Heeft u al ervaring met Startpage? Zo niet, dan wordt het hoog tijd: Het Google alternatief adverteert zichzelf als een anonieme zoekmachine en belooft bescherming tegen tracking tijdens het surfen. Wij namen de zoekmachine onder de loep en vatten onze ervaringen met Startpage samen in het volgende artikel.
- Met Startpage heeft u de mogelijkheid om Google anoniem en veilig te gebruiken.
- Veel goede ervaringen van gebruikers met Startpage bevestigen de anonimiteit en het comfort van de zoekmachine.
- Wij geven u tips hoe u Startpage eenvoudig kunt gebruiken in uw browser.
Inhoudsopgave
1. startpage: Alternatief voor Google
Google is veruit de meest gebruikte zoekmachine ter wereld. Toch wordt het bedrijf herhaaldelijk bekritiseerd omdat het een van de grootste data-octopussen is: Google registreert het IP-adres van internetgebruikers en analyseert het surfgedrag met behulp van tracking en cookies. Het bedrijf slaat enorme hoeveelheden gegevens op en krijgt bij elke zoekopdracht meer informatie over ons profiel.
Google gebruikt de gegevens grotendeels voor gepersonaliseerde reclame, maar ook om de zoekresultaten aan te passen aan onze interesses, voorkeuren en instellingen. Hierdoor ontstaat een filterbubbel die ons alleen laat zien wat we willen zien. Hoewel dit veel mensen stoort, willen ze toch het gemak van het gebruik van Google niet opgeven. Andere gebruikers zijn echter zeer bezorgd over gegevensbescherming en gaan daarom op zoek naar een andere zoekmachine.
Voor beide groepen is Startpage al enkele jaren een interessant Google alternatief op de markt.
2. anonieme zoekmachine: idee en implementatie
Het Nederlandse bedrijf werd in 1998 opgericht onder de naam Ixquick. In 2006 ging Ixquick over in Startpage.
Startpage claimt de “meest discrete zoekmachine ter wereld” te zijn. Om dit te garanderen doet het zonder gegevensopslag en gepersonaliseerde reclame. Startpage handelt echter niet zelfstandig, maar stuurt de zoekopdrachten door naar Google. Startpage voorziet de gebruiker vervolgens van geanonimiseerde zoekresultaten.
2.1 Wat maakt Startpage anders?
Als Startpage zelf toegang heeft tot Google, wat is dan het verschil? Heel eenvoudig, Startpage werkt als een buffer tussen uw zoekopdracht en Google. Daarbij worden de volgende belangrijke punten met betrekking tot gegevensbescherming in acht genomen:
Verschil incognito modus?
De meeste browsers bieden een zogenaamde “privé-surfmodus” of “incognitomodus”, die meer anonimiteit belooft. In deze modus worden ook geen cookies of website gegevens opgeslagen, maar de website die u bezoekt kan nog steeds uw activiteiten zien. Met de “anonieme weergave” bij Startpage is al uw activiteit verborgen voor de bezochte website.
- Startpage verzamelt of bewaart geen persoonlijke informatie.
- De site verzamelt geen IP adressen.
- Zonder deze gegevens kan Startpage geen profielen van gebruikers maken en dus ook niets doorgeven aan derden.
- Er is ook geen filter bubble: het zoeken op het web wordt niet beïnvloed door een vooraf gedefinieerd zoekprofiel.
2.2 Anonieme weergave
Daarnaast biedt Startpage “anonieme weergave”, een praktische proxy service om uw privacy te beschermen op de websites die u bezoekt. Als u rechts van het zoekresultaat op “anonieme weergave” klikt, bent u niet degene die de betreffende link oproept, maar Startpage. Dit betekent dat de opgeroepen website alleen gegevens van Startpage kan verzamelen. Op deze manier blijft u volledig anoniem, niet alleen tijdens het zoeken, maar ook op bezochte websites.
3. onze ervaringen met Startpage
In de praktijktest toont de anonieme zoekmachine zich zeer bevredigend: de zoekresultaten worden snel en duidelijk geleverd. Net als Google hecht Startpage belang aan een eenvoudig ontwerp. Het algemene uiterlijk lijkt sterk op dat van Google, waardoor zelfs nieuwkomers snel hun weg kunnen vinden op de site. De resultaten zijn vrijwel identiek voor algemene zoekopdrachten en ook het zoeken op afbeeldingen en video’s levert zeer goede resultaten op.
Er is echter een groot verschil met specifieke, locatiegebonden zoekopdrachten. Als je bijvoorbeeld zoekt op “happy hour”, levert Google direct resultaten in de buurt van je eigen woonplaats. Op Startpage daarentegen verschijnen algemene websites over het onderwerp “happy hour”, zoals encyclopedie-items of suggesties voor TV programma’s. Locatiegebonden suggesties worden alleen getoond als u expliciet een plaatsnaam toevoegt aan de zoekopdracht.
Het openen van een homepage in de “anonieme weergave” duurt even, maar als de pagina eenmaal geladen is, werkt verder surfen zonder problemen.
3.1 Voor- en nadelen van Startpage
Als veilige zoekmachine zonder dataopslag laat Startpage in eerste instantie niets te wensen over: goede, betrouwbare resultaten en veel verschillende instelmogelijkheden waarmee u uw zoekopdracht kunt aanpassen. Net als Google levert Startpage standaard resultaten in het Duits, maar de zoektaal kan snel en eenvoudig veranderd worden.
Een nadeel is dat er geen nieuwsfunctie is en geen ander aanbod zoals Google Books of Google Scholar, maar dit stoort de meeste gebruikers waarschijnlijk maar in beperkte mate. Een groter nadeel daarentegen is het ontbreken van een kaartfunctie zoals Google Maps. Wie dus op zoek is naar een restaurant in de stad en dat op een kaart wil laten weergeven, moet zich tot een andere aanbieder wenden.
3.2 Financiering
Startpage wordt, net als andere zoekmachines, zogenaamd gefinancierd door reclame, die niet gepersonaliseerd is. In de test was echter geen reclame zichtbaar. U kunt hier alles lezen over reclame op Startpage.
4 Hoe Startpage te gebruiken
Wil je Startpage instellen als startpagina in je browser of de zoekmachine gebruiken op je Android of iPhone zonder data op te slaan? U hoeft niets te installeren om de zoekmachine te gebruiken. U kunt Startpage gebruiken zoals elke andere zoekmachine. U kunt hier handige tips vinden – volg de links:
- Stel Startpage in als uw startpagina
- Stel Startpage in als uw standaard zoekmachine in de browser