Voordelen van inventarisatie in netwerken

In moderne bedrijven is het netwerk onmisbaar voor het beheer van de dagelijkse werkzaamheden. Aangezien steeds meer diensten via het netwerk worden afgehandeld en spraakcommunicatie dankzij de voice-over-IP-technologie nu vaak rechtstreeks via het datanetwerk verloopt, …

Voordelen van inventarisatie in netwerken

Netzwerk
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Netwerk
  6. »
  7. Voordelen van inventarisatie in netwerken

In moderne bedrijven is het netwerk onmisbaar voor het beheer van de dagelijkse werkzaamheden. Aangezien steeds meer diensten via het netwerk worden afgehandeld en spraakcommunicatie dankzij de voice-over-IP-technologie nu vaak rechtstreeks via het datanetwerk verloopt, is een groot aantal computers, servers, communicatieapparatuur en andere hardware op het netwerk aangesloten.Daarnaast zijn er toegangspunten tot andere netwerken die bijvoorbeeld de verbinding met het internet tot stand brengen of bijkantoren en thuiswerkers toegang geven tot bedrijfsgegevens. Door de vele verschillende apparaten en heterogene structuren is het zelfs voor IT-specialisten nauwelijks mogelijk om het hele netwerk in de gaten te houden. Vooral omdat de infrastructuur voortdurend verandert en meegroeit met het bedrijf en de aangesloten partners. Helaas kan een gebrek aan kennis van het eigen netwerk tot ernstige problemen voor een bedrijf leiden en in het ergste geval zelfs een existentiële bedreiging vormen.

Mogelijke problemen door een gebrek aan inventarisatie

Bedreiging van de veiligheid

Aangezien het netwerk voortdurend blootstaat aan bedreigingen van buitenaf en van binnenuit, is het voor een veilige werking essentieel om alle op het netwerk aangesloten apparaten en hun softwarestatus of patchniveau te kennen. Alleen dan is het mogelijk de verschillende computers up-to-date te houden en te voorzien van de laatste beveiligingsupdates. Bovendien is het opzetten en naleven van een redelijk beveiligings- en noodherstelconcept alleen mogelijk met volledige netwerkdocumentatie.

Als een aanval al heeft plaatsgevonden of momenteel in volle gang is, helpt een actuele inventarisatie om getroffen componenten sneller te identificeren en de verdediging tegen bedreigingen te ondersteunen.

Onnodig lange probleemoplossing

Hardware- en softwarefouten behoren tot de dagelijkse routine van elke netwerkbeheerder. Storingen van belangrijke componenten of hardwaredefecten kunnen snel hele delen van het netwerk lamleggen. Als u in zo’n geval kunt terugvallen op betrouwbare netwerkdocumentatie, zult u problemen veel sneller vinden en oplossen. Bovendien is het voor een eventuele helpdesk in zijn dagelijks werk veel gemakkelijker als hij beschikt over actuele documentatie van de componenten waarvoor hij verantwoordelijk is.

Problemen bij het plannen van IT-investeringen en datacenterconsolidaties

Een netwerk verandert voortdurend en moet worden uitgebreid of geconsolideerd als gevolg van een bedrijfsfusie. Goed voor wie in zo’n geval over een actuele inventaris beschikt. Gebrek aan kennis over het netwerk kan leiden tot onnodig lange plannings- en consolidatiefasen. Externe consultants of IT-dienstverleners werken ook efficiënter met documentatie en kunnen nauwkeuriger op maat gesneden offertes en betere expertises maken.

Beperkingen van puur op Windows gebaseerde WMI-oplossingen

Iedereen die Windows-computers en -servers in zijn netwerk gebruikt, krijgt automatisch toegang tot inventarisinformatie. Dat komt doordat Microsoft op zijn systemen WMI (Windows Management Instrumentation) heeft geïntegreerd, dat allerlei nuttige beheersinformatie verschaft. WMI biedt objectgebaseerde gegevens over hardware, besturingssystemen en algemene informatieobjecten.

Helaas zijn in moderne netwerken niet alleen Windows-apparaten geïnstalleerd, maar is er ook een groot aantal hardware en software te vinden die WMI-query’s niet begrijpen of verwerken. Zelfs bij het vastleggen en visueel in kaart brengen van complete netwerktopologieën bereikt WMI al snel zijn grenzen. Om netwerksegmenten, VPN-structuren, netwerkovergangen en virtuele computers te kunnen herkennen, is het essentieel om informatie over netwerkcomponenten zoals routers, switches, firewalls, enz. in de inventaris op te nemen.

Voordelen en unique selling points van inventarissoftware zoals JDisc

Er zijn veel inventarisatiesoftware op de markt, waarvan sommige te vinden zijn in het WinTotal software-archief. Afhankelijk van de fabrikant zijn de functies en ook de licentiemodellen echter zeer verschillend.

Daarom hebben wij besloten JDisc nader te presenteren, omdat het alle WMI-beperkingen ver achter zich laat en een aantal voordelen en unique selling points biedt ten opzichte van WMI of andere oplossingen.

JDisc Discovery IT-Documentation & Network Inventory van JDisc UG is al jaren op de markt en is – dankzij een gratis evaluatielicentie – ook zeer eenvoudig te testen in uw eigen omgeving. Daarnaast biedt de fabrikant ook een gratis Starter Edition aan.

Beste inventarisatieresultaten met JDisc dankzij Zero Footprint Agent technologie

JDisc werkt met de zogenaamde Zero Footprint Agent technologie. In tegenstelling tot WMI kan met deze technologie ook omgevingen worden gescand waar puur agentloze producten falen. Dit komt doordat noch lokale noch netwerkfirewalls het verzamelen van gegevens belemmeren en JDisc toegang heeft tot een volledige database. Zelfs heterogene structuren vormen geen probleem voor de inventarisatie.

Zelfs attributen en informatie van zelf ontwikkelde software, die aanvankelijk niet standaard door JDisc Discovery kunnen worden verzameld, kunnen worden bepaald. In dit geval helpen eenvoudig te maken aangepaste scripts en bevragen alle gegevens.

JDisc Discovery is dus in staat om automatisch IT-documentatie van het gehele netwerk te leveren, inclusief alle besturingssystemen zoals diverse Unix derivaten. Dit gaat van virtualisatie-omgevingen zoals VMware tot databaseservers en besturingssystemen zoals HP-UX, Solaris en AIX. Onderdelen van de JDisc-documentatie zijn hardware- en software-informatie, gegevens over het IP-netwerk, over Windows-domeinen en Active Directory-installaties. Naast virtualisatietechnologieën zijn zelfs de meeste clustersystemen geen probleem voor JDisc.

Flexibel en bijna willekeurig uitbreidbaar dankzij optioneel verkrijgbare add-ons

Een grote kracht van JDisc is de flexibiliteit en uitbreidbaarheid met behulp van een groot aantal beschikbare add-ons. De add-ons breiden het standaard product JDisc Discovery uit met extra functies volgens de individuele eisen van de betreffende IT omgeving.

Unique selling points Netwerk Add-Ons en grafische weergave opties

Met de Networking Add-On kan JDisc complete netwerktopologieën op Layer 2 en Layer 3 scannen en ontdekken. Naast de Networking Add-On leggen de Device History Add-On en de Dependency Mapping Add-On nog veel meer nuttige inventarisinformatie over uw netwerk vast.

JDisc
Apparatenlijst met diverse hardware- en besturingssysteeminformatie

Uitgerust met deze add-ons verzamelt JDisc onder meer configuratiebestanden van Cisco- of HP-routers en -switches. Daarnaast worden virtuele LAN structuren herkend of wordt WLAN informatie inclusief signaalsterkte en coderingsgegevens direct van de computers verzameld. JDisc inventariseert dus niet alleen de fysieke maar ook de logische netwerktopologie. Zelfs communicatiepaden tussen apparaten in het netwerk kunnen worden getraceerd en weergegeven. Dit omvat de detectie van open TCP- en UDP-poorten en gebruikte TCP-verbindingen. Natuurlijk omvat de netwerkinventarisatie een volledig historisch beheer van alle apparaatinformatie. Dit omvat snapshots van de apparaatconfiguraties, waarmee configuratiewijzigingen zelfs over lange perioden kunnen worden getraceerd. Dit kan zeer nuttig zijn bij troubleshooting en foutenanalyse wanneer problemen als gevolg van wijzigingen moeten worden gelokaliseerd.

JDisc
Voorbeeldvergelijking van twee apparaat-snapshots met kleurmarkering van de verschillen

Een hoogtepunt van JDisc zijn de grafische weergaveopties in het netwerkgedeelte. Zowel de fysieke als de logische netwerktopologie kan worden gevisualiseerd. Zo krijgt u een grafische beschrijving van uw netwerk, waaruit u in één oogopslag basisinformatie kunt halen. Voor velen wordt de structuur van hun netwerk pas duidelijk bij een dergelijke weergave. Ook de TCP-verbindingen tussen de apparaten worden visueel weergegeven. Het wordt snel duidelijk welke computers informatie aanleveren, wie van welke bronnen gegevens ontvangt of welke communicatiestromen mogelijk verstoord zijn.

Beispiel Netzwerktopologie mit WLAN-Information
Voorbeeld van netwerktopologie met WLAN informatie
Beispiel Kommunikationsbeziehungen zwischen Netzwerkdevices
Voorbeeld communicatierelaties tussen netwerkapparaten

JDisc is eenvoudig te integreren in de IT-omgeving

Door de doordachte architectuur van JDisc is de software eenvoudig te integreren in bestaande IT-oplossingen. Dit komt doordat JDisc alle gegevens opslaat in een SQL-database, die vrijwel onbeperkte toegangsmogelijkheden biedt. Gegevensuitwisseling met andere oplossingen is geen probleem. JDisc synchroniseert bijvoorbeeld met uw Active Directory of geeft informatie door aan helpdeskproducten of licentiebeheeroplossingen. Beveiligde encryptie van de in de database opgeslagen informatie met behulp van moderne AES-technologie, samen met verschillende gebruikersautorisaties, zorgen ervoor dat gegevens alleen kunnen worden gelezen door geautoriseerde personen of processen.

Naast een groot aantal beschikbare kant-en-klare integratieoplossingen kunnen dankzij de open architectuur snel en eenvoudig individuele oplossingen worden geboden.

Flexibel licentiemodel en gratis te downloaden Starter Edition

Dankzij een flexibel licentiemodel kunt u JDisc aanpassen aan uw IT-omgeving en op elk moment licenties in elke hoeveelheid toevoegen. Hierdoor kan JDisc mee schalen met het bedrijfsnetwerk op een kostengeoptimaliseerde manier en blijft het de optimale oplossing van een klein bedrijfsnetwerk tot het datacenter van een multinational.
IT-managers die geïnteresseerd zijn in inventariseren met JDisc en het scala aan functies zelf willen zien, hebben de mogelijkheid om een gratis Starter Edition te downloaden. Deze biedt volledige basisfunctionaliteit en is niet beperkt in het aantal apparaten dat kan worden vastgelegd noch in de tijd dat deze kunnen worden gebruikt. Dit schept de beste voorwaarden voor een uitgebreide en risicoloze test van de software. Mocht JDisc u overtuigen, dan is een snelle en ongecompliceerde upgrade naar de Professional Edition met volledige functionaliteit mogelijk. Ook add-on modules kunnen met weinig moeite worden verkregen en geïnstalleerd.

Conclusie

Al deze voordelen beschreven in de vorige paragrafen doen het runnen van een netwerk zonder een inventarisatie oplossing zoals JDisc bijna verwaarloosbaar lijken. Daarom moeten IT managers niet aarzelen en zich overtuigen van het prestatievermogen van geschikte inventarisatie oplossingen door middel van een gratis test.

Illustratie: © vege – Fotolia.com

Gerelateerde berichten