Wat zijn uitbreidingen? Programma-extensies eenvoudig uitgelegd

Met behulp van een add-on kunt u nieuwe functies aan een toepassing toevoegen en zo het aantal functies uitbreiden. De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt, van het blokkeren van advertenties, tot het automatisch versturen van e-mails, …

Wat zijn uitbreidingen? Programma-extensies eenvoudig uitgelegd

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Internet
 6. »
 7. Wat zijn uitbreidingen? Programma-extensies eenvoudig uitgelegd

Met behulp van een add-on kunt u nieuwe functies aan een toepassing toevoegen en zo het aantal functies uitbreiden. De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt, van het blokkeren van advertenties, tot het automatisch versturen van e-mails, tot het veranderen van het uiterlijk van het programma, alles is mogelijk. In dit artikel leggen we uit wat een add-on precies is en laten we u kennismaken met enkele nuttige uitbreidingen voor verschillende doeleinden.

Wat zijn add-ons en waarvoor worden ze gebruikt?

Een add-on (Engels: “toevoegen”) is een (meestal gratis) uitbreidingspakket dat is ontwikkeld voor een speciale software . In tegenstelling tot een plug-in (zoals de Flash Player) is een add-on geen zelfstandige software, maar een soort subprogramma dat alleen werkt in combinatie met het hoofdprogramma. Omgekeerd is een add-on slechts een optionele module voor de eigenlijke toepassing en niet absoluut noodzakelijk voor het gebruik ervan.

Google Chrome Themes sind Add-Ons
Ook de zogenaamde thema’s zijn eigenlijk niets meer dan een add-on waarmee je de vormgeving van je browser verandert.

Goed om te weten: Voor de installatie van een add-on worden de bestaande bibliotheken van een applicatie gebruikt. Op die manier is de-installatie op elk moment mogelijk zonder de functionaliteit van de software aan te tasten.

Add-ons worden meestal gebruikt bij open source programma’s zoals internetbrowsers of programmeertools, waarmee u niet alleen nuttige functies kunt toevoegen, maar ook het uiterlijk kunt aanpassen aan uw eigen voorkeuren. De meeste gangbare webbrowsers hebben bijvoorbeeld een add-on manager waarmee u bepaalde extra functies kunt downloaden en installeren. Maar ze worden ook gebruikt in computerspellen, bijvoorbeeld om spelers te voorzien van nieuwe missies of personages. Deze add-ons worden vaak verspreid in de vorm van downloadbare inhoud (DLC).

2 Voorbeelden van nuttige add-ons

 • AdBlock voor Google Chrome voorkomt dat vervelende reclame uw computer bereikt. Als u wilt, kan de tool zelfs uw sociale mediaplatforms opnemen . Met behulp van uitzonderingsregels kunt u echter altijd reclame op bepaalde pagina’s toestaan.
 • Met Lightning for Mozilla Thunderbird kunnen een agenda en to-do-lijsten in het e-mailprogramma worden geïntegreerd. Ook afspraken worden adequaat weergegeven. Het is veruit de populairste add-on voor Thunderbird.

Lightning für Thunderbird Kalenderübersicht
Lightning voor Mozilla Thunderbird laat de agenda en je afspraken overzichtelijk zien
.

 • Kijk je regelmatig films op je computer, dan is VLSub voor VLC Media Player misschien iets voor jou. Deze add-on zoekt op opensubtitles.org naar ondertitels voor de momenteel afgespeelde video en integreert ze vervolgens in de speler.
 • Als je van kleurrijk houdt, zal het Emoji-toetsenbord voor Opera je blij maken. Dit geeft je een extra bedieningspaneel waarmee je emoji’s kunt invoegen door simpelweg te klikken.
Opera Emoji-Panel Add-On
Met het Emoji-paneel voor Opera kun je met een simpele muisklik smiley-symbolen invoegen.

Goed om te weten: Een bijzondere vorm van add-ons zijn de zogenaamde ERP-systemen (“Enterprise Resource Planning”). Dit zijn softwareoplossingen die bedrijven gebruiken voor hun resourceplanning. Zij bestaan uit verschillende toepassingen (bv. inkoop, IT of verkoop) die als add-ons in het hoofdsysteem worden geprogrammeerd en met behulp van processen, workflows en gegevensbronnen in het totale systeem worden geïntegreerd.

Welke andere interessante add-ons er zijn, wordt bijvoorbeeld geïllustreerd in de volgende video met behulp van Mozilla Firefox:

Gerelateerde berichten