scrcpy: Bestuur uw Android toestel vanaf een Windows PC

Wie zelf apps ontwikkelt, wil die vaak testen op een “echt” apparaat, dus het is niet verwonderlijk dat veel ontwikkelaars in het verleden een overeenkomstige oplossing hebben geprobeerd. Inmiddels zijn er genoeg betaalde alternatieven, maar …

scrcpy: Bestuur uw Android toestel vanaf een Windows PC

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. scrcpy: Bestuur uw Android toestel vanaf een Windows PC

Wie zelf apps ontwikkelt, wil die vaak testen op een “echt” apparaat, dus het is niet verwonderlijk dat veel ontwikkelaars in het verleden een overeenkomstige oplossing hebben geprobeerd. Inmiddels zijn er genoeg betaalde alternatieven, maar met scrcpy heeft Romain Vimont nu ook een gratis tool geïntroduceerd waarmee je je Android-smartphone eenvoudig op afstand kunt besturen vanaf een pc of tablet. Het gebruik ervan vereist echter wat voorbereidend werk, maar is niet bijzonder ingewikkeld. Hier leggen we uit hoe het werkt.

1. vereisten voor het gebruik van scrcpy

USB-Debugging für die Nutzung von scrcpy aktivieren
Het inschakelen van USB-debugging levert altijd een extra beveiligingsrisico op, dus u moet de functie weer uitschakelen als u stopt met het gebruik van scrcpy.

Om scrcpy te kunnen gebruiken, moeten de ontwikkelaarsmodus en USB-debugging geactiveerd zijn op het betreffende Android-apparaat.

Ga hiervoor naar de instellingen van je smartphone en vervolgens naar“Telefoon info -> Software informatie” (kan variëren afhankelijk van de fabrikant en software versie). Tik nu meerdere keren op het“Build-nummer” om de ontwikkelaarsmodus te activeren.

Zoek in de instellingen naar de“Developer options” en scroll naar beneden naar de vermelding“USB debugging“. Schuif de schuifknop naar rechts om de functie te activeren. Nu kunt u uw smartphone via een USB-kabel aansluiten op uw Windows-pc.

Let op: USB debugging vormt altijd een veiligheidsrisico, dus de functie moet indien mogelijk weer worden uitgeschakeld na het gebruik van scrcpy.

2. Installeer scrcpy

scrcpy is open source en kan gratis worden gedownload van GitHub. Na het downloaden en uitpakken van het ZIP-bestand is geen verder installatiewerk nodig. Het programma kan direct worden gestart via het *.exe bestand. De applicatie hoeft alleen op de pc te draaien, er is geen extra software nodig op het Android-toestel en je hebt ook geen root-toegang nodig.

Goed om te weten: Als u scrcpy.exe oproept, krijgt u vrijwel zeker een waarschuwing van de Smart Screen Filter omdat het een onbekende toepassing is. U kunt dit echter gerust negeren.

Scrcpy brengt een H.264-video via USB over van uw smartphone naar de computer waarop de inhoud wordt weergegeven. De bediening gebeurt zoals gebruikelijk met muis en toetsenbord. Heeft u ook een scherm met een touchscreen, dan kunt u daarmee werken alsof u de smartphone in de hand houdt.

De tool werkt niet alleen onder Windows, maar is ook beschikbaar in een versie voor Linux en Apple macOS. Volgens de ontwikkelaars is scrcpy ontworpen met de hoogst mogelijke prestaties (30 – 60 fps) en een goede resolutie (meer dan 1080 pixels) in gedachten. Daarnaast is de applicatie ook zeer compact gehouden met een vechtgewicht van slechts 22,3 MB.

3. Scrcpy gebruiken via WLAN

Nadat scrcpy met succes is opgestart via de kabel, kan het ook draadloos worden gebruikt. Hiervoor moet uw smartphone zich enkel op hetzelfde netwerk bevinden als de computer.

scrcpy über WLAN nutzen
Om een verbinding via draadloos LAN tot stand te brengen, moeten de smartphone en uw computer op hetzelfde netwerk zitten.

Roep het IP-adres van je toestel op in de instellingen onder“Telefooninfo -> Status” en start de opdrachtprompt (cmd) als administrator (als de kabelverbinding nog actief is). Navigeer naar de map scrcpy op uw PC (in ons voorbeeld download scrcpy-win64-v1.12.1) en voer het volgende commando in:

adb tcpip 5555

Ontkoppel nu de USB-kabel van de computer en verbind uw toestel met het WLAN:

adb connect [IP-adres van uw Android-apparaat]:5555

Start het programma met

scrcpy.exe

Merk echter op dat de prestaties via een WLAN niet te vergelijken zijn met die van een kabelverbinding.

Gerelateerde berichten