Virtuele desktops correct gebruiken onder Windows 10

Iedereen die veel met verschillende programma’s tegelijk werkt, kent het probleem: er is op de een of andere manier nooit genoeg ruimte op het bureaublad, zelfs niet als je twee monitoren in gebruik hebt. Met …

Virtuele desktops correct gebruiken onder Windows 10

Taskansicht Icon
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Windows
 6. »
 7. Virtuele desktops correct gebruiken onder Windows 10

Iedereen die veel met verschillende programma’s tegelijk werkt, kent het probleem: er is op de een of andere manier nooit genoeg ruimte op het bureaublad, zelfs niet als je twee monitoren in gebruik hebt. Met de virtuele desktops biedt Microsoft echter een grondig praktische oplossing voor het probleem, ook al missen we nog enkele functies. We presenteren de Windows 10-functie “virtuele desktops” in meer detail.

 • Meerdere desktops bieden gebruikers die veel programma’s of vensters tegelijk gebruiken de mogelijkheid om deze processen overzichtelijker te organiseren.
 • Het instellen en hanteren van virtuele desktops is eenvoudig en gebruiksvriendelijk.
 • Helaas biedt Windows 10 nog niet de mogelijkheid om de virtuele desktops op te slaan voor een volgende sessie.

1 Virtuele desktops onder Windows 10 bieden enkele voordelen

Virtuele desktops zijn een van de vele nieuwe functies die Microsoft met Windows 10 introduceerde. Tot dan toe was men aangewezen op het gebruik van tools van derden, zoals Desktops, Finestra Virtual Desktops, VirtuaWin of de shareware Dexpot, die de meeste mogelijkheden biedt. In de Linux-wereld daarentegen zijn virtuele desktops een oud gegeven en worden ze ondersteund door elke Linux window manager, hoewel ze verschillende namen kunnen hebben (workspaces, activiteiten…).

Virtuele desktops bieden verschillende voordelen, vooral voor gebruikers van vensterprogramma’s: In het algemeen is er meer ruimte op het bureaublad, omdat software of snelkoppelingen thematisch kunnen worden gegroepeerd op de bureaubladen. Bovendien worden de vensters niet noodzakelijkerwijs bedekt door het grotere schermoppervlak en maken zij een georganiseerde werkomgeving mogelijk, aangezien men niet voortdurend vensters heen en weer hoeft te bewegen.

2 Creëer virtuele desktops: Dit is hoe

De virtuele desktops kunnen worden geactiveerd via het pictogram “Taakweergave”. Dit is te vinden direct naast het zoekvenster of via het Windows-pictogram in de taakbalk.

Taskansicht Sicherheit

Alsu op de knop klikt, toont Win 10 niet alleen alle actieve vensters in een kleinere weergave, maar biedt het ook de mogelijkheid om rechtsonder of linksboven extra “virtuele” bureaubladen te maken.

Virtueller Desktop erstellen
Met één klik kun je meer virtuele desktops toevoegen.

Als er meerdere desktops zijn ingesteld, worden deze ook onder of boven in de taakweergave weergegeven. De gebruiker kan dan met een muisklik overschakelen naar de andere desktops.

Virtuelle Desktops
Weergave van virtuele desktops na het instellen.

Lopende programma’s kunnen in de taakweergave van het ene bureaublad naar het andere worden verplaatst door ze te verslepen. U kunt de functie ook activeren via het contextmenu in de taakweergave.

Opmerking: Helaas slaat Windows de bureaubladen niet permanent op. Met andere woorden, na een herstart zijn alle instellingen verdwenen. Om de instellingen te behouden, zou de pc in de slaapstand of energiebesparende modus moeten worden gezet.

Sinds Windows 10 versie 1607 is het ook mogelijk om bepaalde vensters of app-berichten op alle bureaubladen weer te geven, ongeacht op welk bureaublad u zich op dat moment bevindt.

Virtuelle Desktops verwalten Windows 10
Met de nieuwe functies kunnen meerdere desktops nog beter gebruikt worden.

2.1 Hoe u altijd het overzicht houdt

Omdat de taakbalk op alle bureaubladen wordt weergegeven, is het gemakkelijk om bij meerdere programma’s het overzicht te verliezen over welk programma zich op welk bureaublad bevindt. Microsoft verzacht dit probleem door programma’s die op het momenteel zichtbare bureaublad draaien weer te geven met een lijn onder het taakpictogram.

Taskleiste Windows 10
De programma’s die in gebruik zijn kunnen snel worden geïdentificeerd.

Tip: Met de gratis tool “Windows 10 Virtual Desktop Enhancer” kan het aantal functies aanzienlijk worden uitgebreid. U kunt bijvoorbeeld verschillende achtergronden voor elk bureaublad gebruiken, een pictogram in de overzichtspagina instellen of het betreffende bureaublad een andere naam geven.

2.2 Snelkoppelingen vereenvoudigen installatie en navigatie

Werken met virtuele desktops kan veel eleganter met de juiste sneltoetsen, als u ze maar kent. Deze sneltoetsen worden momenteel aangeboden:

 • [Ctrl] + [Win] + [D ] maakt een nieuw bureaublad aan.
 • [Ctrl] +[Win] + [F4 ] sluit het huidige bureaublad. Programma’s die nog lopen worden verplaatst naar een ander bureaublad.
 • [Ctrl] + [Win] + PIJL links/rechts schakelt tussen de aangemaakte bureaubladen.

Conclusie: Virtuele bureaubladen onder Windows 10

Virtuele desktops zijn een praktische functie. De functie mist echter nog de afwerking, bijvoorbeeld sneltoetsen of contextmenu-opdrachten om specifieke programmavensters naar een van de desktops te verplaatsen. Een groot minpunt is het ontbreken van de mogelijkheid om de ingestelde desktops permanent op te slaan.

Toch moet men de functie eens bekijken. Wie een uitgebreider scala aan functies nodig heeft, zal moeten wachten op een nieuwe functie-upgrade van Microsoft of kijken naar de alternatieve producten die in het begin zijn gepresenteerd.

Gerelateerde berichten