STEP Viewer: Gratis programma’s voor 3D-modellen

Om 2D- en 3D-tekeningen van verschillende formaten te bekijken hebt u een zogenaamde STEP- of CAD-viewer nodig. In dit artikel laten we u kennismaken met verschillende programma’s waarmee u 3D-modellen kunt openen, afdrukken en zelfs …

STEP Viewer: Gratis programma’s voor 3D-modellen

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Software
 6. »
 7. STEP Viewer: Gratis programma’s voor 3D-modellen

Om 2D- en 3D-tekeningen van verschillende formaten te bekijken hebt u een zogenaamde STEP- of CAD-viewer nodig. In dit artikel laten we u kennismaken met verschillende programma’s waarmee u 3D-modellen kunt openen, afdrukken en zelfs bewerken.

Wat is een STEP-bestand?

STEP is een internationale standaard voor het uitwisselen van bestanden tussen verschillende CAD-systemen.

Waarmee kan ik een STEP-bestand bekijken?

U hebt een speciale viewer nodig om STEP-bestanden te openen en te bekijken.

Bieden professionele tools speciale voordelen?

Professionele tools bieden uitgebreide functionaliteiten voor het bouwen van geavanceerde 3D-modellen.

1. Wat zijn STEP-bestanden en waarvoor worden ze gebruikt?

Arbeit mit SLDPRT 3D-Modell am Laptop
STEP-bestanden worden gebruikt om 3D-afbeeldingen uit te wisselen tussen verschillende CAD-systemen.

De extensie STEP (“Standard for the Exchange of Product Model Data”) wordt gebruikt om bestanden in STEP 3D-modelformaat te identificeren. Dit is een internationale standaard die het mogelijk maakt om driedimensionale afbeeldingen en productdefinities uit te wisselen in heterogene computerondersteunde CAD-, CAM- en CAE-systemen. De bestanden worden opgeslagen in een tekstgebaseerd ASCII-formaat op basis van STEP ISO-toepassingsprotocollen en bevatten driedimensionale objectgegevens. Door hun structuur zijn STP-bestanden vrij gemakkelijk te lezen met één instantie per regel.

De volgende elementen kunnen bijvoorbeeld via het STEP-formaat worden geëxporteerd of geïmporteerd:

 • Technische tekeningen
 • Onderdelen en assemblage definities
 • Geometrische vormen
 • Planaire en zonale doorsneden
 • Driehoeksvormen
 • Referentie-CE’s (bv. vlakken, assen, punten of coördinatenstelsels)

2 Overzicht van de beste STEP viewers

2.1 SolidWorks eDrawings Viewer

De eDrawings Viewer van SolidWorks is een gratis viewer voor 3D-objecten en CAD-bestanden in verschillende formaten, waaronder STEP, DWG, DXF, EASM en PDM. De tool is vooral gericht op gebruikers die alleen projecten willen bekijken en niet zelf willen maken. Daartoe biedt de eDrawings Viewer een weergave voor 2D-bestanden en een dynamische weergave voor SolidWorks-objecten, waarmee deze via point-and-click animatie vrij kunnen worden gedraaid en vanuit elke hoek kunnen worden bekeken.

Daarnaast bevat de eDrawings Viewer ook verschillende functies voor het bekijken, simuleren en afdrukken van tekeningen en 3D projecten, zoals de geïntegreerde 3D pointer functionaliteit. Hiermee kunt u afzonderlijke delen van de weergegeven objecten markeren, zodat u ze gemakkelijker terug kunt vinden in de weergave. Daarnaast kan de software ook projecten analyseren en de bijbehorende ontwerpgegevens uitvoeren. Met behulp van hyperlinks blijven zelfs bijzonder omvangrijke tekeningen op deze manier hanteerbaar.

De eDrawings Viewer is in principe een afgeslankte versie van eDrawings Professional, waarvoor kosten in rekening worden gebracht. Deze bevat ook een geïntegreerde meetfunctie waarmee u uw 2D-tekeningen tot op de millimeter nauwkeurig kunt opmeten. Ook kunt u uw projecten met een wachtwoord beveiligen en krijgt u extra functies, zoals verplaatsbare losse onderdelen of markup-functies.

Een indruk van de betaalde pro-versie krijgt u in de volgende video:

De eDrawings Viewer is beschikbaar voor Windows en Mac of portable voor iOS en Android. Desgewenst kunt u 15 dagen gratis een demo van de professionele versie (niet beschikbaar voor Mac) testen. Een licentiesleutel hiervoor vindt u op de website van de fabrikant.

2.2 STP Viewer

Als u een 3D-model alleen in STEP-formaat wilt openen en bekijken, is de freeware STP Viewer van ideaMK een goede keuze. De tool heeft een zeer gebruiksvriendelijke interface en biedt tegelijkertijd een groot aantal verschillende gereedschappen voor navigatie en analyse van het 3D object.

Screenshot des STP Viewer
De STP Viewer is een kleine freeware tool die uitsluitend geschikt is voor het openen en bekijken van STEP bestanden.

U kunt 3D-objecten tonen of verbergen, ze roteren of afzonderlijke onderdelen bekijken. Een bijzonder praktische functie is de boomstructuur, waarmee u alle markeringen van het object kunt bekijken. Bovendien hebt u de mogelijkheid om over te schakelen naar een 2D-weergave (voor alle 4 zijden), de schaduw van het object te veranderen of alleen het “wireframe” van uw model weer te geven.

Bovendien biedt de STP Viewer de volgende functies:

 • dynamisch zoomen vanuit de toolbox of met de muis
 • dynamische rotatie met de toolbox of door de middelste muisknop ingedrukt te houden
 • aanpassen van de kleuren van objecten en lijnen

De software is compatibel met alle versies van Windows vanaf XP, maar vereist de installatie van het Microsoft .NET Framework 2.0. De meest recente versie dateert echter van 2014. Sindsdien is de STP Viewer niet meer bijgewerkt.

2.2 IDA-STEP Basic Viewer

De IDA-STEP Basic Viewer is een gratis component van IDA-STEP v4 met basis weergavefuncties voor alle typen STEP-bestanden en is gebaseerd op Java en Eclipse. De gebruikersinterface is zeer rudimentair, maar de nadruk ligt duidelijk op de 3D-weergave en het bewerken van printplaten. De tool biedt verschillende voorgedefinieerde aanzichten (zoals het geoptimaliseerde PCB / PCA-perspectief), op basis waarvan u zelf gedefinieerde perspectieven kunt creëren en zo de best mogelijke weergave van uw modellen kunt bereiken. De afzonderlijke aanzichten zijn via boomgroepen aan elkaar gekoppeld, waardoor geselecteerde vormen ook naar de andere schema’s worden gemarkeerd.

STEP File im IDA-STEP Basic Viewer bearbeiten
In de Basic Viewer in IDA-STEP kunt u verschillende perspectieven genereren en zo de best mogelijke weergave van uw 3D-modellen bereiken.
.

Daarnaast ondersteunt de IDA-STEP Basic Viewer het importeren van XIM-bestanden, die door IDA-STEP v4 worden gebruikt om gegevens op te slaan. De software is te gebruiken op alle Windows versies vanaf XP (32- of 64-bit), maar is sinds 2012 niet meer onderhouden (ook het hoofdprogramma niet).

2.4 Autodesk Fusion 360 – Hoogwaardige software gratis voor docenten, leerlingen en studenten

Autodesk Fusion 360 is een cloud-based 3D CAD/CAM-software die het hele ontwikkel- en ontwerpproces in één tool omvat. STEP-bestanden worden uitsluitend online bewerkt. Daarmee is het een van de meest uitgebreide en complexe programma’s in zijn soort en wordt het niet per se aanbevolen voor beginners. Het ondersteunt talrijke bestandsformaten (waaronder SDLPRT, 3DM, DWG, DXF, IGS en PRT naast STEP) en biedt talrijke functies en hulpmiddelen voor het ontwerpen, construeren en vervaardigen van objecten en voor samenwerking en administratie.

Ansicht einer Roboterhand in Autodesk Fusion 360
Autodesk Fusion 360 is een cloud-based applicatie, wat betekent dat alle bewerkingen op de 3D-modellen online plaatsvinden.

Met de geïntegreerde sculpting tools maak je bijvoorbeeld organische vormen of importeer je OBJ- of STL-lichamen als mesh-modellen. Met assembly design kunt u componenten assembleren en laten zien hoe ze samenwerken, en vervolgens de structuur en werking van uw modellen bespreken met behulp van 3D-exploded views en animaties.

2.4.1 Overzicht houden dankzij geïntegreerd versiebeheer

Vermeldenswaard is ook het versiebeheer van Autodesk Fusion 360, waarmee u alle ontwerpgegevens overzichtelijk op één plek kunt beheren en automatisch kunt opslaan. Indien nodig kunt u echter nog steeds zelf invloed uitoefenen via het handmatige versiebeheer. Door de gratis A360 Team app te downloaden of via uw webbrowser kunt u ook onderweg bij uw ontwerpen. Is het scala aan functies nog niet voldoende voor uw doeleinden, dan kunt u Autodesk Fusion 360 nog verder uitbreiden met behulp van door de gebruiker gedefinieerde API’s en scripts.

Ansicht eines 3D Modells in Autodesk Fusion 360
Autodesk Fusion 360 is niet goedkoop, maar studenten, docenten en scholieren kunnen het programma gebruiken met een gratis onderwijslicentie.

Met ongeveer 60 euro voor een maandabonnement is de software echt geen koopje. Maar er is tenminste een gratis educatieve licentie voor leerlingen, studenten en docenten waarmee je Autodesk Fusion 360 zonder beperkingen op je Mac of Windows-pc kunt gebruiken.

Tip: Let er bij alle bovengenoemde programma’s op dat u bij het importeren als bestandstype “STEP” in plaats van “Alle bestanden” selecteert, anders kunnen er problemen ontstaan in de vorm van afbrekingen of onbruikbare resultaten.

Een inleiding tot het importeren van bestanden met Autodesk Fusion 360 vindt u hier:

Gerelateerde berichten