor 39,95 euro. Dit is echter een eeuwigdurende licentie die u ook een praktische vertaalfunctie biedt.
- intuïtieve bediening en opgeruimd uiterlijk
- geïntegreerde functies voor agenda, chat, contacten
- Met Freeware kunt u slechts twee accounts beheren
5 Mailbird: Gebruiksvriendelijk Outlook-alternatief
Net als eM Client vertrouwt ook Mailbird op een duidelijke interface en een intuïtieve bediening. Het programma is goed gestructureerd en snel in te stellen. Praktisch is ook de integratie van apps als WhatsApp, Facebook Messenger, Twitter of Dropbox. Mailbird heeft nog een bijzondere functie: een geïntegreerde Speed Reader. Hiermee kun je sneller mails lezen. Dit is vooral praktisch als je dagelijks een groot aantal mails moet doorbladeren.
In vergelijking met de andere alternatieven biedt Mailbird in de gratis versie echter de minste functies: je kunt er slechts één e-mailaccount mee beheren en sommige functies zijn beperkt. De Pro-versie kost 2,89 euro per maand of 87,95 euro eenmalig voor particuliere gebruikers.
- zeer gebruiksvriendelijke en overzichtelijke interface
- kan verbonden worden met tal van diensten zoals Dropbox of WhatsApp
- de gratis versie is zeer beperkt
- Geen mobiele versie beschikbaar
6. conclusie: Welk alternatief voor Outlook is het beste?
Gratis mailprogramma’s kunnen zeker concurreren met Microsoft Outlook en sommige bieden zelfs enkele boeiende extra functies. Welk alternatief de beste Outlook-vervanger is, is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Het hangt volledig af van uw eigen prioriteiten: Uiterlijk, functieaanbod of veiligheid? U kunt het beste de afzonderlijke aanbieders testen en uw persoonlijke favoriet vinden.
Let op: In de zoektocht naar een vervanger voor Outlook zult u ook steeds weer op Opera Mail stuiten. Dit e-mailprogramma was ooit erg populair, maar sinds versie 15 wordt het niet meer ontwikkeld, wat tot veiligheidslekken kan leiden. We raden u daarom af het te downloaden.
Een overzicht van andere interessante mailprogramma’s vindt u in de volgende video: