Talen leren: de beste apps in vergelijking

Een of meer vreemde talen kennen is altijd een voordeel. Maar het leerproces in cursussen of met leerboeken is meestal uiterst vervelend. Maar talen leren kan ook met een app: die beloven een eenvoudige en …

Talen leren: de beste apps in vergelijking

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Mobiel
 6. »
 7. Talen leren: de beste apps in vergelijking

Een of meer vreemde talen kennen is altijd een voordeel. Maar het leerproces in cursussen of met leerboeken is meestal uiterst vervelend. Maar talen leren kan ook met een app: die beloven een eenvoudige en onderhoudende aanpak met flexibel tijdbeheer. Maar hoe goed kun je er eigenlijk Spaans, Russisch of Engels mee leren? Wij laten u kennismaken met de populairste taaltrainers voor de smartphone en gaan dieper in op de vraag hoeveel een app kan bijdragen aan het leren van talen.

Wat zijn de voordelen van apps?

Ze zijn gemakkelijk in gebruik, kunnen overal en altijd worden gebruikt en kunnen naar eigen behoefte worden geselecteerd.

Wat is de beste app om talen te leren?

Er is geen algemeen antwoord op deze vraag. Elk type leerling stelt andere eisen aan de cursussen.

Zijn er ook gratis aanbiedingen?

Ja, bijvoorbeeld Duolingo en 50 Languages bieden hun cursussen gratis aan. Beide apps worden echter gefinancierd door reclame.

1. talen leren met een app

Android iPhone sprachen lernen app
Zelfs exotische talen als Chinees kun je leren met behulp van apps.

In onze globale wereld kun je niet om Engels heen – of het nu op het werk is of op reis. Toch is het nooit verkeerd om een tweede, derde of zelfs vierde vreemde taal onder de knie te krijgen. Vooral op vakantie kan het geen kwaad om ten minste een paar eenvoudige basisbeginselen van de plaatselijke taal te kennen. Er zijn immers nog veel regio’s ver weg van de metropolen waar je met Engels niet ver komt.

Maar ook Spaans, Frans en Chinees zijn erg belangrijk in de professionele wereld. Wil je nieuwe vreemde talen leren of gewoon je vastgeroeste kennis uit je schooltijd opfrissen, dan kun je het beste een app proberen.

1.1 Voordelen van apps

Smartphones zijn praktische alleskunners waarmee we zelfs via een app talen kunnen leren – en dat heel flexibel in de metro op weg naar het werk, ’s avonds voor het slapen gaan of tussen de koffiepauzes door. De apps leren de nieuwe vreemde taal vaak op een heel speelse manier, waardoor het leren niet alleen een nuttig tijdverdrijf wordt, maar tegelijkertijd ook leuk.

Natuurlijk blijft de beste leermethode het actief spreken van een taal. Maar voordat dat kan gebeuren, moet er eerst een aantal basisbeginselen zijn. En die kunnen heel goed worden verworven met de mobiele helpers.

Maar de apps zijn ook uiterst nuttig om je kennis van een taal die je lang niet gebruikt hebt op te frissen. Bovendien is het geheel veel goedkoper dan een taalschool.

In hoeverre leersuccessen echt te behalen zijn met apps werd getest in dit PULS-rapport:

2 De juiste app vinden voor jouw leerstijl

fremdsprachen lernen englisch lernen
Tegenwoordig wordt bijna elke gangbare taal als taalcursus in een app aangeboden. Niet elke app biedt echter alle talen aan.

Voordat je voor een app kiest, is het een goed idee om eerst verschillende aanbiedingen uit te proberen. Want elke app voor het leren van talen is gebaseerd op verschillende methoden. Bovendien zijn er verschillende soorten leerders: Sommige mensen leren beter door visuele informatie zoals schrift en plaatjes. Anderen zijn meer gericht op luisteren en doen het beter met audiovoorbeelden en spreekoefeningen.

De meeste apps bieden gratis proefversies aan om je te helpen vergelijken. Probeer verschillende apps een paar dagen uit om erachter te komen welk leerconcept je het meest aanspreekt. Het is beter om niet alleen af te gaan op de beoordelingen in de app store. Vraag jezelf vooraf af aan welke eisen de app voor jou moet voldoen:

 • Leer ik liever spelenderwijs of klassiek volgens regels?
 • Ben ik visueel of auditief ingesteld?
 • Heb ik een woordenschattrainer of een grammaticahulp nodig?
 • Wil ik ideeën uitwisselen met andere mensen of gewoon voor mezelf leren?

3 De beste apps voor het leren van talen in vergelijking

3.1 Babbel – een uitgebreide allrounder

sprachen lernen app babbelEen van de bekendste apps voor vreemde talen is Babbel, die al verschillende prijzen heeft ontvangen. De inhoud is speciaal gemaakt door taalkundigen en leraren voor de behoeften van de betreffende talencombinatie.

De cursussen zijn zeer intuïtief opgezet en kunnen individueel op onderwerp worden gekozen. Dit maakt het gemakkelijk om een zakelijke bijeenkomst of een bezoek aan een restaurant voor te bereiden. Elke les duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.

Babbel heeft spraakherkenningssoftware die je uitspraak controleert en een woordenschattrainer waarmee je de geleerde woordenschat kunt herhalen. Wat echter ontbreekt, is een gemeenschap waarmee je ideeën kunt uitwisselen en taalpartners kunt vinden.

Registratie en de eerste les van elke cursus zijn gratis. Voor de rest moet je een abonnement nemen. Afhankelijk van de duur kost dat tussen 5,99 € (12 maanden) en 12,99 € (1 maand).

Aangeboden talen: Engels, Spaans, Italiaans, Frans, Zakelijk Engels, Portugees, Zweeds, Turks, Nederlands, Pools, Indonesisch, Noors, Deens, Russisch.

3.2 Duolingo – het gratis alternatief

duolingo kinder schülerWaarschijnlijk de populairste app voor het leren van een vreemde taal is Duolingo. Dit komt omdat het de enige tool is die volledig gratis gebruikt kan worden. Wel zitten er advertenties in de app, die je voor €6,99 per maand kunt verwijderen. Plezier en spelletjes staan hier voorop. Een groene uil begeleidt je op je leerreis.

Duolingo vertrouwt op gamification en kleine lessen die zich automatisch aanpassen aan je vorderingen. In sommige gevallen is slechts 5 minuten per dag voldoende om vooruitgang te boeken.

Voor elk succes krijg je punten, net als in een spel. Dit moet de leerlingen motiveren en hun ambitie aanwakkeren. Door de eenvoudige en speelse structuur is Duolingo ook goed geschikt voor kinderen.

De app werkt veel met plaatjes, waaraan woorden en zinnen worden toegekend. Ook begrijpend luisteren en spreekoefeningen worden aangeboden. In het begin is er ook de mogelijkheid om sommige lessen over te slaan door een toets te maken als je voorkennis hebt.

Duolingo doet zijn best om het leerproces zo aangenaam mogelijk te maken, zodat je ook in de pauze tussendoor met plezier je dagelijkse doelen kunt bereiken. Een speciale woordenschattrainer en grammatica-uitleg ontbreken echter. Ook zijn de oefeningen erg eenvormig opgebouwd, waardoor het leereffect wat eenzijdig is.

Aangeboden talen: Alleen cursussen in het Duits, Engels, Frans en Spaans. Veel andere talen worden alleen aangeboden met cursussen in het Engels.

3.3 Busuu – leren met sociale interactie

busuu vergleich android iphoneDe aanbieder Busuu legt veel nadruk op gemeenschappen en directe uitwisseling via taaltandems. Via een groot netwerk van native speakers over de hele wereld kunnen cursisten via videochat hun kennis op een praktische manier uitbreiden.

Busuu werkt ook met taalexperts. Naast sociale uitwisseling worden klassieke oefeningen met intelligente woordenschattrainers en grammaticalessen aangeboden. Spraaktraining via spraakherkenning en luistervoorbeelden maken het aanbod compleet.

Busuu werkt ook met gamification-elementen zoals een oefenquiz. Bovendien zorgt de praktische offline functie ervoor dat je ook zonder internet je oefeningen kunt afmaken. Voor de meer exotische talen zoals Japans is er echter vaak kritiek dat de taalcursussen nog niet uitontwikkeld zijn. Ook kan de woordenschattrainer niet worden uitgebreid met eigen woorden.

Net als Babbel biedt Busuu in de gratis versie slechts zeer beperkte diensten aan. Een premium lidmaatschap kost tussen de €5,41 voor 24 maanden en €9,99 voor 3 maanden.

Beschikbare talen: Engels, Spaans, Frans, Duits, Italiaans, Portugees, Chinees, Japans, Pools, Turks, Russisch, Arabisch.

3.4. 50 Talen – grootste taalaanbod

sprachen lernen appDe app 50 Languages is speciaal ontworpen voor het leren van exotische talen. Er zijn verschillende taalcombinaties beschikbaar. De app scoort vooral goed voor vreemde talen met een ander tekensysteem, omdat hij daar bijzonder goed op inspeelt.

Daarnaast biedt de app audiobestanden, meerkeuzeoefeningen, woordenschattoetsen, informatie over regionale studies en nog veel meer. Vanwege het enorme aantal van 50 talen moet u echter eerst de afzonderlijke lessen afzonderlijk downloaden voordat u ermee aan de slag gaat. De afzonderlijke talen zijn altijd gratis. Net als bij Duolingo is er de optie om de reclame te verwijderen ($2,99 per taal / $9,99 voor alle talen).

Beschikbare talen: Onder andere Arabisch, Bulgaars, Catalaans, Tsjechisch, Deens, Grieks, Engels, Esperanto, Spaans, Frans, Hebreeuws, Hindi, Nederlands, Pools, Turks, Italiaans en Chinees. Een lijst van alle talen is hier te vinden.

3.5 Memrise – Creëer je eigen inhoud

welt test vergleichNet als Duolingo richt ook de app Memrise zich op de gamefactor en verpakt het leren in een vermakelijke spelervaring. Naast praktische lessen over woordenschat, grammatica en uitspraak worden gebruikers ook direct betrokken bij de app.

Zo kunje je eigen leereenheden samenstellen, video’s uploaden als moedertaalspreker en die van anderen bekijken om uitspraak en begrip te trainen. Memrise heeft ook een offline modus.

De basisversie van de app is gratis te gebruiken. Er zijn echter ook enkele extra functies en lessen die geld kosten. Deze zijn verkrijgbaar voor €8,99 per maand (abonnement van 1 maand) tot €5 (jaarabonnement) of levenslang voor €109,99.

Beschikbare talen: Engels, Spaans, Frans, Italiaans, Russisch, Japans, Koreaans, Chinees, Turks, Arabisch.

4. beperkingen van de apps

Natuurlijk kan een app nooit een volledige taalcursus of directe interactie met een leraar vervangen. Voor beginners zijn de apps zeer geschikt om wat basiskennis op te doen en een eerste kennismaking met de taal te krijgen.

Voor gevorderde taalleerders zijn de oefeningen vaak te eenvoudig en bieden ze weinig meerwaarde. Aan de andere kant, als je na lange tijd weer in de taal wilt komen, zijn de apps zeker nuttig.

5. tips voor het leren van talen met een app

Wil je je taalvaardigheid verbeteren, dan zijn er natuurlijk ook andere manieren om de app te gebruiken. Je leert een taal immers alleen als je hem in het dagelijks leven gebruikt:

 • Zoek een tandempartner met wie je het spreken kunt oefenen.
 • Bekijk films of YouTube-video’s in de betreffende taal.
 • Lees anderstalige tijdschriften en boeken. Kinderboeken zijn een goede plek om te beginnen, en later komen er ook boeken voor jongeren. Vergroot geleidelijk je kennis.
 • Vul eventuele hiaten aan met extra woordenschattrainers, grammaticaboeken of conversatieboeken.

Gerelateerde berichten