USB-sticks hebben de conventionele diskette bijna volledig vervangen en zijn in veel huishoudens te vinden als mobiele opslagmedia. Dankzij USB 2.0 en geheugengroottes van zelfs meer dan 1 GByte zijn de handige flashdrives ook veelzijdig inzetbaar als externe drives. In het volgende artikel geeft PCDMicha waardevolle praktische tips en presenteert verschillende toepassingsscenario’s voor USB-sticks.
Inhoudsopgave
Verschillen in de hardware
Niet alle sticks zijn hetzelfde. Aan de buitenkant zijn meestal alleen optische verschillen te zien. Momenteel is het motto: hoe kleurrijker, hoe beter. De styling en de prijs zeggen echter niets over het binnenwerk en de prestaties van de stick.
Snelheid
Zonder uitzondering is het Hi-Speed USB-logo te vinden op de nieuwere sticks. Dit geeft echter alleen aan dat de stick zich registreert als een USB 2.0-apparaat op de bus, maar niets over de maximale overdrachtssnelheid voor lezen en schrijven. Deze informatie staat vaak op de verpakking van de sticks en hangt vooral af van het gebruikte flashgeheugen en de controller in de stick. In een test van PC Professionell (uitgave 09/2005, pagina 108 e.v.) werden 20 USB-sticks onder de loep genomen. De leessnelheden lagen tussen 8 en 31 MB/sec, de schrijfsnelheden tussen 7 en 24 MB/sec.
Als u grote bestanden van de stick laadt of hem als “werkschijf” gebruikt, moet u zeker zorgen voor een “snelle stick”. Sommige webwinkels (bijv. Alternate) bieden meer informatie over de producten, waaronder overdrachtssnelheden. Als u de stick vooraf kunt testen, kan de overdrachtssnelheid worden bepaald met tools als Sandra Lite of FreeMeter.
Grootte
Momenteel worden sticks aangeboden met een grootte tot 8 GByte. Minder dan 256 MByte is bij de huidige prijzen nauwelijks de moeite waard. Als u de stick als werkschijf wilt gebruiken, moet u niet te klein rekenen: Mailarchieven kunnen al snel enkele honderden MBytes op de stick in beslag nemen. Windows of Linux kunnen ook volledig vanaf de stick worden opgestart, maar die hebben ruimte nodig. Met een opslagcapaciteit van 1 GByte bent u voor de meeste toepassingen goed uitgerust.
Gegevensencryptie
USB-sticks zijn klein, handzaam en daarom perfect om kwijt te raken. Hoewel de materiële schade dan nog te dragen is, is de toegang tot persoonlijke gegevens door derden dat zeker niet. Idealiter biedt de stick daarom encryptie. Sommige fabrikanten leveren software die de stick verdeelt in een zichtbaar en een privé (versleuteld) gedeelte. In eerste instantie ziet de gebruiker alleen het “openbare gedeelte” van de stick.
Verdeling in beschermd en onbeveiligd gebied op de Verbatim-stick. |
Pas na het inloggen in het beschermde gedeelte worden de daar aanwezige gegevens weergegeven.
Inloggen vereist |
Als de stick niet met encryptie wordt geleverd, kan deze achteraf worden ingebouwd. Het sharewareprogramma Carry it Easy biedt, naast vele andere functies, encryptie zoals in het Verbatim-voorbeeld, maar dit kan niet op alle USB-sticks worden geactiveerd. Dit hangt af van de in de stick gebruikte controller.
De verdeling in een openbaar en privé-gedeelte werkt alleen voor USB-sticks met bepaalde controller-types (te zien onder Apparaatinformatie). |
Er zijn echter ook gratis oplossingen voor bestandsversleuteling beschikbaar voor alle sticks:
TrueCrypt, dat beschikbaar is onder een open source licentie, creëert versleutelde volumes die in het systeem kunnen worden geïntegreerd zoals normale harde schijven.
TrueCrypt met een AES-gecodeerd containerbestand op een USB-stick (E). |
Een volume kan een containerbestand zijn of een echte schijf (USB-stick, harde schijf partitie). Zonder decryptie zijn noch de bestandsstructuur noch de inhoud van de volumes zichtbaar.
U kunt ook specifiek alleen gevoelige bestanden versleutelen. Daarvoor zijn programma’s als Advanced File Security of Challenger geschikt, die rechtstreeks naar de stick kunnen worden gekopieerd en van daaruit kunnen worden gestart voor versleuteling of ontsleuteling.
Geavanceerde bestandsbeveiliging |
Meer informatie over TrueCrypt en versleuteling vindt u in het artikel Bestandsversleuteling – mogelijkheden en programma’s.
Startmenu
Op sommige USB-sticks vindt u het U3-logo van het bedrijf u3.com, dat in juni 2010 werd gesloten.
Dit is een extensie voor USB-sticks die fabrikanten in hun producten kunnen implementeren. Met deze uitbreiding kunnen speciaal voor U3 ontwikkelde programma’s rechtstreeks op de stick worden geïnstalleerd en zich nestelen in het “Launchpad”, dat fungeert als startmenu van de USB-stick. Wanneer de stick wordt verwijderd, laten de programma’s geen sporen achter op de computer, aldus de fabrikant. Het nadeel van de U3-technologie is dat alleen speciaal voor U3 ontwikkelde programma’s in het menu kunnen worden opgenomen.
U3-startmenu |
U3 is echter geen must. Er zijn ook gratis en shareware alternatieven:
Ceedo Personal installeert zich ook op een USB-stick. De software dient als startcentrum voor programma’s die via de website van de fabrikant kunnen worden gedownload en geïnstalleerd. In vergelijking met U3 is de selectie van programma’s veel uitgebreider. Ceedo laat momenteel ook niet toe om eigen programma’s aan het startmenu toe te voegen.
Startmenu vanaf USB-stick via Ceedo Personal |
PStart simuleert een startmenu voor USB-sticks.
Programma’s op de stick via PStart |
Uitvoerbare programma’s worden handmatig of automatisch aan de lijst toegevoegd en kunnen dan sneller worden opgeroepen via het bladpictogram.
Startmenu van PStart in de lade |
In tegenstelling tot Ceedo en U3 kan elk programma als snelkoppeling in PStart worden opgenomen. Bovendien is het programma gratis.
Eigen bestanden mobiel
Op het laatst wanneer u op meerdere computers werkt die niet allemaal in een netwerk zijn opgenomen, kan de USB-stick waardevolle diensten bewijzen als universele gegevensschijf. Alle gegevens die de gebruiker nodig heeft, kunnen op de stick worden opgeslagen en dus op elk systeem worden gebruikt.
De eenvoudigste manier is om het pad van de map “Mijn documenten” van beide computers naar de stick te verplaatsen. Er zijn echter meestal submappen en bestanden in de map die niet per se op de stick hoeven te staan en de capaciteit snel zouden overschrijden (Mijn Muziek, Mijn Afbeeldingen).
Als u toch de map Mijn Documenten volledig op de stick wilt zetten, gaat u als volgt te werk:
- Maak een map aan op de USB-stick (bijvoorbeeld Mijn Documenten Mobiel).
- Selecteer de map Mijn documenten op het bureaublad van de hoofdcomputer (die met de gegevens) en kies Eigenschappen in het contextmenu.
- Klik nu op Verplaatsen en selecteer de eerder gemaakte map Mijn documenten mobiel als bestemming.
- Windows verplaatst nu de inhoud van de map naar de USB-stick en verandert ook de referentie. Vanaf dit moment wordt de map Mijn documenten mobiel op de USB-stick altijd als bestemming aangesproken bij het openen van de map Mijn documenten.
Mijn documenten op de stick
- Ga op de tweede computer (bijv. laptop) ook naar de eigenschappen van Mijn documenten, maar selecteer hier Bestemming zoeken om het pad te wijzigen en te verwijzen naar de map Mijn documenten mobiel. Nu verandert Windows alleen het pad, maar verplaatst de inhoud niet.
De beschreven variant heeft echter als nadeel dat de stick altijd in het stopcontact moet zitten en dat er ook bestanden op de stick worden opgeslagen die je misschien niet altijd nodig hebt, maar die wel ruimte innemen op de stick. Een betere optie is daarom om de benodigde mappen en bestanden te synchroniseren met de “hoofdcomputer”. Veel fabrikanten leveren bij hun sticks kleine programma’s die bestanden tussen de stick en de PC kunnen synchroniseren.
Hulpmiddel voor het synchroniseren van mappen |
De mogelijkheden van de gratis add-ons zijn echter meestal zeer beperkt.
Speciaal voor gebruikers van USB-sticks kunnen de programma’s MobileAssistant of Carry it Easy worden gebruikt om gegevens te synchroniseren. Ook de shareware Second Copy is een zeer goed alternatief gebleken voor het synchroniseren van bestanden en mappen.
Second Copy: Back-up met profielen in perfectie |
Met de assistent geeft u aan welke mappen gesynchroniseerd moeten worden tussen de hoofdcomputer en de stick. Second Copy ondersteunt ook de naam van de USB-stick.
Second Copy ondersteunt ook de naam van het volume |
Wanneer u de USB-stick insteekt, herkent Second Copy automatisch de volumenaam en vraagt of de back-upprofielen moeten worden uitgevoerd. Zo kunt u de gegevens synchroniseren tussen de stick en de hoofdcomputer door deze gewoon aan te sluiten. Op de tweede computer opent u de bestanden rechtstreeks op de stick. Als ze daar zijn gewijzigd, herkent Second Copy dit bij de synchronisatie met de hoofdcomputer en worden de gegevens automatisch vergeleken.
Een alternatief in de freeware sector is Z-DBackup.
Outlook en Outlook Express op de stick
Met wat handwerk kunnen ook mailarchieven van Outlook en Outlook Express op de stick worden gezet. Dit maakt het mogelijk om het mailprogramma op meerdere computers met één database te gebruiken. Het artikel Data Backup met Outlook en Outlook Express beschrijft hoe u de gegevens van Outlook of Outlook Express kunt verplaatsen naar een andere opslaglocatie (bijvoorbeeld naar een USB-stick).
Om ervoor te zorgen dat de mailclients op beide systemen (hoofdcomputer en tweede computer) hetzelfde zijn geconfigureerd, kunt u het beste de mailclient volledig instellen op het eerste systeem, de mailgegevens op de USB-stick plaatsen en een volledige back-up maken met OutBack Plus voor Outlook of Express Assist voor Outlook Express.
OutBack Plus voor het overbrengen van mailinstellingen tussen 2 computers voor Outlook |
Beide programma’s zijn shareware en slaan alle mail client instellingen op in een bestand. Als u dit bestand op de tweede computer importeert, zijn de instellingen van de mailaccounts, de regels en de opslaglocatie van de mailgegevens identiek en voorkomt u configuratiefouten.
Het eerder genoemde programma Carry it Easy biedt een ingebouwde sync-functie voor Outlook Express.
Mobiel werkstation
USB-sticks worden in principe net als elke andere schijf onder Windows aangesproken via de stationsletter. Dus wat is er mis met het installeren van programma’s direct op de stick? Slechts enkele programma’s zijn zo ingesteld dat ze werken zonder registervermeldingen en andere bestanden in het systeem buiten de programmamap. Als u de stick in een andere computer zou steken en het programma daar zou proberen te starten, zou het resultaat een foutmelding zijn.
Vooral de freeware en open source scene heeft echter ingezien dat zogenaamde portable apps, die geen installatie vereisen, erg praktisch zijn. Er is nu een grote selectie van programma’s die ofwel speciaal zijn ontworpen voor gebruik op sticks ofwel zijn aangepast als “draagbare” edities zodat het programma niet hoeft te worden ingevoerd in de registratiedatabase.
Bekende vertegenwoordigers zijn de browser Firefox, de mailclient Thunderbird of OpenOffice in de portable edities, waarbij alle gegevens volledig op de stick blijven staan. U kunt uw eigen mail- en webomgeving met dergelijke programma’s gemakkelijk gebruiken op de thuis-pc en de bedrijfs-pc (indien toegestaan).
Veel hulpmiddelen zoals FTP-clients (FileZilla), Messenger (Miranda), beveiligingsprogramma’s zoals McAfee AVERT Stinger, bestandsviewers (IrfanView, Foxit PDF Reader, VLC Media Player) of wachtwoordhulpmiddelen (AMP, Keep Password Safe) kunnen ook rechtstreeks op een stick worden gestart, zonder dat u daarvoor op invoer in Windows bent aangewezen.
De websites http://portableapps.com, http://www.portablefreeware.com en natuurlijk WinTotal bieden een ruime keuze aan dergelijke programma’s in de softwaresectie. In principe is elk programma “stick-compatibel” als het geen entries in Windows achterlaat die nodig zijn om het programma te starten of te bedienen. In veel gevallen helpt het om het gewoon uit te proberen (kopieer de programmamap naar de stick en start het op een andere computer).
Toolsuites speciaal voor USB-sticks
Naast draagbare apps zijn er ook programmasuites met veel speciale functies die speciaal zijn afgestemd op de behoeften van gebruikers van USB-sticks.
MobileAssistant
MobileAssistant |
MobileAssistant bewaart uw eigen bestanden, favorieten, cookies en andere bestanden van verschillende gebruikersprofielen op een USB-stick.
De gegevens kunnen optioneel gecodeerd en gecomprimeerd worden opgeslagen.
MobileAssistant |
U bent dus in staat om uw “eigen” werkplek over te zetten naar andere computers. De enige beperking is de opslagcapaciteit van de USB-stick. De software is daarom het meest geschikt voor gevoelige gegevens zoals IE geschiedenis, cookies, favorieten, etc.
MobileAssistant |
Daarnaast is er een ingebouwde wachtwoordkluis, adresmanager en Mobile Sync voor het synchroniseren van eventuele bestanden tussen de stick en het lokale systeem.
Een andere functie is USB-computerbeveiliging. Hiermee bepaalt u of de op dat moment actieve stick nodig is als “sleutel” om de computer op te starten. Bovendien kunt u instellen hoe het systeem zich gedraagt als de stick wordt verwijderd (afsluiten, vergrendelen, enz.). Een noodschijf dient als tweede sleutel bij verlies of defect van de stick.
MobileAssistant |
USB Toolbox
De shareware USB-Toolbox probeert de USB-stick te veranderen in een universeel hulpmiddel met vele functies. Een agenda, contactbeheer, notities en taken, wachtwoordkluis, afbeeldingsviewer, tekstbeheer en spreadsheet, alsmede bestandstools voor het splitsen, versnipperen, coderen en uitpakken van bestanden zitten verborgen onder de gemeenschappelijke interface.
USB Werkset |
Speciaal voor internetgebruik kunnen IE-favorieten worden uitgelezen en opgeslagen in de toolbox. Een andere functie slaat verschillende gespreksaanbieders op. Een ingebouwde FTP-client, webbrowser en mailprogramma ronden de toolbox af.
Gemakkelijk meenemen
Carry it Easy is vooral gericht op gebruikers van USB-sticks. De software maakt datasynchronisatie tussen het hostsysteem en de USB-stick mogelijk en kan de gegevens optioneel comprimeren en versleutelen.
Carry it Easy |
Als verdere functie kan Carry it Easy een back-up maken van een Outlook Express-account met alle instellingen, mails en adresboek op de stick en deze gegevens vervolgens op een ander systeem herstellen. Als Carry it Easy wordt afgesloten worden de gegevens van de computer verwijderd. U kunt Outlook Express mobiel gebruiken op elke computer met deze mail client.
Carry it Easy |
Voor Internet Explorer en Firefox biedt het programma de mogelijkheid om favorieten of bladwijzers met de hostcomputer te synchroniseren en spoorloos te surfen. Daartoe verwijdert het programma na het surfen alle sporen (geschiedenis, cookies, WebCache) of gebruikt de instellingen van de stick en overschrijft daarmee de instellingen van de hostcomputer. Na het afsluiten schrijft Carry it Easy de oorspronkelijke gegevens weer terug.
Carry it Easy |
Op USB-sticks met bepaalde controllers (OTI, Silicon Motion en ST Microelectronics) kan de opslagruimte worden verdeeld in een openbaar en een beschermd gebied (zoals reeds beschreven in het hoofdstuk over data-encryptie).
Opstarten van besturingssystemen vanaf de stick
Rondom het BIOS
Dankzij hun opslagcapaciteit zijn USB-sticks ook ideale noodmedia. Linux, DOS en zelfs Windows XP kunnen met een paar trucs vanaf de sticks worden opgestart.
De sleutel tot succesvol booten vanaf USB-apparaten is het BIOS: u komt direct na het inschakelen in het BIOS met [F1], [F2], [DEL] of een andere toets. Raadpleeg de handleiding van de PC of het moederbord.
USB Legacy Support moet geactiveerd zijn, zodat USB-apparaten al bij de systeemstart zonder besturingssysteem beschikbaar zijn. Zonder dit kan het systeem meestal geen USB-apparaten aanspreken zonder besturingssysteem.
Als tweede voorwaarde moet de opstartvolgorde in het BIOS ook USB-apparaten aanbieden, meestal aangeduid als USB HDD of Removable Devices, en op dit apparaat worden overgeschakeld. Bij sommige BIOS-varianten kan een opstartmenu worden weergegeven met de optie om het opstartapparaat te selecteren bij het opstarten met [F8] of [F12].
Een kwestie van formaat
De derde horde is de stick zelf. Zo’n stick kan worden geformatteerd als superdiskette of als harde schijf. Als de stick is geformatteerd als harde schijf, heeft hij een MasterBootRecord (MBR), een partitietabel en een partitie. Is de stick daarentegen geformatteerd als superdiskette, dan heeft hij alleen een bootsector zonder partitietabel (analoog aan een diskette).
En dit is precies waar het probleem ligt: er is geen geldige standaard voor hoe het BIOS het USB-apparaat aanspreekt. Niet elk BIOS kan van beide formaten opstarten. Als het BIOS zoekt naar een MBR, zal het alleen een bootsector vinden op een stick in superfloppy formaat. Omgekeerd: Als het BIOS alleen kan booten van een stick in superfloppy formaat, zal het een MBR vinden in plaats van de eenvoudige bootsector.
Sommige BIOS-varianten bieden ook hier een oplossing: Bij nieuwere AMI BIOS-varianten kunt u onder Advanced -> USB Mass Storage Device Configuration -> EmulationType aangeven hoe het USB-apparaat moet worden aangesproken (HDD, FD, CD, Auto).
BIOS-instellingen |
Onder Windows is het niet mogelijk te zien of de stick is geformatteerd als superdiskette of harde schijf. Windows biedt ook geen mogelijkheid om het formaat van de stick te wijzigen. Hoewel sommige tijdschriften het omzetten van het formaat met Knoppix beschrijven, is er een elegante oplossing onder Windows:
Met de USB Disk Storage Format Tool van HP kun je de stick formatteren als harde schijf. De tool schrijft een MBR, partitietabel en partitie. U kunt ook het bestandssysteem kiezen (FAT, FAT32 en NTFS). In de regel is NTFS echter ongeschikt als opstartmedium. Als je een bootable DOS diskette hebt, kan het programma de startbestanden direct naar de stick overbrengen om op te starten. Let op: hierdoor worden alle gegevens op de stick gewist.
HP’s tool formatteert sticks als harde schijven |
Als u een foutmelding krijgt bij het formatteren, moet u de eerste sector van de stick overschrijven met een hex-editor. Selecteer met Tiny Hexer de USB-stick onder Bestand -> Gegevensdrager openen.
Tiny Hexer, overschrijft sector 0 op de stick |
Overschrijf nu de hele sector met nullen en sla de wijziging op via File -> Disk -> Write modification. Probeer daarna de HP tool opnieuw te gebruiken.
FreeDOS en DOS
Addendum 10.07.2012: De “F” versie van de Rufus tool bevat naast FreeDOS ook een formatteringstool. Daarnaast kan de tool ook veel ISO images direct op een stick zetten.
FreeDOS en DOS zijn relatief eenvoudig op een stick te zetten. Alles wat je nodig hebt is een bootable DOS diskette.
Gebruik het hierboven genoemde USB Disk Storage Format Tool van HP. Bij het formatteren kun je de opstartbestanden van een DOS-opstartschijf direct importeren. Plaats daartoe de diskette in station A:.
Als u de bestanden liever handmatig importeert, moet u het systeem opstarten vanaf een diskette en een nieuwe bootsector in de stick planten die onder DOS toegankelijk is met SYS X (X voor de stationsletter van de stick) zodat de stick opstartbaar wordt. Naast de bootsector kopieert het SYS-commando ook de andere startbestanden naar de stick. Let op: Windows ME en Windows XP opstartschijven hebben geen SYS commando. U heeft dus een DOS of Win9x opstartdiskette nodig.
U kunt kant-en-klare DOS-opstartdiskettes vinden op . Daarnaast bieden we een FreeDOS-gebaseerde opstartdiskette aan als download als een programma dat zichzelf uitpakt op een diskette of in een image-bestand. U kunt deze opstartdiskette naar believen uitbreiden.
Als uw computer geen diskettestation meer heeft, kunt u de image-bestanden virtueel in het systeem integreren met Virtual Floppy Drive en dit station opgeven als bron voor het HP USB Disk Storage Format Tool.
Virtual Floppy Drive als het systeem geen diskettestation meer heeft. |
Dam Kleine Linux
Damm Small Linux, gebaseerd op Knoppix Linux, is ideaal als noodsysteem voor USB-sticks vanwege de kleine omvang (iets minder dan 50 MByte) van het Linux-derivaat. DSL wordt geleverd met een (bijna) complete desktopomgeving en talrijke programma’s voor de commandoregel. Bij de keuze van de meegeleverde toepassingen is gelet op de belangrijke maatstaf bruikbaarheid, snelheid en geheugengebruik. Het besturingssysteem kan rechtstreeks vanuit DSL (Tools -> Install to USB Pendrive) op een USB-stick worden gezet en van daaruit worden opgestart.
DSL |
In de Damn Small Linux wiki staat beschreven hoe je DSL op een USB-stick kunt installeren als het niet via DSL zelf werkt, en staan verdere configuratie-instructies.
Naast DSL kunnen ook Knoppix en andere Linux-derivaten vanaf een USB-stick worden opgestart, mits ze dienovereenkomstig worden aangepast. De FAQ’s en helpfora op het internet over Linux en USB-sticks bieden tal van voorbeelden.
Windows PE
Windows XP zelf kan momenteel niet opstarten vanaf USB zonder veel handmatig werk en ingrijpen in het systeem. Het is te hopen dat Microsoft dit met Vista zal verbeteren.
Windows PE gedraagt zich hier anders. Dit is een beperkt, maar toch volledig uitvoerbaar besturingssysteem dat geen schrijftoegang nodig heeft en dus ook opstart op CD-ROM’s e.d. Het bevat alle noodzakelijke functies om bijvoorbeeld van USB op te starten. Het bevat alle nodige functies om bijvoorbeeld volledige toegang te hebben tot NTFS-media of Active Directory. Bovendien draait Windows PE met een grafische gebruikersinterface en kan het vervolgens drivers integreren, omdat het ook plug and play ondersteunt. Microsoft ziet Windows PE (wat staat voor Preinstallation) als een hulpmiddel om computers voor te bereiden op de installatie. Geklungel met de logge antwoordbestanden tijdens de installatie (installatie zonder toezicht) zou daarmee tot het verleden behoren. Helaas is Windows PE niet voor veel mensen legaal beschikbaar. Het wordt alleen als een zogenaamde OPK (OEM Preinstallation Kit) gedistribueerd aan grote zakelijke klanten. Alleen PowerQuest gebruikt Windows PE met Drive Image 7 als noodsysteem en is dus hier beschikbaar voor normale consumenten.
De remedie is het kleine tooltje Barts PE (Preinstalled Environment) Builder, ontwikkeld door de Nederlander Bart Lagerweij, waarmee een bootable, uitgeklede Windows CD gemaakt kan worden. Barts PE was al het onderwerp van een ouder artikel, maar het is nog steeds geldig. We zullen ons daarom verdere uitleg over Barts PE nu besparen.
Maar hoe komt Barts PE op de USB-stick?
Er zijn 2 mogelijkheden. We willen er hier op wijzen dat zelfs beide mogelijkheden niet op alle systemen werken. In veel gevallen zal echter ten minste een van beide helpen.
1) pe2usb.cmd
De PE Builder wordt geleverd met de oplossing pe2usb.cmd, die een complete PE-ISO in een RAM schijf laadt.
- Voor de RAM-schijf zijn twee bestanden van Service Pack 1 voor Windows Server 2003 nodig. U kunt het bestand, dat ongeveer 350 MB groot is, vinden op WinTotal.
Pak dit bestand uit met de aanroep “WindowsServer2003-KB889101-SP1-x86-DEU.exe /x” in een willekeurige map, bijvoorbeeld: c:server2003sp1.Windows Server 2003 SP1 uitpakken
Na het uitpakken kopieert u de bestanden setupldr.bin en ramdisk.sy_ naar een submap in de programmamap van Bart’s PE met de naam srsp1, die u eerst moet aanmaken.
Ga nu via de commandoregel naar deze map en pak het nog ingepakte bestand uit met het commando expand ramdisk.sy_ ramdisk.sys.
U kunt dan de map server2003sp1 volledig verwijderen.
Maak nu een gereed PE-systeem met de PE-Builder in de PE-Builder map in een submap met de naam BartPE. Je hoeft geen ISO bestand te maken.Directory structuur
Klik op de afbeelding om te vergroten - Start nu het bestand pe2usb vanuit de PE-Builder directory via de commandoregel met de parameter pe2usb -f (drive is de drive letter van de stick). De parameter -f zorgt ervoor dat de stick geformatteerd wordt. Het script voert alle handelingen zelfstandig uit.
pe2usb
Klik op de afbeelding om te vergrotenAls het besturingssysteem later niet opstart, formatteer dan de stick met HP’s USB Disk Storage Format Tool vóór pe2usb en doe dan zonder de parameter -f. Het commando is dan: pe2usb en kan ook gebruikt worden om een PE-versie te vernieuwen. Het commando is dan: pe2usb en kan ook worden gebruikt om een PE-versie te vernieuwen.
- Voor de variant via de RAM-schijf is veel RAM nodig. Het ISO-bestand wordt eerst in een RAM-schijf geladen. Dit geheugen is later niet meer beschikbaar voor de werking van Bart’s PE. Afhankelijk van de grootte van de PE-installatie kan zelfs 512 MB snel krap worden.
2) PEToUSB
In tegenstelling tot de eerste variant vereist de PEToUSB-oplossing geen RAM-schijf en dus minder RAM op het systeem. De bediening is ook zeer eenvoudig. Maak eerst een PE-systeem van Bart, ook zonder ISO-bestand. Start vervolgens PEToUSB, voer het bronpad van het BartPE-systeem en de doelschijf in.
PEtoUSB |
Conclusie
USB-sticks zijn de waardige opvolger van diskettes: hoge snelheid, eenvoudige bediening en veel opslagruimte. Afhankelijk van het toepassingsgebied kan een USB-stick u veel werk besparen. Zelfs als noodmedium kan de stick overtuigen, als u let op de speciale eigenschappen die ermee gepaard gaan. Helaas kunnen niet alle computers zonder problemen worden opgestart met een USB-stick.
Eén nadeel van USB-sticks willen we echter niet verzwijgen: Volgens verschillende bronnen (bijv. CT, uitgave 2006/nummer 2, blz. 190) zijn de geheugencellen in de sticks ontworpen voor gemiddeld slechts 10000 tot 100000 schrijftoegang (afhankelijk van de fabrikant). Wie de stick als “werkschijf” gebruikt, moet hiermee rekening houden. De sticks zijn meer ontworpen voor incidentele bestandsopslag dan als “vervanging van een harde schijf”. Het is mogelijk dat deze omstandigheid bij nieuwere producten zal veranderen. Tegen deze achtergrond moet men dus nooit vergeten een back-up te maken van de gegevens op de stick.