USB-sticks en hun plaats te midden van alle clouddiensten

Waren diskettes, cd’s en dvd’s vroeger de media voor de distributie van software en de opslag van gegevens, tegenwoordig wordt bijna alles via het internet gedistribueerd. Clouddiensten willen ook andere media voor gegevensopslag, zoals USB-sticks …

USB-sticks en hun plaats te midden van alle clouddiensten

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Hardware
  6. »
  7. USB-sticks en hun plaats te midden van alle clouddiensten

Waren diskettes, cd’s en dvd’s vroeger de media voor de distributie van software en de opslag van gegevens, tegenwoordig wordt bijna alles via het internet gedistribueerd. Clouddiensten willen ook andere media voor gegevensopslag, zoals USB-sticks en zelfs lokale harde schijven, overbodig maken. In het volgende artikel nemen we het op voor de USB-stick en leggen we uit waarom je moet blijven vertrouwen op deze handige hulpjes.

De vervanging van de diskette

Alleen oudere gebruikers zullen zich het gebruik van 5¼- en 3½-inch diskettes met een opslagcapaciteit tot 1440 KB herinneren. Tegenwoordig genereert een Word-document met een paar afbeeldingen al dergelijke hoeveelheden gegevens.

Als vervanging voor floppydisks werd aanvankelijk de voorkeur gegeven aan (her)beschrijfbare cd’s, maar in de praktijk bleek dit kostbaar en weinig flexibel voor de eigen bestanden. Met de dalende prijzen van flash-geheugen begonnen ook USB-sticks aan hun zegetocht. Momenteel zijn formaten tot 512 GByte opslagcapaciteit beschikbaar, zij het nog steeds tegen prijzen van meer dan 300 euro, zoals de Corsair Flash Voyager GS512.

Corsair Flash Voyager GS512
Corsair Flash Voyager GS512

De geschiedenis van Dropbox

In 2006 vergat een jongeman genaamd Drew Houston zijn USB-stick van huis mee te nemen, waarop hij belangrijke gegevens had staan. Geërgerd hierdoor ontwikkelde hij een oplossing om dit probleem in de toekomst te voorkomen. In 2007 werd uit dit probleem het bedrijf Dropbox opgericht. (Bron: Wikipedia)

Dropbox, OneDrive en andere clouddiensten wedijveren om de gunst van klanten en proberen hen aan zich te binden met gratis opslag. Microsoft gaat een stap verder en integreert OneDrive als essentieel onderdeel van Windows, dat muteert in de standaard opslagruimte voor bestandsopslag in Microsoft Office, maar dit kan worden uitgeschakeld.

Hoe praktisch een cloudopslagdienst ook is, het is geen vervanging voor een USB-stick voor snelle bestandsuitwisseling tussen verschillende pc’s, omdat de bestanden altijd eerst moeten worden geüpload en vervolgens weer gedownload, wat geen pretje is met de typische DSL-uploadsnelheden voor grotere hoeveelheden gegevens. Bovendien wil men misschien geen gevoelige gegevens toevertrouwen aan de uitgestrektheid van het World Wide Web.

Niet alleen een vervanger voor diskettes

Een USB-stick kan voor vele andere doeleinden worden gebruikt en is meer dan alleen een vervanging voor een floppy disk. Inmiddels kunt u Windows ook handig installeren vanaf een USB-stick, zoals beschreven in ons artikel “Een opstartbare USB-stick maken als installatiemedium voor Windows”.

Een noodinstallatie van Windows op basis van PE is ook een goed gebruik van een USB-stick. Met de combinatie van de juiste hulpmiddelen kunt u zelfs een ware gereedschapskist voor typische PC-problemen op een USB-stick maken. Dit blijkt ook uit onze WinTotal USB support stick, die in veel mobiele situaties kan worden gebruikt met een bootable noodkernel en meer dan 400 freeware tools die direct vanaf de stick kunnen worden gestart.

Bootkern WinTotal Support-Stick
Boot core WinTotal support stick

Veel variaties in vorm en functionaliteit

USB-sticks zijn verkrijgbaar in talloze variaties: verschillende geheugengroottes, ontwerpen en kleuren, om op te schuiven, om open te vouwen, als creditcard of heel klassiek met een beschermkapje, in de vorm van sleutels of andere voorwerpen zoals tegenwoordig Star Wars-figuren.

USB-Stick als Schlüssel
USB-stick als sleutel

Prestatieproblemen

Of je absoluut een USB-stick met USB 3.0 nodig hebt, hangt ook af van het doel. Voor kleinere documenten en een paar foto’s volstaat een eenvoudige USB 2-stick. Als u echter grotere hoeveelheden gegevens vervoert, moet u overwegen een USB 3.0-stick te kopen, vooral omdat ze ook neerwaarts compatibel zijn.

USB-Stick
Typische USB 3 stick, beeldbron: @ emuck – Fotolia.com

Maar pas op: alleen het hebben van een USB 3.0-interface maakt nog geen snelle stick. De verschillen in prestaties zijn soms aanzienlijk. Bovendien vermelden de fabrikanten meestal alleen de leessnelheden die de stick haalt, als ze dat al doen. Chip vergeleek in september 2015 enkele USB 3.0-sticks.

Conclusie

USB-sticks zijn en blijven praktische metgezellen en blijven een vaste plaats innemen in de computerwereld. Vooral de snelle beschikbaarheid, mobiliteit, snelheid en flexibiliteit spreken voor de kleine helpers. Ze vervangen geen clouddienst, maar ook geen USB-stick, want beide hebben een totaal verschillende gebruiksaanpak en, in sommige gevallen, toepassingsgebieden.

Gerelateerde berichten