Site pictogram computerhulpentips.nl

Windows en de Microsoft-account

Win7, Icon, Microsoft, Windows 7, Benutzer

Sinds Windows 8 probeert Microsoft gebruikers over te halen om een Microsoft-account te gebruiken in plaats van een lokaal account. Of dit nodig is, de weg terug naar een lokaal account haalbaar is en wat men verder nog moet weten, staat beschreven in het volgende artikel.

  • Het Microsoft-account kan worden gebruikt als alternatief voor een lokaal account.
  • De aanmeldingen van OneDrive, Skype, Bing, Outlook en co. zijn al een Microsoft-account.
  • Het inlogtype kan op elk moment worden gewijzigd van een lokaal account naar een Microsoft-account of omgekeerd.

Zin en doel van de Microsoft-account

De Microsoft-account (voorheen Windows Live ID) is verplicht voor diensten als Outlook.com, OneDrive, Skype, Bing, Windows Phone, Xbox Live of ook de App Store van Microsoft en wordt sinds Windows 8 ook gebruikt als login voor het systeem (optioneel). Microsoft heeft speciaal hiervoor een informatiepagina “Wat is een Microsoft-account” op internet gezet. Er is ook een FAQ over de Microsoft-account.

Met het Microsoft-account kunnen gegevens en instellingen worden beheerd en gesynchroniseerd tussen apparaten in verband met de bovengenoemde diensten en apps.

Instellingen synchroniseren

Moet ik altijd online zijn om in te loggen met een Microsoft-account?

Als u een Microsoft-account gebruikt om in te loggen, vraagt u zich ongetwijfeld op een gegeven moment af of u verbonden moet zijn met internet. Nee! Als u een Microsoft-account gebruikt om in te loggen en het wachtwoord van het account hiervoor gebruikt, moet u een actieve internetverbinding hebben om de toegangsgegevens te controleren. U kunt dit probleem echter vermijden door in plaats van het wachtwoord een pincode te gebruiken, zoals beschreven in onze tip Pincode invoeren in plaats van inlogwachtwoord voor Windows-account.

Inlogopties

Ook zonder internetverbinding kun je dan met een Microsoft foto inloggen op je laptop, bijvoorbeeld als je offline bent op reis. U zult het echter moeten doen zonder de andere bijbehorende functies.

Sluipende introductie als login

Windows 8.x

Met Windows 8.0 kon tijdens de installatie nog een lokaal gebruikersaccount worden aangemaakt.

Met Windows 8.1 moet voor de eerste gebruiker een Microsoft-account worden gemaakt. Er is geen hyperlink meer om een lokaal account in te stellen. Na het selecteren van de Express-instellingen verschijnt het bericht “Internetverbinding wordt tot stand gebracht”. Vervolgens verschijnt het bericht “Wij stellen uw account in …” en verschijnt de pagina waar alleen het e-mailadres en het wachtwoord worden ingevoerd.

Microsoft-account op Windows 8.1

Het is echter mogelijk om een lokaal account in te stellen. In plaats van een mailadres in te voeren bij het instellen van een account, vul je gewoon “onzin” in. Dan verschijnt de melding “Uw e-mailadres of wachtwoord is onjuist. Als u uw wachtwoord niet meer weet, ga dan verder zonder Microsoft-account“.

Voer onzin in

Klik op de blauwe link en de keuzes verschijnen: [Probeer opnieuw] en [Lokaal account aanmaken]. Klik op [Maak lokaal account aan]. Vervolgens kun je een lokaal account aanmaken.

Windows 10

Ook onder Windows 10 heeft u niet per se een Microsoft-account nodig als aanmelding. Al tijdens de installatie kunt u kiezen of u wilt inloggen met een Microsoft-account of liever “lokaal”, zoals tot Windows 7 gebruikelijk was. Daarvoor moet u “Deze stap overslaan”.

Microsoft-account of lokaal account

U kunt dan een lokaal account aanmaken.

Lokaal account

Account wijzigen

Als er al een Microsoft-account in gebruik is, is het mogelijk om op elk moment terug te schakelen naar een lokaal account.

Er zijn verschillende manieren om dit te doen voor Windows 8 en Windows 8.1, die we uitgebreid hebben beschreven in de tips Windows 8.0: overschakelen van een Microsoft-account naar een lokaal account en Inloggen in Windows 8.1 met een lokaal account in plaats van een Microsoft-account.

Voor Windows 10 is er een nieuwe manier. Ga hiervoor naar het onderdeel Accounts onder Instellingen.

Accounts onder Windows 10

Daar wordt het momenteel actieve gebruikersaccount weergegeven onder “Uw account” met uw e-mailadres (Microsoft-account). Klik op“Log in met een lokaal account in plaats daarvan“, er opent een venster met“Overschakelen naar een lokaal account“, waar u nu uw huidige inlogwachtwoord moet invoeren. Na “Volgende” logt u zoals gewoonlijk in met een lokale account met een nieuwe gebruikersnaam en wachtwoord. Vervolgens wordt om een herstart gevraagd.

Meer gebruikers toevoegen met een lokaal account

Voor extra gebruikersaccounts heeft Microsoft hier op het eerste gezicht geen mogelijkheid geboden om een lokaal account te gebruiken. U kunt echter wel een lokaal account gebruiken met een truc die we beschrijven in de tip Een lokale gebruiker aanmaken in Windows 10.

Bij een Microsoft-account kan de accountnaam niet worden gewijzigd.

Als u een Microsoft-account gebruikt voor aanmelding, kan deze niet worden gewijzigd in Windows. In plaats daarvan moet u de gebruikersnaam in uw Microsoft-account online wijzigen.

Probleemgeval Apps en Store

De sluipende invoering van het Microsoft-account als standaard wordt het best gedemonstreerd door Windows 10. Veel apps vereisen een Microsoft-account, kunnen anders niet worden gestart of zijn vervelend telkens als ze worden opgeroepen. Zelfs in Windows 10 zelf zijn er functies als Agenda en Mail, maar ook geïntegreerde functies als Cortana, die niet werken zonder Microsoft-account.

Ook de Microsoft app store vereist een Microsoft account onder Windows 10 als je meer dan alleen gratis apps wilt downloaden. Als u rechtsboven op het kopsymbool naast de zoekopdracht klikt, kunt u de inloggegevens van het Microsoft-account alleen voor de winkel invoeren.

Store

Wanneer u echter om het Windows-wachtwoord wordt gevraagd, voert u dit niet in. Klik in plaats daarvan op “Log alleen in deze app in”. Hiermee kunt u in ieder geval apps uit de Store downloaden met een lokaal account.

Netwerk aandelen?

Bij netwerkshares ontstaat een probleem als ze gekoppeld zijn aan specifieke accounts. Als u een map deelt op computer A voor de gebruiker “Papa” met het wachtwoord “geheim”, moet u – zonder centraal accountbeheer via een domein – ook de gebruiker “Papa” aanmaken met hetzelfde wachtwoord als een gebruiker op computer B. Dit betekent dat de gebruiker “Papa” ook het wachtwoord “geheim” moet hebben. Als het Microsoft-account als login wordt gebruikt , veranderen de gebruikersnaam en het wachtwoord. Als u wordt gevraagd om toegang tot de netwerkopslaglocatie, kunt u zich ook aanmelden met alternatieve aanmeldingsgegevens en deze opslaan. Op die manier hebt u toegang tot de netwerkshare, zelfs als u een Microsoft-account hebt.

Netwerkaandelen

Conclusie

Het Microsoft-account is in principe niets anders dan een Apple ID of het Google-account en combineert alle diensten en ook instellingen van het besturingssysteem over apparaten heen. Vermoedelijk om de compatibiliteit van oudere applicaties en toegangsrechten voor netwerkshares te behouden, heeft Microsoft toch lokale accounts mogelijk gemaakt. We kunnen alleen maar hopen dat Microsoft deze “functie” in de toekomst niet rationaliseert met een upgrade of dat het alleen in netwerkdomeinen wordt toegestaan.

Mobiele versie afsluiten