Root-apps voor Android: vergelijking van functies van verschillende apps

Root-toegang opent een hele nieuwe wereld op je Android-toestel, omdat het je toegang geeft tot het hele systeem en zijn bronnen. Dit maakt het ongeveer vergelijkbaar met een beheerdersaccount onder Windows. Op het internet zijn …

Root-apps voor Android: vergelijking van functies van verschillende apps

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Mobiel
  6. »
  7. Root-apps voor Android: vergelijking van functies van verschillende apps

Root-toegang opent een hele nieuwe wereld op je Android-toestel, omdat het je toegang geeft tot het hele systeem en zijn bronnen. Dit maakt het ongeveer vergelijkbaar met een beheerdersaccount onder Windows. Op het internet zijn talloze apps te vinden die specifiek gericht zijn op gebruikers die rootrechten willen krijgen op hun smartphone of tablet of die deze al hebben. Voor dit artikel hebben we er een aantal nader bekeken en ook de voor- en nadelen van het rootproces in het algemeen weergegeven.

Wat betekent “root”?

Strikt genomen is Android een open-source Linux-derivaat waarin een groot aantal functies af fabriek voor de gebruiker verborgen zijn. Met behulp van rootrechten kunt u er toegang toe krijgen.

Is rooten überhaupt nog nuttig?

Hoewel Android met elke versie beter wordt, kun je met het rootproces nog steeds tal van extra functies ontsluiten. Bovendien biedt een geroot besturingssysteem ook veel meer controle.

Is rooten een veiligheidsrisico of zelfs gevaarlijk?

Nee. Theoretisch kunnen malware of hackers volledige toegang krijgen tot het besturingssysteem en zijn bronnen zodra het is ontgrendeld. Het rooten van een smartphone betekent echter niet dat alles voortaan onder root-rechten draait.

1. wat zijn de voor- en nadelen van het rooten van een Android-smartphone?

Onbeperkte toegang tot de basisfuncties en bevoegdheden van het besturingssysteem klinkt in eerste instantie erg verleidelijk. Er bestaat echter ook een niet te onderschatten risico op veiligheidslekken of, in het ergste geval, zelfs onherstelbare schade aan de hardware. Vooral onervaren gebruikers moeten er daarom vanaf blijven. Houd er ook rekening mee dat de fabrieksgarantie vervalt als het apparaat geroot is.

In de volgende paragraaf hebben we de voor- en nadelen van het rooten van Android voor je samengevat:

1.1 Pro: Dit zijn de voordelen van het rooten van een Android-smartphone

1.1.1 Het handmatig rooten van Android

Oude smartphones en tablets kunnen worden opgewaardeerd met de nieuwste versie van het besturingssysteem, zelfs als de fabrikant de ondersteuning en updates officieel heeft stopgezet.

1.1.2 Lokale back-ups maken

Smartphone Backup mit Root App erweitern
Met behulp van rootrechten kunt u de automatische cloudback-up uitbreiden, bijvoorbeeld met encryptie of verschillende herstelpunten.

De back-up van Android wordt automatisch geüpload naar Google Drive. Met behulp van rootrechten kun je de back-upfuncties uitbreiden, bijvoorbeeld met encryptie, verschillende herstelpunten en de back-up van verschillende gebruikersprofielen.

1.1.3 Aanpassing van de interface

Wordt u altijd verblind door het heldere wit van uw display? Dankzij rootrechten kun je de nachtmodus op je Android mobiele telefoon terugbrengen. Daarnaast kunnen ook menu’s, lettertypes of animaties worden aangepast.

1.1.4 Aangepaste ROM’s installeren

Custom ROMS zijn alternatieve besturingssystemen die je kunt gebruiken in plaats van de voorgeïnstalleerde software op je smartphone en die meestal meer functies bieden. Voordat je ze installeert, moet je echter altijd goed controleren of de gekozen ROM echt compatibel is met je toestel.

1.1.5 De prestaties van de batterij verbeteren

Handy Akku fast leer
Batterijbesparende root-apps verminderen de processorbelasting en verbeteren zo de batterijprestaties.

Batterijbesparende root-apps herkennen zelfstandig achtergrondprogramma’s die niet nodig zijn en zetten deze automatisch in de slaapstand. Hierdoor wordt de processor minder belast en kun je ook met een ondergeklokte CPU werken.

1.1.6 Stel de CPU-kloksnelheid in

U kunt ook root gebruiken om de kloksnelheid van de CPU van uw smartphone te verlagen om de prestaties van de batterij te verbeteren of hem te overklokken om veeleisende toepassingen (bijv. 3D-games) uit te voeren.

1.1.7 Retrofit Wifi Tethering

Wifi tethering maakt van Android-smartphones mobiele hotspots. Bij contracttelefoons wordt deze functie vaak uitgeschakeld door de netwerkoperator, maar dit kan worden teruggedraaid met behulp van een root-app.

1.1.8 Bloatware verwijderen

Bloatware-Taste auf Keyboard
Als de smartphone geroot is, kan ook door de fabrikant voorgeïnstalleerde bloatware worden verwijderd
.

Door de fabrikant voorgeïnstalleerde apps (zogenaamde “bloatware”) worden meestal tot systeemsoftware verklaard en kunnen daarom niet worden verwijderd of naar de SD-kaart worden verwisseld. Rooting maakt beide varianten mogelijk. Custom ROM’s bevatten over het algemeen geen bloatware.

1.1.9 Voorkomen van reclame op app-niveau

Advertentieblokkers behoren inmiddels tot de standaarduitrusting van elke browser-app, maar binnen programma’s van derden blijf je je ergeren aan vervelende pop-ups, banners en videoclips. AdBlockers met root-toegang blokkeren reclame op app-niveau.

1.2 Contra: Deze nadelen komen voort uit het rootproces

1.2.1 Permanente schade aan de hardware

Systemfehler durch Root App
Een van de grootste risico’s van rooten is onherstelbare hardware- of softwareschade aan het apparaat.

Rooting brengt altijd het risico met zich mee dat het toestel zodanig wordt beschadigd dat het niet meer kan worden opgestart. In dergelijke gevallen spreekt men van zogenaamde “bricking”. Terwijl een “soft-brick” alleen (vaak omkeerbare) schade aan de software veroorzaakt, is een “hard-brick” hopeloos. Als de hardware vernietigd is, kunt u uw smartphone met een gerust geweten in de vuilnisbak gooien.

1.2.2 De opkomst van beveiligingsproblemen

Hoewel Android in de loop der tijd steeds veiliger is geworden, worden veel van de standaard beschermingsmechanismen van het besturingssysteem ondermijnd bij het rooten. Dit verhoogt automatisch het risico om slachtoffer te worden van een malware-aanval. Een antivirusprogramma en extra apps om je browser en mailverkeer te beveiligen zijn daarom verplicht.

Zorg er daarnaast voor dat je alleen betrouwbare programma’s op je toestel laat installeren. Met rootrechten heeft een app uitgebreide toegang tot uw systeem. Dit betekent bijvoorbeeld dat het zonder uw medeweten toegang heeft tot uw persoonlijke gegevens of de deur openzet voor hackers.

1.2.3 Onverenigbaarheid met bepaalde apps

Update auf einem Android-Smartphone
Gerootte Android-telefoons ontvangen niet langer automatische updates van Google.

Sommige Android-apps weigeren simpelweg om gebruikers met een root te bedienen. Google noemt deze optie “SafetyNet”, die gelukkig nog maar door enkele apps wordt gebruikt. Het gaat onder meer om diverse banktools en betaalsystemen (bijvoorbeeld Google Pay), maar ook om populaire games als Pokemon Go en Super Mario Run. Met behulp van een root-app kan de SafetyNet-controle worden overruled.

1.2.4 Geen automatische updates

GerootteAndroid-toestellen ontvangen geen automatische OS-updates meer van Google, hoewel veel ontwikkelaars de update ook aanbieden via de betreffende root-app.

2. Haal het beste uit je Android-smartphone met deze root-apps

2.1 KingRoot: eenvoudig rooten

Met behulp van de gratis APK KingRoot krijg je in een paar stappen root-toegang tot je Android. Om dit te laten werken, moet u eerst toestaan dat apps van onbekende bronnen op uw toestel worden geïnstalleerd. Installeer en open vervolgens het APK-bestand en begin met rooten via de knop“Krijg nu“.

Let op: Het rooten gebeurt op eigen verantwoordelijkheid! Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele schade aan uw toestel die hierdoor wordt veroorzaakt.

Het proces zelf duurt slechts enkele seconden. U kunt achteraf controleren of het daadwerkelijk gelukt is, bijvoorbeeld met de (eveneens gratis) Root Checker.

2.2 Open GApps: Google voor iedereen

Gebruikers die hun Android toestel flashen met een custom ROM zoals Lineago OS willen meestal gebruik blijven maken van Google diensten (bv. de Play Store of Maps). Deze zogenaamde “GAPPS” zijn echter niet opgenomen in de ROM om licentieredenen, maar kunnen op het toestel geflasht worden via custom recovery. Hier komt de gelijknamige app van Open GApps om de hoek kijken.

Goed om te weten: Open GApps flitst de GAPPS naar de systeempartitie, de gebruikerspartitie blijft volledig onaangetast.

Screenshot der Open GAPPS Root App (nicht auf deutsch verfügbar)
De omvang van het te flitsen pakket kun je zelf bepalen in de gratis Open GApps app.

De gratis tool detecteert automatisch de processorarchitectuur en Android-versie van je smartphone, waardoor je met een simpele klik de gewenste Google-apps kunt downloaden. De omvang van het te flitsen pakket kun je zelf bepalen. Alles wordt ondersteund, van het “Super” pakket, dat alle ooit verschenen applicaties bevat, tot het standaard “Full” aanbod, tot de “Pico” met een rudimentaire Play Store aansluiting.

Kies je voor de “Aroma”-variant, dan krijg je zelfs een GUI waarin je de te installeren apps afzonderlijk kunt uitzoeken. Dat scheelt onhandig geklungel in het herstel. Bovendien worden de machtigingen gereset en de cache gewist.

2.3 ROM Toolbox Pro

De ROM Toolbox is de ultieme tool voor alle Android gebruikers, omdat het alle functies die je hebt ontgrendeld op je smartphone door hem te rooten op één plek samenbrengt.

Screenshot der ROM Toolbox Pro
Helaas niet beschikbaar in het Duits: De ROM Toolbox Pro brengt alle functies die je op je smartphone hebt ontgrendeld door hem te rooten op één plek samen
.

Daarnaast biedt de alles-in-één app een hele reeks functies waarmee je je smartphone sneller kunt maken en naar wens kunt configureren. Naast uitgebreid ROM-beheer zijn dat een rootverkenner, een geheugenbeheerder en een app-manager die meer kan dan alleen apps installeren, verwijderen of blokkeren. Je kunt bijvoorbeeld ook APK’s bekijken, de cache wissen en apps omzetten in systeemapps. Via het tabblad Prestaties kunt u alle instellingen doen die bedoeld zijn om de prestaties van uw toestel te verhogen of de batterij te sparen (bijvoorbeeld de CPU over- of onderklokken).

Daarnaast bevat de ROM Toolbox een aantal opties om de gebruikersinterface aan te passen. U kunt bijvoorbeeld het lettertype van het besturingssysteem wijzigen, individuele opstartanimaties instellen of complete thema’s installeren.

De ROM Toolbox is te downloaden in de Google Play Store voor een eenmalig bedrag van 5,99 euro.

In de volgende video vindt u nog enkele root-apps:

Gerelateerde berichten