Software voor onderhoud op afstand: Gratis programma’s in vergelijking

Je vader vernietigt regelmatig zijn Windows en jij wordt geacht te redden wat er nog te redden valt per telefoon. Of de dame van de boekhoudafdeling op de tiende verdieping staat op instorten omdat ze …

Software voor onderhoud op afstand: Gratis programma’s in vergelijking

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Software voor onderhoud op afstand: Gratis programma’s in vergelijking

Je vader vernietigt regelmatig zijn Windows en jij wordt geacht te redden wat er nog te redden valt per telefoon. Of de dame van de boekhoudafdeling op de tiende verdieping staat op instorten omdat ze “het internet heeft gewist”. Situaties als deze zijn zeker bij velen bekend, maar de zoektocht naar het probleem mislukt vaak door gebrek aan tijd en afstand. Software voor onderhoud op afstand biedt uitkomst, want daarmee kun je op een ongecompliceerde manier een kijkje nemen op de pc van de hulpvrager, zonder dat je zelf aanwezig hoeft te zijn. Wij hebben de beste gratis tools voor u verzameld in onze vergelijking.

Wat is onderhoud op afstand?

De term “onderhoud op afstand” (ook “service op afstand” of “beheer op afstand”) verwijst naar ruimtelijk gescheiden toegang tot IT-systemen vanaf een externe locatie. De doelsystemen kunnen dus op afstand worden bediend.

Wat zijn de vereisten voor toegang op afstand?

Voor beheer op afstand hebt u naast internettoegang ook de juiste software voor onderhoud op afstand nodig, die ofwel lokaal wordt geïnstalleerd ofwel als browserextensie wordt uitgevoerd.

Hoe veilig is de toegang via software voor onderhoud op afstand?

Er zijn altijd zorgen over de veiligheid bij het gebruik van software voor onderhoud op afstand. Uiteindelijk moet er echter altijd een zekere mate van vertrouwen zijn tussen zender en ontvanger voor onderhoud op afstand.

1. de beste gratis onderhoudsprogramma’s op afstand in één oogopslag

1.1 TeamViewer: gratis voor privégebruik

TeamViewer is de universele tool onder de programma’s voor onderhoud op afstand en is gratis voor privégebruik. Als u de software echter commercieel wilt gebruiken, hebt u een licentie nodig. De tool biedt talrijke functies waarmee u zowel hulp kunt krijgen als verlenen. Daartoe behoren bijvoorbeeld de mogelijkheid om apparaten op afstand te bedienen of flexibele opties voor het delen van bestanden waarmee u bestanden van elke grootte vanaf uw pc of cloudopslag kunt overbrengen.

Ondersteuning op afstand werkt alleen als beide apparaten op internet zijn aangesloten. Het type verbinding (kabel, WLAN of mobiele telefoon) en de bandbreedte ervan is meestal niet relevant. Bovendien moet de software zowel op de helper als op de hulpvrager geïnstalleerd zijn. Voor de laatste volstaat echter de versie “Quick Support”. Deze beperkt zich in wezen tot de verbinding zelf en de toestemming voor afstandsbediening en is klaar voor gebruik zonder installatie.

Om de verbinding tot stand te brengen heeft het programma een ID en een wachtwoord nodig, die de client bij elke start opnieuw genereert. De apparaat-ID blijft altijd hetzelfde, alleen het wachtwoord verandert bij elke sessie. Na het invoeren van de ID en het wachtwoord wordt de verbinding tussen de twee computers tot stand gebracht.

Verbindungsaufbau Teamviewer Fernwartungssoftware in Windows 10
Om de verbinding tot stand te brengen, heeft Teamviewer een ID en een wachtwoord nodig die de client elke keer dat hij wordt gestart opnieuw genereert.
.

Teamviewer is platformonafhankelijk en draait zowel op Windows, Mac-OS en Linux als op Android en iOS. Dit betekent dat het zelfs onderweg kan worden gebruikt.

Tip: U kunt zelfs op afstand een volledige versie van Teamviewer installeren op de computer van de hulpvrager via de optie“Acties -> Remote Update“.

1.2 Chrome Remote Desktop: Andere computers besturen via de Chrome-browser

Met de extensie “Chrome Remote Desktop” kunt u van uw Chrome-browser een software voor onderhoud op afstand maken, waarmee u zonder veel moeite andere computers, smartphones en tablets op afstand via internet kunt bedienen. Daarvoor moet de software wel op alle betrokken apparaten geïnstalleerd zijn. Daarnaast zijn ook enkele deelrechten op verschillende Google-diensten vereist.

Chrome Remote Desktop Freeware
Met de extensie “Chrome Remote Desktop” kunt u uw Chrome-browser omtoveren tot software voor onderhoud op afstand.

De gegevensoverdracht is volledig versleuteld. Aan de kant van de te controleren computer wordt een toegangscode gegenereerd, vergelijkbaar met TeamViewer, die u aan andere gebruikers kunt doorgeven. In combinatie met het bijbehorende wachtwoord wordt vervolgens een P2P-verbinding tot stand gebracht tussen de deelnemende apparaten (ook cross-platform). Windows-gebruikers hebben ook de mogelijkheid om audiobestanden over te dragen.

Naast de ondersteunende functie kan ook toegang op afstand worden geconfigureerd met de “Google Chrome Desktop”. Dit gaat volledig via een Google-account. Hiermee is ook toegang tot de computer mogelijk vanuit andere Chrome-browsers en zelfs (via Android of iOS) via smartphone of iPad.

“Chrome Remote Desktop” kan worden gebruikt op alle platforms waarop de Chrome-browser kan worden geïnstalleerd. Naast Windows, Mac OS en Linux omvat dit uiteraard ook de eigen Chromebook. De desktop van deze laatste kan echter niet op afstand worden bediend zoals op de andere systemen.

Goed om te weten: Met “Remote Help” komt Windows 10 ook met een kleine remote tool die niet gelicenseerd, geïnstalleerd of geconfigureerd hoeft te worden. In de meeste gevallen volstaat dit volledig voor het onderhoud op afstand van Windows-pc’s.

1.3 AnyDesk: Afstandsbediening op de slanke manier

Anydesk App für Android
Anydesk is naast de desktopversie ook beschikbaar als gratis app voor Android.

AnyDesk” is ook volledig gratis voor incidenteel privégebruik en is snel en eenvoudig in te stellen. De slanke tool vereist geen installatie, zodat hij ook draagbaar op een USB-stick of een externe harde schijf kan worden gebruikt. Naast de desktopversie is er ook een gratis app voor Android.

Na het starten van “AnyDesk” krijgt u een individueel adres toegewezen. Dit adres geeft u door aan de gebruikers aan wie u toegang tot uw computer wilt verlenen. Om u te beschermen tegen ongenode gasten, kunt u alle sessies individueel toestaan. U kunt ook een wachtwoordbeveiliging instellen.

Dankzij de speciaal ontwikkelde codec “DeskRT” wordt AnyDesk gekenmerkt door zeer lage latentietijden, waardoor het werken op de pc op afstand uiterst vloeiend verloopt. U hebt niet alleen toegang tot het scherm, maar kunt desgewenst ook het toetsenbord en de muis overnemen en zelfs geluid meesturen. Zo kunt u de activiteit op de monitor op afstand volgen, assistentie verlenen en op afstand onderhoudswerkzaamheden uitvoeren.

Conclusie: Zelfs gratis hulpmiddelen dienen hun doel

Hoewel de gratis programma’s voor onderhoud op afstand qua functionaliteit niet kunnen concurreren met commerciële producten, voldoen ze prima voor thuisgebruik. Voor zwaardere ondersteuningstaken, zoals die in een bedrijf voorkomen, moet u meestal uw toevlucht nemen tot krachtigere (en dus helaas duurdere) software.

Opmerking voor Datev gebruikers: Gebruikers die werken met een Datev oplossing kunnen via Datev remote support een programmaspecialist direct toegang geven tot hun computer in geval van een probleem. Ook hier gaat de toegang via een versleutelde internetverbinding. Voor bedrijven die al een Datev oplossing gebruiken en hun klanten zelf op afstand service en advies willen geven, is de gratis client remote support module te downloaden op de website van de fabrikant.

Gerelateerde berichten