EPS staat voor “Encapsulated PostScript” en beschrijft een grafisch bestand in de paginabeschrijvingstaal PostScript. Het formaat wordt beschouwd als baanbrekend voor het huidige PDF, maar is inmiddels enigszins achterhaald. In dit artikel leest u waar EPS-bestanden nog gebruikt worden en met welke programma’s u ze kunt openen als u ze toevallig tegenkomt.
Inhoudsopgave
1. wat betekent “PostScript”?
PostScript is een door Adobe in het midden van de jaren tachtig ontwikkeld bestandsformaat dat de structuur en vorm van documenten beschrijft. Het dient als basistechnologie voor het aansturen van uitvoerapparaten (bv. printers of plotters) en vormt tevens een elementaire basis voor desktop publishing.
Met het PostScript-formaat was het voor het eerst mogelijk om documenten op het scherm precies zo weer te geven als ze later op de afdruk zouden verschijnen (trefwoord“WYSIWYG“, “What you see is what you get”). Bovendien is het volledig onafhankelijk van bepaalde platforms of resoluties. Afbeeldingen, teksten en grafieken kunnen allemaal in dezelfde hoge kwaliteit worden weergegeven en afgedrukt. PDF is ook gebaseerd op PostScript. Daarom kunnen PS-bestanden met een geschikt programma (zoals Adobe Distiller) in een PDF worden omgezet.
2. EPS ondersteunt graphics en afbeeldingen
Het EPS-formaat (“Encapsulated PostScript”) is een verdere ontwikkeling van PostScript waarin ook grafische bestanden (waaronder pixel- en vectorafbeeldingen) kunnen worden opgenomen (“ingekapseld”). Het bepaalt onder meer de vorm van de inhoud (cirkel, lijn, foto, enz.) en de positie ervan op de pagina.
.
EPS-bestanden passen naadloos in de PostScript-workflow en worden normaliter pas bij de belichting of uitvoer in de gegevensoverdracht geïntegreerd. Dit betekent dat ze naast de eigenlijke beeldinformatie ook precieze details bevatten over uw uitvoerformaat en zelfs een voorbeeldafbeelding (in TIF-, WMF- of PICT-formaat).
In tegenstelling tot PostScript (dat een willekeurig aantal pagina’s kan bevatten) bevat een EPS-bestand echter nooit meer dan één pagina en mag het ook geen PPD-programma’s bevatten. Bovendien kan een PostScript-bestand volgens instructies een specifieke papierlade selecteren, terwijl een EPS dat helaas niet kan.
Het EPS-formaat wordt nu als verouderd beschouwd omdat het ook geen onderscheid kan maken tussen vector en bitmap. Daarom is het al grotendeels vervangen door PDF.
Hoe kan ik een bestand in EPS-formaat openen?
Bestanden in EPS-formaat kunnen alleen met behulp van speciale programma’s worden geopend. Naast commerciële software, zoals Adobe Photoshop, Microsoft Office, Pixelmator of QuarkXPress, kunt u ook gratis hulpmiddelen gebruiken. Dat zijn bijvoorbeeld OpenOffice, GIMP, IrfanView of Scribus. Andere gratis alternatieven zijn de EPS Viewer of XnView.
De volgende video laat zien hoe u EPS-bestanden in PowerPoint kunt invoegen:
Als u geen extra programma wilt installeren, kunt u het EPS-bestand ook online openen. Op sites als OnlineConvert.com of epsconverter.com hoeft u uw bestand alleen maar naar het gemarkeerde veld te slepen of de bijbehorende knop te uploaden. De dienst opent het dan voor u. Bovendien kunt u bij de meeste aanbieders het EPS-bestand desgewenst tegelijkertijd omzetten in een ander formaat.
Goed om te weten: Als u een EPS-bestand opent met een tekstverwerker, ziet u dezelfde opdrachten als in een normaal PostScript-bestand, maar wordt slechts één pagina beschreven.