Vertaalapp: de beste taalvertalers voor Android

In het tijdperk van globalisering en digitalisering zijn vertaalapps een constante metgezel geworden voor veel smartphonegebruikers, omdat je er vrijwel elke taal ter wereld mee kunt begrijpen. Dat maakt ze niet alleen in het buitenland …

Vertaalapp: de beste taalvertalers voor Android

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Mobiel
 6. »
 7. Vertaalapp: de beste taalvertalers voor Android

In het tijdperk van globalisering en digitalisering zijn vertaalapps een constante metgezel geworden voor veel smartphonegebruikers, omdat je er vrijwel elke taal ter wereld mee kunt begrijpen. Dat maakt ze niet alleen in het buitenland zeer nuttig, maar helpt je ook om thuis nieuwe woordenschat te leren. De apps zijn echter veel meer dan eenvoudige woordenboeken, want in plaats van afzonderlijke woorden te vertalen, kun je er ook complete zinnen en zelfs hele teksten mee vertalen. In dit artikel laten we u kennismaken met verschillende vertaalapps voor Android en iPhone, inclusief hun functies.

Welke functies bieden vertaal-apps voor smartphones en tablets?

Taaltools voor mobiele apparaten zijn al zeer geavanceerd, daarom bieden zelfs de gratis vertegenwoordigers naast gewone tekstinvoer ook stem- en fotoherkenning en realtime vertaling.

Kan ik met de tools ook mijn WhatsApp-berichten vertalen?

Ja, je kunt berichten in WhatsApp vertalen met behulp van Google Translator zonder de messenger te hoeven verlaten.

Vertalen de apps ook symbooltalen?

Niet alle vertaalapps kunnen symbooltalen zoals Arabisch of Chinees aan. iTranslate heeft bijvoorbeeld een functie genaamd “Lens” die zelfs symbooltalen automatisch herkent.

1. google vertaler: de klassieker

De gratis Google Translator voor Android en iOS is de klassieke vertaalapp en ook de meest gebruikte. De tool vertaalt tussen 103 talen, waarvan 59 ook offline en 32 direct in beide richtingen. Naast eenvoudige tekstinvoer via het toetsenbord omvat het scala aan functies ook spraak- en handschriftherkenning en directe cameravertaling. Met behulp van de functie “Tap To Translate” kunnen tekstpassages ook worden gekopieerd uit willekeurige apps en websites, waarvoor vervolgens een vertaling wordt getoond.

Google Übersetzer App auf einem Smartphone
De camera instant vertaling legt tekst vast met behulp van de smartphone camera en vertaalt deze direct in 38 talen.

Een andere bijzonder praktische functie is de geïntegreerde conversatievertaler, die gesproken woorden “on the fly” vertaalt en zelfs je input hardop voorleest. De app herkent automatisch welke taal er wordt gesproken. De taalvertaler werkt zelfs als de uitspraak niet zo duidelijk is. Je kunt ook belangrijke vertalingen markeren, zodat je ze later gemakkelijker terug kunt vinden.

De bediening van Google Translator wijst zichzelf. Indien nodig kunt u de afzonderlijke taalpakketten ook downloaden en permanent offline gebruiken. Zo belast u uw dataquota niet en bent u in het buitenland niet afhankelijk van WLAN’s.

 • Offline te gebruiken
 • Conversatie vertaalmodus
 • vrij van reclame
 • Kwaliteit van de vertaling zou in sommige gevallen verbeterd kunnen worden

2. iTranslate: de beste vertaalapplicatie voor iOS

De iTranslate vertaler is een vertaal-app voor iOS en Android die individuele woorden of korte zinnen kan vertalen in meer dan 100 talen (inclusief Latijn en Hebreeuws). Het is zeer eenvoudig te gebruiken: selecteer gewoon een van de beschikbare talen en voer de term of uitdrukking in het invoerveld in. Klik op“Vertalen” om in een mum van tijd het gewenste resultaat te krijgen.

Naast de gebruikelijke invoer via het toetsenbord kunt u ook gebruik maken van de geïntegreerde spraakherkenning, die gesproken woorden omzet in tekst en desgewenst direct vertaalt. Met behulp van de iTranslate Lens-functie vertaalt de tool indien nodig ook gefotografeerde tekst in de geselecteerde taal, terwijl hele websites en zelfs e-mails met behulp van de browserextensie kunnen worden geïnterpreteerd. Voor dit laatste is echter slechts een beperkt aantal talen beschikbaar. iTranslate herkent automatisch op symbolen gebaseerde talen zoals Arabisch, Kanji of Hindi.

Dankzij Offline Translator kunnen alle basisfuncties van de app ook zonder internettoegang worden gebruikt, hoewel ook hier slechts 24 talen worden ondersteund. Om iTranslate te gebruiken is registratie vereist, waarbij u onder andere ook uw accountgegevens moet invoeren. Vervolgens kunt u de app 7 dagen gratis uitproberen. Na afloop van de proefperiode krijg je toegang tot de premium versie, die naast de al genoemde taalvertaler, de websitetolk en de offline vertaler ook een praktische vervoegingstool ontsluit.

 • veel talen beschikbaar
 • geïntegreerde offline vertaler
 • veel functies alleen beschikbaar in de betaalde Pro-versie

3. microsoft translator: eenvoudig maar goed

Microsoft biedt ook een eigen gratis alternatief, Microsoft Translator, dat niet alleen uitstekende resultaten levert, maar ook indruk maakt met zijn aantrekkelijke Cortana-look.

Daarnaast biedt de tool ook een hele reeks praktische functies:

Microsoft Übersetzer Deutsch Englisch
De Microsoft Translator wordt bijna uitsluitend via vier knoppen bediend.
 • De fotoherkenning identificeert woorden en teksten op gefotografeerde objecten (bijvoorbeeld op straatnaamborden), foto’s en screenshots en vertaalt ze vervolgens in de gewenste taal.
 • Via de functie“Entertain”kun je met andere gebruikers chatten. De tekst of steminvoer wordt automatisch vertaald in de respectievelijke taal van de deelnemers.
 • Het phrasebook bevat voorbeelden gesorteerd op alledaagse situaties die vaak voorkomen tijdens een verblijf in het buitenland. In de rubriek“Eten & drinken” vindt u bijvoorbeeld zinnen als “Ik wil graag iets bestellen“, die u vervolgens kunt vertalen in een van de beschikbare talen.

De bediening is relatief ongecompliceerd. De Microsoft Translator wordt vrijwel uitsluitend bediend via vier knoppen (voor de automatische vertaling van foto’s, spraakherkenning, handmatige tekstinvoer en het opzetten van groepsgesprekken). De app vertaalt in totaal 60 talen en heeft ook een real-time vertaler aan boord die gesproken woorden direct als vertaalde tekst op het scherm weergeeft.

 • Veel nuttige functies
 • ook offline te gebruiken (zonder internetverbinding)
 • reclamevrij
 • Vertalingen soms wat onnauwkeurig

4. dict.cc: Het woordenboek als app

De app dict.cc is gebaseerd op het gelijknamige online woordenboek en biedt vertalingen voor in totaal 51 talen (waaronder uiteraard Duits-Engels, Duits-Frans, Duits-Italiaans en Duits-Spaans). Na installatie kun je de pakketten voor de gewenste talen direct downloaden, waardoor de app ook offline bruikbaar is. De taalpakketten zijn echter niet erg uitgebreid en bieden slechts een fractie van de inhoud van het online aanbod.

Let op: Na het downloaden van de taalpakketten is online zoeken niet meer mogelijk voor de betreffende talen, omdat dict.cc alleen in de lokale databases zoekt. Als u online wilt zoeken naar een specifieke taal, moet u de website van dict.cc bezoeken.

Een akoestische weergave van de afzonderlijke termen is alleen beschikbaar met een bestaande internetverbinding, aangezien de bijbehorende audiobestanden niet worden gedownload. Helaas zult u ook tevergeefs zoeken naar een fonetische transcriptie.

De dict.cc-app is beschikbaar in een gratis versie voor Android en iOS, maar biedt alleen de vertaalfunctie. Voor uitgebreide functies, zoals de woordenschattrainer, moet je upgraden naar de betaalde versie dict.cc+.

 • Uitgebreide woordenschat voor Duits en Engels
 • offline te gebruiken
 • Spraakuitvoer alleen mogelijk met een bestaande internetverbinding
 • Advertenties
 • Vertaling in andere talen alleen mogelijk vanuit Duits of Engels

5. DeepL Translator: de vertaalapp van de toekomst?

Met DeepL Translator staat een vertaalsoftware in de coulissen te wachten die volgens de fabrikant nog beter zou zijn dan het vlaggenschip van Google. De geleverde vertalingen zijn grammaticaal correct, vrijwel foutloos en volgens kenners beter dan die van de rest van de concurrentie. Momenteel is DeepL echter alleen beschikbaar als desktop-app en browserversie, maar aan het eind van het jaar komt het ook beschikbaar voor iOS en Android.

Gerelateerde berichten