Photopea: de online editor voor foto’s in de test

Wie foto’s en afbeeldingen op een professionele manier wil bewerken, komt meestal op een gegeven moment uit bij Photoshop. Het uitgebreide beeldbewerkingspakket heeft echter ook zijn prijs en veel gebruikers zijn daarom op zoek naar …

Photopea: de online editor voor foto’s in de test

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Photopea: de online editor voor foto’s in de test

Wie foto’s en afbeeldingen op een professionele manier wil bewerken, komt meestal op een gegeven moment uit bij Photoshop. Het uitgebreide beeldbewerkingspakket heeft echter ook zijn prijs en veel gebruikers zijn daarom op zoek naar een goedkoop alternatief. Een gratis tool die op het eerste gezicht nauwelijks verschilt van het “Adobe origineel” is Photopea. Wij stellen de online fotobewerker op de proef en laten in ons testrapport zien of hij qua functionaliteit kan tippen aan Photoshop.

Wie heeft Photopea ontwikkeld?

De browsergebaseerde fotobewerker is een “eenmansproject” en is bedacht door de Oekraïense programmeur Ivan Kutskir.

Welke beeldformaten kunnen worden bewerkt met Photopea?

De gratis software werkt met rasterbeelden en vectoren en kan naast de standaardformaten ook overweg met tal van professionele beeldformaten zoals PSD, Sketch, XCF of CDR.

Met welke besturingssystemen is de software compatibel?

De online fotobewerker is een cloudservice en daarom platformonafhankelijk. Dit betekent dat het zowel op een tablet met Android of iOS als op een desktopcomputer met Windows, macOS of Linux kan worden gebruikt.

1. eerste stappen en gebruikersinterface

In tegenstelling tot Photoshop, dat een complexe installatie vereist, kan Photopea heel eenvoudig worden gebruikt. U hoeft alleen het adres https://www.photopea.com/ in uw browser in te voeren en u kunt aan de slag. De enige vereiste is dat uw browser JavaScript moet ondersteunen om met Photopea te kunnen werken.

Photopea Startseite PSD Format
De gelijkenis met Adobe Photoshop is onmiskenbaar vanaf het eerste blok
.

Natuurlijk valt de visuele gelijkenis met de Adobe-gigant meteen op. Iedereen die ooit met Photoshop, Photoshop Elements, Indesign of Gimp heeft gewerkt, zou daarom vrij snel zijn weg moeten vinden in Photopea.

Tip: Na de eerste opening wordt de gebruikersinterface nog in het Engels weergegeven. U kunt deze echter gemakkelijk veranderen in Duits (en tal van andere talen) via“Meer -> Taal“. De tool onthoudt de instelling en start de interface in de gekozen taal de volgende keer dat hij wordt opgeroepen. De vertaling is echter nog niet overal honderd procent succesvol.

Via de taakbalk links kunt u foto’s uploaden en vervolgens direct in het editorvenster bewerken. Rechts staat de lagenverkenner, en helemaal links de werkbalk met de belangrijkste gereedschappen zoals penselen, scharen, gummen, enz. De effecten en opties voor de afmetingen staan ook op de gebruikelijke plaats in de taakbalk.

Wij gebruikten afwisselend Google Chrome, Mozilla Firefox en Opera GX voor onze test. Photopea kon in alle browsers zonder problemen of beperkingen worden opgeroepen.

2 De belangrijkste functies van Photopea in één oogopslag

2.1 Geavanceerde en intelligente tools

Naast de bekende basisgereedschappen zoals potlood, penseel, gum of zachte en scherpe focus, en diverse filters en effecten, biedt Photopea nog veel meer functies voor beeldbewerking, zoals u wellicht al kent van Photoshop of Gimp.

  • Dodge and burn maakt de kleuren helderder of donkerder. Selecteer de sterkte (belichting) en het gebied waarop u het effect wilt toepassen (schaduwen / middentonen / hooglichten).
  • Smudge creëert een effect alsof u met uw vinger over de natte verf van een schilderij sleept.
  • Gebruik de reparatie- en correctieborstels om ongewenste gebieden uit uw afbeeldingen te verwijderen en de gemarkeerde inhoud visueel aan te passen aan de omgeving. Het patchgereedschap werkt op een vergelijkbare manier, maar in plaats van de inhoud uit te snijden, wordt het achtergelaten gebied aangepast aan de omgeving.
  • Met het bewerken van lagen kunt u lagen verplaatsen en koppelen of uitlijnen. Er zijn in totaal zes knoppen beschikbaar voor directe selectie (bij meerdere lagen).
Photopea Ebenenbearbeitung
Gebruik het lagenbewerkingsgereedschap om lagen te verplaatsen en te koppelen of ze met elkaar uit te lijnen.

2.2 Animaties

U kunt met Photopea animaties maken van de lagen van een document door in elk frame een andere laag weer te geven. Dit kan een conventionele laag zijn, een map met lagen of een andere laag.

Opdat de software de lagen als zodanig herkent bij het exporteren als GIF, PNG of WEBP, moet de laagnaam altijd beginnen met “_a_”. De eerste laag wordt dan weergegeven in het eerste frame, de tweede in het tweede enzovoort. Alle lagen die niet gemarkeerd zijn met“_a_” worden daarentegen in alle frames weergegeven.

Hoe het maken van GIF’s in Photopea werkt wordt ook nog eens getoond in de volgende video tutorial:

Wanneer u een bestaande animatie (bijvoorbeeld GIF, WEBP of APNG) opent in Photopea, zet het programma elke afbeelding om in een laag met een speciale naam. Dit betekent dat u de laagnamen tijdens het bewerken niet hoeft te veranderen.

Voor onze test hebben we een GIF gemaakt van vijf lagen (drie frames of lagen, achtergrond en watermerk) en deze in de tweede stap geopend en opnieuw bewerkt. Dit werkte perfect.

Tip: De “Cartoon Animator” (CTA) van Reallusion integreert Photopea als plug-in en maakt het dus mogelijk om afbeeldingen, foto’s, illustraties en tekstkunst om te zetten in geanimeerde tekeningen.

2.3 Scripts

Photopea biedt ook de mogelijkheid om beeldverwerking te automatiseren met behulp van Java-scripts. Deze kunnen direct in de (browser)applicatie of via een API worden uitgevoerd. Als bijvoorbeeld werkstappen meerdere keren achter elkaar moeten worden uitgevoerd of objecten en lagen moeten worden gekopieerd en de opaciteit geleidelijk moet worden verminderd, hoeft u de afzonderlijke stappen niet meer moeizaam met de hand te activeren. Ook toegang tot de inhoud van documenten is zo mogelijk.

Skriptfenster in Photopea
Ook de script-interface lijkt op die van Adobe. In het bovenste gedeelte van het scriptvenster vindt u verschillende demoscripts.

Voor het maken van de code gebruik je het scriptvenster, dat je opent via “Bestand -> Scripts”. Daar kun je nieuwe scripts maken (of bestaande kopiëren) en ze vervolgens uitvoeren via de knop“Uitvoeren“.

Instructies voor het uitvoeren van scripts via de Photopea API vindt u bijvoorbeeld hier.

3. prijs

Photopea is freeware, wat betekent dat u de tool volledig gratis kunt gebruiken. Maar omdat het wordt gefinancierd door reclame, worden aan de rechterkant van het scherm wisselende reclamebanners getoond. Om deze te verbergen, moet u een betaalde account aanmaken, wat 10 USD kost voor een abonnement van 90 dagen of 40 USD voor een jaarabonnement. In ruil daarvoor profiteert u echter ook van een verdubbeling van de ongedaanmakingsgeschiedenis (van 30 naar 60 stappen) en kunt u alle instellingen (platformonafhankelijk) synchroniseren op verschillende apparaten.

4 Conclusie van onze Photopea test

Sparschwein
Als alternatief voor snelle en goedkope fotobewerking thuis is Photopea prima geschikt. Ervaren grafisch ontwerpers en fotografen hebben voor hun werk echter meestal een uitgebreidere offline tool nodig.

Als cloud fotobewerker komt Photopea niet helemaal in de buurt van het scala aan functies van professionele beeldbewerkingssoftware, maar het biedt wel verrassend veel functies voor een freeware. Het mist echter inhoudelijke functies (zoals schalen of vullen) en 3D-functies zijn niet beschikbaar. Ook de mogelijkheid om kleuren te vervangen of kleurvlakken en motieven te selecteren ontbreekt.

Voor ervaren grafische ontwerpers en fotografen, voor wie beeldbewerking deel uitmaakt van hun dagelijkse werkzaamheden, is Photopea niet uitgebreid genoeg. Bovendien is de webapplicatie qua rendering en snelheid van bestandsbewerkingen niet te vergelijken met lokaal geïnstalleerde software. Als u echter gewoon op zoek bent naar een snelle manier om online foto’s te bewerken, is de tool een aanbeveling waard.

Tip: Naast de video’s in dit artikel kunt u op YouTube talloze andere tutorials vinden waarmee u gemakkelijker aan de slag kunt met Photopea.

Gerelateerde berichten