Scannersoftware – Freeware Vergelijking

Zonder de juiste software is zelfs de beste scanner nutteloos. Daarom voegen de meeste fabrikanten een scanprogramma bij de aankoop. Dit voldoet echter niet altijd aan uw eisen en heeft meestal maar weinig functies. Daarom …

Scannersoftware – Freeware Vergelijking

Scanner Software Freeware Beitrag
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Scannersoftware – Freeware Vergelijking

Zonder de juiste software is zelfs de beste scanner nutteloos. Daarom voegen de meeste fabrikanten een scanprogramma bij de aankoop. Dit voldoet echter niet altijd aan uw eisen en heeft meestal maar weinig functies. Daarom presenteren wij u de beste freeware alternatieven voor uw scanner software.

  • Een scanner software biedt u verschillende functies om een gescand document op te slaan en te bewerken.
  • Er is veel freeware te downloaden die het scannen voor u gemakkelijker maakt en meer functies biedt dan de standaard software.
  • Een PDF maken, afbeeldingen bewerken of gescande pagina’s organiseren is geen probleem met de juiste software.

1. scanner software – freeware om te downloaden

Met een scanner kunt u eenvoudig documenten of foto’s digitaliseren om ze op uw pc te archiveren of voor verdere verwerking. Tegenwoordig heeft bijna elke printer een scanfunctie. Vooral op kantoor is het apparaat een onmisbaar onderdeel. Maar de meegeleverde scannersoftware heeft vaak slechts basisfuncties of is moeilijk te gebruiken.

Elke fabrikant van apparaten met een scanfunctie biedt meestal gratis software voor het scannen van uw documenten. Canon biedt bijvoorbeeld het programma IJ Scan Utility of HP de software HP Scan and Capture. Deze wordt meestal automatisch gedownload wanneer het apparaat op de computer wordt aangesloten. U kunt deze programma’s echter ook downloaden op de homepage van de fabrikant. Meestal moet u echter de juiste software voor uw scanner kiezen uit een enorme lijst van verschillende apparaattypes en vaak biedt die niet de functies die u wenst.

Breid daarom uw opties uit en bekijk de volgende gratis scanprogramma’s die onafhankelijk van de fabrikant van uw apparaat werken.

2 WinScan2PDF – kleine PDF-scanner

Abbildung papier digitalisieren
Scan eenvoudig uw documenten en digitaliseer uw stapels papier tot PDF’s
.

Deze kleine gratis tool is praktisch en vooral gebruiksvriendelijk. Met de freeware kun je eenvoudig foto’s en documenten scannen en direct opslaan als PDF. Het vereist zeer weinig geheugen en hoeft niet eens geïnstalleerd te worden. Gewoon downloaden, aanklikken en klaar.

Het programma doet precies wat het moet doen – zonder veel franje: eerst selecteert u de scanner in een overzichtelijk venster, daarna start u het scanproces. Bij documenten met meerdere pagina’s kunt u vervolgens de volgorde wijzigen. Vervolgens slaat u de scan op als PDF. Voor het opslaan toont het programma u een voorbeeld van de scan, zodat u deze eventueel kunt herhalen.

Klik hier om WinScan2PDF te downloaden.

WinScan2PDF is geschikt voor iedereen die gemakkelijk een PDF van een document wil maken. Het vereist geen drivers, extra software of installatie. U vindt hier geen speciale functies, maar dat is precies het doel van de documentscanner.

Deze video geeft u instructies over het gebruik van het praktische programma:

https://www.youtube.com/watch?v=vg8PoyQjERU

3. NAPS2 – Veelzijdige scannersoftware

Als u op zoek bent naar scannersoftware met een groot aantal functies, dan is NAPS2 de juiste keuze. Naast het snel en eenvoudig scannen van documenten en foto’s biedt de freeware nog vele andere praktische functies. Na de installatie kunt u bovendien meteen aan de slag, want het programma herkent automatisch de aangesloten printer of scanner. Zowel WIA- als TWAIN-stuurprogramma’s worden ondersteund, wat bijna alle apparaten zou moeten dekken.

Tip: “NAPS” staat voor “Not Another PDF Scanner”. De fabrikanten wilden de draak steken met de stortvloed aan freeware voor scanners op het internet.

twain scanner software scanner software freeware
Scan uw documenten met één klik. Daarnaast staan u nog tal van andere functies ter beschikking.

Met NAPS2 kunt u afbeeldingen en documenten niet alleen als PDF opslaan, maar ook in JPG-, TIF- of PNG-formaat. U kunt zelfs afbeeldingen direct in het programma bijsnijden en bewerken voordat u gaat scannen, bijvoorbeeld om het contrast of de helderheid te wijzigen. Bijzonder praktisch voor documenten is de automatische tekstherkenning dankzij de OCR-technologie. U kunt de tekst eenvoudig uit een PDF kopiëren en in een ander programma bewerken.

Mensen die veel scannen zullen ook de profieloptie zeer interessant vinden: In de menubalk onder het item “Profielen” kunt u verschillende scaninstellingen opslaan. Zo hoeft u niet telkens voor het scannen alle instellingen te wijzigen naar een hoogwaardige beeldscan of een eenvoudige documentscan, maar kunt u gewoon het juiste profiel selecteren.

Klik hier om rechtstreeks van de fabrikant te downloaden.

4. iCopy

Als je een printer en een aparte scanner gebruikt, is de freeware iCopy een heel handig hulpmiddel om beide apparaten te combineren. Het combineert uw scanner en printer tot een kopieermachine: met één klik kunt u een document scannen en direct afdrukken. Als alternatief slaat iCopy uw scan natuurlijk ook op als PDF- of afbeeldingsbestand. Het ondersteunt documenten met meerdere pagina’s en geeft u de mogelijkheid om de helderheid, het contrast of de resolutie van de scan aan te passen.

U vindt de download hier op de website van de fabrikant.

Tip: Voor een goede scankwaliteit is een resolutie van minstens 300 dpi ideaal.

5 Microsoft Faxen en scannen

scan programm windows scanner software freeware
Al voorgeïnstalleerd in Windows 10: Het praktische Microsoft Fax en Scan.

Mits u Windows 10 gebruikt, is er al een gratis applicatie voor scannen voorgeïnstalleerd op uw computer, waarvoor geen verdere aanvullende software nodig is: Windows Fax en Scan.

Ook hier kunt u bestanden opslaan in de formaten PDF, JPG, TIF, PNG en ook GIF, alsmede de afbeelding in de voorbeeldweergave voor het scannen bijsnijden en direct per fax of e-mail verzenden. Voordat u de scanner voor de eerste keer start, moet u echter de driversoftware voor uw scanner installeren, wat meestal automatisch gebeurt zodra u het apparaat aansluit.

Het grote voordeel van Windows Fax en Scan is dat u, in tegenstelling tot andere apps, de software niet hoeft te downloaden van internet, omdat deze al is voorgeïnstalleerd in Windows 10. Je vindt de tool als je het app-overzicht oproept (linksonder in de taakbalk), scroll naar de letter “W”, onder “Windows Accessoires”.

Let op: Download alleen software van gerenommeerde sites op internet. Anders bestaat het risico dat virussen of andere malware uw pc infecteren.

Conclusie: Scannersoftware – freeware

Als u slechts af en toe een document scant, is de kleine tool WinScan2PDF zeker de duidelijkste oplossing voor uw behoeften. Als u echter meer functies wilt dan alleen het omzetten van een afbeelding of document in een PDF, kijk dan eens naar iCopy of NAPS2. Beide programma’s zijn zeer populaire freeware voor scannen vanwege hun gebruiksgemak en praktische functies. Wil je geen extra software op je computer installeren en gebruik je Windows 10, dan is het voorgeïnstalleerde Microsoft Scan and Fax het ideale programma voor jou.

Gerelateerde berichten