Uitkijken naar Windows 7 – De Windows 7 FAQ

Windows 7 gaat eind oktober 2009 officieel in de verkoop. Wij willen de tijd tot die tijd overbruggen door veelgestelde vragen over Windows 7 te verduidelijken. 1. Vraag: Wanneer komt Windows 7 uit? Antwoord: De …

Uitkijken naar Windows 7 – De Windows 7 FAQ

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Windows
  6. »
  7. Uitkijken naar Windows 7 – De Windows 7 FAQ

Windows 7 gaat eind oktober 2009 officieel in de verkoop. Wij willen de tijd tot die tijd overbruggen door veelgestelde vragen over Windows 7 te verduidelijken.

1.

Vraag: Wanneer komt Windows 7 uit?

Antwoord: De verkoopstart van Windows 7 is gepland voor 22.10.2009. De definitieve versie van Windows 7 is echter al sinds augustus 2009 beschikbaar via verschillende kanalen (MSDN, Microsoft-partners, enz.).

2.

Vraag: Welke edities van Windows 7 zullen er zijn en waarin verschillen ze?

Antwoord: Windows 7 zal verschijnen in de edities Starter, Home Basic, Home Premium, Professional, Ultimate en Enterprise. De Starter en Home Basic edities zullen alleen beschikbaar zijn voor bepaalde OEM’s, de Enterprise editie alleen als volumelicenties voor zakelijke klanten. Dan blijven de Home Premium, Professional en Ultimate edities over, die verschillen in prijs en ook in omvang van de diensten. De Business Edition die vanaf Windows Vista beschikbaar is, wordt in Windows 7 vervangen door de Professional Edition.

De belangrijkste verschillen (per 09/2009) zijn samengevat in de volgende tabel.

LogoWin7Functie boxhomeHome Premium BoxProfProfessional BoxUltimateUltimate
Windows 7-interface met Aero Peek/Snap, Taakbalk, Jump Lists enz. Yes Yes Yes
Windows Zoeken Yes Yes Yes
Windows Media Player, Media Center Yes Yes Yes
DVD afspelen Yes Yes Yes
Actiecentrum Yes Yes Yes
Faxen en scannen Yes Yes Yes
Presentatiemodus Mobiliteitscentrum No Yes Yes
Ondersteuning voor meerdere monitoren Yes Yes Yes
Ondersteuning voor Windows Touch/Tablet PC Yes Yes Yes
Systeembeeld en volledige pc-back-up Yes Yes Yes
Windows Anytime Upgrade Yes Yes No
Homegroep Yes Yes Yes
Domein toegang
Remote Desktop-client Yes Yes Yes
Remote Desktop Server (inbellen van buitenaf) No Yes Yes
Groepsbeleid-editor No Yes Yes
DirectAccess/BranchCache (met Windows Server 2008) No Yes Yes
EFS-codering No Yes Yes
Offline bestanden No Yes Yes
Schijfversleuteling Bitlocker / Bitlocker 2-go No No Yes
XP-modus (moet opnieuw worden geladen) No Yes Yes
Mount virtuele schijven (VHD) Yes Yes Yes
Opstarten vanaf virtuele schijven (VHD) Yes

Wat er achter de afzonderlijke functies schuilgaat, vindt u in onze gedetailleerde presentatie van de bèta- en RC-versie van Windows 7.

Kijkend naar de functielijst van de verschillende edities wordt duidelijk dat Microsoft met name de Professional Edition aanzienlijk heeft uitgebreid ten opzichte van de Business Edition van Windows Vista, die destijds beperkt was op het gebied van multimedia. Voor de brede massa van gebruikers zou de Home Premium echter de juiste versie moeten zijn. De ontbrekende functies zijn in wezen beperkt tot uitgebreide netwerkfunctionaliteit, encryptie en de XP-modus (waarover hieronder meer).

3.

Vraag: Hoeveel kosten de verschillende edities?

Antwoord: Windows 7 komt in verschillende licentiesoorten op de markt. Naast de retailverpakking (kleurrijke verpakking met 32- en 64-bit gegevensdragers) zullen er ook weer SystemBuilder (voorheen OEM) versies zijn. Deze zijn veel eenvoudiger verpakt, geven geen recht op gratis ondersteuning en worden ook alleen verkocht in 32- of 64-bit versies. Daar staat tegenover dat deze versies aanzienlijk goedkoper zijn. Microsoft is ook van plan een familieversie op de markt te brengen die 3 licenties van Windows 7 Home Premium als upgrade bevat.

LogoWin7
Indicatieve prijzen 09/2009
BoxHomeHome Premium BoxProfProfessional BoxUltimateUltimate Family
Familie pakket
Detailhandel ca. 120 Euro ca. 309 Euro ca. 319 Euro
OEM (SB) ca. 80 Euro ca. 115 Euro ca. 150 euro
Upgrade
ca. 120 euro
ca. 285 euro
ca. 300 euro
150 Euro (3 licenties)

Alle links leiden naar de actuele prijs bij Amazon (affiliate programma), prijsstatus hier 10/2009.

Hoe bestelt u de OEM (System Builder) versies van Windows 7?

De prijzen laten zien dat een upgrade of een retail-versie in ieder geval niet de moeite waard is en dat het beter is om direct naar de laaggeprijsde SB-versie te gaan, die verkrijgbaar is via Amazon of ook dealers zoals Cyberport. U moet echter direct kiezen voor een 32- of 64-bits versie, want alleen de retailversies bevatten beide bitversies. Over de vraag of u een 64-bits versie moet gebruiken, zie verderop in de tekst.

Voor uitleg over wat er precies schuilgaat achter de System Builder-versie, zie het artikel Uitleg van afkortingen en termen op Windows CD’s/DVD’s.

4.

Vraag: Wie mag upgraden?

Antwoord: Microsoft voorziet alleen in een upgrade van Windows XP of Windows Vista. Bezitters van andere eerdere versies moeten de volledige versie aanschaffen. Gelet op de vorige vraag adviseren wij echter in ieder geval een SystemBuilder versie (SB) aan te schaffen, omdat dit niet alleen goedkoper is, maar ook gedoe bij de installatie scheelt (zie 5.). Bovendien is het alleen mogelijk om te upgraden naar dezelfde of een hogere versie. Heeft u dus Windows Vista Business, dan kunt u niet upgraden naar Windows 7 Home Premium.

5.

Vraag: Kan ik de upgrade-versie ook installeren op een “lege” harde schijf waarop geen besturingssysteem is geïnstalleerd dat recht geeft op de upgrade?

Antwoord: Nee. Net als Windows Vista vereist Windows 7 een geïnstalleerde Windows XP of Windows Vista om überhaupt de mogelijkheid tot installatie te bieden. Het is echter niet nodig om het bestaande besturingssysteem te upgraden. Windows 7 kan ook als extra besturingssysteem worden geïnstalleerd. Vanwege deze beperking raden wij in het algemeen aan de SB-versie aan te schaffen, omdat deze als volledige versie zonder voorgaand systeem kan worden geïnstalleerd. Als u echter met het probleem wordt geconfronteerd dat u legaal in het bezit bent van een upgradeversie en uw harde schijf inmiddels al hebt geformatteerd, moet u eens kijken naar onze tip over het installeren van Windows 7 upgradeversie op een lege harde schijf.

6.

Vraag: Kan ik later upgraden naar een “hogere” versie van Windows 7?

Antwoord: Ja. Windows 7 biedt de mogelijkheid om de functies van de hogere editie te ontgrendelen met de Anytime Upgrade. Op basis van de ervaring met Windows Vista en de prijzen die hier voor een upgrade in rekening worden gebracht, is het echter beter en goedkoper om de gewenste editie meteen aan te schaffen.

7.

Vraag: Krijg ik de 64-bit versie van Windows 7 gratis bij de 32-bit versie?

Antwoord: Alleen de retailversie van Windows 7 en de upgradeversie bevatten een gegevensdrager in de 32- en 64-bits variant van Windows 7. Kopers van de zelfbedieningsversies moeten vóór de aankoop beslissen welke versie ze willen gebruiken.

8.

Vraag: Waarin verschillen de 32-bits en 64-bits versies van Windows 7?

Antwoord: Zowel qua functionaliteit als qua prestaties zijn er in principe geen significante verschillen, hoewel speciale 64-bit toepassingen iets sneller kunnen werken, zoals ct bij een meting heeft vastgesteld (ct 18/09). Het belangrijkste voordeel van de 64-bit versie is de ondersteuning van 4 GBytes RAM, omdat anders – afhankelijk van het gebruikte moederbord – RAM meer dan 4 GBytes beschikbaar maar niet bruikbaar is. Tip: Met Windows 7 is slechts 3,2 GB in plaats van 4 GB werkgeheugen beschikbaar.

Toch moet elke koper zich vooraf afvragen of voor alle apparaten de juiste drivers beschikbaar zijn. Alleen met 64-bit drivers kan zowel externe als interne apparatuur onder de betreffende versie van Windows 7 worden gebruikt. Het nieuwe besturingssysteem ondersteunt een groot aantal apparaten “uit de doos”, maar niet allemaal.

9.

Vraag: Is Windows 7 sneller dan zijn voorgangers?

Antwoord: Ook hier verwijzen we naar de meting van ct in nummer 18/2009, waar werd vastgesteld dat het verschil tussen Windows Vista met Service Pack 2 en Windows 7 slechts marginaal is, maar dat het nieuwe besturingssysteem toch sneller aanvoelt omdat het sneller reageert, de grafische weergave voor veel vensters is geoptimaliseerd en er over het geheel genomen minder klikken nodig zijn om het doel te bereiken. Voor zwakkere computers, zoals netbooks, verdient Windows 7 zeker de voorkeur boven Windows Vista, omdat het systeem over het geheel genomen met minder systeemprestaties genoegen neemt om toch goed te draaien.

10.

Vraag: Wat zijn de hardware-eisen van Windows 7?

Antwoord: Microsoft zelf noemt 1 GHz CPU, 1 GB RAM en 16 GB harde schijf als hardware vereisten voor de 32-bit versie. Het systeem kan echter ook worden geïnstalleerd met slechts 512 MB RAM.

11.

Vraag: Hoe weet ik of mijn hardware en software compatibel is met Windows 7?

Antwoord: Microsoft biedt de Upgrade Advisor voor Windows 7, die controleert of de gebruikte hardware en software compatibel is met Windows 7.
De Upgrade Advisor-scan omvat zowel hardware als geïnstalleerde programma’s. Na de scan wordt het rapport gegroepeerd op hardware, software en taken. Apparaten waarvoor nog geen stuurprogramma beschikbaar is, worden weergegeven, evenals kritieke programma’s die vóór de upgrade naar Windows 7 moeten worden verwijderd.

Upgrade Adviseur
Klik op de afbeelding om te vergroten

12.

Vraag: Kan ik mijn bestaande Windows XP of Vista upgraden naar Windows 7 zonder alle programma’s opnieuw te installeren?

Antwoord: Tot augustus waren er veel berichten in de vakpers dat een upgrade van bestaande installaties naar Windows 7 in principe niet mogelijk is omdat Windows 7 op aandringen van de EU geen Internet Explorer bevat.

Deze bewering is inmiddels achterhaald. Microsoft bevat nu Internet Explorer 8 in Windows 7, maar biedt een keuze aan alternatieve browsers. Dit betekent dat bestaande installaties nu kunnen worden opgewaardeerd naar Windows 7 (in-place upgrade). Dit geldt echter niet voor alle Windows-gebruikers. Alleen Windows Vista met SP1 of SP2 kan worden opgewaardeerd, en dan nog alleen als het om dezelfde bitversie en editie gaat. Windows 7 biedt de in-place upgrade alleen als u de installatie start onder het bestaande besturingssysteem.

Screenshot

Installatie als upgrade of nieuwe installatie (door de gebruiker bepaald)
Klik op de afbeelding om te vergroten

Het volgende overzicht moet duidelijk maken in welke gevallen een “in-place upgrade” mogelijk is, waarbij alle geïnstalleerde toepassingen en gegevens worden overgenomen.

Screenshot

Mogelijke in-place upgrades van Vista naar Windows 7
Bron: http://blogs.technet.com/sieben/archive/2009/08/17/windows-7-upgrade-teil-2.aspx
Klik op de afbeelding om te vergroten

In alle andere gevallen is alleen een “aangepaste installatie” als nieuw, aanvullend besturingssysteem mogelijk.
Voor de gegevensoverdracht naar Windows 7 is op de gegevensdrager “Windows Easy Transfer” te vinden, die – net als onder Windows Vista – voor de gegevensoverdracht naar het nieuwe besturingssysteem zorgt. Bestaande toepassingen moeten echter nog wel opnieuw worden geïnstalleerd (zie punt 17).

13.

Vraag: Kan ik een reeds geïnstalleerde Windows 7 Beta of RC upgraden naar de definitieve versie van Windows 7 zonder alles opnieuw te installeren?

Antwoord: Normaal gesproken kan de RTM versie (Final) alleen geïnstalleerd worden over een Windows Vista met SP1/SP2 of als zelfstandig besturingssysteem. Een upgrade van bestaande Windows 7 beta versies of de RC is niet voorzien. Het is echter wel mogelijk met een trucje:

Kopieer hiervoor de inhoud van de Windows 7 DVD naar de harde schijf in een directory van waaruit u later Windows 7 wilt installeren en bewerk het bestand cversion.ini in de SOURCES directory.

Screenshot

BRONNEN het bestand cversion.ini

Open dit bestand met een tekstverwerker en bewerk de waarde MinClient naar een lagere build dan de geïnstalleerde versie. Als u bijvoorbeeld de Final over de RC wilt installeren, moet het juiste buildnummer in het bestand 7099.0 zijn (build 7100 = RC, minus 1).

Screenshot

Aanpassing van MinClient

Sla vervolgens het bestand cversion.ini op dezelfde plaats op en start de aangepaste installatie. Om een upgrade te kunnen uitvoeren, moet de installatie onder Windows worden gestart.
Het is echter niet uitgesloten dat er problemen optreden bij het upgraden van de bèta- of RC-versie naar de definitieve versie.

Zie ook tip Windows 7 installeren via een vorige build (beta of RC) in het tiparchief op WinTotal.

14.

Vraag: Hoe installeer ik Windows 7 op mijn netbook zonder dvd-station?

Antwoord: Windows 7 kan ook vanaf een USB-datadrager worden geïnstalleerd. Dit vereist echter enige voorbereiding, die we hebben samengevat in de tip Windows 7 installeren vanaf een USB-stick.

15.

Vraag: Ik heb Windows Vista/XP al op mijn computer geïnstalleerd. Kan ik Windows 7 installeren als aanvulling zodat ik voorlopig beide systemen kan gebruiken?

Antwoord: Ja, Windows 7 installeert zichzelf als een extra besturingssysteem op zijn eigen partitie als u een bestaande Windows Vista niet upgradet naar Windows 7 (zie 12.). Voor een parallelle installatie van Windows 7 is echter een aparte partitie of vrije, niet-gepartitioneerde harde schijfruimte voor het besturingssysteem nodig. Als er slechts één grote systeempartitie en gegevenspartitie is (helaas het geval bij veel voorgeïnstalleerde pc’s), kunt u de partities onder Windows Vista verkleinen met behulp van on-board tools of de installatieschijf van Windows 7. In onze tip Partities verkleinen beschrijven we vervolgens hoe u bestaande partities kunt verkleinen en zo ruimte kunt creëren voor een aanvullende installatie van Windows 7.

De installatie van Windows 7 als eerste of tweede, aanvullende systeem hebben we uitvoerig samengevat in ons aparte artikel “Windows 7 correct installeren”.

16.

Vraag: Kan ik Windows 7 ook installeren op FAT16- of FAT32-partities?

Antwoord: Nee, Windows 7 ondersteunt beide bestandssystemen, maar staat alleen installatie toe op lege harde schijven waarop een NTFS-partitie is gemaakt of op bestaande partities die met NTFS zijn geformatteerd.

17.

Vraag: Ik wil mijn systeem volledig opnieuw installeren. Is er een hulpmiddel van Microsoft waarmee ik een back-up van mijn gegevens kan maken en deze later kan herstellen?

Antwoord: Ja. Microsoft biedt Windows Easy Transfer aan op de gegevensdrager van Windows 7 in het pad “supportmigwiz”, een klein hulpmiddel om gegevens en gebruikersinstellingen over te zetten tussen het oude en het nieuwe systeem.

Screenshot

Windows Eenvoudige overdracht
Klik op de afbeelding om te vergroten

De tool houdt echter alleen rekening met “gebruikersgegevens” en programmaspecifieke instellingen, niet met de overdracht van de programma’s zelf.

Instructies voor het gebruik van Windows Easy Transfer vindt u in ons aparte artikel “Windows 7 correct installeren”.

18.

Vraag: Windows 7 bevat geen webbrowser. Hoe kom ik op het internet?

Antwoord: Windows 7 bevat Internet Explorer 8. Aanvankelijk was het onder druk van de EU de bedoeling Windows 7 zonder webbrowser te leveren. Dit plan is sindsdien echter opgegeven en Windows 7 is geïnstalleerd met een webbrowser. Internet Explorer 8 zou echter een gemakkelijke manier moeten bieden om over te schakelen naar een andere browser zoals Firefox of Opera.

19.

Vraag: Windows 7 zou geen mail client moeten bevatten. Hoe haal ik mijn mail op?

Antwoord: Microsoft heeft enkele programma’s die voorheen automatisch werden geïnstalleerd als optionele downloads uitbesteed aan Windows Live om ze meer up-to-date te houden. De toevoegingen, bekend als Microsoft Live Essentials, omvatten Messenger, Writer, Photo Gallery, Movie Maker, Family Safety en de Toolbar, evenals Windows Live Mail, dat in wezen de functies van zijn voorganger Outlook Express biedt, maar in een nieuw jasje. De Live Essentials kunnen rechtstreeks vanuit het Windows 7 startmenu worden geïnstalleerd of via de web installer op de Windows Live site.

Zie ook de tip Windows Mail voor Windows 7 in het tiparchief.

Screenshot

Windows Live Mail

20.

Vraag: Windows 7 wordt verondersteld een volledige Windows XP geïnstalleerd te hebben, genaamd XP Mode. Hoe werkt deze XP modus?

Antwoord: De XP modus, die alleen apart verkrijgbaar is en alleen kan worden gebruikt met Windows 7 Professional en Ultimate, installeert een Windows XP met SP3 als een virtueel systeem binnen Windows 7.
Hiervoor is Windows Virtual PC voor Windows 7 nodig, dat ook apart moet worden gedownload. Dit is een speciale versie van Microsoft Virtual PC voor Windows 7, waarvoor een CPU met virtualisatietechnologie nodig is.

Addendum 21.03.2010: Sinds 20.03.2010 is er een update voor Windows Virtual PC waarmee de hardwarevirtualisatie niet meer nodig is. Naar de download vermelding KB977206

Of de gebruikte CPU dit ondersteunt kan worden gecontroleerd met de kleine freeware tool SecurAble onder het item “Hardware Virtualisatie”.

Screenshot

SecurAble laat zien of de CPU geschikt is voor de XP-modus.

Indien nodig moet deze functie eerst in de bios worden geactiveerd. Afgezien van dit punt verschilt de XP-modus van Windows 7 niet van Virtual PC 2007, maar wel in de integratie in het systeem:

Programma’s die in virtuele Windows XP zijn geïnstalleerd (XP-modus) verschijnen in het startmenu in de programmamap “Virtual Windows XP Applications” en kunnen dus ook vanuit Windows 7 als een normale applicatie worden gestart. De virtuele omgeving start op de achtergrond en brengt alleen het toepassingsvenster naar het bureaublad.

Screenshot

XP-programma’s in het startmenu

Natuurlijk kunt u ook uw eigen virtuele pc’s opzetten – zoals bekend van Virtual PC 2007 – en deze op de conventionele manier onder Windows 7 gebruiken.

Screenshot

Virtuele pc’s onder Windows 7
Klik op de afbeelding om te vergroten

21.

Vraag: Zijn mijn programma’s compatibel met Windows 7?

Antwoord: Windows 7 is gebaseerd op Windows Vista, dus toepassingen die onder Windows Vista draaien zouden compatibel moeten zijn met Windows 7. Uitzonderingen zijn systeemgerelateerde programma’s zoals virusscanners, die geoptimaliseerd moeten zijn voor Windows 7. Maar Windows 7 kan ook worden uitgevoerd met oudere Windows XP-toepassingen. Bij problemen helpt het meestal om de programma’s als administrator te starten of met gewijzigde instellingen in de compatibiliteit (contextmenu – eigenschappen).

22.

Vraag: Voor mijn printer (of andere hardware) zijn alleen Windows Vista drivers beschikbaar. Kan ik deze ook onder Windows 7 gebruiken?

Antwoord: Windows Vista drivers kunnen over het algemeen ook onder Windows 7 gebruikt worden. Onder bepaalde omstandigheden kunnen de installatieprogramma’s problemen veroorzaken als ze naar de versie van het besturingssysteem vragen. In dat geval helpt het om de instellingen voor de compatibiliteit van het installatieprogramma te wijzigen in Windows Vista (zie vraag 21).

23.

Vraag: Is Windows 7 compatibel met mijn Windows Home Server?

Antwoord: Met de release van Windows 7 levert Microsoft ook het PowerPack 3 voor de Windows Home Server, dat speciaal voor Windows 7 is geoptimaliseerd. Alleen met het PP3 en de bijbehorende connector zal het mogelijk zijn om de inhoud van de Home Server via de Windows 7 bibliotheken te benaderen. Dit betekent dat de inhoud dan ook wordt geïndexeerd via Windows Search Version 4. Meer informatie over PP3 en Windows 7 vindt u in de Home Server Blog.

Wij hopen dat deze FAQ de meeste vragen over het komende Windows 7 beantwoordt.

Gerelateerde berichten