Thunderbird Add-Ons: populaire extensies in een oogopslag

Mozilla Thunderbird is in zijn basisconfiguratieal een zeer krachtig programma. Met de juiste uitbreidingen kunt u echter talrijke extra functies aan de open source mailclient toevoegen en deze ook meer specifiek aan uw individuele behoeften …

Thunderbird Add-Ons: populaire extensies in een oogopslag

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Software
 6. »
 7. Thunderbird Add-Ons: populaire extensies in een oogopslag

Mozilla Thunderbird is in zijn basisconfiguratieal een zeer krachtig programma. Met de juiste uitbreidingen kunt u echter talrijke extra functies aan de open source mailclient toevoegen en deze ook meer specifiek aan uw individuele behoeften aanpassen. De Mozilla Foundation vermeldt momenteel meer dan 500 verschillende add-ons voor “thunderbird”, en het aantal groeit. Wij presenteren de populairste en nuttigste in dit artikel.

Hoe kan ik een add-on installeren in Thunderbird?

Add-ons kunnen eenvoudig worden geïnstalleerd via de instellingen in Thunderbird.

Wat kan ik doen als een add-on niet goed werkt?

Als u problemen heeft met een add-on of als deze niet naar wens werkt, kunt u het beste direct contact opnemen met de ontwikkelaar. Dit staat altijd aangegeven onder de naam van de add-on.

Kunnen add-ons ook het uiterlijk van het programma veranderen?

Ook dat is mogelijk. Met thema’s kunt u zowel de achtergrond als het hele venster veranderen.

1. overzicht van de populairste extensies voor Thunderbird

1.1 Emoji geven uw berichten een gezicht

Met behulp van de emoji-toevoeging kunt u uw berichten verfraaien met grappige smileys met één muisklik. U hoeft alleen maar de cursor op de juiste plaats te zetten. De zijbalk kan gemakkelijk worden in- en uitgeschakeld via het menu.

Naast de klassieke gezichten (waarvan u zelfs de huidskleur kunt bepalen) vindt u ook talrijke symbolen met bijvoorbeeld dieren, eten of sport, die in duidelijke categorieën zijn onderverdeeld.

Emojis in Thunderbird Nachrichten einfügen
De emoji add-on werkt zowel met HTML- als met platte tekstberichten.

Delaatst gebruikte symbolen blijven opgeslagen in de geschiedenis en kunnen dus snel worden hergebruikt zonder lang zoeken. Via de zoekbalk kun je trefwoorden invoeren (helaas alleen in het Engels) en specifiek zoeken naar een bepaalde emoji.

De add-on werkt met zowel HTML als tekst e-mails. Unicode-tekens worden standaard ingevoegd in platte tekst en afbeeldingen in HTML-formaat. Desgewenst kunt u deze configuratie echter wijzigen via de instellingen.

Tip: U kunt de add-on ook gebruiken om emoji’s in te voegen in de onderwerpregel van uw berichten.

1.2 Veiligheid voorop: AutoarchiveReloaded archiveert automatisch uw mails

Mozilla Thunderbird heeft een geïntegreerde back-up functie, maar het kan alleen individuele berichten archiveren. Met de add-on AutoarchiveReloaded kunt u tijdgestuurde back-ups van uw e-mails maken en ook hele mappen of mappen (bijv. “Verzonden items”) opnemen. Junk, prullenbak, concepten, outbox, sjablonen en archieven worden niet meegenomen in het proces.

Die AutoarchiveReloaded Einstellungen in Thunderbird.
In de gebruikersaccountinstellingen bepaalt u welke berichten AutoarchiveReloaded moet archiveren en wanneer. Indien nodig kunt u de back-up ook handmatig activeren.

Na de installatie kunt u het automatisch archiveren starten via het menu of de parameters instellen in de “Accountinstellingen -> Instellingen voor automatisch archiveren”. U kunt bijvoorbeeld berichten filteren en archiveren op basis van de datum waarop ze zijn ontvangen en verzonden of op basis van bepaalde trefwoorden.

U kunt ook kiezen of u het proces handmatig wilt uitvoeren of dat het archiveren automatisch moet gebeuren telkens wanneer Thunderbird wordt opgestart. U kunt alle processen gemakkelijk volgen via het activiteitenvenster.

Goed om te weten: De nieuwe versie van AutoarchiveReloaded kan ook feed accounts (RSS) archiveren. Aangezien Thunderbird zelf echter geen overeenkomstige configuraties heeft, is dit alleen mogelijk met standaardinstellingen.

1.3 Lightning gebruiken om taken en afspraken te beheren

De agenda en taakbeheer add-on Lightning is al enige tijd een integraal onderdeel van Thunderbird en wordt direct met het installatiepakket meegeleverd. Hiermee kunt u afspraken, taken en uitnodigingen direct via uw mailprogramma beheren of een beter overzicht krijgen met behulp van de geïntegreerde dagindeling.

U kunt de Lightning-agenda eenvoudig binnen Thunderbird openen via een van de volgende manieren:

 1. Via het menu en de vermelding“Afspraken en taken -> Agenda“.
 2. Via de zijbalk met de ingevoerde afspraken.
 3. Met behulp van de sneltoets“Ctrl + Shift + C“.
Ansicht des Lightning-Kalender in Mozilla Thunderbird.
De Lightning kalender is al enige tijd een vast onderdeel van Thunderbird.

Lightning ondersteunt het importeren en exporteren van berichten en contacten in het standaard iCalendar-formaat (en enkele andere formaten) en het agendasynchronisatieprotocol CalDAV. Bovendien kan de add-on meerdere kalenders beheren en ook gesynchroniseerd worden met andere tools, zoals Google Calendar.

Tip: De functionaliteit van Lightning zelf kan ook worden uitgebreid met behulp van add-ons. Dat zijn bijvoorbeeld LightningButton, die de werkbalk van Thunderbird uitbreidt met speciale knoppen voor Lightning, of de gekleurde herinneringen voor belangrijke afspraken.

1.4 LookOut brengt communicatie tot stand met Microsoft

LookOut (Duits: “ZeigsMir!”) is een plugin waarmee Thunderbird kan communiceren met de mailoplossingen van Microsoft. Het decodeert de metadata en bijlagen in winmail.dat en leest ze in TNEF Attachments.

Die Einstellungen des LookOut-AddOn
In de instellingen van LookOut kunt u bijvoorbeeld ook opties als Strict Content-Type Matching of Debugging activeren.

LookOut heeft ook een volledige MAPI-decoder en kan sommige eigenschappen omzetten in vCard (vcf) en iCalendar (ics) formaten. Het is ook mogelijk om alle MAPI eigenschappen en velden van een e-mail weer te geven, mits deze afkomstig is van Thunderbird of Microsoft. In de instellingen van de add-on kunt u ook extra opties activeren, zoals Strict Content Matching of debugging.

1.5 Thema’s geven Thunderbird een eigen gezicht

Thema’s zijn een speciale vorm van add-ons waarmee u het uiterlijk van uw Thunderbird kunt veranderen. Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen twee types:

 • Achtergrondthema ’s veranderen alleen de achtergrondafbeelding, het kleurenschema en de werkbalken.
 • Volledige thema’s bieden uitgebreide mogelijkheden om het uiterlijk aan te passen (bijv. individuele pictogrammen of knoppen).
Themes-Verwaltung in Mozilla Thunderbird
U kunt eenvoudig nieuwe achtergronden, pictogrammen of knoppen toevoegen in Mozilla Thunderbird via het Themabeheer.

U kunt een nieuw thema installeren via het“Menu -> Add-Ons“. Selecteer in het add-ons beheer het item“Thema’s” en klik vervolgens op de link“Kies uit duizenden thema’s“. Kies uw favoriet en voeg deze toe via de groene knop.

Na een herstart schittert Thunderbird in een nieuw jasje. Uw eerder geopende tabbladen worden uiteraard tijdens het proces bewaard en daarna hersteld.

Themes auf der offiziellen Thunderbird Add-Ons Webseite
Op de officiële add-ons pagina voor Mozilla Thunderbird zijn er ook duizenden verschillende thema’s beschikbaar om gratis te downloaden.

2. hoe installeer je een add-on in Mozilla Thunderbird op Windows

 1. Start Mozilla Thunderbird en klik op de menuknop (met de drie horizontale lijnen). Selecteer vervolgens het item“Add-Ons -> Add-Ons“.
Menü im Mozilla Thunderbird öffnen
Open het add-on-beheer in Thunderbird via het hamburgermenu rechtsboven.
 1. De overzichtspagina van de officieel beschikbare Thunderbird add-ons wordt geopend. Klik in het menu links op“Extensies” en voer vervolgens in het zoekveld de naam van de add-on of eventuele trefwoorden in.
Thunderbird Add-On suchen
Voer de naam van de add-on of een specifiek trefwoord in de zoekregel in en klik vervolgens op het vergrootglas.
 1. Selecteer de gewenste extensie uit de lijst met resultaten en klik op de knop“+ Toevoegen aan Thunderbird“.
Thunderbird Add-On installieren
Klik op de groene knop om de installatie van de geselecteerde Thunderbird add-on te starten.
 1. Na de installatie wordt de nieuwe add-on weergegeven in de lijst met extensies. Klik op de link“Nu opnieuw opstarten” om de installatie te voltooien.
Thunderbird nach Add-On-Installation neu starten
Na een herstart is de add-on ook klaar voor gebruik.

Goed om te weten: Als de gewenste add-on niet officieel wordt aangeboden op de Thunderbird homepage, kunt u deze ook installeren via een XPI-bestand. Meer informatie daarover vindt u hier.

Hoe u Thunderbird add-ons toevoegt, wordt visueel getoond in de volgende video:

Gerelateerde berichten