VR-videospeler: de beste programma’s in één oogopslag

Wie van films houdt, kan momenteel niet om VR heen. In vergelijking met “conventioneel” 3D biedt virtual reality niet alleen een intensere filmervaring, maar kun je de situatie ook van dichtbij meemaken. Hiervoor heb je …

VR-videospeler: de beste programma’s in één oogopslag

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. VR-videospeler: de beste programma’s in één oogopslag

Wie van films houdt, kan momenteel niet om VR heen. In vergelijking met “conventioneel” 3D biedt virtual reality niet alleen een intensere filmervaring, maar kun je de situatie ook van dichtbij meemaken. Hiervoor heb je niet alleen de juiste apparatuur nodig, maar ook een geschikte VR-videospeler. In dit artikel presenteren we de 5 beste tools voor het afspelen van 180- en 360-graden video’s.

Wat betekent virtuele realiteit?

Virtuele realiteit is een kunstmatige wereld die met behulp van een computer in real time wordt berekend. Verschillende zintuiglijke indrukken worden gecombineerd om het gevoel van een nieuwe werkelijkheid te creëren (“immersie”).

Waar kan ik VR-films en -games krijgen?

Er zijn talrijke websites op het internet die VR-content aanbieden om te downloaden (vaak zelfs gratis).

Kan ik 360-graden films ook op mijn smartphone bekijken?

Ja, dat lukt bijvoorbeeld met behulp van de Google Cardboard en speciaal ontworpen VR player apps, zoals de Homido 360 VR Player, die we in dit artikel presenteren.

1. de nodige accessoires voor VR-video’s

Frau schaut mit VR Video mit Headset
Allereerst werkt niets in virtual reality zonder headset.

Om in je eigen vier muren van VR-video’s te kunnen genieten, moet er qua hardware aan een aantal eisen worden voldaan. Ten eerste heb je een professioneel VR-apparaat nodig in de vorm van een bril waarmee je de 360-graden effecten kunt weergeven. Twee displays en speciale lenzen simuleren de niet bestaande werkelijkheid voor je ogen, terwijl een geïntegreerde koptelefoon in de krachtigere modellen ook zorgt voor het juiste achtergrondgeluid.

Tip: Naast de krachtige (maar ook erg dure) apparaten zoals de Oculus Rift van Facebook of HTC Vive, zijn er nu ook betaalbare oplossingen zoals de Google Cardboard, waarvoor je alleen een moderne smartphone nodig hebt.

Daarnaast is er een bijbehorend afspeelapparaat. Afhankelijk van het model van de bril reikt het scala aan mogelijkheden van een eenvoudige smartphone tot een high-end gaming-pc. Een krachtige grafische chip, meer dan 4 GB RAM en een moderne CPU zouden echter vereist moeten zijn voor een gemiddelde VR desktop computer.

Last but not least moet je een geschikte VR-videospeler installeren op je afspeelapparaat. In de volgende sectie presenteren we verschillende tools voor verschillende platforms.

De 5 beste VR-videospelers voor Windows 10

2.1 GoPro VR-videospeler

De gratis GoPro VR Player is afkomstig van de gelijknamige action cam-fabrikant en biedt alles wat je nodig hebt voor een uitgebreide VR-ervaring. Naast 360-graden- en 3D-video’s ondersteunt de software ook foto’s met een resolutie tot 8K en een framerate tot 60 FPS (Cineform of ProRes). De clipbestanden worden gewoon naar het afspeelvenster gesleept.

Met behulp van de muis, het toetsenbord of een andere controller kun je tijdens het afspelen de omgeving in de video verkennen en bijvoorbeeld in- of uitzoomen. Daarnaast heeft het programma ook enkele extra’s zoals 3D TV ondersteuning of verschillende kijkmodi zoals “Little Planets” of “Fisheye “. In de instellingen heeft u ook de mogelijkheid om de speler aan uw individuele behoeften aan te passen (bijvoorbeeld door de decoder voor de visualisatie van de 360-graden inhoud te veranderen).

De GoPro VR Player is compatibel met VR-brillen zoals de Oculus Rift, LeapMotion, Intel RealSense en de HTC Vive en werkt alleen op 64-bits besturingssystemen (Windows en Mac).

Goed om te weten: In tegenstelling tot VR-films kun je 360-gradenvideo’s ook zonder headset bekijken. Op YouTube en andere portalen vindt u tal van gratis sequenties met rondomzicht.

2.2 Total Cinema 360 Oculus-speler

Met Total Cinema 360 Oculus Player kunt u omnidirectionele videocontent afspelen met een Oculus Rift-headset via uw Windows 10-pc of Mac. De applicatie is ook beschikbaar voor Android, iOS en HTML5-platforms.

De Total Cinema 360 Oculus Player biedt een maximale 4K-resolutie en gebruikt speciaal ontworpen camera’s om volledig interactieve 360-graden video vast te leggen. Als u de inhoud via een apparaatbrowser wilt afspelen, hebt u een VR-browser nodig (bijvoorbeeld Firefox Reality) of moet u een Google Cardboard aanschaffen.

Het programma opent videobestanden in de formaten MP4, MOV en M4V. Op de Total Cinema 360 website zijn tal van video’s en updates te downloaden, maar je hebt ook de mogelijkheid om je eigen content te uploaden naar de Oculus Player. De speler werkt niet met de Oculus SDK i0.7 of hoger, en helaas wordt de gratis versie niet meer ondersteund.

2.3 LiveViewRift

LiveViewRift is een van de populairste virtual reality-spelers voor de Oculus Rift. Hiermee kun je alle streaming media afspelen via je Windows 10-pc of Mac. Naast video’s en afbeeldingen zijn dat bijvoorbeeld ook FPV-vluchten en panoramische diavoorstellingen.

Het programma biedt diverse krachtige mappingfuncties om het gezichtsveld, de beeldhoek en de beeldvervorming te corrigeren. Alle parameters zijn volledig instelbaar en worden automatisch opgeslagen.

Netwerkcamera’s met MPJEG-stream (via http), camera’s met OpenCV-ondersteuning, iSight, Blackmagic DeckLink, display mirroring en YouTube-video’s worden ondersteund. Daarnaast kan LiveViewRift alle gangbare netwerkstreams aan, zoals rtsp, rtmp of http.

Dankzij geavanceerde 3D-kalibratiefuncties werkt de software ook soepel met alle bronnen die side-by-side content aanbieden. Kalibratie-opties zijn onder meer rechtlijnig, equidistant (“fisheye”), equiangular (360-graden panorama), stereografisch en cilindrisch (voor iPhones).

Je bekijkt je media in een omgevingsfunctie zoals een virtuele bioscoop. U hebt ook de mogelijkheid om uw eigen scènes in fbx-formaat te gebruiken.

LiveViewRift is compatibel met Windows (vanaf XP) en Mac OS X (vanaf 10.9).

Goed om te weten: LiveViewRift is gebaseerd op de officiële SDK van Oculus. Dit garandeert dat altijd de nieuwste hardware van de fabrikant wordt ondersteund.

2.4 Skybox VR-videospeler

Als je op zoek bent naar de eierleggende wilg onder de virtual reality-spelers, dan is de Skybox VR Video Player misschien precies wat je zoekt. De video-app ondersteunt alle videoplatforms (behalve PSVR) en kan bijna alle gangbare formaten aan, waaronder MP4 en AVI. De speler ondersteunt ook films met een resolutie tot 8K en ondertiteling.

In de Skybox VR Video Player acteert de kijker in een driedimensionale omgeving en bekijkt de inhoud immersief. Zo zijn bijvoorbeeld een ruimtestation, een virtuele bioscoopzaal of een volledig zwarte omgeving met de welluidende naam “The Void” beschikbaar. Volgens de fabrikant zullen andere omgevingen in de nabije toekomst volgen.

Skybox kan ook automatisch onderscheid maken tussen 180- of 360-graden video, 2D- en 3D-video en verschillende geluidsopties. Indien nodig kunt u de formaatinstellingen ook handmatig aanpassen (bijvoorbeeld om de hoogte-instellingen voor 360-gradenvideo’s aan te passen).

De Skybox VR Video Player is compatibel met de Oculus Rift en de Gear VR, de HTC Vive, de Daydream en de Google Cardboard en is gratis verkrijgbaar in de respectievelijke winkels.

Goed om te weten: Met behulp van de streamingfunctie in de Skybox VR Video Player kun je films rechtstreeks van je pc of Mac naar de video-app op je smartphone streamen en in VR bekijken zonder een omweg te hoeven maken via een geheugenkaart of de cloud. De maximale resolutie is echter beperkt tot 4K.

3e alternatief voor onderweg: Homido 360 VR Player voor iOS en Android

De VR headset fabrikant Homido biedt zijn eigen virtual reality speler, 360 VR Player, aan als app voor iOS en Android. Naast 360-graden video’s speelt de tool ook stereoscopische 3D-video’s naast elkaar af. Idealiter wordt de speler natuurlijk gebruikt met de eigen “hardware” van de gebruiker. Het werkt echter ook stand-alone met elke andere kartonachtige headset.

Naast de eigenlijke videospeler heeft de Homido 360 VR Player ook een eigen VR-browser waarmee je 3D-video’s van YouTube, Vimeo of andere platforms kunt bekijken. De navigatie is niet alleen uiterst intuïtief, maar ook volledig handsfree. Dit betekent dat je de smartphone niet van de headset hoeft te halen als je instellingen in de app wilt maken.

Goed om te weten: De gebruikersbegeleiding in de Homido 360 VR Player is analoog aan de Samsung Gear VR, maar dan zonder de knop voor het activeren van de “klik”-functie. Als de bewegingsgestuurde cursor langer dan twee seconden op dezelfde plaats blijft staan, genereert de app automatisch een klik.

Gerelateerde berichten